Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Nørrebro - i gas og knippelsuppe

Offentliggjort 9. oktober2007

Atter engang var Nørrebro i medierne med gas og knippelsuppe. Der var masser af action og baggrund for god billedreportage. En bebudet fredelig aktion endte med 436 anholdte. Læs også her Faderhusets tiggerbrev. Læs også hvad Københavns Kommunes beslutning har kostet. De unge fortsætter, og en dialog er ikke i sigte. Og dog, Overborgmesteren vil nu tale med de unge.

  • For en god ordens skyld, denne reportage er nedfældet den 8. oktober 2007

Så var der gang i den igen. Aktivister og Politi tørnede sammen igen. 436 anholdte. Ingen af dem blev varetægtsfængslet, men adskillige fik anmærkninger i straffeattesten. Samfundet brugte igen en masse kræfter.

Ja de unge opførte sig pænt, lød meldingen fra Politiet.

På et koldt kældergulv i adskillige timer.

De anholdte sad på et koldt gulv uden vådt eller tørt, og uden mulighed for at komme på toilet. De sad i timevis bundet med stripes Et par hundrede var anbragt i en kælder. Her sad også en del mindreårige under devisen:

  • Så kan de lære det.

Politiet kunne ikke forstå deres situation:

  • vi kan ikke have dem løbende rundt og bytte tøj og den slags. Og så har de det heller ikke værre.

Politiet brugte magt

De unge kunne samle mellem 3.000 og 10.000,.Et ganske imponerende antal, selv om man ikke var enige om antallet.

De havde delt sig op i forskellige grupper. Planen var at stresse politiet, og det lykkedes til fulde. For de unge var aktionen en succes. De fik besat huset i Grøndals Vænge i 20 minutter.

Det var lagt op til en fredelig aktion, men med så mange mennesker, er dette svært at styre. Politiet brugte magt, for at styre tropperne. Knippelsuppe og gas.

Om der blev brugt for megen magt, kan man altid diskutere.

Igen havde man fået hjælp fra kollegaer i hele landet.

Kan Nørrebro markedsføres ?

Det omtalte hus ligger faktisk i Vanløse. Men medierne omtaler det som Nordvest. I overskrifterne er det Nørrebro. Og det er et problem for markedsføringen af Nørrebro. Godt nok gik det ikke ud over detailhandelen denne gang. Og alligevel.

Sammen med Nørrebro Park Kvarter havde Nørrebro Handelsforening netop forsøgt at fokusere på det rigtige Nørrebro med de mange kreative butikker i en kampagne. Hensigten var, at få medierne til at fokusere på andet end ungdomshuset. Men kampagnen indeholdt hverken gas, knippelsuppe eller hærværk, derfor interesserede det ikke medierne, bortset fra enkelte lokale medier.

Medierne kræver action

Nej så er det mere historie i, at politiken.dk`s udsatte journalist er med til at besætte grunden sammen med rød gruppe, for så senere, at blive anholdt. En hæsblæsende live – rapport på 4 timer. I artiklen er der masser af knipler og gas. En lettere ophidset schæferhund, er der sandelig også plads til. Og TV2 News helikopter fik også det hele med. Hvis ikke det var de unge, hylende politibiler, ja så var det støjen fra helikopteren, man kunne høre.

Ikke plads til tolerance og mangfoldighed

Nørrebros meget roste egenskaber som tolerance og mangfoldighed er også ved at gå i vasken. Den er der stadig, men konflikten omkring Ungdomshuset får disse ord til at falme.

Det er ikke mange der vil have de unge til at bo i nærheden af sig. De er anderledes, stiller andre krav, er støjende, er selvbevidste, og ved hvad de vil have. Men i vores højt roste velhaversamfund er det ikke plads til dem.

  • De unge er snyltere på samfundet.

  • Vi andre må arbejde for at få et hus at være i

At naboerne så brugte en gul stjerne, der kan minde om Davidsstjernen og jøder i koncentrationslejre, var lidt dumt og tankeløst.

Hvordan har den enkelte betjent det ?

Den enkelte betjent, der gang på gang skal stå over for en aktivist er også godt træt af situationen. Han eller hun er sat til at udføre et stykke arbejde. Nægter han, ja så må han finde sig et andet arbejde. Begår han et fejltrin, ja så får han en alvorlig næse, og så er hans dage i etaten talte.

Hvorfor skulle Per Larsen irettesættes ?

Man kan godt forstå, at Per Larsen efterlyse en politisk løsning, det gør vi andre sandelig også.

At han så får hug af politikere for den udmeldelse er uforståelig. Politikerne må da være klar over, at politiet har brugt så mange kræfter i Ungdomshus – konflikten, at det går ud over almindeligt politiarbejde. Det er jo så åbenlyst rigtigt, det han siger.

Per Larsen siger bare sandheden. Han har jo heller ikke givet udtryk for, hvordan løsningen, skal findes:

  • Vi bruger en hulens masse ressourcer, som vi gerne ville have brugt andre steder.

Det er på tide, at politikerne erkender, at konflikten ikke kan løses med straffeloven i hånd.

Flemming Steen – Munch, talsmand fra Københavns Politi sagde det på denne måde:

  • Politiet var ikke hovedfjende. Man det endte, som det måtte ende, når et miljø melder ud, at de vil foretage en sådan aktion, og politiet får til opgave at forhindre den. Man kan ikke bare sætte sig ud over landets love, uanset, hvor megen sympati, man så matte have for sagen.

Ingen plads til de unge

Ja, der findes da også forretningsdrivende og naboer, der ønsker de unge ud på en øde ø. De taler om manglende opdragelse og forkælede unger. Men egentlig er det prisværdigt, at de bliver ved med at kæmpe for deres ideologi – et eget hus. Og hvorfor er det i vores samfund ikke plads til dette? Hvorfor er det ikke nogen, der har en løsning? Hvorfor er der ingen, der vil søge en løsning?

Det er rigtigt, at disse unge mennesker, det handler om ikke kan sættes i bås med at spille fodbold, samle på frimærker, hækle garn eller lytte til Kjel og Hilda.

Vi lukker bare øjnene

De ansvarlige politikers holdning er.

  • Bare vi lukker øjnene og lader som ingenting, findes problemet ikke.

De unge har sagt nej til kommunens tidligere forslag. De var jo uønsket af naboerne. De sagde også nej til den hemmelige fond. Måske vil de kun have de huse, de selv indtager. Sådan en anarkistisk adfærd passer ikke ind i vores demokrati. Uretfærdig vilkårlighed er det ikke plads til.

De unge mener, at de gang på gang er gået forgæves til politikerne, men deres aktionsformer har mildt sagt ikke medvirket til et mere positivt syn om særbehandling

Det kan de butikker og institutioner, der er gået ud over gang på gang på Nørrebro, skrive under på.

Og disse butikker og institutioner kan sejle deres egen sø. Her har politikerne heller ikke i sinde, at træde hjælpende til. Det er et spørgsmål mellem butikkerne og deres forsikringsselskab. Så bombastisk, kan det formuleres.

Få gang i den dialog

Politikerne snakker om dialog eller vold. Men den gang de unge var tavse, var der jo heller ikke nogen, der fandt en løsning.

Nørrebro Handelsforening gentager det atter engang. Den eneste farbare vej er dialog.

Det er positivt at Ritt Bjerregård nu vil mødes med de unge. Angivelig skulle hun også have et løsningsforslag til de unge.

Flere aktioner i vente

Tænk, hvad det indtil nu, har kostet samfundet. Både i penge og psykisk.

Og det er bestemt ikke slut. Aktivisterne barsler med forskellige planer. Hvornår disse planer bliver effektueret, vides ikke.

Faderhuset: Vi vil hjælpe de unge

Den 6. juli 2000 skrev Ruth Evensen til Kultur – og Fritidsminister, H. Thustrup Hansen:

  • Vi har et stærkt ønske om at overtage Ungdomshuset og indrette det til alle de formål, som vi drømmer om, at kunne bespise hjemløse og mindre bemidlede, at drive en café, hvor unge, deriblandt også de som nu oplever huset som deres hjem, kan komme og tage del i aktiviteterne. Vi vil også etablere en ungdomskirke, skabe musikarrangementer med bred appel, samt indrette værelser til enkelte af de mennesker, som skal stå for driften af huset.

  • Vi har besøgt huset nogle gange og vil optrappe vores kontakt med de unge i form af dialog, give dem mad og vinde deres venskab. Vi håber således at en ”magtovertagelse” vil gå så smertefrit som muligt. Vi er dog også indstillet på at stå i en eventuel friktion omkring et ejerskifte. Vi ønsker at præge vores bydel med en ny trend på et værdibaseret grundlag, alle kan have gavn af. Af erfaring ved vi, at dette som regel indbefatter hårdt arbejde, men det er vi som sagt indstillet på.

  • i imødeser med stor interesse Deres venlige bearbejdelse af denne sag, da vi er klar til at rykke ind så snart som muligt, og anmoder venligst om et personligt møde. Undertegnede kan træffes på. .......

Lutter mammon

Københavns Kommune ville gerne af med huset, jo før des bedre. Vi har tidligere beskæftiget os med den tvivlsomme handel, det skal ikke gentages her.

Men spørgsmålet er: Troede politikerne på Faderhusets intentioner ? Her var det åbenbart lutter mammon, der tæller.

Faderhusets beslutning koster.

  • Faderhusets beslutning om nedrivning af Ungdomshuset har hidtil kostet

  • samfundet 125 – 150 millioner kroner

  • cirka 1.200 anholdte

  • efterladt politikere frustreret

  • efterladt trætte politibetjente

  • en bydel med et dårlig omdømme, hvor ord som tolerance og mangfoldighed falmer

  • butikker har mistet 14 millioner i omsætning, samt adskillige udgifter til udbedring af hærværksskader, ofre for plyndringer, selvrisiko ved rudeknusning og meget mere

  • adskillige kunder har valgt andre bydele, at handle i.

  • dårligere politiarbejde, pengene er brugt

Kære læsere, det var atter et afsnit i Ungdomshusets historie,hvis nok afsnit nr. 18, og stadig ikke den sidste.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16