Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Ingen fortjener at blive afvist

Offentliggjort25. november 2007

IntegrationsministerRikke Hvilshøj, Beskæftigelses – og integrationsminister Jacob Hougaard ,chefanalytiker Steen Bocian og Torben Møller – Hansen fra ForeningenNydanskere var hovedaktørerne til et åbent medlems – og debatmødearrangeret i samarbejde mellem Nørrebro Handelsforening, Danske Bank og Fædregruppen.

Datoen kunne nok ikke være dårligerevalgt. Det var dagen før valget. Trods dette mødte Integrationsministeren op.Cirka 40 deltagere var mødt op i Verdenskulturcentret den 12. november. Mansavnede dog opbakning framedlemmerne i Nørrebro Handelsforening.

Emnet for mødet var Flerejobs på Nørrebro, så det burde have vakt større interesse blandtvirksomhederne i området.

KhalidAlsubeihi var den eneste, der havde meldtafbud. Han var blevet forhindret. Hans kvindelige erstatning , SahiziaAlshaeek klarede skærene på udmærket vis. Hun indledte debatten med, atkonstatere, at integration er forældrenes ansvar. Det er vigtigt medrollemodeller, og det er vigtigt med netværk. Man skal selv være med til attage et initiativ.

JørgenHolm, Danske Bank

Danske Bank satte allerede foret par år siden et initiativ i gang sammen med Foreningen Nydanskere. Det har væreten kæmpe succes. Nye kunder er dukket op.

Man skal lære at håndtere demuslimske højtider. Det er meget vigtigt, at nydanskerne behersker det danskesprog. Dialog skal gå begge veje. Man må også være forberedt på at ironi ogdansk humor kan være svært at forstå for en nydansker. Adfærdsmønster ogomgangstone skal forklares. Der skal flyttes grænser, og vises åbenhed overfor andre kulturer. Mangfoldighed er en styrkelse, og er ikke besværlig

Jørgen Holm mente, at hvisvirksomhederne ser en ansøgning fra Jørgen, Hans, Anders og Hassan, ja så vælgerde Hassan fra.

MortenJespersen, Juul & Nielsen

Nydanskere bliver behandlet pålige fod som danskere. Man har i snedker – og tømrerfirmaet Juul &Nielsen udarbejdet en håndbog, der også omhandler integration. Religion er ifølgefirmaet en privat sag, religiøse symboler skal holdes hjemme.

Nu er det også Polakkerne ogtyskere på de danske arbejdspladser. Der har været gode erfaringer mednydanskerne, fortsatte Morten Jespersen. Han mente, at danskundervisning er envigtig del af integrationen. Her burde der sættes flere kræfter ind.

Mustaphafra Københavns Vesteregns Politi

Mustapha fortalte, at der var192 på det hold, der skulle gennem politiuddannelsen. Heraf var 8 med andenetnisk baggrund end dansk. Det sværeste for Mustapha var dansk – prøven. Mensætter man sig et mål, kan man opnå det, man vil, sagde han. Han opfordredeflere nydanskere til at søge ind til politiet.

DeaPetersen fra Rabarberlandet

67 personer havde væretigennem et forløb i Rabarberlandet, heraf var 48 i jobs. Man hjælper med atskrive ansøgninger og har kontakt til erhvervslivet. Mange nydanskere kenderikke meget til arbejdsforholdene på danske arbejdspladser. Det nytter ikke, atman to dage før, man vil have 3 ugers ferie, kontakter arbejdsgiveren. Man harikke haft problemer med bederum, tørklæde og andre ting som medierne gør tilet problem. Dea kender heller ikke til den hadske stemning, der fremkommer imedierne. Hun har også gode erfaringer med virksomhederne i området.

AnasAhmad, jobsøgende

Anas Ahmad havde oplevetnederlag på nederlag. Også i sit netværk var der negative erfaringer med detdanske jobmarked. Det rammer dybt, ikke at føle sig velkommen. Ingenfortjener at blive afvist, udtrykte Anas. Mange går rundt og føler sig dårligbehandlet. Hans far havde fået 60 afslag. Det handler ikke kun om at tjenepenge. Det handler om at blive accepteret, og få hverdagen til at glidelettere.

Efter en kort pause, var dettid for de afgørende aktører i indsatsen for integration og job til de ungenydanskere.

Beskæftigelses– og integrationsborgmester Jacob Hougaard

Det handler om væksten, det ernøglen til vores velfærd. Sådan startede borgmesteren. Det er forstemmende athente polakker og andre hertil, fordi virksomhederne mangler arbejdskraft. Vihar endnu mange ledige, der gerne vil i arbejde.

Man kan lære meget af denstore virkelyst der er bydelen Nørrebro.

Den nye udvikling sætter storekrav til lønmodtagere. Vi skal væk med fordomme og hente ny viden. Uhyrevigtigt er det, at lære det danske sprog. Mangel på viden er også en hemsko.

Borgmesteren fortsatte med atfortælle om Københavns Kommunes jobpatruljer, der kom ind i lejlighederne hosnydanskere og skaber bedre kontakt til virksomhederne. Han omtalte også den nyeerhvervsportal, hvor virksomheder kun skal henvende sig et sted.

Medarbejdere skal åbnearbejdspladsen for andre. Også forældre medarbejdere. Borgmesteren kunne ikke lide udtrykket, Duer for overkvalificeret til arbejdet.

Vi skal hjælpe med sprogtrænningen,sluttede borgmesteren.

DirektørTorben Møller – Hansen fra Foreningen Nydanskere

Foreneningen Nydanskere blevdannet af og for virksomheder. I dag er 200 virksomheder medlemmer. Torben MøllerHansen ville overhovedet ikke belære forsamlingen, hvordan man skulle laveintegration. På Nørrebro kan man selv. Sebare her i aften, Johnny Beyer startede længe før mig selv, og Lise Egholm påRådmandsgades Skole, laver et kæmpe arbejde for integrationen. EVU har enfremragende butikskosulent – ordning, som begyndte på Nørrebro.

Det er en fordom, atvirksomheder ikke vil tage imod nydanskere. Torben havde besøgt 1.200virksomheder. Kun 4 virksomheder nægtede at tale om det.

Det største problem er atvirksomheder ikke kender mulighederne. Man skal bruge sit netværk. Og devirksomheder, der har haft gode erfaringer med integrationen, skal fortælle detvidere.

Pakjeres taske og opsøg virksomhederne, og fortæl virksomhederne, hvad der er afmuligheder.

ChefanalytikerSteen Bocian fra Danske Bank

Ledigheden er i dag rekordlav.Der er kommet mange flere ud på arbejdsmarkedet, og aldrig har så mange væreti arbejde, startede Steen Bocian, der i øvrigt fortalte, at han langt udestammede fra Polen.

Man skal dog ikke glemme, atder stadig er en stor overledighed blandt nydanskere. Og mange er stadig ude afarbejdsmarkedet. Mange kan sagtens opfylde et arbejde. Det er endnu et stykkefra, at vi har nået målet.

Men opsvinget varer ikke ved.Danske virksomheder må sige nej til ordre, fordi de ikke kan få arbejdskraft.Det er mærkeligt at vi henter polakker til landet, når vi har masser af ledigarbejdskraft.

IntegrationsministerRikke Hvilshøj

Integrationsministeren gjordeopmærksom på at det var sidste møde inden valget. Regeringen har vedtaget enplan, der skal tiltrække arbejdskraft fra udlandet. Men vi skal også erkende,at der endnu er ledige i det danske samfund. Vi skal ikke tabe de unge på gulvet.

Flere skal i uddannelse, ogmentorordning er en god ting.

Integrationsministerenfortsatte med at fortælle om at nydanskere, der får en uddannelse klarer siglige så godt som etniske danskere. Men får de ikke den, klarer de sig væsentligdårligere. Det er også vigtigt, at de klarer sig godt i skolen. En ordning,som regeringen har indført hedder Brugfor alle unge, handler om lektiecafeer og rollemodeller. Rollemodellerne harstor effekt.

Ministeren erkendte, at manskal blive bedre til at kommunikere. Og det er yderst vigtigt at kommunikere tilog med forældrene.

Et mangfoldighedsprojekt, derer sat i gang, virker også. Virksomheder skal fortælle videre, at tingfungerer. Mange kvinder er ude for arbejdsmarkedet. De skal hjælpes ind. Ogmange kvinder vil gerne være selvstændig. Ministeren opfordrede virksomhedsejerne til at være mentorer, for de kvinder, der gerne vil være selvstændige.

Debat

Efter de mange indlæg, var detnu tid til debat med tilhørerne, men inden havde AnnasAhmad en kommentar:

  • Min far er blevet førtidspensionist. Han har givet op. Da han kom hertil havde han en sygeplejeuddannelse. Den kunne han ikke bruge. Så tog han en laborantuddannelse her i Danmark. Men der var stadig ikke brug for ham. Et mindretal bliver totalt overset. Kammerater med en plettet straffeattest bliver totalt afvist.

JacobHougaard fandt, at det var rigtig, atAnnas historie kom frem. Dem der tog fra hylderne burde have mulighed for at fåmulighed for at sætte varene op igen.

Rikke Hvilshøj sagde, at man ikke måttegive op. Barrierer skal bekæmpes. Vi er ikke gode til anerkende udenlandskeuddannelser, erkendte ministeren. Uddannelse er uhyre vigtig.

AnnasAhmad fortsatte med at nævne, at flereaf hans kammerater havde skiftet uddannelse efter vejledning. Det havde dog ikkeført til noget arbejde.

TorbenMøller – Hansen vil gerne lytte tilAnnas historie. Det burde være muligt at skaffe jobs til alle.

Frasalen blev der nævnt gode erfaringer medjobmesser, samt High Five – projekter. Man skulle heller ikke glemme betydningenaf fritidsjob. Det gav mange gode erfaringer.

JohnnyBeyer, fortalte en historie. Det medstraffeattest var en fordom. Han ville dog aldrig tage en, der havde taget afkassen. Han havde bedt om at fåden værste fra Niels Brock. Men gjorde det klart over for vedkommende, hvemder bestemte. Vedkommende fik respekt, men blev desværre smidt ud af skolen. Sådet hele endte i ingenting.

De tilstedeværende ville gernevide, hvad han havde lavet. Johnny Beyer svarede, at han såmænd barehavde slået en politibetjent. Det fik de tilstedeværende bodyguards ogbetjenten i panelet til at kigge en ekstra gang.

Små virksomheder burde have etværktøj, der viser hvordan man skal ansatte personale. Man har en tendens tilat ansætte en som ligner sig selv, sagde Johnny Beyer. Lav en værktøjskasseberegnet til mindre og mellemstore firmaer.

UweBrodersen fortalte at en ansat i etjobcenter havde kritiseret en artikel, han havde skrevet på www.norrebro.dk . De ansatte skal i løbet af en time bruge 45 minutter til administration, såreel hjælp til den ledige, var det ikke meget tid til.

Uwe Brodersen oplyste også, atNørrebro Handelsforening havde problemer, når man ville lave etintegrationsprojekt , og finde samarbejdspartnere Det var ikke let at finde udaf, hvor i nærheden, der var projekter i gang.

En enkelt havde kritiseret, atarbejdsgivere ikke kendte andre kulturer og ikke ville kendes ved andrekulturer. Uwe Brodersen oplyste, at Handelsforeningenbl.a. havde samarbejdet med Somalisk Netværk, og at det forrige medlemsmødeforegik sammen med dette netværk.

JacobHougaard synes, at det var fint, hvisarbejdsgivere tog folk med en plettet straffeattest. Han medgav, at der var formeget administration i jobcentrene. Det er i sandhed et regelforenklings– problem. Når man skulle lave en samlet oversigt overintegrationsprojekter have man brug for bydelen. De måtte gerne give et aktivtindspark. I øvrigt synes han, at det var en god ide med en oversigt, hvor ogsåprojekter med statstilskud , blev samlet.

LiseEgholm fra Rådmandsgades Skole mente, atfritidsarbejde var meget vigtigt. Der lærte man at komme til tiden. En plettetstraffeattest kunne være analvorlig bremse. På skolerne skal man være mere aktive, og fortælle de unge,hvad det venter dem i samfundet.

Hvis børnene har en mor, derer i arbejde, så har børnene og de unge en meget større chance for at kommeigang.

RikkeHvilshøj sagde,at en investering i, at kvinder kommer ud på arbejdsmarkedet, er en investeringi hele familien. Det at lave en værkstøjskasse er ikke et statsanliggende, menet anliggende for en aktiv handelsforening. Dermed var Johnny Beyers ide givetvidere til hans egen handelsforening. Ministeren var også enig i, at der formeget administration i jobcentrene, men pointerede, at beskæftigelsesministerenvar klar over problemet. Rikke Hvilshøj havde stor respekt for Somalisk Netværkog deres arbejde. De somaliske kvinder er dem der kan vise den største vækst ibeskæftigelse

Frasalen, blev der nævnt at vi mænd ikkemere er de ideele rollemodeller. Unge nydanske kvinder er på vej iuddannelsessystemet.

RikkeHvilshøj pointerede, at fastholdelse ervigtig. De piger, der får lov, skal nok klare sig. Hun var mest bekymret fordrengene. Håndværk ser også ud til at have interesse for nydanskerne, sådanhar det ikke altid været.

JacobHougaard advare mod at negative eksemplerskabte modløshed. Og til sidst anbefalede borgmesteren en bog, der belystemange af de problemer nydanskerne havde: Mødompå mode ( Bogen vil senere bliveomtalt her på siden).

Således sluttede et meget interessant møde.En stor tak til Rie og Jørgen for deres kæmpe arbejde. Synd at der ikke varflere virksomheder og medlemmer til stede.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16