Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Visioner for handelslivets fremtid på Nørrebro

Repræsentanter fra Nørrebro Handelsforening og butikslivet i Jægersborggade var inviteret til en debat om handelslivets visioner for fremtiden på Nørrebro. Værterne var Lokaludvalget på Nørrebro. En række interessante impulser blev givet videre. Lokaludvalget lovede at henvende sig til beboerforeningerne på Nørrebrogade. Og ikke mindst lovede de at Københavns Kommune skulle åbne for deres logistik – pose, så handelslivet kunne nå at indrette sig i forbindelse med Metro – byggeriet.

Bedre samspil ønskes
I øjeblikket sker der en rivende udvikling inden for bl.a. butikslivets fremtid på Nørrebro. Men mange ting kunne gøres bedre, hvis der var et bedre samspil mellem de offentlige myndigheder og detailhandelen.

Derfor modtog Nørrebro Handelsforening glædelig imod en invitation fra Nørrebro Lokaludvalg, hvor visioner for fremtidens handelsliv skulle diskuteres. På mødet var også repræsentant for butikkerne i Jægersborggade.

Forud for dette møde havde Nørrebro Handelsforening udsendt nogle stikord til diskussion. Her lagde man vægt på den nuværende situation og den fremtidige situation. Handelsforeningen havde foretaget en slags mini – høring.

Den nuværende situation
Et par detailhandlere havde givet udtryk for at politiets bødeblok var for meget fremme, når man forsøgte at læsse varer fra til butikken. Det skete især, når man læssede varer til butikken i egen bil. Forlod man den, for at få varerne bragt til butikken, opfattede politiet situationen som ulovlig parkering. Og det var detailhandlerne sure over.

Konkurrenceforvridende
Andre detailhandlere betragtede den nuværende trafiksituation som konkurrenceforvridende. De kunne ikke se formålet med disse trafikchikaner, så længe byen ikke kunne finde ud af en samlet forbedring af infrastrukturen.

Bussluse – ikke en livret
I øjeblikket udgør pladsen foran Nørrebro Station - den syvende mest trafikerede plads for fodgængere. Trods dette er der en del, der er bange for, at en bussluse under Højbanen vil afskære muligheden for kundetilstrømning fra Nordvest.

En sådan bussluse vil sikkert også få følger for bydelens største detailhandels virksomhed – Føtex.

Ingen kompensation
Nogle detailhandlere har lettere ved at tilpasse sig en ændret struktur end andre. Og der er ingen form for kompensation nogen steder fra, hvis man opnår mindre overskud eller lukker butikker som det allerede er blevet gjort.

I den forbindelse er der butikker, der finder det besynderligt, at de heller ikke får anerkendelse for det sociale bidrag, de yder i form af merbeskæftigelse.

Bedre planlægning ønskes
En detailhandler oplevede, at fortovet blev fjernet, og der uden varsel blev gravet et kæmpe hul langs hans butiksfacade. På forespørgsel om der ikke skulle dækkes til, blev der svaret, at det havde man ikke materiale med til. Butiksindehaveren så ikke arbejderne i flere dage. De var pludselig blevet flyttet et andet sted hen.
Alt imens dalede butikkens omsætning

Der kunne sikkert findes flere eksempler.

Hvad er planen?
Når det fremtidige Metro – byggeri tager form, ønsker Nørrebro Handelsforening en plan fra Københavns Kommune om hvilke gener, man kan forvente – hvornår. Det lovede Nørrebro lokaludvalg at hjælpe med at fremskaffe.

Kaos vil kunne forventes helt frem til 2018 ved Runddelen. Hvis nu kommunen allerede nu kunne indvie handelslivet i deres logistik – planer ville det jo bare kunne hjælpe handelslivet.

De enkelte detailhandlere kunne så i tide træffe de fornødne forholdsregler. Det vil måske også kunne hjælpe på trafikbelastningen og sikre kunderne bedre tilkørselsforhold. Som Nørrebro Handelsforening kunne konstatere, så har man endnu mange kunder, der kommer kørende til i bil.

Guide ønskes i opdateret form
Ros var der til Københavns Kommune for den guide. Man havde fået fremstillet i forbindelse med trafiksaneringen. Men det var hurtigt efter fremstillingen, at den ikke mere kunne bruges, for da fandt politikerne atter ud af, at man skulle lave om på det hele.

Angiveligt skulle det har kostet kommunen 70.000 kr for at fremstille den guide. Nørrebro Lokaludvalg var ikke uvildig i at optrykke den guide med de aktuelle ændringer.

I så fald ville Nørrebro Handelsforening opfordre deres medlemmer til at få fat i disse, for at uddele til deres kunder. Og Handelsforeningen ville indrykke en pdf – file på deres hjemmeside.

Nørrebro – fuld af farver
Nørrebro Handelsforening gav på mødet udtryk for, at det er fint, at forskellige handels – oaser udvikler sig i hver deres retning. Foreningen havde i årevis kæmpet for det skæve og lidt anderledes handelsliv, som er kendetegnende for handelslivet på Nørrebro.

Foreningen gjorde også opmærksom på, at der uden for de såkaldte in – steder var oaser, der kunne udvikle sig til noget stort. Tidligere havde Nørrebro Handelsforening forsøgt at samle en hel bydels handelsliv i slogans som 

  • Nørrebro – en hel verden i København 
  • Nørrebro – fuld af farver 
  • Nørrebro – en farverig mangfoldighed

De mange oaser
Blågårdsgade er kendt som underholdningsgade, men også et sted, hvor de unge har råd til at gå hen og spise. I Jægersborggade har man fået luget ud. Gaden er blevet en tiltrækningskraft. Her satses der på kvalitet og frem for alt oplevelser. I Elmegade kommer der hele tiden nye butikker og restauranter til. Og sådan kunne vi blive ved.

En åbning er skabt
Måske er interesserne i de forskellige sammenslutninger så forskellige at en egentlig sammensmeltning ikke er mulig. Men på det markedsførings - mæsige område og ved henvendelse til offentlige myndigheder burde der kunne ske et samarbejde. Og med den nye lave kontingentsats dog med lavere indflydelsesmulighed har Nørrebro Handelsforening skabt en åbning.

Dynamikken kommer igen
Man erkendte også at dynamikken på Nørrebro for en tid var forsvundet, men at alt tegner på, at den vil vende tilbage. Kædebutikker var forsvundet og disse butikkers vareudbud var overtaget af varehusene. Før var der fem isenkræmmere på Nørrebrogade. Nu er der kun to tilbage.

Kiosker og grønthandlere med en omsætning på en million kroner og derunder havde også vanskelige kår på Nørrebrogade.

Større solidaritet i oaserne
Nøglepengene (Goodwill) for butikker på Nørrebrogade er faldet. Gaden er præget af mange små butikker. For de stærke af disse, er der ikke så store udvidelsesmuligheder. I bydelens små oaser, er små specialbutikker velkommen. Det er som om de tiltrækker hinanden. I de små oaser opleves solidariteten også større butikkerne imellem.

Uafklarede spørgsmål
I Nørrebro Handelsforening er der dog tre vigtige faktorer, der skal løses for at fremtiden for Nørrebros handelsliv skal blive bedre: 

  • Hvordan placerer man fremtidens p – pladser? 
  • Hvor placerer man aflastningszoner og hvordan skal de bruges? 
  • Hvordan udvikler man alternativ vareleverance?

Udviklingen sker på Nørrebro
Selv om handelslivet har udviklet sig på Nørrebro, så er priserne stadig cirka dobbelt så store på Østerbro for butikkerne. Det i sig selv er nok overraskende, da den mest spændende udvikling i øjeblikket sker på Nørrebro. .

Gør mere for ”Den nødvendige Trafik”
På mødet med Lokaludvalget blev forholdet til det øvrige erhvervsliv også diskuteret. Nørrebro Handelsforening mente ikke, at Københavns Kommune gjorde meget for erhvervslivet. Således har man i kommunens planlægning helt glemt den nødvendige trafik (håndværker – og varetrafik). Således mente Handelsforeningen at den nødvendige trafik skulle have tilladelse til at færdes på nogle af de steder, hvor biler var aldeles uønsket.

Lokaludvalget kan påvirke
Nørrebro Handelsforening mente ikke, at man på Nørrebrogade kan påvirke udbuddet af bestemte butiksformer. Det havde man måske letter ved i Jægersborggade, hvor der stort set kun var en udbyder. På Nørrebrogade var der oceaner af Andelsbolig – og Ejerforeninger, der måske alle havde deres egen opfattelse af, hvem man ville leje ud til. Og det er disse foreninger, der havde ansvar for, hvilke butikker, der kom.

Foreningen synes ikke, at det var forkert, at eventuelt Lokaludvalget henvendte sig til foreningerne i den forbindelse. Måske kunne man herigennem præge udviklingen.

Et godt møde
Alle de tilstedeværende ved mødet fik meget ud af det. Fra Lokaludvalgets side blev der givet udtryk for at dialogen skulle fortsætte. Og måske kunne det utænkelige ske, at alle oaser på en eller anden måde kunne samarbejde.

Men de handlendes ønsker for fremtiden er nu indskrevet i Bydelsplanen for Nørrebro.

Læs også artiklen: Nørrebros mangfoldige handelsliv


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16