Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Udsigt til en december

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk  


NOTAT om julehandelen 2008 baseret på tal fra Danmarks Statistik v/Bent Aarrebo Pedersen, formand for Danmarks Handelsstandsforeninger og for Hvidovre Erhverv

Udsigt til en december og dermed julehandel på niveau med sidste år - måske lidt bedre.

Julehandelen kan i høj grad reddes af forbrugsopbremsningen lige nu - af udskudte i august-november men ellers nødvendige behovs- og fornuftkøb, der kan lande som julegaver.
Der bliver kamp om kunderne til Jul med masser af gode tilbuds-/behovs-/fornuftgaver


I december sidste år opnåede detailhandelen en samlet set omsætning - kroner i butikkernes kasseapparater - på niveau med december året før. Der var således 0-vækst i december sidste år.

December sidste år lå "kun" 8% højere i omsætning end december 2004 . Og det selvom flere økonomer har talt om rekord jul hvert år i flere år. Det er faktisk næsten kropumuligt at udregne selve julehandelen ud af handelen i december.

Til sammenligning lå detailhandelen samlet set i kalenderåret 2007 12% højere end kalenderåret 2004 mod december "kun" 8%.

Den samlede detailhandel gik i august i år i forhold til august sidste år tilbage med 6,9% i mængder og med 2,5% i kroner. "Føde- og dagligvarer" gik i august frem med 2,6%, "Beklædning, sko m.v." tilbage med 5,5%, "Andre forbrugsvarer" tilbage med 7,3% i kroner

I årets første 8 måneder gik den samlede detailhandel tilbage med 1,7% i mængder og frem med 2,2% i kroner. "Føde- og dagligvarer" gik frem med 5,8% i kroner, "Beklædning, sko m.v." tilbage med 4,0% og "Andre forbrugsvarer" tilbage med 2,7%.

Med den aktuelle topfodring af finanskrise på forsider og i radio/TV må det forventes, at i september og endnu mere i oktober og november vil forbrugerne bremse kraftigt op med varekøb, der godt kan vente til senere eller helt udelades.

Dertil kommer, at charterbranchen melder om en opbremsning i salget af ferierejser, der kan lande i en tilbagegang på 1 milliard eller mere, en tilbagegang på 15-20% det kommende års tid. Der besluttes færre køkkener, badeværelser og bilkøb o.s.v.

Årets sidste 4 måneder kan godt ventes at lande på et fald i kroner i butikkernes kasseapparater på omkring 5% for den samlede detailhandel. Også fordi stigningen i fødevarepriserne tog fart fra september sidste år og dermed NU en dæmpet vækst for "fødevare- og dagligvaresektoren" i kroner, der startede i august med "kun" +2,6% mod for årets første 8 måneder +5,8%

Et fald på 5% kan begrænses i december, hvis familiernes gavekøb i kroner og gavestørrelser øges set i forhold til sidste år, fordi der især siden august er oparbejdet og nu fortsat oparbejdes et pænt behov for gavekøb i form af opsamlet behov for køb af "udskudte behovs- og fornuftskøb" som julegaver.

Der bliver i alt fald en benhård kamp om kunderne i detailhandelen til Jul med masser af gode muligheder for tilbuds-, behovs- og fornuftgaver.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16