Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Inflation bremset

DANMARKS HANDELSSTANDSFORENINGER
Bent Aarrebo Pedersen, formand, Vestre Messegade 9a, 2650 Hvidovre
Telefon 36 47 01 28 / 23 23 00 28 aarrebo@adr.dk


Notat 10.06.09 om forbrugerpriser for maj med baggrund i de nyeste tal fra Danmarks Statistik v/Bent Aarrebo Pedersen, formand for Danmarks Handelsstandsforeninger og for Hvidovre Erhverv.

Inflation bremset men fortsat 8,1% højere priser for fødevarer end for 2 år siden - men nu dykket til nulvækst i maj i forhold til maj sidste år

De danske forbrugerpriser steg i maj "kun" med 1,3% i forhold til maj sidste år , men ligger trods alt 4,7% højere end i maj 2007, altså i maj for to år siden. I maj 2008 lå forbrugerpriserne 3,4% højere end i maj 2007.

Priserne for "fødevarer og ikke-alkoholiske drikkevarer" holdt sig i maj til nulvækst i forhold til maj sidste år, men ligger trods alt i maj i år 8,1% højere end i maj i 2007. I maj sidste år lå priserne 8,1% højere end i maj 2007.

Et markant højere prisniveau for fødevarer og ikke alkoholiske drikkevarer har de sidste to år sendt forbrugerne i armene på discountkæderne, der i 2008 opnåede en vækst i omsætning i kasseapparaterne på 12,6% mod supermarkeder på kun 0,6%.

Det fortsætter i år men dæmpet til en vækst for discountkæderne på nu "kun" 5,8% for 1. kvartal i år i forhold til 1. kvartal sidste år sammen med en tilbagegang for supermarkeder på 4,2%, for købmænd/kiosker på 9,5% og for varehuse/stormagasiner på 3,8%..

Forbrugerne er fortsat forbrugsskræmte. Og det til trods for, at forbrugerne i år samlet set har flere penge at disponere over til forbrug end sidste år. Forbrugerne er i høj grad gået fra lånefinancieret overforbrug til opsparings- og opbremsningsforbrug - nok gået for meget i skyttegravene forbrugsmæssigt set. Et stort antal forbrugere køber konsekvent til lavest mulige priser, foruden at de sparer mere op eller nedbringer gæld bl.a. også af frygt for arbejdsløshed. Det går ud over dæmper salget af økologiske produkter,

Med nu nulvækst i fødevarepriser er der inviteret til et veritabelt prismæssigt hundeslagsmål mellem discountkæderne og supermarkeds-/varehuskæderne om kundernes bevågenhed. Det kan senere i år og til næste år sende en ophørs- og saneringsbølge gennem hele fødevare- og dagligvaresektoren, der gennem forbrugsfestårene og stigende priser har opbygget en større og for stor overkapacitet.

I de første 4 måneder i år var der for hovedbranchegruppen: "Føde- og dagligvarer" en tilbagegang på 1,7% mod sidste år i de første 4 måneder en vækst 7,4% i butikkernes kasseapparater. Sidste år hjulpet i hus af markant stigende priser. I år i de første 4 måneder blev det til en tilbagegang i mængder på 4,0% mod en fremgang på 0,8% sidste år i de første 4 måneder.

Med en fortsat tilbagegang i mængder, nulvækst i priser og stor tilgang af discountbutikker de senere år er der lagt alvorligt i kakkelovnen konkurrencemæssigt set i føde- og dagligvaresektoren. Der er NU alt for mange butikker. Og i 2. halvår udsigt til en tilbagegang for "Føde- og dagligvarer" både i mængder og i kroner på måske 3-4% samtidig med en måske større tilbagegang i bruttoavancekroner grundet en endnu skrappere priskonkurrence på føde- og dagligvarer.

Forbrugsfestens IMPULS-KØB er gået af mode. Der er nu gået mode i FORNUFT-KØB, også når det gælder føde- og dagligvarer. Det handler nu i høj grad om OMHU, OMTANKE og SUND FORNUFT.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16