Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Planloven sat ud af spil

Planloven sat ud af spil
De Samvirkende Købmænd har hele tiden mente, at Bilkas stormagasin i Fields var ulovligt. Nu har Landsretten givet dem ret. Københavns Kommune har en meget kreativ opfattelse af, hvad et stormagasin er. Måske ender det med at Folketinget ligesom i Horsens erklærer hele herligheden lovlig – med tilbagevirkende kraft. Et kæmpe erstatningsansvar truede. I detailhandelen er det lighed for loven – eller er det?

Planloven i forfald
Det er mange især borgerlige politikere, der vil have afskaffet planloven. De mener, at detailhandelen skal fuldstændig liberaliseres. Med andre ord, kun de stærkeste vil overleve og det skal ske på markedsvilkår. Men skal loven virke med tilbagevirkende kraft?
Kan eller skal en butik, der ulovlig gøres lovlig?

Lokalplan er ulovlig
Spørgsmålet melder sig, fordi Landsretten har slået fast, at Bilka i Fields er alt for stor.

Men da har man hos De Samvirkende Købmænd vidst i årevis. De har i mere end syv år kæmpet for, at få erklæret Bilka ulovlig.

Flere instanser har været på gale veje, bl.a. Naturklagenævnet. De godkendte forretningen som et stormagasin. Og Københavns Kommunes lokalplan er ugyldig.

Kreativ udlægning af stormagasin
I 2003 sagde man god for, at Bilka sammen med H&M og Debenhams/Magasin måtte indrette et stormagasin i Fields. Sagen er bare, at det slet ikke er et stormagasin.

Da man fik tilladelsen, slog man på, at lavprisvarehuset skulle indrettes fysisk i sammenhæng med to store udvalgsbutikker.

Ved et stormagasin forestiller man sig, at man har uhindret adgang til de forskellige afdelinger. Men sådan fungerer det såkaldte stormagasin i Fields ikke.

Her er facaderne klart adskilte, og man har forskellige åbningstider.

Københavns Kommunes og Naturklagenævnets opfattelse af et stormagasin er meget kreativ.

Uenighed i nævnet
Dengang var det kun med seks stemmer for og fire imod, at Naturklagenævnet godkendte herligheden. I det nævn sidder politikere, embedsmænd og højesteretsdommere.

Åbenbart er det noget sjusk, som Københavns Kommune har lavet. Man har ikke mere specifik beskrevet deres opfattelse af et stormagasin.

Når man kalder det for et stormagasin, tillader loven, at det må være større end dagligvarebutikker.

Har man fiflet med godkendelsen?
Egentlig var planloven ment som en beskyttelse mod byens småhandlende mod at blive udkonkurreret af de store markedsspillere som for eksempel Dansk Supermarked der ejer Bilka.
Har Københavns Kommune fiflet for meget med godkendelsen? Noget tyder på det. Og det er så på de mindre butikkers bekostning.

Kommunens jurister får nu travlt med at finde ud af hoved og hale i hele sagen. Måske er der behov for konsulentbistand.

Butik med 24 kasser
Og Bilka er stor. Der er 24 kasser. Man har et areal på 13.000 kvadratmeter at gøre godt med. Her kan du få alt, hvad hjertet begærer. Men butikken er for stor. Loven tillader nemlig kun 3.000 kvadratmeter.

Sagen kan trækkes i langdrag
Hvad der bliver af konsekvenser vides ikke. Bilka fortsætter som intet er hændt.

Naturklagenævnet kan anke dommen til Højesteret. Og her kan sagen sagtens trække i langdrag.

Om nogle af parterne anker til højesteret vides ikke.

Kæmpe erstatning kan kræves
Københavns Kommune kan vælge at lovliggøre butikken fysisk, hvis Bilka laver en særskilt dagligvarebutik på 3.500 kvadratmeter. Eller drejer nøglen om.

Men det sidste er nok utænkeligt. Da det var Københavns Kommune, der gav tilladelsen vil Bilkas dygtige advokater sikkert kræve en kæmpe erstatning.

Og det beløb kan kommunen sikkert ikke betale. Så mon ikke vi kan forvente, at Københavns Kommune nok engang vil være kreativ?

En overtrædelse skal ikke kunne betale sig
Men for De Samvirkende Købmænd er sagen principiel. Her mener man ikke, at fordi at en overtrædelse er så stor, at man ikke kan betale sig fra den, så skal man have tilgivelse.

Hos foreningen er selvtilliden stor.

Man vil ikke ligefrem forlange butikkens nedrivelse, men dog skåret ned til lovlig størrelse.

Er alle lige for loven?
Måske ender det ligesom i Horsens. Her gik De Samvirkende Købmænd i 1999 første gang i retten for at få stoppet et stort Bilka – varehus uden for byen. Det fik også en ulovlig tilladelse. Den lovliggjorde Folketinget senere med tilbagevirkende kraft.

Og den beslutning skal Højesteret også tage stilling til. Var den beslutning lovlig.
I detailhandelen er alle lige for loven – eller er de?


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16