Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Fra en butik på Nørrebrogade

Offentliggjort 5. januar 2009
www.norrebro.dk

Pludselig dukkede en masse selvbestaltede detailhandlereksperter op. Mange butikker har ikke overlevet julehandelen. Discountbutikker oplever en massiv omsætningsfremgang. Den offentlige service kan ikke bruges til udvidede åbningstider. Et nyt oplevelsescenter på vej til København.

Ingen kunder fra andre bydele?

Utroligt at så mange pludselig skulle gøre sig klog på detailhandelens udvikling. Pludselig fortalte miljøforkæmpere og politikere i medierne, at butikkerne på Nørrebrogade ikke har kunder fra andre bydele

  • Jeg parkerede under Føtex. Så kunne jeg da finde ud af, at komme hen til jer.

Ja sådan forklarede en kunde fra Gentofte situationen. Indrømmet, det er længe siden, at vi har set nogle af vore kunder fra andre bydele. Men man vil sikkert blive ved at postulere, at Nørrebro Handelsforenings påstande er helt henne i vejret.

Men hvordan ser situationen ud i detailhandelen – set fra en butik på Nørrebrogade.

Sen julehandel

Julehandelen kom meget sent i gang. Det nåede ikke samme niveau som de foregående år. Og omsætningen i oktober og november var katastrofal dårlig. Dette kan for Nørrebrogades butikkerne til dels skyldes trafikforsøget. En del har ikke overlevet julehandelen. Hvor mange det drejer sig om, kan først fastslås, såfremt der laves en ny undersøgelse.

Mængden af solgte varer var faldet med 2,3 pct inden julehandelen på landsplan.. Det fik så politikere og miljøforkæmpere til at konstatere, at Nørrebrogade – butikkernes fald på 20 pct. skyldtes finanskrisen.

Discountbutikker tordner frem

I september kunne discountbutikkerne på landsbasis opleve en omsætningsstigning på hele 13,5 pct. Vinderne var Rema 1000, Netto, Kiwi, Fakta, Aldi og Lidl. Ja lige efter nytår åbner Netto sin butik nr. 400.

Finanskrisen er skyld i, at store dele af befolkningen udskifter deres indkøb af dagligvarer med billige produkter.

Specialbutikkerne med fødevarer har oplevet tilbagegang. Det gælder både bagere, grønthandlere, ostehandlere og fiskebutikker. I butikscentrene er der sket et fald på 2 pct. det skal ses på baggrund af, at der i dagligvarebutikkerne er sket en stigning på 6 pct.

Kreditværdig

Udsalget hos nogle butikker startede usædvanlig tidligt. Men de havde behov for kapital. Bankerne har lukket kassekreditten for mange små detailhandlere. Og for den sags skyld også for mange kunder.

Bankernes tolerance over for kunderne er væk. Og det er ikke kun de små kunder med lave små kreditter som bankerne opsiger. Bankerne mangler likviditet. Men det er dog de svageste, der bliver først ramt. Status som kreditværdig mistes hurtig i en krisetid.

Antallet af konkurser er eksploderet. Værst ser det ud i København. Her har man behandlet op til 80 konkurser om ugen. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af konkurser det højeste i de 30 år, man har registreret dem.

Friværdien forsvinder ud i den blå luft

Den sjællandske friværdi er på vej til at forsvinde op i den blå luft. Friværdien er nu nede på 2003 – niveau. Og det er nok ikke slut. Økonomer forudser, at dykket bliver størst i hovedstadsområdet de næste par år.

I september var det hele 570 andelsboliger til salg på Nørrebro på under 100 kvm. Så man kan godt tale om udsalg af boligerne på Nørrebro.

En kronisk forskrækkelse

Forbruget er blevet til en kronisk forskrækkelse, det gør Familien Danmark handlingslammet. 41 pct. vil spare mere op, og hver tredje vil skrue ned for indkøb af tøj, cafébesøg og andet forbrug.

23 pct. vil købe billigere mad. 12 pct. har givet mindre julegaver. Det er Synovate, der har gennemført denne undersøgelse for Nordea.

Danskerne er blevet mindre flittige il at betale deres regninger. I Københavns Fogedret er antallet af inkassosager steget med 22 pct. sammenlignet med sidste år.

Købmændene opruster

Og så er de danske købmænd parat til at tage kampen op mod Dansk Supermarked og Coop Danmark. Dagrofa med kæderne SuperBest, Spar, Nærkøb og Kiwi Minipris overtager Danske Købmænd med kæderne Aktiv, Super, Merko, Focus og Complet.

Fyringer på vej

Silvan og Stark har fyret flere hundrede medarbejdere som følge af krisen i byggebranchen. Vi har sagt farvel til Merlin og Biva holder udsalg, trods betalingsstandsning. Mon ikke vi vil opleve flere fyringer i detailhandlerbranchen?

Oplevelsescenter på vej

Og midt i krisen er et belgisk oplevelsescenter på jagt efter en placering i nærheden af København. Man barsler med et oplevelsescenter, der er større end Fields. Navnet på centret er Uplace. 40 pct. af de 190.000 kvadratmeter er afsat til butikker. Resten vil blive fordelt på underholdning, restauranter, biografer, hoteller og kontorer. Uplace har 12 lignende centre rundt om i europæiske storbyer.

Copenhagen Capacity hilser initiativet velkommen. Og mon ikke man sørger for en ordentlig stak p – pladser.

EU’s dyreste mad

Ikke overraskende kommer så meldingen, at dansk mad er EU’s dyreste. Vi ligger 42 pct. over EU – gennemsnittet. Tyskerne lige syd for os, betaler 37 pct. mindre. Eksempelvis er rugbrød steget med 48 pct. siden 2000. Ost, mælk og smør er steget med 20 pct.

Offentlig service kan ikke følge med

HK Privat havde lavet en undersøgelse, der viste at 27 pct. af deres medlemmer skulle arbejde mellem jul og nytår. Havde HK Handel lavet tilsvarende undersøgelse havde dette tal været væsentlig højere. Det er her de butiksansatte er organiserede.

Og atter engang viste det sig, at institutionerne var lukkede. Familie og venner måtte atter træde til for at passe poderne. Andre måtte tage fri, holde feriedage eller finde på andre løsninger.

Således har man i Københavns Kommune stadig 10 lukkedage. Staten havde ellers bebudet, at dette fænomen skulle afskaffes.

Og så vil man have udvidet butikkernes åbningstider.!!!!


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16