Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i krise

Offentliggjort 4.juli 2009

Privatforbruger er faldet med 7 pct. Hver tredje danske virksomhed har nedjusteret forventningerne. 4 ud af 10 virksomheder forventer at fyre ansatte inden for de næste seks måneder. Knap hver femte virksomhed styrer mod en konkurs. Værst er det i Region Hovedstaden. Forbrugertilliden er faldende. 105.462 familier har været gennem fogedretten. Det er en stigning på 36 pct. Forbrugerfesten er aflyst og udsalget er forlænget.
Det går ikke godt for omsætningen på Nørrebrogade. Sådan har det lydt siden, trafikforsøget startede. Men der er bestemt også andre faktorer, der spiller ind.

Privatforbruget er faldet
Således er privatforbruget faldet med 2,3 pct. i forhold til 4. kvartal 2008. Og det er et fald på hele 7 pct. i forhold til samme periode sidste år. Danskernes forbrugslyst har fået en ordentlig én på tuden. Til gengæld er opsparingen steget.
Nordea forventer, at dansk økonomi vil skrumpe med 2,8 pct. for hele 2009.
 
Fire ud af 10 virksomheder vil fyre folk
Danskernes manglende forbrugslyst sender detailhandelen ud i en sand indtjeningskrise. Det betyder indskrænkninger og manglende investeringer.
Godt 4 ud af 10 detailhandlere forventer, at skulle fyre medarbejdere de næste seks måneder.
 
Hver tredje virksomhed har nedjusteret
Flere end hver tredje danske virksomhed har nedjusteret budgetterne i løbet af det første halvår. Det viser en undersøgelse som Greens Analyseinstitut har foretaget for dagbladet Børsen. Desuden vil tre ud af fire af Danmarks større detailhandelsvirksomheder få et lavere overskud sammenlignet med sidste år.
Det er blevet klart sværere at drive detailhandel. Forbrugerne kommer ikke i samme grad som tidligere bare ind i butikken.
 
Hver femte virksomhed styrer mod konkurs
Knap hver femte virksomhed styrter mod en konkurserklæring, risikoen er den højeste i 12 år. Værst står det til i Region Hovedstaden.
Og også private kan mærke krisen. Således har 105.462 familier været gennem fogedretten i første kvartal af 2009. Det er en stigning på 36 pct. i forhold til samme periode sidste år.
 
Dalende forbrugertillid
Forbrugertilliden er faldende. Den var i juni -5,5 mod -4,7 i maj. Større forbrugsgoder bliver udskudt.  Bruttonationalproduktet (BNP) er i første kvartal faldet med 1,1
 
Forbrugerfesten er aflyst
Butikkerne er brændt inde med et kæmpe varelager, så mon ikke udsalget bliver forlænget i mange butikker? Kunderne har en virkelig god mulighed for at gøre en god handel i øjeblikket.
Parametrene hos kunderne er nu pris frem for kvalitet. Forbrugsfesten er aflyst. Friværdien er ikke, hvad den har været, og bankernes velvillighed til et billig lån er heller ikke, hvad det har været. SP – udbetalingerne er kun et beskedent plaster på såret. 
 
Højere rentemarginal
De virksomheder, der overhovedet kan få et lån, skal betale en højere rentemarginal end tidligere. Faktisk ligger marginalerne nu på højeste niveau i seks år.
 
Krisen varer fra et halvt år til to år – endnu
Skal man tro et flertal af økonomer, har vi mindst et halv års krise foran os endnu. En del tror også på, at den vil vare yderligere to år. Ledigheden vil stige i lang tid endnu og boligpriserne vil falde yderligere.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16