Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Butiksfolk på Nørrebro; nu er det nok

Offentliggjort 23. februar 2009

Presseinformation fra Nørrebro Handelsforening

Ca. 80 butiksindehavere fra Nørrebrogade udvandrede i protest under et dialogmøde omkring trafikforsøget, der blev afholdt i Kulturhuset Støberiet på Kapelvej på Nørrebro. De var stærkt utilfredse med måden trafikforsøget blev kørt på. Hvordan dialogen skal fortsætte i fremtiden henstår i det uvisse. Johnny Beyer fra Nørrebro Handelsforening udtaler: Man skal ikke diktere, hvad de handlende skal og ikke tale ned til dem.

Embedsmænd fra Københavns Kommune oplevede en sand lynch – stemning, da der var indkaldt til et såkaldt dialogmøde omkring trafikforsøget på Nørrebrogade - og det hele endte med, at de ca. 80 tilstedeværende udvandrede i protest.

Tilbage blev formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Kim Christensen og Nørrebro Handelsforening, Johnny Beyer, men det lykkedes heller ikke for dem, at få butiksfolkene til at blive.

En planlagt dialog blev ikke til noget. Og hvordan den dialog med handelslivet på Nørrebro skal foregå i fremtiden, henstår i det uvisse. Nørrebro Handelsforening vil dog fortsætte i underudvalgene.

Det var tydeligt at butikkerne følte sig dårlig behandlet. Gennem Nørrebro Handelsforening havde man beklaget sig med en katastrofal omsætningsnedgang, men man opfattede det som om politikkerne ikke tog detailhandlerne på Nørrebro seriøs.

Der blev ellers fremvist flotte fotos af den kommende Nørrebrogade, og hvordan et sådan byliv, som politikerne ønsker, fungerer i andre udenlandske byer.

Fra Nørrebro Handelsforenings side påpegede man, at man inden forsøget havde talt om tre forslag. Pludselig havde man så et fjerde forslag på banen. Handelsforeningen havde advaret mod konsekvenserne og især tidspunktet op mod jul.

Endvidere undrede det handelsforeningen, at man ikke tog foreningens omsætnings – undersøgelse seriøst. Politikerne tror simpelthen ikke på den massive omsætningsnedgang udtalte Johnny Beyer.

Han havde fået lovning på, at man fra kommunens side, ville foretage en seriøs undersøgelse af omsætningsforholdene på Nørrebrogade. Johnny Beyer havde lovet at stille handelsforeningens undersøgelse til rådighed, men det var man ikke interesseret i. Selv om en tredjedel af butikkerne på Nørrebrogade deltog, var svaret fra aftenens embedsmænd at grundlaget var for lille!!!!

Til sammenligning kan det oplyses, at i den officielle undersøgelse selve trafikforsøget, som kommunen har foretaget har man kun talt med 12 butiksfolk på Nørrebrogade.

Fra handelsforeningen undrede man sig også over tidspunktet for undersøgelsen.

Nørrebro Handelsforening havde hele tiden holdt på en løsning som den på Gammel Kongevej.

Johnny Beyer udtaler:

  • Man skal ikke tale ned til de erhvervsdrivende og man skal ikke diktere, hvordan de skal drive butik.

Der var utilfredshed fra salen med, at ingen ansvarlig politiker ville stå til regnskab. Der blev påpeget at bydelen er ved at dø. Mange forretninger er lukket. Og flere af de tilstedeværende havde haft butik i 20 – 30 år på Nørrebrogade og havde aldrig oplevet noget lignende. Man mente ikke, at det kun var finanskrisen, det var i høj grad trafikforsøget, der var problemet.

En anden tilhører talte om, at der skulle sikres at bussernes bedre fremkommelighed, som endte med et meget tvivlsomt trafikforsøg, der er gået op i hat og briller.

  • Hvorfor lukker I Nørrebrogade en indfaldsvej. Det er offentligt tyveri. Begrib dog, at mange mangler 50 – 60 pct. i omsætning. En masse bliver fyret, men I er komplet ligeglade.

En frisør fortalte, at hun havde fire frisørsaloner. De tre i andre bydele var gået 15 pct. tilbage. Den på Nørrebrogade, var gået 30 pct. tilbage. Hun måtte fyre en del af sine medarbejdere. I dag havde hun haft to kunder. Nu overvejede hun så, at sælge butikken.

Men hvad nytter det, sagde hun. Nabobutikken er også til salg. Hvem vil købe min butik.

  • Måske kunne jeg sælge den til Københavns Kommune, der kunne indrette den til cykelskur?

Fra salen undrede man sig over, at kommunen allerede for tre år siden talte om at gennemføre planen, men man ikke havde afsat penge til det. Det viser sig at der næste år kun er afsat midler til en tredjedel af gaden. Man har udsat bevillingerne, og nu vil man så have ideer fra handelslivet. Det er ikke seriøst, blev der sagt.

  • Og så vil I have os ud at stå foran vore butikker og lave markedsdage. Tror politikerne at butiksfolk er dumme, blev der sagt.

  • Når pengene en gang kommer, er der lukket endnu flere butikker.

En anden udtalte, at når det går butikkerne dårlig kan man ikke bare forvente nye tiltag fra butikkerne, samtidig med at politikkerne ikke bevilger penge nok.

Det nytter ikke at lukke gaden for kunder udefra. Kunderne kan simpelthen ikke finde ud af, hvordan de skal begå sig på Nørrebro.

  • Vi hænger med røven i vandskorpen, var der en anden butiksindehaver, der sagde.

Fra embedsmændene blev der sagt, at protesterne skulle rettes mod politikerne.

  • Men hvad nytter det, når borgmesteren på området har udtalt, at der er andre interesser at tage hensyn til, end erhvervslivet, udtalte en butiksindehaver. Og det er interesser, der slår erhvervslivet ihjel.

Slutteligt opfordrede Johnny Beyer, formanden for Nørrebro handelsforening nu til, at politikerne lytter til erhvervslivet på Nørrebro – og kom gerne til et medlemsmøde, så i kan høre argumenterne selv – I skal ikke bare sende jeres embedsmænd i byen – fordi i har svært ved at tale med butiksfolkene i øjenhøjde.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16