Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Smiley er bekymret

Offentliggjort 12. september 2007

Pas på, når du nyder din fadøl. Stol ikke på, at småkagerne er friskbagte. Og check lige, om du kan se Smiley. Gå også ind på en hjemmeside og check din lokale pizza – bar. Ulovlige sodavand bliver ikke altid indberettet. www.norrebro.dk udsatte medarbejder blev næsten smidt ud af en butik. Hvorfor gav de ikke et pund kaffe? Læs også om omfattende fødevaresvindel.

Præsentation af Smiley

  • Når Smiley møder dig med et stort smil, betyder det at Fødevareregionen ikke har fundet ting, der giver anledning til en anmærkning

  • Når Smiley møder dig med et behersket smil betyder det, at der har været nogle anmærkninger under kontrollens besøg. En forretning eller en restaurant får oftest et behersket smil, hvis fødevarekontrollen har indskærpet, at nogle bestemte regler skal overholdes.

  • Når Smiley møder dig med et misfornøjet smil, nærmest med en helt lige mund, ja så betyder det, at stedet har fået et skriftligt påbud eller forbud. Det betyder for eksempel, at der er udstedt et forbud mod at sælge bestemte varer, der har været håndteret forkert.

  • Når Smiley møder dig sur, så betyder det, at stedet enten har fået et bødeforlæg, er anmeldt til politiet af fødevareregionen eller har fået inddraget sin godkendelse til at forhandle bestemte varer.

Smiley har stor betydning i kundernes valg eller fravalg af butikker og restauranter. Og en ikke så glad Smiley vil ganske givet koste omsætning.

7 – eleven har et problem

Snavs i krogene, utilstrækkelig egenkontrol og bøder på op mod 10.000 kr. Sådan ser det ud hos hver femte 7 – eleven butik rundt om i Danmark. 40 af kædens 61 butikker har haft besøg. Syv butikker fik en helt sur Smiley. 6 af disse butikker ligger i Storkøbenhavn. Der er åbenbart ikke foretaget egenkontrol, eller for dårlig kontrol. Alle 7 butikker har fået en bøde på 10.000 kr. Så nu skal der strammes op i kæden.

Pas på – varer fra Kina

Pas også på varer fra Kina. I 2006 var 48 % af sagerne i EU varer fra Kina, der var galt med. De fremstiller farlige forbrugerprodukter. Meget legetøj bliver fremstillet i det store land, men også en del el – artikler.

En dejlig fadøl kan være farlig

Så regnede man med, at man stille og rolig kunne sidde og nyde en dejlig fadøl på en fortovsrestaurant, men nej. Her skal man også passe på.

Fødevarestyrelsen har i sommerens løb fundet masser af bakterier i sodavands- og fadølsanlæg på barer og cafeer. Det skyldes manglende og utilstrækkelig rengøring af anlæggene. Fem ud af tyve steder fik enten en indskærpelse eller et påbud. Skimmelsvamp og for højt kimtal er fundet i anlæggene.

Alt efter mængde kan skimmelsvampe producere forskellige giftstoffer, såkaldte mycotoximer. De er særdeles sundhedsfarlige, og kan blandt andet sænke immunforsvaret og være kræftfremkaldende.

Farlig salatbar

35 danskere er blevet syge efter at have spist mad fra salatbarer med blandt andet importerede babymajs og sukkerærter. Derfor advarer Fødevarestyrelsen nu mod at spise dem. Grøntsagerne mistænkes for at indeholde den sygdomsfremkaldende bakterie Shigella.

Næsten smidt ud af butikken

Vi kan ikke lade være. Er det gammelt kød i fryseren. Ja både i SuperBest på Østerfælled Torv og Rema 1000 på Vesterbro fandt vi gammelt kød.

I Rema 1000 var det tale om 8 spegepølser. Vi gjorde høfligst opmærksom på, at datoen var overskredet. Men det vakte ekstrem surhed. Det var lige før, vi var blevet smidt ud af butikken.

Giv os et pund kaffe

På Østerfælled Torv ringede vi på hos slagteren. Vi fandt kun en pakke kød. Slagteren blev ikke sur. Men i stedet for at blive sure, burde butikkerne belønne sådan nogen som os. Forær os dog et pund kaffe. For øvrigt var personalet i SuperBest på et tidspunkt i gang med at rense ”brødhylden” for gammelt brød.

Ja og så købte jeg en smøreost i Fakta. Datoen var godt nok ikke overskredet, men da jeg ville smøre osten på brødet, kunne jeg se, at osten var fuld af mug.

Dårligt kød

Fire tons engelsk svinemørbrad, der blev solgt i Føtex og Bilka over hele landet, var inficeret med de farlige salmonella – bakterier. Det drejede sig om den multiresistente Typhimurium DT 104 B, der kan give feber, mavesmerte, hovedpine, opkastninger og diarre.

En lang række Føtex – og Bilka – butikker landet over har solgt hakket oksekød, der har vist sig, at indeholde Salmonella Dublin. Den kan give høj feber og boldforgiftning hos mennesker. Der kan også opstå infektion, hvis kødet ikke gennemsteges.

Netto måtte fjerne et parti spanske chorizopølser. Pølserne indeholdt konserveringsmidlet E252, der er forbudt i Danmark.

Svindel

Føtex og Bilka snyder med kammerjunkere. De fabriks bagte småkager får en etiket påsat – altid friskbagte. Med andre ord. Supermarkeder sælger maskinelt fremstillede produkter som hjemmelavede. Det er ikke noget, der fremhæver tilliden til forbrugerne.

Ulovlig ris

Genmodificerede ris er ulovligt blevet solgt som almindelig ris i Lidls butikker. Det er ikke tilladt. Ikke godkendte genmodificerede varer kan være skadelig for miljøet og for menneskers sundhed. De kan måske være giftige eller fremkalde allergi hos mennesker.

En maxiburger hos McDonalds

McDonalds har inden for det sidste halvandet år modtaget 50 klager, oplyser TV2. Klagerne drejer sig om, at kunder er blevet syge over maden. Men der er også klager over maden. Muggen ost, rådden salat og rå bøffer. Andre klager går ud på hygiejnen, svineri ved bordene, skimmelsvamp på væggene og rotter, biller eller fluer i restauranterne.

Af de lidt mere specielle klager er beretninger om burgere med plastikstykker, en ørering eller bon i burgeren. Velbekomme. Mc Donald oplyser over for TV2, at de kun modtager en klage for hver 2 millioner gæster. Fødevarestyrelsen vil ikke foretage sig noget specielt over for McDonalds.

”Sodavandsfri zone”

Familie – og forbrugerminister Carina Christensen anbefaler, at man kun drikker en halv liter sødet læskedrik om ugen. Denne anbefaling skal begrænse især børns sukkerindtag, og er led i en fedmeepidemi. Måske skulle man også indføre ”sodavandsfri zone” på skoler og i idrætsklubber.

Ulovlighed indberettes ikke

Midt på hovedgaden i Birkerød kunne man købe sodavand med falske etiketter. Efter al sandsynlighed var der tale om ulovlig importerede sodavand. Alligevel er virksomheden ikke blevet indberettet. Virksomheden har ikke næringsbrev, og kan derfor ikke komme i det såkaldte ”slyngelregister”. De Samvirkende Købmænd er meget utilfredse over fremgangsmåden. Til Politiken siger underdirektør Claus Bøgelund Nielsen:

  • Vi var enormt tilfredse med tankegangen bag sådan et slyngelregister, fordi det beskyttede både os og konkurrenterne. Men vi er lige så pikerede over, at det ikke virker.

Ingen fratagelse af næringsbrev

Dansk Erhverv kritiserer, at kontrollen med grønthandlere, restauranter og andre virksomheder halter. Man hører jævnligt om razziaer, beslaglagte sodavand og bøder til pizzeriaer, hvor der arbejdes sort. Men det bliver sjældent indberettet, mener Dansk Erhverv.

Kun 1.058 virksomheder er indberettet på to år. Og inden har fået frataget sit næringsbrev – altså retten til at drive fødevarevirksomhed..

Køb ulovlig slik og sodavand i kolonihaven

I kolonihaverne har importørerne af ulovligt slik og ulovlige sodavand fundet et nyt marked. Folk kommer med deres trillebør og stiller sig op i køen.

Ingen kontrol i weekenden

Ekstra Bladet har gennemgået 43.924 kontrolbesøg, og har fundet ud af, at kun 8 besøg er foretaget i weekenderne.

Tjek dit pizzeria

Nu kan du faktisk tjekke smiley’en for din lokale købmand eller restauratør. Ved at kombinere Google – kortene med Fødevarestyrelsens smiley – ordning, gør det muligt at surfe rundt på Danmarkskortet og tjekke smiley’er. Fra denne er det så et link til kontrolrapporten, som Fødevarestyrelsen har udarbejdet. Aldrig har det været nemmere. Forsøg selv på www.findvej.dk/smiley

Omfattende fødevaresvindel

Det engelske tidsskrift New Scientisthar afsløret omfattende fødevaresvindel. Basmati – ris var blandet op med billig erstatnings ris. Men også honning, whisky, gin, vodka, frugtsaft, smør, ost, kaffe, kød og fisk bliver udsat for svindel, og finder vej til engelske kølediske, restauranter og barer.

Mærkevare whisky er blandet op med billigere whisky, og nogle kyllinger i britiske supermarkeder er blevet målt til at indeholde 55 % vand. Men dette snyderi er utænkelig i Danmark?

Dårlig dansk kød – var en and

Pludselig kunne man i USA læse, at Danmark var blandt de fem dårligste lande, hvad angår fødevarepartier tilbageholdt ved den amerikanske grænse. Danmark var i følge New York Times i selskab med lande som Indien, Mexico og Kina. I 543 tilfælde fik danske produkter ikke adgang til det forjættede land.

Den danske ambassade gik i gang med at tjekke fakta. Og det meddeles nu, at avisen har taget fejl. Danmark eksporterede i 2005 for 2,3 milliarder kroner fødevarer til USA.

Gør vi selv nok?

Nu kan vi jo også gøre noget selv for at bevare sundheden. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi dyrker motion 30 minutter om dagen. Men der er 30 %, der ikke følger dette råd.

Og 84 % har kendskab til 6 om dagen.Men vores forbrug af frugt og grøntsager er ikke steget siden 2002. Men det nemme og usunde er frit tilgængelig, og det samme er smøger og alkohol.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mænd ikke drikker mere end 21 og kvinder ikke mere end 14 genstande om ugen og maksimalt 5 på en aften. Men 14 % overskrider denne grænse. Og tendensen er voksende.

Danskerne – Europas sukkergrise

Og danskerne, ja de er Europas sukkergrise nummer et. Over 41 kilo, så meget sukker propper vi i os hvert år. Sukker virker som lykkepiller for hjernen, idet sukkeret udskiller stoffet endofim. Vi har skabt en generation af børn og unge, der alt for godt kan lide søde sager. Danmark har et fantastisk højt slik forbrug. De store syndere er ketchup, morgenmadsprodukter og drikkeyoughurt..

En softice er ikke en rigtig is

Når vi nu snakker om sukker, ja så gik jeg og troede, at en softice indeholdt fløde og vanilje. Men nej. For eksempel bruger Frisko vegetabilsk fedt, det vil sige planteolie, og skummetmælkspulver i stedet for fløde, mens Nestlé bruger aroma i stedet for fløde. Måske skulle vi i stedet spise Polar is og Hansens Flødeis, de bruger den ægte vare.

Kærer læser, vi ønsker alligevel velbekomme med morgenmaden, frokosten og aftensmaden.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16