Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Sundhedsfarlige varer til salg

Offentliggjort 17. februar 2008

www.norrebro.dk

PåYdre Nørrebro sælges der åbenlysprodukter, der er sundhedsfarlige. Manglende varedeklaration, samt kosmetik, derkan føre til hormonforstyrrelser bliver solgt fra butikker, der ikke ved, hvadde har med at gøre. Manglende tilsyn med importører og manglende leverandørbrugsanvisningerkan få katastrofale følger. Et konsulentfirma har afsløret mangeulovligheder.

Det kan være svært at begåsig efter danske regler. Derfor sker der ting, som ikke er helt lovlige. Og detkan være svært at få det hele til at køre rundt. Det ved især butiks – ogkioskejere i Mimersgade – kvarteret. Hvad man skal gøre? Slå hårdt nedeller hjælpe dem som har problemer?

Masseraf ulovligheder

Der blev blandt andet kortlagtkosmetiske produkter i 7 grønthandlere. Der blev udvalgt 77 produkter ud fra etvisuelt kriterier. Produkter, der syntes at være anderledes end dem, der kunnekøbes i supermarkeder. Ud af disse var 54 ulovlige grundet manglendevaredeklaration, fejl i varedeklarationen og manglende opgivelse kontaktdata for distributører eller importører i EU.

Kortlægningen og gennemgangenaf butikkernes produkter afslørede, at butikkerne ikke havde kendskab tilkosmetikbekendtgørelsen, og heller ikke til regler om mærkning af kosmetiskeprodukter.

Gamlekølemøbler

I fødevarebutikkerne var dermange ældre modeller af kølegondoler og kølereoler. Mange af disse apparaterhavde åbne diske eller fronter. I mange butikker var der ikke kutyme for at dækkeåbningerne til om natten.. Der handles med brugte kølemøbler, og de kanerhverves meget billige. Man tænker ikke på de driftsmæssige omkostningereller om de er lovlige at bruge.

Langt de fleste fødevarebutikkerhar ikke varmeapparater, og i nogle tilfælde kunne der konstateresfugtproblemer.

Hormonforstyrrende

I enkelte butikker arbejdedeman med kemiske produkter. Disse butikker havde aldrig set leverandørbrugsanvisninger. Nogle af disse produkter indeholdt phalater, som er hormonforstyrrende.

Mange af de andre produkter,butikkerne arbejde med, krævede udluftning. Man skulle beskytte sig medhandsker eller tage forholdsregler i forhold til brandfare.

Ufatteligt, at leverandørerneikke udleverer brugsanvisninger, og at butikkerne overhovedet ikke har den fornødnekendskab til omgang med disse produkter.

Manglendetilsyn

Der manglede varedeklarationerpå en del kosmetiske produkter, som er importeret fra lande udenfor EU, men ogsåfra distributører indenfor EU. Når produkterne er i landet, opfatterbutiksejerne, at så er de også lovlige.

Produkterne sælges i Danmarkfra importører. Det ville være en god ide, at undersøge et andet lokalområdefor viden om kosmetiske produkter, og derudover gå til importledet, for atsikre, at produkterne har den lovlige mærkning, fastlår Fellov Consult.

Man fristes også til at anføre,at offentligheden mangler et ordentligt tilsyn på dette område. En delhudmidler kan være direkte livsfarlige.

Forståelsenfor egenkontrol mangler

Egenkontrol har været en storudfordring for nogle butiksejere. I enkelte butikker har Fellov Consult såledesudarbejdet materiale og skemaer til at gennemføre egenkontrol. Det kniber medforståelsen og hensigten med egenkontrol.

Telefonsælgereudnytter mangle sprogkendskaber

Butiksejere er også blevetnarret af smarte telefonsælgere og narret til at indrykke annoncer.Sprogvanskeligheder og gode talegaver fra annonceagenter har båret frugt, ogsat butiksejere i en økonomisk klemme.

Ingenlokal netværk

Fellov Consult har forsøgt atfå et lokalt butiksnetværk op at stå. Det er der flere, der har forsøgtgennem årene. Konsulentfirmaet har ligeledes forsøgt sig med kurser ogoplysningsmøder, men kun ganske få butikker mødte op.

NørrebroHandelsforening har også taget initiativer

Nørrebro Handelsforeningarrangerede for en del år siden projektet Etniskregelintegration, hvor man opsøgte alle etniske butikker på Nørrebro ogtilbød dem kurser i alle relevante forhold omkring det, at drive en butik. Selvom man havde etniske rådgivere måtte kurserne indstilles efter tre måneder.De deltagende faldt efterhånden fra.

For et par år siden arrangeredehandelsforeningen sammen med EVU arrangementer i forbindelse med den nye næringsdatabase.Man fik bl.a. fremstillet foldere på forskellige sprog.

Nørrebro Handelsforening varogså initiativtager til indførelse af butikskonsulenter.

Stortarbejde af Felllov Consult

Områdeløft Mimersgade ogFellov Consult har samarbejdet om 4 miljøprojekter i kvarteret. En af disseprojekter var ”Butiksnetværk Mimersgade”.

I området er der 131 butikker,70 af disse blev besøgt. En del af disse blev vejledt og tilbudt hjælp. Debutikker, der blev vejledt var frisører, grønthandlere, tøj – ogtekstilforretninger, bagere og guldsmede.

28 pizzariaer, grillbarer, takeaway og smørrebrødsforretninger blev besøgt og tilbudt kursus i energi ogaffald.

7 cykelsmede fik tilbudt kursusi leverandørbrugsanvisning og affaldshåndtering.

Nyeinitiativer efterlyses

Fellov Consult foreslår enkonference i samarbejde med EVU. Desuden burde der udarbejdes en dvd medrelevante forhold omkring butiksforhold.

Der er udarbejdet en rapportomkring de nævnte forhold. Denne rapport er videregivet til Agenda 21 på IndreNørrebro samt relevante myndigheder i Københavns Kommune. Man har dog ikkevideregivet navnene på de butikker, hvor problemerne var størst.Konsulentfirmaet har forsøgt at vejlede og hjælpe butikkerne.

Enopstramning er nødvendig

Noget tyder på, at der skalstrammes gevaldig op i tilsyn med importerede varer, ligesom tilsyn og rådgivningaf bestemte butikker skal forstærkes.

Nørrebro Handelsforening sermed stor alvor på problemerne.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16