Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

København - Skandinaviens Hovedstad

Offentliggjort 25. oktober 2007

Selvfølgelig er det ikke Stockholm, der er Skandinaviens hovedstad. Det er da København, ingen tvivl om det. Vi har godt nok ikke systembolag og elge. Men vi har Ritt og Klaus, Kim Larsen, Gammel Dansk og Nørrebro.

Vi har ikke ABBA og Bjørn Borg. Men vi har Ritt Bjerregård og Klaus Bondam, i godt og ondt.

Godt nok har den svenske regering stillet skattelettelser i udsigt på hele 11 milliarder kroner.

Svenskerne foretrækker København

Stockholm mener, at de kan kalde sig Skandinaviens hovedstad, fordi det er Skandinaviens største by i Skandinaviens største land.. Men Svenska Dagbladet har lavet en afstemning, der viser at kun 43 % foretrækker Stockholm, mens 54 % foretrækker København.

I Sverige har de bjørne, til gengæld har vi danskere ofte en bjørn på. Vi har ikke elge, men vi har da kronhjorte, og de er flottere, at se på.

Svenske turister svigter os.

Svenske turister ser dog ud til at svigte hovedstaden, så nu vil Wonderfull Copenhagen lancere en kampagne i Sydsverige København kalder. Sammen med VisitDenmark vil man også lancere kampagnen Det gode liv.

Wonderful Copenhagen har et årsbudget på 115 millioner kroner, så det er da noget at tage af.

Den årlige vækst af turister er kun på 3,2 % om året, mens gennemsnittet for Europas storbydestinationer er 3,6 %.

Kampagnen Det gode liv tager udgangspunkt i København som mekka for design, mode, arkitektur og gastronomi.

Kan vi rumme det ?

Er vi virkelig så gode, som Verden vil gøre os til? Kan vi leve op til alle de udnævnelser, det bliver til? Er vi et tilfreds folkefærd, og går det så godt som verden mener?

Kigger man på denne liste, er skænderierne på Rådhuset glemt for en stund. Men kan vi nu rumme alt det, der står på disse lister. Har vi egentlig plads til den mangfoldighed, som vi bryster os med.

Vi har også taget nogle af de lidt negative ting med. Og så skal vi jo heller ikke glemme, at Nørrebro stadig hører med til København, når vi nu læser de kommende linier.

  • Danmark er 42 % dyrere med fødevarer end EU – gennemsnittet. Vi er dog knap så dyre med mejeriprodukter, her er Danmark kun 16 % dyrere. Dog er prisindekset ikke korrigeret for momssatser. Renser man priserne for moms ligger vores mejeriprodukter på højde med Sverige. Kun Island og Norge er dyrere med deres fødevarer. Vil man have de laveste priser, ja så må man tage til Bulgarien eller Makedonien. Engang var Danmark totalt førende på sprut – og cigaretpriser. Sammen med svenskerne og nordmænd er vi i dag dumpet ned på 8. og 9. pladsen på disse varer efter bl.a. England og Irland – og også Frankrig, når det drejer sig om tobak.

  • Danmark ligger på en femteplads, når det drejer sig om erhvervsklima. Foran os ligger Singapore, New Zealand, USA og Hong Kong. Lige efter følger Storbritannien, Canada, Irland, Australien og Island. Vi er globalt set erhvervsvenligt og yder en udstrakt grad af social velfærd, siger Verdensbanken. Desuden mener man, at det er prisværdigt, at Danmark fortsætter med at gennemfører reformer, der skal gøre det endnu lettere at blive iværksætter og drive virksomhed.

  • En af danskernes største egenskaber er tillid. Vi stoler på hinanden. Vi stiller grøntsager ud på vejen, og forventer, at folk betaler for dem. Hele 60 % af danskerne mener, at man kan stole på hinanden. I Frankrig er der kun 20 %, der er af den opfattelse. I Brasilien er de helt nede på fem procent. Der er tillid til vores erhvervsliv. Denne tillid kan spores helt tilbage til vikingetiden. Vi lærte hurtigt, at skrive aftaler ned. Danskernes rige foreningsliv og andelsbevægelsen er noget, der stimulerer denne tillid. Omvendt kan vi danskere ikke have, når man snyder i skat, eller ikke arbejder.

  • I Top10 – tillid listen ligger vi på førstepladsen, efterfulgt af Norge og Sverige

  • Vi er blandt de tre mindst korrupte lande, sammen med Finland og New Zealand. I bunden ligger Somalia og Myanmar.

  • Blandt de 15 ”gamle” EU – lande, er danskerne dem, der har den fjerde højeste arbejdstid pr. indbygger i den erhvervsaktive alder. Det viser en ny opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Dansk Industri og Cepos giver ofte et andet indtryk.

  • Danmark har den næstlaveste arbejdsløshed, efter Holland. På tredjepladsen følger Cypern. Laveste ungdomsarbejdsløshed er der i Irland, efterfulgt af Holland og Danmark på tredjepladsen

  • En dansker betaler 59 % af sin løn i skat. Det placerer os på en meget beskæmmende og klar førsteplads efterfulgt af Sverige, 2,4 % efter. Denne udregning er taget af den personlige indkomst. Tager vi det samlede skattetryk, er vi på andenpladsen, her fører Sverige.

  • Danmark er det land i verden, hvor man kan gøre den bedste forretning. Vi har det mest fleksible arbejdsmarked og vi er gode til at bruge IT. På energiområdet er vi et mønsterland. Vi har en veluddannet arbejdskraft og en veludviklet logistik. På andenpladsen følger Finland og på tredjepladsen Singapore. I bunden Libyen, Venezuela og Angola.

  • Københavnerne og nordsjællænderne er de lykkeligste i Danmark, og samtidig de lykkeligste blandt beboerne i 15 vesteuropæiske lande. Undersøgelsen er foretaget af Cambridge University

  • Det britiske magasin Monocle placerer København som nr. to på listen over byer, som er bedst at bo i.

  • The European Foundation for the Improvement of Living and Working kårer danskerne til de lykkeligste i Verden (den har vi hørt før)

  • På Mercers liste over livskvalitet er København placeret på en 11. plads

  • København får i 2006 World Trawel Award som Europas førende krydstogtsdestination for tredje år i træk.

  • Det britiske universitet University of Leicester placerer Danmark som nummer et på sit World happiness map (lykkelandkort)

  • På en liste over befolkningens venlighed lavet af Anholt City Brands Index ligger københavnerne nr. 12

  • I 2005 får København The Royal Institute of british Architects pris for årets europæiske by.

  • Air Transport Research Society giver Københavns Lufthavn prisen for den mest effektive lufthavn i Europa. (Det var i 2005, den holder hvis ikke længere)

  • Det amerikanske trendmagasin Wallpaper udråber København til at være blandt de 10 mest trendy byer i verden (De fremhæver Nørrebro – men det er også efterhånden tre år siden).


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16