Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Inspiration til en positiv integration

Offentliggjort 5. juli 2007

En dejlig stemning herskede på integrationsmødet, der også var medlemsmøde for Nørrebro Handelsforening. De andre arrangører var Somalisk Netværk, Danske Bank, Foreningen Nydanskere og GLS. Det var en skam, at ingen politikere var til stede, for positiv inspiration var der nok af.

Cirka 70 mennesker deltog i et møde arrangeret af Nørrebro Handelsforening, Somalisk Netværk, Foreningen Nydansker, Transportfirmaet GLS og Danske Bank. Mødet foregik den 19. juni i Verdenskulturcenteret på Nørre Alle.

Det var synd, at ingen politikere var til stede, for på mødet var der masser af eksempler på en positiv integration.

Somalisk projekt

Mohammed Gelle, formand for Somalisk Netværk bød velkommen, og fortalte om det netop afsluttede iværksætterprojekt, der havde samlet 59 deltagere. Man havde fået kendskab til told, forretningsplan, jura, skat og moms. Hvad skal der til, for at starte en butik, og hvordan etablerer man sig som selvstændig vognmand.

I forløbet havde man haft god kontakt til Danske Bank, Nørrebro Handelsforening, GLS, EVU og Foreningen Nydanskere.

Formålet med projektet havde været at opmuntre somaliere til at blive selvstændige. Det kan være svært, at finde ud af de indviklede regler, fortalte Mohammed Gelle. Før i tiden fik somaliere ofte en videregående uddannelse i Danmark, men bagefter var der ikke brug for dem. Derefter flyttede de til udlandet, som regel England, hvor forholdene var bedre. Denne tendens ser nu ud til at vende.

Foreningen Nydanskere har travlt

Human Shojaee fortalte om Foreningen Nydanskere. Siden 1998 har foreningen forsøgt at mindske og fjerne problemerne ved integration. Foreningen har meget travlt, og det er stor efterspørgsel efter foreningen. Der har aldrig været bedre muligheder for nydanskere.

Integration er mange ting, og der er behov for al slags arbejdskraft. Et stort problem er viden, derfor har det somaliske projekt været interessant. Også sproget er et stort problem.

Mange nydanskere brugte en tyrkisk bank før i tiden. Det er svært at bryde den sociale arv.

Økonomisk integration

Jørgen Holm fra Danske Bank fortalte om Økonomisk Integration.

I banken har man ansatte med anden etnisk baggrund end dansk. Man ser mangfoldigheden som en ressource. Den globale udvikling har allerede ændret den traditionelle danske kultur Integration handler om det sociale, det kønsmæssige, det kulturelle, det uddannelsesmæssige, det sproglige og det økonomiske.

Økonomisk integration handler også om, at nydanskerne får mulighed for at forsørge sig selv og klare sig økonomisk, enten som lønmodtagere eller selvstændige.

Jørgen Holm fortalte, at iværksættertrangen er stor hos nydanskerne. Det er vigtigt, at nydanskerne får samme uddannelsesmuligheder som etniske danskere.

Målet må være, at de bidrager økonomisk til velfærdssystemet. Økonomisk Integration handler også om den enkeltes ansvar og pligter.

Nydanskere skal også lære, at man skal forsikre sig, ellers kan det få katastrofale følger.

Jørgen Holm sluttede:

  • Nogle har fortalt mig, at det er Guds vilje, hvis sådanne ulykker sker. Nuvel, men det er altså ikke Gud, der sørger for den økonomiske hjælp til at komme videre.

  • Det handler om medborgerskab – vi lever i Danmark, og derfor er det naturligt at tage udgangspunkt i det danske samfund og dets kerneværdier.

Virksomheder med mange regler

Jackie Philip Michelsen fortalte om selskabsformer og kontrakter. Der er masser af regler, når man skal tage stilling til kapitalselskaber, enkeltmandsfirmaer eller anpartsfimaer. Også når det gælder loyalitetsbegreber. Man skal også kende skattelovgivningen. Og hvad må man, når det gælder inkasso – sager. En rykkerskrivelse må højst indeholde et gebyr på 100 kroner.

Og hvordan er det nu med begrebet, goodwill. Et interessant og tankevækkende indlæg.

Mangfoldigheden trives på Nørrebro

Uwe Brodersen, der er sekretær i Nørrebro Handelsforening og redaktør af www.norrebro.dk , fortalte om den mangfoldighed, der findes på Nørrebro. Masser af engagerede og kreative mennesker gør en masse for deres medborgere. For de fleste medier er dette bare en kedelig nyhed, de vil helst fokusere på vold og ødelæggelser. I sit indlæg fortalte Uwe Brodersen også om de bidrag Nørrebro Handelsforening, er kommet med for at forbedre mangfoldigheden på Nørrebro.

Læs hele indlægget her.

Mange nydanskere er selvstændige vognmænd

Pernille Hansen fra Transportfirmaet GLS fortalte at firmaet er ejet af British Postal. Der er 450 ansatte og 53 selvstændige vognmænd. Af disse er cirka halvdelen nydanskere. Det er typisk det, der kaldes ”enkeltmands – firma.”.

Det havde været meget positivt, at være med i der somaliske projekt. Og 3 – 4 somaliere har faktisk lavet et APS. Projektet har givet GLS inspiration til at fortsætte andre steder i landet.

Inspiration fra Århus

Helt fra Århus kom Mulki Hussain og to andre for at fortælle om Shaqo Projektet. Et projekt, der har skaffet 55 mennesker i arbejde. I forbindelse med projektet var der også lavet en dvd, som blev vist på mødet.

De unge somalier, der fik arbejde, skulle lære at møde til tiden. Og at lære det danske sprog, var en forudsætning

Det var tydelig, at arbejdsgiverne havde en fordomsfuld holdning til somalierne. I det netværk, der blev skabt, mødtes man til debat og problemstillinger. Der blev også udvekslet erfaringer, og projektet har ganske givet forbedret somaliernes image i Århus.

Den første løn, blev modtaget med stolthed. Men selv om mange beherskede det danske sprog, var det svært at læse en dansk jobannonce. Mange gav også udtryk for, at det var svært at komme ind i det danske system, selv om man var veluddannet.

Det var en oplevelse at se med hvilken begejstring Mulki gik til sagen, og undertegnede opfordrede hende til at sende brochure og dvd til Københavns integrationsminister Jacob Haugård. For et sådant positivt projekt kan sagtens bruges i hovedstaden.

En positiv og lærerig aften, hvor der blev knyttet flere ”links” var til ende. Der blev talt rigeligt sammen i pauserne og efter at oplægsholderne var færdige.

En masse inspiration til en positiv integration blev formidlet videre. Det var dejligt atter engang, at få opbakning fra EVU.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16