Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Nørrebros mangfoldige handelsliv

Er Nørrebro det nye New York? I mange år har Nørrebro Handelsforening forsøgt at bevare det skæve, spraglede Nørrebro. Bydelens ry kan hurtig ændre sig. Breaking News er konstant på vagt. Men i øjeblikket er bål og brand afløst af mange nye initiativer inden for kultur – café – gourmet – og butiksliv i bydelen. Udviklingen betyder en stor udskiftning i det eksisterende butiksliv. I bydelen kan man både opleve det kommercielle, det rå, det alternative og det hotte.

Nørrebro har meget at byde på
Nørrebro er andet end pizzeriaer og shawarmabarer. Aldrig har byen haft så kreativ et handelsliv. Dengang i fortiden valfartede jyske handelsfolk til Nørrebro for at se, hvordan man gjorde det på Nørrebro. Det var dengang, da Handelsforeningen havde 800 medlemmer. I dag kigger man undrende på den sammensætning at ydelser som visse butikstyper kan tilbyde.

CNN skamroser bydelen
I dag skamroser CNN og britiske blade Nørrebro. Det er ikke kun fordi, at Nørrebrogade er Europas største cykelgade. Det er også på grund af den måde detailhandelen er sammensat. Man oplever nye former for butikker. En varesammensætning som er unik. Og det utænkelige er sket, at den samme type butikker klumper sig sammen i samme område.

Spraglende og vild
Skal man sætte ord på udviklingen på Nørrebro, når vi sammenblander kulturelle, shopping og gastronomiske oplevelser ja så bliver det vel: 

  • mangfoldig, hyggelig, åben, farverig, vild, blød, spraglende og levende.

Nørrebro viser sig efterhånden frem for verden med et kultur – café – og butiksliv, som man kan læse om i diverse turistguider. Her er masser af sommerfester, nytårsfester og musikfestivaller. Men man kan også se det rå og oprindelige Nørrebro. Det var måske en opgave for Wunderfull Copenhagen at gelejde krydstogtsturister ud på Nørrebro.

Kommercielt er et forbudt – ord
Om detailhandelen på Nørrebro er ved at udvikle sig som noget specielt, kan kun vurderes af de øjne, der ser på det. Ordet kommercielt har altid været et forbudt – ord på Nørrebro. Men i sidste ende drejer det sig om at tjene penge. De såkaldte kommercielle butikker på Nørrebro udfylder også det sociale ansvar i deres beskæftigelses – politik. Men dette forhold, synes medierne er kedeligt at beskæftige sig med.

Små oaser
Rundt om i bydelen opstår oaser eller enklaver af unikke butikker. Såkaldte detailhandels – eksperter undrer sig. For analyserer man indtjeningen hos den enkelte Nørrebro – borger, så er det ikke meget tilbage til forbrug. Kun ude i Nordvest er indtjeningen lavere.

Nørrebro er den mindste men tættest befolkede bydel i København. Bydelens indbyggere komme fra hele verden. Over en femtedel er indvandrere eller efterkommere af indvandrere.

Forsyningsgaden – Nørrebrogade
Nørrebrogade har fra gammel tid været forsyningsgaden. Her lå også de flotteste tøjbutikker. Her lå de største urtekræmmere. Og her lå engang de største kædebutikker. Men de forsvinder efterhånden. De to store varehuse i hver ende af Ydre Nørrebro – Kvickly og Føtex tager efterhånden kædebutikkernes vareudbud.

Handelslivet på Nørrebro har været så grueligt meget igennem, og det er endnu ikke slut. Men lige så stille er handelslivet ved at ændre karakter. Man ændrer sig efter kundernes efterspørgsel.

Engang ville Brask Thomsen købe gaden. Nu bruges den i et reklamefremstød for chips. 35.000 vil på facebook omdøbe gaden.

Smagsoplevelser
Inden for fem minutters cykeltur, ligger der mindst seks bagere, der har slået sig ned på økologiske og gourmetagtige smagsoplevelse. Næste skud på stammen bliver Lagkagehuset på Runddelen. Men allerede i 2009 åbnede Claus Meyer ”Det rene Brød i Jægersborggade. Og nu har han så inviteret verdens bedste bager til gaden. Det bliver garanteret trængsel i den lille gade.

Køb cykler på Nørrebro
Og cyklisterne langs Nørrebrogade har ikke levet forgæves. Op mod 20 steder langs den to kilometer lange gade med dens sidegader kan man købe en ny cykel. Ja og der kommer flere til.

Et loppemarked i 25 år
Og hver lørdag her i den lyse tid kan Nørrebro Handelsforenings Loppemarked opleves langs kirkegårdsmuren. I 25 år har de stået her. Men i år ser det ud som om de har vokseværk. Alle pladser fra Kapelvej til Runddelen synes at være optaget.

Engang blev Loppemarkedet kåret til Danmarks længste.

Thomas Helmigs Plads
Skt Hans Plads bliver kaldt Thomas Helmigs Plads. Man påstod, at uret på Skt. Johannes Kirken var fire minutter på den forkerte side til glæde for jyderne.

Der påstås også, at her mødes de fine fra Østerbro, der ellers ikke tør vise sig på Nørrebro i det daglige.

Café Sebastopol bragte fransk kultur til torvet omkring 1994. Dette boheme kvarter er der dog nogle af de oprindelige Nørrebroer, der opfatter som klamt.

Elmegade
Elmegade op mod Skt. Hans Torv har udviklet sig til et spændende sted med cafèer og ølbarer. Her findes også tøjbutikken Fünf, Cofee – shop med eget bageri, Launeuromat Cafè med vaskeri og bogcafè.

Little India har indfundet sig her. Zims Kitchen og en ny Poppels Kælder serverer snart karry- retter.

Litterært input
Over på Gefärlich kan du få oksespidsbryst på kartoffelmos for kun 135,- kr. Skal du have noget litterært og kulturelt input, ja så er det Det poetiske Bureau i Griffenfeldtsgade eller Litteraturhaus i Møllegade. Sidstnævnte har et hav af arrangementer. Selv meldte undertegnede sig til en rundvisning på Mosaisk Kirkegård, men ak. Det var overtegnet.

Oplevelser i Guldbergsgade
Selv i Guldbergsgade er der oplevelser. Imperial tiltrækker folk fra andre bydele. Og har du bestilt plads, kan du nyde et fantastisk måltid i den nærliggende bistro, der serverer thai – mad i høj klasse. Men ofte er pladserne booket ud.

Tag ikke fejl. I Guldbergsgade holder de også gadefester. Således har min gode ven, musikeren Micheal Klinke underholdt her flere gange. Og de handlende hjælper hinanden.

Her i nærheden har vi et kunstnerfællesskab Sympatisøren, cafèen Wascator, vinbaren sabotøren og meget mere.

De unge samles i weekenden
De unge samles her i weekenden for at gå på spillesteder som Rust eller Global. Og så er det populære barer som Funkes, Barcelona, Mexibar og Understellet.

Over 10.000 festede i Blågårdsgade
Den 7. maj festede over 10.000 gæster igennem i Blågårdsgade. Måske var der mange flere. Denne sides udsatte medarbejder oplevede en duft af alverdens mad, et virvar af loppefund, musik, cirkus og fest. Kendetegnende var det gode sammenhold og det gode sammenhold.

Den specielle ånd
Enkelte tomme butikslokaler forefindes stadig i Blågårdsgade. Her kunne man godt tænke sig, værksteder for kreative unge. Det vigtige for gadens udøvere er, at nytilkommende skal passe ind i gadens specielle ånd. Man kunne måske også tænke sig en kaffebar med billig slavekaffe for en tyver.

SU – venlige spisesteder
Men her i forvejen et hav af caféer, blomsterbutikker, kaffebarer, musikbutikker, restauranter, sushi – og Tapas take away.

Moderne koncepter som Raw Food findes her. Og minsandten om ikke det gamle koncept med Folkekøkken er taget op igen. Og årets café ligger selvfølgelig i Blågårdsgade. Her på gaden ligger også en del SU – venlige spisesteder.

Gadens mange kontraster
For enden af Blågårdsgade på Blågårds plads ligger Støberiet, som inviterede til strandfest. Eller hvad med spansk guitarmusik på Blågårds Apotek, som ikke er et apotek.

Utroligt hvad der er sket med den gamle sti i slotshaven, som senere var den næst mest trafikerede gade på Nørrebro. Når man en aften i den lyse tid bevæger ned af Blågårdsgade føler man sig hensat til det sydlandske. Mange kender hinanden. Vi er tilbage i provinsen.

Historisk rummer stedet også kontraster. Blågårds Plads har været rammen om så mange en arbejder – demonstration. Og 1. maj kan du være sikker på, at der lyder mange slagord ud over pladsen. Her vovede de konservative sig også engang ind, men de skulle de nok ikke have gjort. Der blev uddelt bøllebank.

Og lige bag ved i Rabarberlandet stod arbejderne sammen. Politiet måtte have forstærkning, når de skulle ind og anholde en person. De var ikke særlig populære i kvarteret.

Lille Mogadishu
Det er sjældent at området Lille Mogadishu opnår overskrifter i de blade, der trods alt omtaler Nørrebros lyksaligheder. Her er masser af somaliske butikker, klubber og restauranter. Området tiltrækker somaliere fra et stort område. Jo her i Griffenfeldsgade kan du få ægte afrikansk mad og købe de originale krydderier. Onde tunger påstår, at her foregår en livlig handel med khad.

Tomme butikker i Rantzausgade
I Rantzausgade er der masser af tomme butikslokaler. Livet her afspejler i høj grad områdets mangfoldige beboersammenhæng.

Københavns mest forvirrende gade
En af de mest forvirrende gader er Ravnsborggade, der efterhånden bliver til Ryesgade. Her finder vi Nørrebro Teater, Bogcafeen Underwood, Genbrugsbutikken Melange de Luxe, Høkeren i Ravnsborggade, Den japanske Bar, vinbutik, Japansk restaurant, Nørrebro Bryghus, Keramikbutik, Riccos kaffebar og meget mere.

Eksotiske navne som Kongfu Izukia Bar ligger her, og en vinbutik ved navn Rhöne.

Nej Ravnsborggade er ikke bare en atikvitetsgade. Det er blevet en inspirende shoppinggade. Her er masser af trendy tøjbutikker, indisk brugskunst og unikke smykker kan erhverves her.

Godt nok arrangerer man ikke loppemarked hver lørdag som Nørrebro Handelsforening, men et stort loppemarked forefindes den 19. juni, den 25. september og den 20. november.

Man tiltrækker hinanden
Jægersborggade rummer hele 40 spændende butikker og restauranter. Butikkerne er fyldt med mad, kaffe, tøj og lækre ting til krop og sjæl.

Gaden summer af iværksætterånd. Det havde vi ikke troet, da vi sad i Informateket i Stefansgade og diskuterede projektet dengang.

En rivende udvikling har gaden gennemgået. Det troede man ikke, da der pludselig blev konstateret skimmelsvamp i mange kælderbutikker. Men tænk engang rummede gaden hele fem bagere. Det var dengang da Danmarks største andelsboligforening etablerede sig.

En mangfoldighed af butikker
Her dukker hele tiden nye spændende spisesteder frem, endda prisbelønnede. Her er restaurationer i topklasse. Og byens bedste brunch indtages her. Man tiltrækker hinanden. I dag arrangeres der masser af events, fester og arrangementer.

Danmarksmesteren i kaffebrygning færdes her. Specielt musik kan fås i gaden.

Green Sushi fik topkarakter. Det samme gælder for kaffen i The Cofee Collective. Manfreds er en aflægger af top – restauranten over på den anden side, Relæ. Hos Manfreds er konceptet Take Away af højeste klasse. Eksotiske navne som Teoristens Vinbar finder du også i gaden.

Boligtilbehør og brugskunst ef høj kvalitet findes i flere butikker. Vil du gøre noget for din krop og sjæl kan du også gøre det. Tatoveringer fra med motiver fra den nordiske mytologi, kan du udsætte dig selv for. En økologisk frisør og økologisk ansigtspleje har du mulighed for at besøge. Eller hvad med zoneterapi, holistisk behandling af fødder, healing eller drømmetydning. Der mangler ikke noget.
Keramikværksted, handskemageri og guldsmede værksted er der selvfølgelig også.

Bevar nerven på Nørrebro
I gaden ser man ikke op til Elmegade, tvært imod. Man vil forsøge at bevare den specielle nerve der er i gaden. Det handler om, at bevare det skæve.

Her kan faren jo nok lure, når man tænker på, hvad kommunen har gang i med Nørrebrogade. Ordet mainstream er ikke særlig populær blandt de unge, der byder alle de nye tiltag velkommen, som Nørrebro kan frembyde. Nørrebro Handelsforening har i mange år kæmpet for at bevare det spraglede – selve nerven på Nørrebro.

Tilbage til Jægersborggade.
Hvilken handel, der står stærkest er svært at afgøre. Hash – handelen trives livligt i gaden. Denne lyssky handel kan beboerne overvære fra deres vinduer. Men åbenbart har parterne accepteret hinanden.

Initiativ i Stefansgade
Også Stefansgade er ved at udvikle sig positivt. Området tiltrækker folk til fra store dele af København. Det mærker vi også ved de årlige Kulturelle Markedsdage i Nørrebroparken.

De initiativrige folk i Stefanos var nogle af de første, bortset fra de gamle værtshuse i gaden. Stefanos har en fantastisk delikatesse – forretning og en lækker take – away forretning.

En halal – slagter i Haraldsgade
I Haraldsgade – kvarteret er det ikke meget detailhandel. En halal – slagter har dog en ganske god forretning. ca. 45 pct. af indbyggerne i området er anden etnisk herkomst. Men allerede nu er området stærkt præget af metro – byggeriet. Og dette bekymrer halal – slagteren og sikkert mange handlende på Nørrebro. Men det vender vi tilbage til i en senere artikel.

Engang masser af butikker
Ægirsgade var før i tiden fyldt med butikker, sådan er det ikke mere. Forældre – køb presser ejendomspriserne op i kvarteret.

Det nye New York/Berlin?
Når CNN nu interesserer sig så meget for Nørrebro i positiv forstand, kan det så skyldes, at Nørrebro er ved at udvikle sig som byernes by – New York? 

  • Elmegade som et svar på Soho? 
  • Rantzausgade som Lower East Side.
  • Befolkningstætheden på Nørrebro svarer til The Big Apple? 
  • Steder i Haraldsgade – kvarteret minder nærmest om steder i Berlin?

Breaking News er på vagt
Men ak, det skal så lidt til, inden at det hele vender. Pludselig er Nørrebro ikke mere cool. CNN har været de første til at berette om bål og brand i gaderne. Det samme gælder de danske medier. Breaking News er altid på stand by, når det gælder Nørrebro.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16