Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hvor bliver posten af?

Offentliggjort17. december 2007

Portoenstiger, postbudene er mere syge, overskuddetfalder og staten skal sælge en masse aktier i Post Danmark. Og til stor fortrydelsefor CityMail er liberaliseringen af posten udskudt fra 2009 til 2011. PostDanmark oplever et gennemtræk på hele 10.000 medarbejdere gennem et år.

Hvis du er medlem af en lilleklub under 3.000 medlemmer og udsender et klubblad, kan du godt indstille dig påen kontingentforhøjelse. Prisen for omdeling stiger fem gange.

Det skyldes, at Post Danmarkpr. 1. januar afskaffer den særlige magasin – takst for de små udgivelser. Istedet bliver den billigste mulighed, at sende klub – og foreningsblade ud somb – breve.

Da portostøtten til bladeneforsvandt sidste år førte det ifølge Dansk fagpresse til, at mellem 500 og600 blade lukkede.

Og på landet skal erhvervsvirksomhederbetale dobbelt så meget for at få leveret posten inden klokken 10.

Svenskerneer billigere

Høje priser på forsendelse afpakker forhindrer danske virksomheder i at komme ud på verdensmarkedet med salgvia internettet. 41 % af virksomhederne påpegede dette som den størstebarriere for at drive e – handel i Danmark Undersøgelsen blev foretaget af Dansk Erhverv.

Det koster 89 kroner forvirksomhederne at sende en pakke på 2,5 kg fra Danmark til Sverige med detdanske postvæsen. Skal pakken den anden vej koster det 37,50 med det svenskepostvæsen. I Sverige blev posten liberaliseret for 14 år siden.

Dansk Erhverv slår på atprisforhøjelser på pakkeposten, der kommer den 1. januar 2008, er et bevis på,at området ikke er udsat for nok konkurrence. Pakkeposten stiger den 1. januarmed gennemsnit 22 %.

Posthuseneforsvinder.

De gamle postspillere i Europakommer til at miste35 % af deres omsætning frem til 2015, når den europæiskepostliberalisering med årene gennemføres.

Elektronisk post har afløstdet gamle papirbrev, og netbanken fortrænger efterhånden det trykte girokort.Det kan mærkes hos Post Danmark. I byer som Tønder og Billund er posthuseneblevet ersatet af mindre postbutikker.

For 10 år siden var der 700posthuse på landsplan, i dag er der kun 180 tilbage med faldene tendens. En delaf de nye postbutikker er også i fare.

Overskuddeter faldene

I de første ni måneder erPost Danmarks overskud faldet fra 701 millioner til 401 millioner kroner efterskat. Så atter engang må postbudene finde sig i omlægninger, effektiviseringaf produkter, produktion, transportkultur og distribution.

Stortsygefravær

Noget tyder på, atpostbudene er presset til det yderste. Et tårnhøjt sygefravær giverpanderynker hos ledelsen. 1.700 sygemeldinger kommer der hver dag. DirektørHelge Israelsen siger til JP Erhverv, at det er en konsekvens af et pressetarbejdsmarked, der levneren mere skrøbelig type medarbejdere til Post Danmark.

Man må væbne sig med tålmodighed.Det er ikke usædvanligt, at en forsendelse er fem – seks dage undervejs. Detskyldes manglende arbejdskraft, urutinerede vikarer og et højt sygefravær

3 F fortæller, at Post Danmarkhvert år har et gennemtræk på 10.000. Postomdelingen er fysisk hårdt, og derer strammet voldsomt op på grund af besprelser.

PostDanmark mister kunder

Post Danmark har også mistet 8– 10 % af deres kunder til Citymail, når det gælder udbringning afmagasiner. Sidste år måtte Citymail inkassere et underskud på 50 millionerkroner, så det er bevidst, at man underbyder Post Danmark.

Statenskal sælge aktier

Statener klar til at sælge flere aktier i Post Danmark de kommende år. Gør de ikkedet vil de få en milliardregning fra kapitalfonden CVC. I dag har Staten 75 %,men ifølge en aftale med CVC skal statens ejerandel inden for fem år ned på47 %.

Liberaliseringenudskudt.

Oprindeligvar det planen, at de europæiske postmarkeder skulle liberaliseres i 2009, menfristen er udskudt til 2011. Det forhindrer dog ikke Tyskland og Holland. De harplanlagt at åbne deres postmarkeder næste år.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16