Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Lukkelov og Lukkedage

Den 1. oktober 2012 er det slut med lukkeloven. Butikkerne skal kun holde lukket 12½ helligdag hvert år. Mange små butikker bliver dermed lukningstruede. Det betyder også mere skiftende arbejdstid for de ansatte. Og dermed bliver der behov for mere fleksible åbningstider hos institutionerne. Men her rationalisere man mere og mere. Antallet af lukkedage stiger. I København er det blevet lukkeuger, og det irriterer både arbejdsgivere og - tagere. For en familie kan det være vanskeligt at få det hele til at løbe rundt. Det betyder færre timer sammen i familien, og problemer med planlægningen i butikkerne.

Den 1. oktober er det slut
Lukkeloven forsvinder næste år. Det har De Radikale sørget for. Døds - tidspunktet bliver den 1. oktober 2012.

S – SF med til at give dødsstødet
S og SF ønskede ellers at bevare den. Men den nuværende regering bliver nødt til at acceptere dens dødsdom. Forliget stikker en kæp i hjulet på at tilbagerulle den borgerlige regerings afvikling af lukkeloven. De uskrevne regler på Christiansborg tvinger S og SF til at stemme for den endelige afskaffelse.

HK: En omfattende butiksdød truer
Fra HK – Handel håber man dog på, at det er muligt at udskyde datoen for lukkelovens død. Årsagen er, at der ikke findes et svar på, hvordan man vil hindre en omfattede butiksdød blandt de mindre butikker.

En anden forklaring er, at der stort set ikke findes daginstitutioner, der holder åbent tidlig om morgenen og sent om aftenen samt i weekenden, hvor der skal arbejdes.

Hvad betyder afskaffelse af lukkeloven? 

  • Afskaffelse af lukkeloven betyder, at butikker kun skal holde lukket på 12½ helligdage om året. 
  • Dagligvarebutikker med en omsætning på mindre end 30 mio kr. om året får mulighed for at holde åbent alle årets dage for at sikre et nødberedskab på dagligvareområdet på helligdage.

Behovet for pasning er stigende
Behovet for pasning i institutioner bliver stigende, når lukkeloven afskaffes. Men det ser ud som om at S og SF har dæmpet kritikken af det stigende antal lukkedage i institutionerne. Så ansatte i butikkerne må i fremtiden være meget kreative, når deres poder skal passes.

Den ny regering har lempet deres krav
Der var ellers afsat en halv milliard kroner til afskaffelse af lukkedage i Fair Løsning. Nu har regeringen lempet så meget på det, at det nu hedder: 

  • drøfte veje hertil med kommunerne

Lukkedage bliver til lukkeuger
Lukkedage er blevet til lukkeuger i Københavns Kommune. Det førte til koks i ferieplanlægningen hos mange familier og på mange virksomheder.

Forældre- organisationen KFO har lavet en undersøgelse blandt forældre til børn i institutioner. Her angiver 75 pct. at de er utilfredse med Københavns Kommunes ferielukning. For hver sjette betyder det, at far og mor ikke kan holde ferie samtidig.

Forældrene er tvunget til at finde en løsning, når de går på arbejde, og fordi de finder de alternative pasningsmuligheder, kommunen kommer med, for ringe.

Hvorfor lovgives der ikke?
I økonomiaftalen med kommunerne for 2011 står der, at hvis kommunerne stadig har løsrevne lukkedage, skal det lovgives om, hvilke dage man må holde lukket.

Ingen ændringer i København
Men i Københavns Kommune har de ikke intentioner om at ændre dette. Hvis der skal indføres færre lukkedage/uger, så må regeringen komme med en pose penge, siger man herfra.

Nu var den forrige regering ikke bedre, skal det retfærdigvis siges. Her havde man en ide om, at daginstitutionernes lukkedage helt skulle afskaffes. I stedet eksploderede de.

Mindre fleksibilitet i det offentlige
Problemet i København er også at flere institutioner allerede lukker kl. 17. Og da er det endnu lang tid til lukning af butikken.

Fleksibiliteten i butikkernes åbningstider bliver bedre og bedre. Det stik modsatte kan man sige om offentlig service. Fleksibiliteten her bliver mindre og mindre.

Hvordan skal man som medarbejder i detailhandelen med skiftende arbejdstider få familieliv og arbejdsliv til at gå op?

Lukkedage gør det besværligt for virksomhedernes planlægning og det gør især ferieugerne. Den fleksibilitet som politikere hele tiden snakker om, er gået fløjten.

Projekt Børnepasning

  • I 2011 er der kun 7 institutioner i hele landet, der har åben før kl. 6 og efter kl. 17. det er kun halv så mange, som i 2010 
  • 329 institutioner har åben efter kl. 17.00 mod 441 i 2010.
  • Der findes kun lørdagsåbent i 7 kommuner mod 8 sidste år. Kun Københavns Kommune kan tilbyde institutioner med søndagsåbent. 
  • Der er stadig kun 4 kommuner, der tilbyder døgnåbne institutioner 
  • I 2011 har mere end 59 pct. af kommunerne lukket i 10 dage eller mere. 
  • 43 pct. af kommunerne har i 2011 lukket i 15 dage eller mere – det er næsten en fordobling 
  • Kilde: www.projektboernepaning.dk

Dansk Erhvervs undersøgelse
Dansk Erhverv har i en ny befolkningsundersøgelse fået belyst konsekvenserne af, at mange kommuner på grund af besparelser lukker daginstitutioner og SFO'er i sommerperioden:

  • 69 pct. af forældre med børn i daginstitutioner eller SFO oplever, at institutionerne holder ferielukket 
  • Ferielukning betyder, at halvdelen har betalt mere for deres ferie, fordi de har måtte lægge den i højsæsonen 
  • Godt hver tredje har været nødt til, at holde forskudt ferie i forhold til partneren for at dække pasningen af børn. 
  • Hver tredje svarer, at deres ferieperiode passer dårligt ind i forhold til deres arbejdsplads. 
  • Hver tredje har været nødsaget til at bruge mere ferie i sommerperioden, end de egentlig ønskede.

Et puslespil for arbejdsgivere og tagere
Mange institutioner holder også en del lukket omkring juletid. Her er det umuligt for de ansatte at få fri. Det giver en stor stressfaktor. Her må en evt. partner tage ferie.

Ofte er der lukkedage, når der allermest travlt i butikken. For mange butiksansatte er det et puslespil, at få det hele til at hænge sammen, og det bliver bestemt ikke lettere nu, hvor lukkeloven trods S – SF lovning, bliver afskaffet.

Opfordring til politikere
Jørgen Hoppe, Formand for HK – Handel siger det meget rammende i HK Handelsbladet 

  • Jeg vil opfordre de politikere, som har så travlt med at liberalisere og fjerne lukkeloven, til at tage ansvar for at medarbejderne i detailhandelen kan få deres familieliv til at hænge sammen. Indtil det er sket, bør man sætte den planlagte ophævelse af lukkeloven i bero.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16