Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Plan B - et projekt til styrkelse af samspillet mellem det private arbejdsmarked og socialt marginaliserede mennesker

Offentliggjort 7. maj 2007

Vidste I, at Dansk Røde Kors udfører et omfattende socialt arbejde for de svagest stillede i Danmark? Og vidste I, at også dette bygger på frivilligt arbejde og indsamlede midler?

Hovedstadens Røde Kors har gennem 6 år drevet Hjemløsehuset på Falkevej, som er et tilbud til de allerdårligst stillede mennesker i Københavns nordvestkvarter. Huset indeholder en gratis tandklinik for hjemløse, betjent af 25 frivillige tandlæger og tandplejere, en sygeplejerske- og fodterapeutklinik, betjent af 20 frivillige sygeplejersker og fodterapeuter, en café betjent af 15 – 20 frivillige, et sekretariat for de frivillige brugerorganisationer af hjemløse og danner i øvrigt rammen om en række aktiviteter for hjemløse.

Vi henvender os nu til Nørrebros Handelsstads forening og Erhvervsnetværket Nørrebro Nordvest, fordi vi på baggrund af regeringens nye handlingsplan ’Fælles Ansvar II’ gerne vil udvide vores indsats yderligere. ’Fælles Ansvar II’ fokuserer først og fremmest på, at så mange som muligt skal sluses ind på arbejdsmarkedet. Vi må imidlertid erkende, at de mennesker, der kommer i Hjemløsehuset, ikke selv med alle mulige støtteforanstaltninger kan sluses ind på arbejdsmarkedet. De kan ikke leve op til selv de mest basale krav på arbejdsmarkedet og virksomhederne får ikke en arbejdskraft, der står mål med omkostningerne og den administrative byrde ved at ansætte dem.

På den anden side ved vi fra vores samarbejde med private virksomheder og forretningsdrivende, at mange gerne vil hjælpe til, hvis det kan ske på en måde, som ikke er for administrativ omstændelig og ikke belaster virksomhedens daglige arbejde. Tilsvarende ved vi også fra vores dagligdag, at mange af vores brugere gerne vil have kontakt med det private arbejdsmarked, selvom de ikke kan leve op til en egentlig ansættelse.

Hovedstadens Røde Kors/Hjemløsehuset vil derfor afprøve et koncept, hvor virksomheder og forretningsdrivende i stedet for selv at ansætte en person, indskyder en beløb til Hjemløsehuset. Til gengæld har de så dels fordelen ved at være officielle sponsorer til Røde Kors og vil derudover kunne påregne at få en håndsrækning fra en eller flere hjemløse i konkrete situationer. Det kunne være

Oprydning (værksted, gårdsplads, fortov)

Snerydning af fortove

Kuvertering af masseforsendelser

Affaldssortering

Bortskaffelse af eksempelvis byggeaffald

Generel oprydning i Nordvestkvarteret

Det skal understreges, at der skal være tale om opgaver, som det kunne være rart at få hjælp til, men som man ikke er afhængig af, da der ikke på nogen måde er tale om et ansættelsesforhold. For de brugere, der deltager i projektet, har det ikke mindst betydning at kunne opleve sig som en del af et fællesskab.

Arbejdet styres og organiseres af Hjemløsehuset, og virksomheden skal ikke foretage sig andet end at ringe og sige, at de godt kunne bruge et par ekstra hænder til en given opgave. De af Hjemløsehusets brugere, der påtager sig et stykke arbejde i denne ordning, vil til gengæld modtage et antal gratis numre af gadeavisen Hus Forbi betalt af virksomhedernes indbetaling til Hjemløsehuset. Disse aviser kan derefter sælges på sædvanlig vis, men med en fortjeneste på kr. 20 frem for normalt kr. 8 pr. solgt avis.

Projektet har fået navnet ’Plan B’ og det støttes af Socialministeriet som en del af indsatsen i ’Fælles Ansvar II’, men er helt afhængig af støtte fra private virksomheder. Derfor håber vi, at I vil kontakte vore to konsulenter for yderligere oplysninger eller konkrete aftaler.

Konsulent Søren Thaysen Konsulent Jimmy Rohde

Telefon 51550909 Telefon 51338128

E-mail: st@drk.dk E-mail: jr@drk.dk

Med venlig hilsen

Stig Tarnow

Daglig Leder

Tlf. 38322394 Mobil: 2175 9561

E-mail: stt@drk.dk


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16