Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Politikerne taler da med os

Offentliggjort 1. marts 2009

Det er forkert at sige, at samtlige politikere ikke vil tale med Nørrebro Handelsforening. Foreningen har været i kontakt med mange, og vil benytte lejligheden til at takke disse. Men det bedste ville være at starte trafikforsøget helt forfra. Der gives nemlig ikke ved dørene. Hverken flytning af bussluse eller lørdagsåbent kan det blive til. Nørrebro Handelsforening foreslår nu, at man river det hele ned og starter forfra.

I må da få en stor medlemstilgang.

Sådan var ordene fra en af de talrige journalister, som Nørrebro Handelsforening har talt med i forbindelse med Trafikforsøget på Nørrebrogade.

Men sandheden er en anden. Mange butikker mener, at handelsforeningen ikke have gjort nok, for ellers havde man forhindret trafikforsøget.

Oceaner af tid

Som vi tidligere har beskrevet har handelsforeningen brugt oceaner af tid på at omgøre den politiske beslutning. Fra starten har man advaret mod de konsekvenser som forsøget kunne give.

Nørrebro Handelsforening beskyldt for manipulation

Fra politisk side havde man allieret sig med nogle undersøgelser, som butikslivet stiller sig tvivlende overfor. Det viser sig, at i den stort anlagte undersøgelse fra Catiné er der kun blevet talt med 10 – 12 butikker på Nørrebrogade.

I handelsforeningens omsætningsundersøgelse var der 75 butikker, der meldte tilbage. Men politikere og embedsmænd betvivler rigtigheden af denne undersøgelse. Ja Nørrebro Handelsforening er sågar blevet beskyldt for manipulation.

Et flertal af politikere har selv nægtet at foretage en konsekvensberegning. Her kunne man ved selvsyn se, at undersøgelsen har sin rigtighed.

Og konsekvensen er, at butikkerne dør på stribe på Nørrebro. Meget heldigt for et flertal af politikerne og embedsmændene er der samtidig opstået en finanskrise. Så kan denne passende få skyld for den massive omsætningsnedgang og butiksdøden på Nørrebrogade.

Omfattende undersøgelse

Man har fuldstændig ignoreret, at handelsforeningen samtidig med omsætningsundersøgelsen foretog en brancheundersøgelse og indhentede tal både fra de andre brokvarterer i byen samt fra Danmarks handelsforeninger.

En politisk beslutning med trafikforsøget blev mere barok, fordi der ikke automatisk fulgte penge med til forsøget. Med andre ord Nørrebrogade skal se sådan ud som den gør – i flere år endnu.

De handlende skal tage initiativet

Initiativerne til at få ændret dette, skulle så komme fra de handlende. Man skulle ud på gaden, lave markedsdage og meget mere. Det er svært for den enkelte butik at finde reserverne og energien frem, når man kæmper for overlevelse.

Det hele kulminerede, da Københavns kommune inviterede til workshops med mere. Raseriet hos de handlende var ikke til at tage fejl af ( Læs snedkermester Jørgen Rud Rasmussens indlæg: Kvælertag på Nørrebrogade ).

Er det et retsmæssigt grundlag?

Nørrebro Handelsforening har brugt oceaner af tid og energi på at undersøge om der retsmæssigt kunne gøres noget.

Talt med mange politikere

Man har talt med politikere fra stort set alle partier. Og det er sikkert forkert, når Nørrebro Handelsforening har udtalt, at politikerne ikke vil tale med foreningen.

I et valgår er det vigtigt at pointere, at handelsforeningen har talt med virkelig mange.

Her skal nævnes Mogens Lønborg , gruppeformand for De Konservative. Han støtter Nørrebro Handelsforening 100 pct. Det samme gælder for Karin Storgaard fra Dansk Folkeparti, der i læserbreve har bakket foreningen op.

Derudover skal det nævnes, at vi har haft møder og flere drøftelser med såvel Karin Storgaard som Leslie Arentoft

Ligeledes har Pia Allerslev fra Venstre flere gange i medierne bakket handelsforeningen op. Hun holdt også en god tale til krisemødet på Københavns Rådhus.

På Nørrebro er der også formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Kim Christensen, der giver opbakning til de handlende. Men spørgsmålet er, om Kim har flertal i udvalget.

Anne Vang fra Socialdemokraterne har flere gange haft kontakt til Nørrebro Handelsforening og kommet med forslag til forbedringer til de handlendes situation. Hun har endda bakket op om nogle af de store mærkesager. Flere gange har hun været på vandring på Nørrebro. Først med Overborgmester Ritt Bjerregaard siden med Klaus Bondam. Det er også grund til at takke disse to personer. Især Ritt Bjerregaard gav udtryk for, at hun var berørt af den store omsætningsnedgang, der herskede på Nørrebro.

Ingen poltisk flertal

Faktum er, at der ikke kan skabes politisk flertal for at annullere trafikforsøget. Heller ikke Nørrebro Handelsforenings forslag om lørdagsåbning og en bussluse på Dronning Louises Bro har det mulig at gennemføre.

Nørrebro Handelsforening er derfor af den mening at starte forfra. Her skal den demokratiske proces væsentlig forbedres.

Konsekvenserne skal vægtes

Her må man også fastsætte om vægtigheden af dem, som ikke mister noget i forsøget skal ligestilles med dem, der risikere at miste noget. Forstået på den måde, at borgerne på Nørrebro er blevet lovet renere luft og stille gader. Men sandheden er, at luften kun er blevet bedre på Nørrebrogade og ikke andre steder på Nørrebro. Her er trafikken kaotisk.

Der må også stilles spørgsmålstegn på den måde trafikoptællingen er foregået, ligesom det virker underligt at den undersøgelse som de fleste politikere forholder sig til, blev gennemført allerede 1 ½ måned efter forsøgets start.

Indsigelser ignoreret

Nørrebro Handelsforening var inviteret med til de indledende forhandlinger, men deres indsigelser blev overhovedet ikke vægtet. Man diskuterede tre projekter. Men ud kom et fjerde projekt, der ikke havde været til diskussion. Man har fra politisk side og fra embedsmændenes side forsøgt at lukke kritik fra starten.

Som det vil fremgå af en tidligere artikel forsøgte en borger på et møde i Nørrebrohallen at argumentere mod den famøse SMS – afstemning. Det er ikke det rette forum, blev der svaret.

Vi forstår godt, hvordan I har det

Det samme gentog sig på mødet på Støberiet på Kapelvej. En masse protester åbenbarede sig. Embedsmændene havde fået opgaven at gennemføre aftenens program med workshops m.m. De forstod ikke at være fleksible og lave programmet om. Måske havde butiksfolkene være blevet, såfremt man havde villet høre på kritikken. Det nytter ikke bare at stille sig frem og sige:

  • Vi forstår godt, hvordan I har det?

Reaktionen fra de tilstedeværende var forståelig. Forhåbentlig er denne reaktion nået frem til alle politikere.

Omgør jeres beslutning

Nørrebro Handelsforening vil gerne takke de omtalte politikere. Det bedste ville være hvis samtlige politikere ville omgøre deres beslutning og erkende at de har begået en stor fejl.

Til butikkerne

Til butikkerne vil Nørrebro Handelsforening gerne pointere at man gøre alt hvad der er i foreningens magt til at ændre den politiske beslutning. En stor del af den tid, bestyrelsesmedlemmerne skulle have brugt for at få deres egne butikkers omsætning nogenlunde på fode igen, er brugt på denne sag.

Med andre ord trafikforsøget har gjort dobbelt ondt på mange af Bestyrelsesmedlemmerne i Nørrebro Handelsforening.

  • Men vi fortsætter kampen – men butikker på Nørrebro – bak os nu op. Kun ved stærk sammenhold kan vi opnå noget.

  • Og til de politikere, der trods alt bakker op – fortsæt med det. Det bliver husket.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16