Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hvor er Politiet?

Pludselig var Nørrebro Nærpoliti væk. Der skal spares 500 mill. kr. inden 2015. men betjente, der er 90.000 kr. dyrere i drift blev ansat i stedet for HK'ere på kontorene. I politikredse er der ikke råd til at uddanne elever. Politiforbundet mener, at der skal optages ca. 600 elever årligt for at holde trit med kriminaliteten. I år blev der kun optaget 93. Tilliden til politiet er dalende. De har ikke lokalkendskab. Mere synlighed er mislykket. Ingen Ghetto – politi som S – SF har bebudet. Og så bliver butikstyveri yderligere nedprioriteret.

Pludselig var Nærpolitiet væk
Pludselig var de væk, Nærpolitiet på Nørrebro. Meddelelsen blev givet, da de befandt sig på Østerfælled Torv på Østerbro. Og straks blev det hævdet, at det ikke ville gå ud over den almindelige patruljering på Nørrebro.

Justitsminister: Bedre kontakt med lokal – befolkningen
Budskabet fra justitsminister Morten Bødskov er, at ordensmagten skal have bedre kontakt til lokalbefolkningen . En stor undersøgelse har vist, at det går ned af bakke.

  • Regeringen ønsker, at politiets lokale forankring skal være bedre og stærkere. Det vil være en prioritet for udviklingen af dansk politi

Tilfredsheden daler
Tre forskere fra Københavns Universitet har udpeget den lokale indsats som det svage punkt i den store reform af politiet. Før reformen var 76 pct. af borgerne tilfredse med politiets lokale opgaveløsning. I 2010 var tallet 69 pct.

Kan ikke finde vej
Mange steder er politikredsene blevet så store, at politiet ikke kan finde vej. Det fremgår af en evaluering af politireformen. Politiets manglende lokalkendskab er en negativ effekt af reformen.

Synligheden er mislykket
Betjentenes egen begejstring for reformen kan også ligge på et meget lille sted. Det var måske slet ikke det hele værd, udtaler de. Peter Ibsen, forbundsformand i Politiforbundet udtaler: 

  • Synlighed er et af de punkter, hvor vi ikke er lykkedes. Det var jo oprindelig et mål, at reformen skulle give 800 ekstra betjente på gaden, men den holdt ikke, det må vi konstatere.

Chefen mener at kontakten er forbedret
Rigspolitischef Jens Erik Højbjerg mener dog, at det går fremad på alle områder også til nærkontakten med lokalbefolkningen.

Tillidsundersøgelsen
Generelt er det lavere tillid til politiet. Tillidsundersøgelsen viser tilbagegang i alle spørgsmål

  • Er tilfredse med politiets lokale opgaveløsning (76 pct. - 69 pct.) 
  • Politiet har kendskab til lokale forhold (74 pct. - 63 pct.) 
  • Politiet har kontakt til beboere i lokalområdet (28 pct – 20 pct) 
  • Politiet patruljerer jævnligt eller af og til i lokalområdet (67 pct – 60 pct.)

    Spørgsmålene er stillet før reformen i 2006 og efter reformen i 2010.

Kredse har ikke råd til at uddanne
Det nye hold politiaspiranter fik efter usædvanlig lang ventetid endelig besked om, at de var optaget i politiet. Halvdelen af dem fik dog ikke at vide i hvilken politikreds deres uddannelse skulle foregå. Mange politikredse har nemlig ikke råd til at uddanne elever. De mangler simpelthen penge til det. Mange bliver købt af Rigspolitiet.

Således stod København til nul elever, hvilket virker helt uansvarligt.

Ikke mange på politiskolen
En anden ting, der synes mærkelig er, at der i år kun bliver råd til 96 elever mod 556 elever sidste år.

Politiforbundet har beregnet, at hvis tendensen fortsætter, så vil der mangle 1.500 betjente om 10 år. Det sker, hvis ikke optagelsen på Politiskolen øges betragteligt.
Men politichefen er ikke helt enig. Han mener, at antallet af betjente ikke er altafgørende for, om dansk politi kan håndtere fremtidens kriminalitet.

Politiforbundet mener ikke, de kan følge med
Politiforbundet mener ligeledes, at hvis man skal følge med fremtidens kriminalitet skal det årligt optages 621 elever på Politiskolen. De kommende ti år vil blive præget af mere indviklet it – kriminalitet, stærkere bander, flere psykisk syge og mere international kriminalitet. Alt dette står at læse i rapporten Det danske politi mod 2020.

Dyrere mandskab på kontoret
Politiet har ligeledes valgt at fyre de fleste af de 250 HK'ere, der blev ansat for at løfte politiets ringe borgerhåndtering. De skal nu erstattes af rigtige politifolk. De var ansat for at højne servicen over for borgerne.

Man kan undre sig for en politibetjents løn ligger ca. 90.000 – 100.000 kr. over en HK – ansats løn. Det virker besynderligt. Politikredsene i København er dog i første omgang sluppet for fyringer, men næste fyringsrunde er bebudet.

Der skal spares 400 – 500 millioner kroner
Politiforbundet vinker farvel til 192 politifolk. Det sker gennem frivillige aftrædelser. Rigspolitiet har bebudet, at der skal skæres 700 – 800 årsværk mod første halvår af 2012. Halvdelen af disse skal være politifolk.
Der skal spares 400 – 500 millioner kroner i politiet frem mod 2015.

Ingen ghetto – politi – foreløbig
S og SF havde ellers bebudet, at der skulle oprettes et specielt ghetto – politi med lokale politistationer. Og det havde beboerformanden i Mjølnerparken sikkert glædet sig til. Der skulle udstationeres cirka 200 betjente. Men som det kan læses ud fra denne artikel, så har det lange udsigter.

Butikstyveri nedprioriteres
Det letter måske politiets arbejde, at butikstyveri nu skal nedprioriteres yderligere. I forvejen var det langt tilbage i politiets prioritering. I et forslag fra regeringen skal butikstyveri fjernes fra strafferegistret efter kun et år. Det vil sige at riskoen for butikstyve bliver endnu lavere til stor fortrydelse for butiksejere og deres medarbejdere, der ofte selv må klare paragrafferne.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16