Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Det sande chocktal

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 36 48 02 19 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk

De reviderede tal fra Danmrks Statistik for udviklingen i 1. kvartal i 2009 bearbejdet og kommenteret af Bent Aarrebo Pedersen, formand for
Danmarks Handelsstandsforeninger, for Hvidovre Erhverv og for Hvidovre Kommune`s Erhvervskontaktudvalg

Danmarks Statistik har klokket alvorligt i det, viser rettelse.
Det sande chocktal for detailhandelen, forbrugere, politikerne og bankøkonomer er en tilbagegang på 6,2% i omsætning i 1. kvartal i kroner i kasseapparaterne og i mængder en tilbagegang på 7,9% set i forhold til 1. kvartal sidste år.


Det fremgår helt klart af oversigten nedenfor baseret på de reviderede tal fra Danmarks Statistik (ikke sæsonkorrigeret) ovenpå en fatal tidligere fejlagtig offentliggjort statistik. Det er rent ud sagt gået ad pommeren til i detailhandelen i 1. kvartal. Danmarks Statistik gjorde klogt i en hurtig udsendt revision.

Tallene taler helt for sig selv. Og er for føde- og dagligvarer med en nedgang på 2,1% i fuld overensstemmelse med Dansk Supermarkeds (Bilka, Føtex og Netto) offentliggørelse for 1. kvartal med en nedgang på 3% i omsætning.

Tallene peger på en katastrofal udvikling med op mod 10% tilbagegang for specialhandelen med udvalgsvarer både i kroner og i mængder.

For "Føde- og dagligvarer er der "kun" en tilbagegang på 2,1% mod i mængder 4,9% baseret på , at priserne i 1. kvartal i år har ligget højere end i 1. kvartal sidste år. Det er nu en saga blot . Hele sidste år var der en fremgang på 4,5% i kroner og i mængder en tilbagegang på 1,7%

I april lå priserne for "Fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer" kun 0,9% højere end i april sidste år, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik. Det tegner nu med fremtidig nulvækst i priser også til en markant opbremsning i omsætning i kroner i kasseapparaterne for supermarkeder, varehuse, discount , købmænd og brugser og for specialhandelen med fødevarer. Der er slet ikke marked for den udvidelse i antallet af discountbutikker, der har været på tale. Snarere om en tilpasning til en bredt funderet markedsmæssig set markant overkapacitet.


                                                         Kroner i 2009 *)                                   Mængder i 2009 *)
                                      januar   februar   marts   1. kvartal     januar   februar   marts   1. kvartal
 
Føde- og dagligvarer     + 2,4%   - 4,8%    - 4,0%    - 2,1%       - 1,0%   - 7,7%    - 6,1%     - 4,9%
Beklædning, sko m.v.    -  6,0%  -14,0%    - 6,2%    - 8,7%       - 7,8%   -10,3%   - 6,6%     - 8,2%
Andre forbrugsvarer      - 9,8%  -14,3%    - 5,6%    - 9,9%       -10,4%  -15,1%    - 6,1%     -10,5%
 
Detailhandel i alt            - 3,9%  - 9,8%      - 4,9%    - 6,2%       - 6,2%   -11,3%    - 6,2%     - 7,9%
*) set i forhold til samme måned/periode i 2008
   1. kvartal er et månedsgennemsnit
   Tallene er ikke sæsonkorrigerede - og dermed ikke med sæsonkorrigeringsfejl, som jo også kan opstå
 
De tidligere fejlagtige alt for positive tal fra Danmarks Statistik og den samtidig fortolkningsmæssige store og misvisende medieomtale heraf har givet også fået forbrugerne til at se alt for lyst på fremtiden f.eks.i den seneste opgørelse for forbrugerforventninger for april 2009, hvor overskriften var: "Forbrugerforventninger stiger".

Med baggrund i udviklingen i 1. kvartal er det realistisk at forvente, at den samlede detailhandel må forudse en tilbagegang resten af året og i bedste fald en tilbagegang på henved 5% for hele året. Det kan regeringen og Folketinget ikke sidde overhørig. Det kræver helt afgjort en revideret landspolitisk strategi fra regeringen. Både nogle af os , måske de fleste, i detailhandelen og mange andre politikere, bankøkonomer med flere har af Danmarks Statistik ladet os friste til for positive fremtidsbriller.

Det er i øvrigt tankevækkende, at der i skrivende stund ikke er en eneste politiker fra regeringen eller Folketinget, der overfor medier ( set på nettet) har kommenteret Danmarks Statistik`s revision af tallene for 1. kvartal. De burde som respektable, ansvarbevidste politikere falde over hinandens ben med kommentarer.

Til journalister og andre interesserede læsere:

Den reviderede opgørelse fra Danmarks Statistik for januar-februar-marts findes bl.a. som følger:

Søg
Danmarks Statistik
Nyt fra Danmarks Statistik
Planlagte opgørelser
Bed om 12 måneder frem
Gå til 2.06.09 og ud til højre bed om nr. 197 dateret 1.05.09 - den er revideret


Danmarks Statistik bruger begrebet "procentvis ændring" misvisende og dobbelttydigt.

De skriver f.eks. i den reviderede opgørelse om procentvis ændring i forhold til foregående måned, når der er tale om en talmæssig ændring fra f.eks. januar 2009 på 97,5% for detailhandel i alt (sæsonkorrigeret mængdeindeks) til februar på 97,4% - en procentvis ændring på 0,1%. Det er ikke en procentvis ændring men en procentuel forskel (talmæssig forskel) . En sammenligning, der i øvrigt kun kan bruges til og er blevet brugt til at skabe mediemæssig mismask om udviklingen.

Danmarks Statistik skriver i den reviderede opgørelse: "Stabilitet i detailsalget de første måneder i 2009. Den faldende tendens, der sås i det meste af 2008, synes dermed at være ophørt". Det holder ikke. I kroner gik den samlede detailhandel tilbage med 0,1% sidste år og i mængder tilbage med 3,1%. Det er gået langt værre i 1. kvartal i år.

Og *Danmarks Statistik skriver om en procentvis ændring i forhold til samme måned året før, når der reelt er tale om en procenttuelt udregnet reel udvikling. F.eks. som procentuel tilbagegang på 11,3% for detailhandel i alt i februar i år til indeks 82,2% (ikke sæsonkorrigeret mængdeindeks) fra februar sidste år på indeks 92,7. Det er ikke en talmæssig forskel - den er på 10,5%-point.. En sammenligning, tilbagegang på 11,3% , der dog har virkelig sandhedsværdi. Og informationsmæssigt set til gengæld er SUND FORNUFT at bruge.

Danmarks Statistik burde måske totalt ophøre med at offentliggøre mængdeindeks som detailomsætningsindeks i den månedlige opgørelse over detailhandelens udvikling i hovedbranchegrupperne - men i stedet offentliggøre værdiindeks. (udviklingen i kroner i kasseapparaterne). Eller 2 opgørelser. Den ene for mængder og den anden for kroner i kasseapparaterne. Det er jo værdiindeks kroner), der er grundlaget for den efterfølgende opgørelse (3 uger senere) fordelt på brancher. Og for den talmæssige forståelse hos menigmand, detailhandel, økonomer og politikere imellem.

Der bør være to ens værdi-baserede opgørelser. Den nuværende form skaber bare og har længe bare skabt mediebårne misinformationer. For år tilbage var der plads til en værdibaseret (ikke sæsonkorrigeret) tabel på side 2 i den månedlige opgørelse fra Danmarks Statistik over udviklingen i hovedbranchegrupperne. Den blev desværre skubbet ud af pladsmæssige årsager.

Vil man i dag have fat i værdiindeks, skal man selv søge herefter på Danmarks Statistik. Ved på dagen for den månedlige opgørelse over mængder er der altid en link til selv at søge oplysninger om udviklingen i værdi for de enkelte hovedbranchegrupper, men man skal så samtidig selv have regnemaskinen frem for at nå frem til udviklingen i den pågældende måned i forhold til samme måned året før.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16