Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Smiley på overarbejde

Offentliggjort 6.oktober 2007

Danskerne er blevet bedre til at anmelde, når de får diarré efter at have spist fødevarer eller efter at have fortæret en pizza. Der snydes stadig med forkert datomærkning. Og gammelt kø er stadig at finde i frysemontrerne rundt omkring. Og vogt dig, når du sætte tænderne i rødt æble. Måske skulle du vælge en dansk kylling frem for en udenlandsk. Og pas lige på vildledning og plat på de ofte mangelfulde varedeklarationer. Mens vores fødevareminister blev modtaget godt på Nørrebro, blev hun smidt ud af en kioskejer på Vesterbro.

Carina Christensen udtrykte stor begejstring for Nørrebro. Hun blev ikke modtaget med samme begejstring hos en kioskejer på Vesterbro. Her var hun sammen med en række kontrollører særdeles uvelkommen. Kioskejeren var af den mening, at han hele tiden fik besøg af myndighederne.

Fødevareministeren havde dog kun lovord til overs for kontrollørerne.

Mange kontrollanter bliver faktisk chikaneret af vrede kioskejere efter arbejde og privat., så derfor overvejes det om en Smily – rapport i fremtiden skal underskrives ”anonymt”.

Flere anmelder dårligt mad

I Fødevarestyrelsen oplever man, at danskerne er blevet bedre til at sladre. Det sker, hvis man bliver syge af, at have spist en pizza fra det lokale pizzeria. Typisk går klagerne på mavebesvær, diarré, efter et besøg på det lokale spisested, men også om fordærvede varer i butikker og fremmedlegemer i fødevarer.

Intensiv jagt på dagpenge – snydere.

Jagten på danskere, der arbejder og samtidig hæver dagpenge bliver nu grebet mere håndfast an. I første halvår har myndigheder fundet misbrug for 3 millioner kroner. De samme mistænkte virksomheder bliver besøgt igen og igen. Dem, der bevidst undgår reglerne får ikke en chance siger myndighederne.

Uhumsk pølse

Rullepølse, spegepølse og andre kødvarer, der blev fremstillet under særdeles uhumske forhold på Fyn er beslaglagt af Fødevarestyrelsen. 1,5 ton uhumsk pølse blev ligeledes beslaglagt. Alle kødvarer og produktionsudstyr blev beslaglagt.

Sprøjterester i økologiske æbler fra Netto

Undertegnede har købt en pose lækre økologiske æbler i Netto. På trods af ø – mærket, indeholdt æblerne resterne af svampemidlet Dipthenylamin. Dette middel skulle sikre bedre holdbarhed. Hos Netto undrede man sig over, at Forbrugerbladet Tænk, der opdagede svampemidlet ikke ville udlevere testresultatet.

Halvdelen af al frugt er sprøjtet

Mere end halvdelen af al frugt indeholder rester af sprøjtemidler. Det skulle ellers være så sundt at spise frugt. Ja, når det drejer sig om æbler, så er der fundet pesticidrester i 61 % af de danske æbler, og i 88 % af de udenlandske æbler. Men Fødevarestyrelsen mener dog, at vi fortsat skal spise frugt, da hovedparten af fundene ligger under de såkaldte grænseværdier. Disse værdier skulle ikke være sundhedsfarligt, med mindre man indtager enorme mængder af frugt.

Pas på udenlandske kyllinger

Hver anden pakke med udenlandsk kylling er fyldt med campylobacterbakterier. Det tilsvarende antal for dansk producerede kyllinger er – hver tiende.

I svinekød er hver fjerde pakke fyldt med denne farlige bakterie. Velbekomme.

Mere udenlandsk mad kan gøre det sværere at behandle syge mennesker med antibiotika, fordi kødet har flere antibiokaresiestente bakterier end det danske.

Jamen hvad skal man gøre?

  1. Tænk på at undgå smitten, fra du køber ind, til du serverer
  2. Hold kød og andre råvarer adskilt i køleskabet
  3. Undgå forurening fra råt kød til salater. Hold dit skærebræt rent. Brug forskellige skærebrætter til grøntsager og kød.
  4. Gør redskaber, der har været i forbindelse med råt kød rent STRAKS. Undgå at bruge de samme redskaber til rå og stegte ting.
  5. Skold knive og skærebrætter
  6. Skift viskestykker og karklude ofte. De også kan overføre bakterier
  7. Kyllingekød og hakket svinekød skal varmes op til 75 grader, hvilket vil sige gennemstegt.

Dårlig deklaration

Mange producenter oplyser ikke hvad de forskellige E – numre i deres produkter bruges til. En producent skal oplyse i hvilken kategori et tilsætningsstof tilhører, også når det er tale om et farvestof.

Dansk Varefakta Nævn vil ellers have varedeklarationerne på skoleskemaet.

Vildledning og plat

Håndlavet, hjemmebagt og leveret fra lokal kvalitetsproducent. Sådan lyder argumenterne fra Fødevarebutikker. Men ofte er det tale om vildledning og plat.

Forbrugerrådet har anmeldt 4 kødproducenter til fødevaremyndighederne. Nærlæser man deklarationerne kan man se at varerne er producerede i Frankrig, New Zealand og Sverige.

Bondeidyl er også noget, der bruges i vildledning af forbrugerne. Ofte er det et industriprodukt af importeret kød. Men H.C: Andersen levede åbenbart ikke forgæves.

Masser af advarsler

Fødevarestyrelsen har aldrig udsendt så mange advarsler mod orm, salmonella og råddenskab i vores mad som de gør nu. Aldrig før har forbrugerne fået så mange opfordringer til at gå tilbage til butikken med deres kød eller smide det i skraldespanden.

I hele 2006 blev der udsendt 141 advarsler. Via Forbrugerstyrelsens hjemmeside og via nyhedsbrev, er antallet af advarsler allerede i 2007 nået op på 151, oplyser www.fpn.dk

Lagre af gammel mad afsløret

Fødevarekontrollen har fundet to hemmelige madlagre. Bunker af gamle madlagre havde fået forlænget holdbarheddatoen. Man fandt også muselort og madvarer uden for køl. Lagrene lå i Køge og Rødovre. Aktionen var sat i værk for at kontrollere Al – Kassimi Food aps. I Valby. Virksomheden sælger færdigpakkede fødevarer til en række specialbutikker, grønthandlere og kiosker. Firmaet har fået midlertidig forbud mod salg af alle varer og alle de ulovlige varer er beslaglagt.

Gammelt kød

Vi har tidligere her på siden beskrevet oplevelser af gammelt kød, der lå ude i butikkerne. Men også pålæg, fisk, ost, kage og slik. Det bugner af varer, som har overskredet sidste holdbarhedsdato. Det er forageligt, at vi som forbrugere, skal finde os i det.

Jyllands Posten har lavet en undersøgelse, hvor man fandt 55 varer, der havde overskredet sidste holdbarhedsdato med gennemsnitlig 33 dage.

Jyllands Posten fandt fisk, der var 103 dage for gammel, og sorte bønner i karrysauce, der havde overskredet holdbarhedsdatoen for 140 dage siden.

Det er en grund til, at der sidder en dato på pakkerne. Kødet smager dårligere og i værste fald kan man blive syge af det. Ja det er faktisk strafbart, at sælge

varer, der har overskredet holdbarhedsdatoen.

Typisk vil der være en bøde på 10.000 kr. og eventuelt påbud om justering af egenkontrollen. I gentagelsestilfælde forhøjes bøden og i særlige tilfælde kan det skrides til forbud.

Det er uhørt madsvineri, og uanstændigt over for os, forbrugere. Måske burde supermarkederne rationalisere lidt mindre og bruge flere medarbejdere til bedre egenkontrol.

Forkert datomærkning

Men man kan også risikere, at købe kød, er er forud for sin tid. Ja, hvor man snyder med datoen. Det har www.fpn.dk fundet i Føtex. Og hvad kan forbrugerne lære? Det er ikke nødvendigvis er etiketmaskinen og datoen, der bestemmer, hvornåe kødet er fremstillet.

Pas på

Pas på sukkerærter, frosne bær og krydderurter fra 3. lande, lyder advarslen fra Fødevarestyrelsen, efter at 200 danskere er blevet ramt af voldsom diarre på grund af thailandske babymajs med fækale bakterier.

250 gymnasieelever fra Borupgård Gymnasium i Ballerup måtte for et par år siden ligge på langs efter at have indtaget basilikum med coli – bakterier i en pastasalat med pesto.

Godt 1.000 danskere over hele landet blev i 2005 alvorlig syge after at have spist frosne hindbær fra Polen.

Salmonella

Hakket oksekød fra Harboefarm i bakker a 1.000 gram, der blev solgt i diverse supermarkeder er blevet trukket tilbage. Der er opstået mistanke om salmonella. Symptomerne på salmonella:

Diarré, , mavesmerter, feber, hovedpine, kvalme og opkastning.

Fordærvet kød

Smid bacon, pølse, pålæg og ost ud, hvis det er købt hos Allested Røgeri på Fyn. Man risikere at blive syg af maden, advarer fødevaremyndighederne. Røgvarerne er produceret under så uhygiejniske forhold, at der er risiko for, at de indeholder sygdoms fremkaldede bakterier eller er direkte fordærvede.

Datojægere.

Udspekulerede datojægere er ved at være et problem for adskillige supermarkeder. Man gemmer varer med kort holdbarhed i eksempelvis tekstilafdelingen for så at finde varen frem og forlange belønning. Et specielt sikkerhedsfirma pågriber årligt 70 – 100 datojægere. De bedrageriske datojægere bliver politianmeldt.

Men man skal ikke tage fejl, for der findes også ærlige datojægere, der dog ofte ikke får nogen gevinst for at finde gammelt kød. Det kan undertegnede skrive under på.

En århusiansk datojæger blev bortvist i SuperBrugsen, fordi hun gentagende gange havde fundet gammelt pizzadej i butikken.

Advarsel af nordjysk kød

Fødevarestyrelsen har advaret mod nordjysk kød, hvor slagtningen er foregået uden dyrlægekontrol og under særdeles uhygiejniske forhold. Fødevarestyrelsen udelukker heller ikke, at dyrene måske har været syge inden slagtningen. Det er risiko for, at kødet er indeholder sygdomsfremkaldende bakterier eller er fordærvet.

Farvestoffer fjernes

Vi, der har haft børn, ved godt at børn bliver superaktive og urolige af for meget sukker. Nu har Bryggeriforeningens medlemmer efter kritik fra forbrugerrådet valgt at fjerne udskældte farvestoffer fra nogle typer sodavand. Det er de såkaldte azofarvestoffer, der fjernes. Desuden fjernes stoffet E 104, der kan give overfølsomhed/allergi.

Men de omtalte stoffer findes stadig i slik og is. Og for meget af dette kan også give problemer med indlæringsevnen. Ja, også de populære M&M`s indeholder disse farlige stoffer.

Og os med børn ved, hvad for meget slik kan betyde. En ny hjemmeside er opstået www.hyperaktiv.dk. Her kan du læse alt om skumbananer, marengskiks, Bacardi Breezer, hindbærsodavand. En sort liste over fødevarer, der indeholder for meget sukker findes her. Løbende bliver nye produkter offentliggjort. Aktive Forbrugere og Forbrugerrådet opfordrer folk til at at finde produkter specielt med azofarvestoffer og E104. Man modtager mails på hyperaktiv@fbr.dk.

Ost kan være fedt

9 ud af 21 oste er så fede, at de får spis mindst – mærket i en test, som Forbrugerstyrelsen har lavet sammen med Fødevarestyrelsen. Voksne dansker spiser cirka 30 gram ost om dagen. Forbrugerstyrelsen anbefaler, at man går efter max. 17 gram fedt pr. 100 gram.

Det samme leverpostej

Pas på, hvad du betaler for en leverpostej. For den kan risikere, at komme fra den samme maskine. Fra 6,50 kr, til 9.95 kr. Det er blot kommet andre etiketter på. Ja, man har fundet 10 forskellige leverpostejer fra 10 forskellige butikker, med vidt forskellige priser.

Friskbagt kage

Hvis du tror, at du køber friskbagt kage i Føtex, kan du godt tro om igen. Ofte er der tale om en dybfrostvare, der er tøet op i løbet af natten. Det kan vel sidestilles med optøet industrimad.

Varer fra Kina

Kina forsvarer nu sig selv, efter voldsomme angreb for deres standarder inden for fødevaresikkerhed. Ifølge det kinesiske fødevareministerium lever 99 % af Kinas fødevareeksport op til den fastsatte standard. På det seneste er kinesiske produkter som tandpasta, legetøj, foder til kæledyr blevet ramt af skandaler og kaldt tilbage på grund af for meget gift i nogle af produkterne.

Legetøjsproducenten har tilbagekaldt et stort antal legetøj, fordi malingen indeholdt for meget bly. Også Fischer – Price måtte hjemkalde 800.000 stykker legetøj fra hele verden. Det skønnes, at 80 % af alt det legetøj, der sælges i USA, er fremstillet i Kina. Importeret Mattel legetøj indeholdt 180 gange giftigere produkter end tilladt. I alt er 21 millioner stykker kinesisk legetøj tilbagekaldt..

En million babysenge fremstillet i Kina er også tilbagekaldt. Tre babyer er døde, efter at være klemt og kvalt i sengene. Yderligere syv tilfælde efterforskes.

Kina er verdens største producent af legetøj. De eksporterer årligt for 42 milliarder kroner. Noget tyder på, at kontrollen ikke er særlig god.

Hudcreme kan være farlig

Hvis du fugter dit ansigt med creme fra The Body Shop, Lancóme eller andre store mærker, smører du dig samtidig med en lang række problematiske stoffer, viser test. Reklamer fra store kosmetikfirmaer lokker med cremer til tør hud, til moden hud, til ung hud, og til fedtet hud.

Men mange creme – mærker skader miljøet og din sundhed. Der er blandet fundet formaldehyd – stoffer, der kan fremkalde allergi. Andre stoffer kan virke homonforstyrrende.

Naturprodukter fremkalder allergi

I en undersøgelse fra Videncenter for allergi, der omfattede 22 naturparfumer, viste det sig, at 8 ud af 10 produkter indeholdt kendte allergifremkaldende stoffer.

Som forbruger tror man, at når der er tale om et grønt produkt, ja så indeholder det ikke problematiske stoffer. Men sådan forholder det sig altså ikke.

Op mod hver 10. danske kvinde har parfumeallergi.

Hvad er sundt?

Og når vi nu er i gang med det sunde, så siger forskere, at vi skal svede tran for at undgå fedme og hjertesygdomme. 30 minutters daglig fysik er ikke nok.. En spadseretur, en afslappet lunte – tur eller husholdningsarbejde er ikke nok. Hvis vi skal undgå risikoen for hjertesygdomme, skal vi også igennem hårde løbeture eller vægttræning.

Meget fede mennesker skal motionere en time dagligt, for ikke at tage på. Pludselig virker mine 100 kilometer på cykel hver uge ikke til at kan bruges til noget som helst.

Fedmeeksperter så gerne, at momsen på frugt blev sat ned. For at dække denne udgift skulle prisen på cigaretter og spiritus sættes i vejret.

Men nu advarer tandlæger mod frugt. Syreholdig frugt kan give ætsningsskader på tænderne. Værst for tænderne er citrusfrugter, tomater, vindruer og salatdressing.

Tandpasta – også farligt

Og nu hvor vi er ved tænderne. Så advarer miljømyndighederne mod Triclosan. Det findes i forskellige tandpasta, bl.a. Golgate Total og Golgate Total Whitening. Triclosananvendtes bl.a. i rengøringsmidler. Nu bruges det hovedsageligt til desinfektionsmiddel på sygehuse, fordi det er bakteriedræbende. Stoffet er miljøskadeligt, og stoffet mistænkes for at gøre mennesker resistente over for antibiotika.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16