Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Bogbranchen – handlingslammet

Der har været afholdt konference på Christiansborg om bogens situation. Men der er langt fra en afklaring. Bogbranchen synes handlingslammet, for der er langtfra enighed. Og det er der heller ikke politisk. Alt imens indfører branchen badeænder, isenkram og ufaglært arbejdskraft. Det sidste for at spare på udgifterne. Man kan ikke overleve på en avance på 5 – 10 kr. på en bog. Større byer i Danmark har ikke mere deres egen boghandel. Med hvad værre er. Den smalle litteratur er på vej ud. Og situationen for den kommende forfatter med skrivekløe er ikke lovende.

Hvad skyldes krisen?
Vi har i en række artikler beskrevet bogbranchen. Det er en branche, der er i alvorlig krise. Og det skyldes i høj grad tidens udvikling. Men det skyldes vel også branchen selv. Vi kan sammenfatte det kort: 

  1. Manglende tilpasning i branchen 
  2. Manglende enighed i branchen 
  3. Kundernes handel på Nettet 
  4. Kundernes handel i Supermarkeder 
  5. Politikernes ineffektivitet

I 2012 lukkede 21 boghandlere. Det er over 5 pct. Også forlagene er klemt. Deres omsætning er faldet med 12 pct. i den første halvdel af 2012.

Avancen presset ned
For sent gik det op for branchen, at forandringer på vej. Man glemte at forudse konsekvenserne. Og nu er det åbenbart for sent at tilpasse sig. Den ene butik lukker efter den anden. Store byer har i dag ikke deres egen boghandel. Og en boghandel, der ikke står i en kæde, kan næppe klare sig i dag. Avancen på bøger bliver mindre og mindre. For salgsprisen bliver til glæde for kunderne presset nedad.

Den smalle litteratur på vej ud
Og konsekvensen af dette er, at den smalle litteratur får endnu dårligere vilkår. Og en kommende forfatter vil få endnu svære ved at få antaget sin nye bog. Men modsat, så bliver det nemmere får dem med skrivekløe selv at udgive bøger på det såkaldte print on demand. Det vil sige, at man for egne midler får udgivet sin bog. Faktisk så får man kun fremstillet det antal, der bliver bestilt af kunden.

Hvad kan kulturministeren gøre?
Men både boghandlere og forlag satser meget mindre, og det går ud over litteraturens mangfoldighed.

Det vil se sort ud for fremtidens forfattere. Den smalle litteratur vil lide skibbrud. Ja det vil gå ud over kulturformidlingen i Danmark.

Den danske bogbranche er så presset, at en regulering er nødvendig. Derfor er branchen glad for, at der er kommet en ny kulturminister.
Men hvor meget kan hun egentlig gøre?

Gyldendal og Politiken forbeholden
For den hvepserede, bogbranchen befinder sig i, har de vel selv klækket? Der er forskellige interesser i branchen. Således satser Politiken og Gyldendal hårdt på Nettet. De to forlag har helt deres egen strategi.

Godt nok melder Gyldendal ud, at når deres største kunde er bekymret, er de også bekymret. Men så sker der ikke mere.
Politiken vil vælge 10 pct. af bøgerne ud, som skulle have faste priser. Og så siger man, at man skal huske på, at vi går ind i et nyt årti med digitale udfordringer.

Stadig ingen enighed i branchen
For i branchen er der stadig ikke enighed om, hvad man skal gøre. Nogle forlag ønsker en regulering, men den løsning går landets største forlag åbenbart ikke umiddelbart ind for.

Væk fra Boghandler – monopolet
Det er nu cirka to år siden at priser på bøger, blev gjort helt frie. Dengang var det så godt som en enig bogbranche, der besluttede dette.
Men nu taler branchen om en karensperiode fra 3 til 6 måneder, hvor der er faste priser.
Frem til 2001 var det forlagene, der bestemte prisen på en ny dansk bog. Så skulle forhandlerne rette sig efter denne i en bestemt periode. For 13 år siden blev boghandlernes monopol på at sælge bøger ophævet.

Bogen bliver nu betragtet lige som leverpostej og stort set alle andre varer uden reguleringer.

Dengang – apoteker – lignende monopol
Det kan godt være, at bogbranchen dengang kunne ligne et apoteker – monopol. Men ingen kunne nedsætte sig som boghandler uden en faglig uddannelse. Og boghandleren dengang var forpligtet til at føre et alsidigt udvalg. Disse to betingelser er ikke opfyldte i dag.

Et lille sprogområde
Og så må vi huske på, at dansk er et lille sprogområde. Og bliver kulturen begrænses, fordi den afsættes på den måde, den gør, ja så er det fare på færre for sproget. Et land uden fysiske boghandlere vil være en fornærmelse.
Men i sidste ende, er det forbrugerne, der bestemmer, hvor kronerne går hen, og hvem der overlever

Slut med offentlige leverancer
Men det er ikke kun billige priser, bogbranchen kæmper mod. Den overvejende del af boghandlerne har ikke mere offentlige leverancer.
Men boghandlere kan ikke skabe overskud, når der kun er en avance på 5 – 10 kr. pr. bog.

Badeænder og isenkram
Resultatet bliver så, at bogbranchen staser på ufaglært arbejdskraft for at spare penge. Det er bestemt ikke vejen frem. Man kunne jo for eksempel gøre en forskel på viden og erfaring. Tendensen i bogbranchen er desværre, at man vender sig mod badeænder og andet isenkram.

Endnu ingen handling
Der har været afholdt konference på Christiansborg om bogens situation. Men dette har dog endnu ikke ført til nogen handling. Og det skal handles hurtig, hvis ikke flere boghandlere lukker.

Internationale net – butikker på spring
Amazon og andre internationale netforhandlere har bosat sig i Sverige. De vil snart invadere Danmark.

Supermarkeder vil bevare fritsalg
Ikke så overraskende melder supermarkederne ud med, at det vil gå ud over de danske forbrugere, såfremt der indføres faste priser.

Venstre vil ikke have regulering
Og partiet Venstre vil ikke tilbage til en regulering. Således udtaler kulturordfører Michael Aastrup Jensen, at det er en forkert måde. Nu har vi endelig fået et frit bogmarked, der gør at flere og flere mennesker køber bøger.

Kære læsere, næste gang vi vender tilbage med nyt om bogbranchen, er der sikkert lukket endnu flere boglader.

Hvis du vil vide mere: Så læs her på siden: 

  • Køb på Nettet 
  • En Boghandel fylder 100 år 
  • En branche i krise 
  • Bogen er i krise 
  • Nørrebro var et Bogmekka

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16