Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ungdomshuset lever

Offentliggjort 2. september 2007

Vi gør opmærksom, at denne artikel er skrevet for den seneste uro på Nørrebro

Ungdomshuset er blevet en bevægelse med stigende tilstrømning. En sand udmattelseskrig er i gang mod politikere og kommune. Men gidslerne bliver de enkelte betjente, der får inddraget fridage. På Nørrebros nye turistmål, Ground 69 husserer rotterne. En ny stor aktion er bebudet den 6. oktober

På Ground 69 strømmer turisterne til. Hvis de er heldige, kan de måske få øje på de rotter, der løber rundt i kloaksystemet. En ny losseplads er ved at udvikle sig på grunden. Pizza – rester og andre henkastede ting, skal nok give rotterne næring.

Ground 69 er er også blevet et symbol på vrede og oprør

Den enkelte betjent er træt af problematikken

I den forrige artikel fortalte vi, at de unges kamp om et nyt ungdomshus har kostet samfundet værdien af 14 nye ungdomshuse. Indrømmet, vores undersøgelse var nok ikke statistisk helt korrekt. Men kampen fortsætter, og samfundet må ofre endnu flere penge.

Politiforbundet erkender også, at presset tærer på betjentene og korpset. Det er forståelig, at de enkelte betjente er trætte af problematikken, der for længst burde være løst politisk.

Ikke nok action for medierne

Medierne har fokuseret på, at man ikke har hørt om de unge i lang tid. Men os, der færdes på Nørrebro har kunnet iagttage deres demonstrationer hver torsdag. 4 – 500 mennesker, hvor der også tales tysk, engelsk og spansk. De giver ikke op. Er medierne blevet mætte, eller er det ikke nok action for dem?

En ren udmattelseskrig

Tusinder af punks og autonome fra hele Europa var samlet til Shit own 2007. En manifestation på, at bevægelsen er mere levende end nogensinde. Spontane gadefester har givet politibetjente overarbejde og aflysning af fridage. Alt tyder på, at det er en udmattelseskrig.

En masse kortvarige husbesættelser har fundet sted. En del af dem i Griffenfeldtsgade, hvor Faderhuset har haft til huse.

Igen blev dele af Nørrebrogade afspærret, og de traditionelle bål blev antændt. Ved den ene aktion var der 34 anholdelser.

En bevægelse i fremdrift

Som politisk bevægelse er Ungdomshuset blevet styrket. Nu er det ikke mere et kulturhus, men en bevægelse i fremdrift. Også de berømte mandagsmøder fortsætter. Gassen er bestemt ikke gået af ballonen. Christiania, Stengade 30 og Det frie gymnasium danner rammerne om møder og aktiviteter.

Trods rydning, masseanholdelser og dårlig presse, er de unge fra miljøet konstant i gang.

En anden gruppe, optøj, laver bæredygtigt fairtrade tøj med Ungdomshus – logo og andre politiske budskaber. De oplever en utrolig interesse for deres tøj.

Ny stor aktion bebudet

De unges metoder er sikkert ret irriterende for de politifolk, der skal overvåge aktionerne. Men også kommunen og politikerne får kamp til stregen. En løsning er bestemt ikke rykket nærmere.

En aktionsgruppe G13 har bebudet, at de den 6. oktober vil besætte en ny bygning i Nordvest kvarteret, lige på grænsen til Nørrebro. Helt nøjagtig er der tale om Grøndalsvænget Allè 13.

Grunden ejes af Københavns Kommune. Men herfra lyder budskabet, at grunden er udlagt til brug for boliger.

Metoden er ny, men sikkert er det, at mange vil møde op, tumulter kan nok ikke undgås. De unge selv arbejder med en filosofi om ikke vold, dog i kreativ udlægning!

De unge havde indkaldt til møde på Det Fri gymnasium. Men her afviste rektoren, at aktionsgruppen G13 havde adgang. I et oplæg siger aktionsgruppen:

Vi har ventet i et halvt år – og trods utallige folkelige demonstrationer og protester er intet sket. Vi føler, at der i dette øjeblik mangler en aktion. En aktion, som kan tvinge politikerne til at tage ansvar og sætte visioner om fristeder til debat bredt i befolkningen og åbne kampen for flere fristeder. En aktion, som giver os et nyt ungdomshus.

Fører skolelukninger til noget ?

Man skulle så tro, at skolelukninger kunne give adgang til et nyt ungdomshus. Og mon ikke de kommende torsdags demonstrationer vil fokusere på dette. Ikke langt fra det tidligere Ungdomshus ligger Havremarkens Skole, som skal nedlægges.

Offensiv er i vente

En offensiv er i vente i efteråret, så politikerne ikke glemmer de unges krav.

Ny idrætsgren: Stenkast mod betjent.

Man kan så undre sig over at gymnasielever bruger deres skoledag til at lære, hvordan man angriber betjente med sten. Det skete, da Det Frie Gymnasium havde idrætsdag. Den nye sportsgrenstenkast mod betjent, blev foretaget i Fælledparken. I dette tilfælde var betjenten en papfigur.

Konservative: I får ikke så meget som et skur.

Men de unges aktioner har ikke imponeret De Konservative. Mogens Lønborg, De Konservatives leder på Rådhuset siger:

  • I får ikke så meget som et skur.

  • Vi skal ikke løfte en finger for at finde en erstatning for det nu hedengangne Ungdomshus. Et nyt hus til de unge vil være en foræring til antidemokratiske og voldelige kræfter

SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne er begyndt at snakke om, hvordan et nyt ungdomshus skal indgå i de kommende budgetforhandlinger.

Kære læser, dette var det 16. kapitel om Ungdomshuset og stadig ikke det sidste.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16