Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Indvandre etablerer flest virksomheder

Vi bragte denne nyhed for ca. tre år siden her på siden. Nu har Erhvervs- og Byggestyrelsen også fundet ud af, at indvandrerbutikker lukker hyppigere end butikker af etniske danskere. Grunden er manglende investering, manglende handlingsplan, manglende uddannelse og forkert planlægning. Nørrebro Handelsforening har tidligere været med til at indføre begrebet Butikskonsulenter og lavet iværksætterkurser.

Gammel nyhed
En gammel nyhed har pludselig fundet vej til mediernes forsider. Det er historien om at indvandrere er de flittigste iværksættere men også dem, der hurtigst må lukke virksomheden igen.

For et par år siden foretog Nørrebro Park Kvarterløft sammen med de lokale butikskonsulenter en undersøgelse blandt virksomheder på Ydre Nørrebro. Konklusionen var den samme som nu Erhvervs – og Byggestyrelsen er kommet frem til.
Vi bragte den gang flere artikler om undersøgelsen.

Syv ud af ti drejer nøglen om
Syv ud af ti indvandrere må dreje nøglen om inden for firmaets første fem år. Hos etniske danskere er dette tal fem ud af ti.
Indvandrer – virksomheder har mindre omsætning og færre ansatte.

Der et enormt potentiale blandt indvandrere. De er generelt mere modige og villige til at starte virksomhed op, kan der læses i rapporten.
Iværksætterlysten blandt indvandrere er næsten dobbelt så stor som blandt etniske danskerne, hvor 2,7 af 1.000 er iværksættere. Tallet for indvandrere er 4,9.

Ekstrem hård konkurrence
At det så går dårligere for indvandrere skyldes, at dem der starter virksomhed op, ofte står uden uddannelse. Samtidig er det ofte inden for detailhandel og restaurant, de etablerer sig og her er konkurrencen ekstrem hård.

I den refererede undersøgelse fra Nørrebro Park Kvarterløft viste det sig også, at man for eksempel etablere sig som grønthandler, pizza – bager m.m. i et område, hvor disse typer virksomheder findes i rigelige mængder i forvejen. Man begynder så at konkurrere på pris frem for kvalitet.

Ofte mangler nydanskerne konkret hjælp for at finde ud af det danske system. For mange år siden forsøgte Nørrebro handelsforening netop at iværksætte kurser for disse iværksættere. Desuden var man med til at etablere ordningen med butikskonsulenter.

Ingen interesse hos investorer
Et andet problem er manglende lån hos banker. Måske forståelig nok, når der ikke er udarbejdet en ordentlig handlingsplan. Og i de virksomheder, de som regel starter op, er der lav afkast. Dette fanger naturligvis ikke investorernes interesse.
Et af problemerne er sikkert også at mens 31 pct. af efterkommere i alderen 20 – 34 år har en erhvervsmæssig uddannelse, så er det tilsvarende tal hos etniske danskere – 56 pct.

Undersøgelsen som Erhvervs – og Byggestyrelsen har foretaget viser at en iværksætter med dansk baggrund efter fem år i gennemsnit har
1,2 millioner kroner i omsætning
1,9 millioner kroner i årlig eksport
4 ansatte
Efter fem år har iværksættere med udenlandsk baggrund i gennemsnit
0,8 millioner kr. i omsætning
0,3 millioner kr. i årlig eksport
3 ansatte
Dynamik i erhvervslivet
Hver tiende af alle nye virksomheder, der startes i Danmark, bliver startet af en person med udenlandsk baggrund. Det er mange i forhold til, hvor meget denne del udgør af den samlede arbejdsstyrke . Det skaber dynamik i erhvervslivet.
Selvstændighedstraditionen i oprindelseslandet er måske større end herhjemme. Men måske kan denne kultur blive bedre, hvis iværksættere med udenlandsk baggrund fra starten tænker mere i vækst og udvikling.

Kurser og konsulenter
Danmark vil helst bevare det faktum, at være blandt de bedste iværksætterlande i verden. Men det går ikke helt som man vil have det. Måske burde man igen se på de ting som Nørrebro Handelsforening iværksatte for nogle år siden, nemlig målrettede kurser for nye virksomhedsejere med udenlandsk baggrund og butikskonsulenter, der opsøger ejerne i deres virksomheder.

Fakta: I Danmark bor ca. 400.000 indvandrere og 125.000 er efterkommere.
Af de 15.000 personer, der har etableret virksomhed i Danmark i 2005 havde 9 pct. en ikke – vestlig baggrund.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16