Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Muslimske butiksejere fejrer da også jul.

Offentliggjort 21. december 2005

Økonomi afgør støtte til julepynt

Det er ikke et spørgsmål om religion, der afgør om butiksejerne på Nørrebro spæder til guirlanderne over Nørrebrogade. For tre fjerdele af butiksejerne handler det ganske enkelt om økonomi, og mere end halvdelen af de muslimske butiksejere fejrer faktisk jul. Det viser en undersøgelse foretaget af en gruppe antropologi studerende fra Københavns Universitet.
Nok er julen vel overstået, men alligevel kan det være på sin plads at få manet et par fordomme i jorden. Det store stridspunkt i den ellers så søde decembermåned har – også i år – handlet om juleudsmykningen af Nørrebrogade.

Ikke så meget om gaden skulle udsmykkes, men i langt højere grad, hvem der skulle betale for det.

På strækningen mellem Dronning Louises Bro og Nørrebros Runddel blev det ikke til så meget som en grankvist, og det har nok fået en og anden til at spekulere over, om det mon har haft med butiksejernes religiøse ståsted at gøre.

Nørrebrogade går jo i folkemunde under det lidet flatterende navn »Shawarma Street«, og ikke så få af de øvrige butikker på ruten indehaves af folk med en anden religiøs overbevisning end den kristne.

Men det har intet med julepynts-sagen at gøre, viser en ny undersøgelse foretaget af en gruppe antropologi studerende fra Københavns Universitet.

De store giver mest

De syv studerende har udspurgt stort set alle 350 butikker på Nørrebrogade om deres holdning til den omstridte julepynt. Ikke alle havde mulighed for at medvirke, blandt andet på grund af sprogvanskeligheder, men af de adspurgte er tendensen klar som stjernen over Bethlehem:

Årsagen til den manglende støtte til julepynteriet bunder i økonomi – ikke religion. Sammenlagt har hele 76 procent en økonomisk grund til at takke nej, og ifølge den antropologiske undersøgelse stiger viljen til at støtte proportionelt med butikkens størrelse.

De fleste af de større butikker har nemlig en stigende omsætning til jul, mens man omvendt ikke giver gavekort til for eksempel »Fatihs Kebab« i julegave, konkluderer undersøgelsen.

Muslimer fejrer jul

Mere overraskende er det måske, at mere end halvdelen af de muslimske butiksejere faktisk fejrer julen.

Ifølge undersøgelsen er 52 procent af de adspurgte med på julevognen, enten fordi de er gift med en ikke-muslim, har børn som har kontakt med julen til dagligt i skole og andre daginstitutioner, og derfor adopterer »danske traditioner« – eller simpelthen fordi de bare godt kan lide at fejre jul.

Der florerer der mange fordomme butikkerne imellem om, hvem der vil og ikke vil bidrage til udsmykningen. Undersøgelsen siger ikke noget præcist om, hvordan det forholder sig, men alene af svarene fremgår det, at der ofte netop er tale om fordomme og ikke realiteter.

Da Nørrebro Handelsforening tidligere havde ansvaret for juleudsmykningen, blev der indrykket en annonce i lokalpressen med navnene på bidragyderne, men den tradition er ikke fortsat efter at Københavns Juleudsmykning har overtaget hvervet med at samle penge ind til udsmykningen på Nørrebro.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16