Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Skal Nørrebro – uroligheder sammenlignes med massakre i Norge

Skal en minister kunne sammenligne begivenheder på Nørrebro med en massemorder i Oslo? Han mener sig beskyttet af Facebook, som ifølge Pressenævnet er en lukket profil. Skal man tolke ministerens udtalelser så er Nørrebro fuld af ekstremister? En dyb tragisk hændelse bør ikke føre til sådanne sammenligninger. Der er gået inflation i brug af ordet ekstremisme og Nørrebro, når man skal beskrive vold og en anden holdning.

Automatpilot
Som en slags automatpilot var det Al – Quida og Jihad, der var skyld i de tragiske begivenheder i Norge.

Men udyret viste sig at være pærenorsk. Han befandt sig på den yderste højrefløj. Unge mennesker skulle slagtes alene, fordi de var socialdemokrater.

Men er det ok, at man automatisk beskylder muslimer og andre grupper for alverdens ulykker.

Inflation i ordet – ekstremisme
Ekstremisme er et ord, der er gået inflation i. Havde Solvognen, som var en aktionsgruppe, teatergrupper og en happening – gruppe eksisteret i dag, var de sikkert også blevet kaldet ekstremister af Søren Pind.

Enten er man med – eller imod
Minister Søren Pind undskylder misforstået kommentar om angrebet i Norge. På sin Facebook – side skrev han: 

  • Esktremismen tager til. Flere og flere mener sig berettiget til at tage sig selv til rette. Optøjerne på Nørrebro. Kirkebesættelse. Østerild. Og ekstremismens hidtil mest sataniske fjæs nu i Norge. Det er 70'erne om igen. De næste år handler om demokratiets og retsstatens klippegrund. Nok er nok. Enten er man med. Eller også imod.

Norge føler det provokerende
Den norske avis VG kalder Søren Pinds udtalelser for provokerende. Søren Pind mener, at alle har misforstået ham. Men det er ikke første gang, at hans kommentarer har skaffet ham opmærksomhed i medierne.
Måske er det bevidst.

En meget skæv sammenligning
Skal Nørrebro – uroligheder sammenlignes med det, der skete i Norge? Søren Pind fortsætter vel der, hvor en del af medierne slap. Der var ekstrem meget fokus på Nørrebros negative side. Den er åbenbart svær at komme af med.

En anden ting er, skal civil ulydighed og demonstrationer sammenlignes med ekstremisme .Er vi så ikke ved at komme for langt ud.

Også inflation i begrebet – Nørrebro
Det har så sandelig været bål og brand på Nørrebro. Detailhandlere her har stået for meget. Her var der heller ingen hjælp at hente fra politikerne.

Men der har da så sandelig også været mange lovlige demonstrationer og happenings.

Et ord som Nørrebro er det også gået inflation i. Ordet sælger i medierne, når der er tale om vold. Således bliver en episode halvanden kilometer inde i Nordvest også beskrevet som Nørrebro.

Kirkebesættelse var ekstremisme?
Søren Pind mener, at kirkebesættelsen som også foregik på Nørrebro var ekstremisme. Her var det tale om afviste irakiske asylsøgere, der besatte en kirke.

Vi er enige om, at det var en kriminel handling. Men var det ekstremisme. En gruppe sympatisører, som Kirkeasyl, støttede dem. Da politiet kom og skulle rydde kirken, var det rigelige med knippelsuppe. Var det det ekstremister, der fik bøllebank – som fortjent?

I modvind i egne rækker
Det får næppe nogen som helst konsekvenser for integrations – og udviklingsminister Søren Pind med de udtalelser, som vi alle sammen har misforstået.

Men han er kommet i politisk modvind i både egne rækker og oppositionen.

Konservatve: Ingen sammenligning
De Konservatives politiske ordfører, Carina Christensen siger således til Information: 

  • Jeg synes overhovedet ikke, man skal drage en sammenligning. Det er jo ikke højreekstremister, der protesterer i Østerild. Det vi har set i Norge er jo ekstremt. Det er politisk had. Og det synes jeg, man skal være meget varsom med at sammenligne. Demokrati betyder blandt andet retten til at demonstrere og protestere.

Socialdemokraterne: For vidtgående
Socialdemokraternes politiske ordfører, Hanrik Sass Larsen kalder kommentaren upassende: 

  • Det er jo helt vildt, det klæder ikke nogen politisk debat, det her. At kalde folk, der demonstrerer i Østerild for ekstremister, at sætte dem i samme kategori som en gal massemorder, det er alt for vidtgående. 
  • Hvis man ytrer sig i det offentlige rum, og det er Facebook efter min fortolkning, så må man også stå til ansvar for det, man siger. Særligt hvad angår personagreb og fornedrelser af andre mennesker, der bør man tænke igennem, om det skal fortsætte i den sur.

Ikke kommentere Facebook
Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby, ville ikke kommentere, hvad Søren Pind skriver på sin Facebook. Til Information siger hun: 

  • Søren skriver meget på sin private Facebook, som jeg ikke behøver at kommentere hver eller hver anden dag.

Det er forkert
Men Venstres retsordfører er mere modig. Han udtaler til eb.dk: 

  • Det er helt forkert, når integrationsminister Søren pind på Facebook sammenligner den norske massemorder Anders Behring Breivik med demonstranter i Østerild og proirakiske aktivister på Nørrebro.

Pind: Jeg føler mig misforstået
Efter at fadæsen er gået op for Søren Pind. Til jp.dk udtaler han: 

  • Jeg bruger det alene som eksempler på folk, der tager sig selv til rette. Men selvfølgelig er da en enorm forskel på de to ting. Og derfor er jeg utrolig ked af, at nogen mener, at jeg har foretaget den sammenligning

Facebook er vel offentlig
Søren Pind har før afvist at uddybe sine kommaterer på Facebook og henvist til en afgørelse fra pressenævnet, at det er en lukket profil.

Spørgsmålet er om, man som minister frit kan tilsvine personer med en anden holdning og bydele man ikke bryder sig om?


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16