Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Lukkelovens afskaffelse

Offentliggjort 12. november 2008

Kender de Konservative konsekvenserne af deres beslutning om at gå ind for afskaffelse af lukkeloven. Et mindre antal butikker og fordele for butikscentre er en af følgerne. Det offentlige vil indføre flere lukkedage og butiksansatte kan ikke få passet deres børn. Beslutningen går ud over miljøet. På Nørrebro får specialbutikkerne vanskeligere forhold. En 7 – dages arbejdsuge vil ændre samfundet negativt. Det totale anarki i detailhandelen vil opleves.

De Konservative har valgt side. De går ind på afskaffelse af lukkeloven. Dermed er der skabt flertal for dette. Man afventer ikke en rapport, der tager stilling til konsekvenserne. Utroligt, at man ikke tager hensyn til konsekvenserne for de forretningsdrivende og deres ansatte.

Kender de Konservative rækkevidden for deres beslutning ?

Er afskaffelse af lukkeloven bedst for den almindelige samfundsudvikling? Det er så moderne at tale om et spændene handelsliv, attraktive fødevarebutikker, uddannelses – og arbejdspladser, hensyntagen til klima og miljø, kultur – og idrætsliv o.s.v. Forbedrer afskaffelsen af lukkeloven dette ? Nej tværtimod.

Hvorfor skal modeluner være afgørende ? Kender man i grunden rækkevidden af en sådan beslutning ? Afskaffelsen kan få alvorlige konsekvenser.

Fremtidens butiksliv

Hvordan bliver fremtidens butiksliv – fremtidens lønomkostninger – antallet af elever – muligheden for at skaffe kvalificeret personale ? Og kan det omkringliggende samfund finde ud af lukkelovens afskaffelse. Hvordan har en udvidelse det med miljøet ? Udgifter til mere energi ? Kultur – og fritidsliv ?

Ønsker vi virkelig at søndagen skal blive almindelig hverdag ? Mener De Konservative, at Dansk Supermarked skal bestemme lukkeloven ?

Man må jo gå ud fra, at partiet skal svare på alle disse spørgsmål.

Ændringer hos specialbutikkerne på Nørrebro

På Nørrebro vil det nok ikke ske ændringer hos de små pizzeriaer og grønthandlere. Men ændringerne vil indtræffe hos specialbutikkerne.

Mange butikker må lukke

Kombinationen af lavkonjunktur og en total liberalisering af lukkeloven er farlig for de små butikker. John Wagner, adm. direktør i Samvirkende Købmænd forudser, at 500 – 600 dagligvarebutikker og mindst 1.500 skobutikker, guldsmede, boghandlere og andre små butikker må lukke.

Coop og købmændene vil heller ikke af med lukkeloven.

Arbejdsgivere begejstret

Arbejdsgiverne i DI Handel er glade for De Konservatives nye budskab. Brachedirektør Lars William Hansen siger bl.a.:

  • Lukkeloven er ude af trit med danskernes familie – og arbejdsmønstre. Samtidig hæmmer loven konkurrencen og begrænser virksomhedernes vækstmuligheder.

De store butikker har masser af ressourcer til at holde åbent ubegrænset. Det har de små butikker ikke. Ønsker man virkelig, at de små specialbutikker skal lukke og gøre det hele endnu mere strømlinet og ensformigt i gadebilledet med de samme kædebutikker overalt ?

Hele samfundet mærker ændringerne

De små butikker vil opleve faldende omsætning som følge af lavkonjekturen og hvis de samtidig skal holde åbent de resterende 30 søndage om året, vil det få mange af dem til at dreje nøglen rundt. Al erfaring viser, at søndagsåbent er til fordel for butikscentrene. En øget omsætning vil kun opnås ved at ”stjæle” fra de mindre butikker.

Mange fagligt uddannede butiksassistenter vil sikkert finde sig andre jobs, og detailhandelen vil komme til at mangle kvalificeret arbejdskraft.

Hele samfundet vil kunne mærke ændringerne. Der skal køres varer ud om søndagen og den kollektive trafik skal ændres. Men hvad med børnepasningen? Hos det offentlige bliver der indført flere og flere lukkedage.

I forvejen er det de unge familier, der rammes af kommunernes øgning af såkaldte fridage. Hele 40 pct. i aldersgruppen 18 – 34 år bruger mere end fem feriedage om året til at passe deres børn på grund af lukkedage.

Helligdagen bliver afskaffet

Lukkelovens afskaffelse er godt for de store, Kvickly, Føtex og Bilka. Selvfølgelig skal de ansatte ikke arbejde mere. De kan holde fri midt i ugen, men da arbejder konen og vennerne.

Man taler så meget om, at sygeplejersker, togførere m.m. arbejder om søndagen. Så hvorfor skulle butiksansatte ikke kunne gøre det. Problemet er bare, at antallet af butiksansatte, der skal arbejde om søndagen bliver væsentlig større. Specialbutikker kan ikke udelukkende nøjes med ufaglærte, hvis de skal kunne leve op til kundernes ønsker.

Hvorfor skal man egentlig kalde søndag for helligdag, når man alligevel ikke kan være sammen med sine kære. Der skal være en forskel på en hverdag og en helligdag. For os alle er en pause befriende.

Danskerne er splittet i holdningen

Den danske befolkning er splittet i spørgsmålet. 38 pct. af danskerne mener, at der alt i alt vil være en fordel for forbrugerne, de ansatte og butikkerne, når lukkeloven blev afskaffet. Ca. 32 pct. mener derimod, at det vil være en ulempe for alle parter, mens omkring 30 pct. enten ikke ved det eller svarer ”hverken eller”.

Fridag – styrker sammenholdet

Bevar lukkeloven for kulturens skyld, for de små forretningers skyld, for familiens skyld og for helligdagens skyld. 85 pct. af den danske befolkning er trods alt medlem af Folkekirken.

Begrebet Kom hviledagen i hu, kan kun være positivt. Det styrker sammenholdet i samfundet og sammenholdet i familien. Lukkeloven er udtryk og medgaranti for, at mennesker ikke udnyttes, og at samfundet finder sammenhold gennem individuelle frihedsrettigheder.

Butikkerne presser hinanden

Vi taler så meget om stress, samtidig med, at vi vil indføre en 7 – dages arbejdsuge. Vi taler også om CO 2 regnskabet.. Vi taler så meget om kvalificeret service i butikkerne. Vil dette blive bedre med udvidet åbningstid ? Nej.

De gode tanker om de små enheder, det nære samfund, tryghed m.m. vil forsvinde. Skal vi have så fattigt et samfund, at det er nødvendigt for familierne at handle om søndagen, for at få en oplevelse sammen ?

Lukkeloven er meget vigtig for de små samfund og familiepolitikken i Danmark.

Butikkerne vil presse hinanden til at holde længere åbent. Det skyldes blandt andet den store brancheglidning. Den enkelte butiks udgift vil bliver væsentlig større uden at omsætningen og indtjeningen følger med.

Velkommen til det totale anarki

Det totale anarki vil gøre sig gældende i fremtidens detailhandel til glæde for de store i detailhandelen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16