Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Over Grænsen efter bajere

Hver tiende dansker har været over grænsen i påsken. De har ikke kun hentet bajere. Speciel ved grænsen er slikposerne store. Skat mener, at have check på grænsehandelen. Når man nu er der, kan man få ordnet tænderne og bilen samtidig. Og ferien kan med fordel, begynde i Hamborg. Grænsehandelen ligger stabilt på 6 milliarder, mener Skat. Sønderjyderne mener, at den ligger helt oppe på 30 milliarder. Fleggaard mener, at afgiftsnedsættelserne er rent bluff. Og en sønderjysk bankdirektør tager problematikken med til København. I de sidste tre år er hver tiende butik i det sønderjyske lukket. Flensborg har helt indrettet sig efter danskerne.

Der hentes ikke kun bajere
Kommer man til Tønder til frokost, serveres der tysk pålæg og tysk brød. Og det er bestemt ikke af dårligere kvalitet end det danske. Også tjenesteydelser som reparation af bil og nye tænder har smarte tyske erhvervsfolk indstillet sig på. En by som Flensborg har indrettet sig efter danskerne. Her kan man også få sig en gastronomisk oplevelse for få penge. Det er bestemt ikke kun bajere, danskerne henter syd på. Prøv at tælle de danske biler i Flensborgs p – kældre.
Inden for de sidste tre år, er hver tiende butik lukket i Sønderjylland. En lukket købmand fortalte undertegnede, at var dette sket for københavnerne og disse var valfartet til Sverige var det længe foretaget noget politisk.

En smart bankmand
Men nu har en smart bankmand fra Frøs Herreds Sparekasse flyttet problematikken til København under temaet Sæt prop i grænsehandelen nu.
Bankmanden er bekymret over at hele Danmark køre til grænsen og fylder traileren med billig dåseøl. Han mener, at grænselandet skal udvikles og ikke afvikles. En hel landsdel er ved at blive kvalt af grænsehandelen, mener bankmanden. Og mange giver ham ret.
Skatteminister, udvalgte folketingsmedlemmer og lobbyister var inviteret. Helt bevidst var detailhandelen i Harreslev, Sønderløgum og Kobbermølle ikke inviteret.

Husk lige Net – butikkerne
På mødet kaldte skatteministeren udviklingen ved grænsen for stabil. Man regnede i Skat grænsehandelen for 10,5 milliarder kroner i 2012. Men selve omsætningen ved grænsen udgør kun 5,9 milliarder kroner, fastslog skatteministeren.
Vi skal lige huske på, at danskernes køb i udenlandske net – butikker vil stige til 46 milliarder kroner i 2020.
Danske netbutikker tager vel også efterhånden konsekvensen af ulig konkurrence og flytter til udlandet.

Det samlede dagligvaremarked i Danmark udgør i dag ifølge Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen 105 mia kr.

Store annoncer fra Fleggaard
Mødet i København har afstedkommet store mod – annoncer fra grænse – giganten Fleggaard. Blandt andet skriver giganten: 

  • I Tyskland er den sammenlagte moms og afgift på kaffe højere end i Danmark. Alligevel sælger vi kaffe billigere i Tyskland. Så hvor meget påvirker afgifterne egentlig de priser, man møder i danske supermarkeder?

Fleggaard mener, at det er bluff
Hos Fleggaard mener man, at det er rent bluff, når dansk erhvervsliv påstår, at der skabes 1.450 nye danske job ved at sænke afgiften på øl og sodavand. Man henviser til at afskaffelsen af fedtafgiften ikke har givet et eneste job.
Ja og varerne er heller ikke blevet billigere, for producenterne påstår, at råstofferne er steget.

Hos Fleggaard mener man endvidere, at en bankdirektør vil score billige reklamepoint ved at gøre sig klog på grænsehandelen. Selv var koncernen ikke inviteret med på den omtalte konference. En tredjedel af koncernens 1.214 medarbejdere er i dag beskæftiget i grænsehandelen. Man nævner, at man har 437 danske leverandører, og af disse er 127 lokale sønderjyske virksomheder.

Afgifterne hævet 12 gange
Det sjove er, at Løkke nu vil sænke afgifterne. Han hævede selv afgifterne 12 gange. Det gav statskassen en indtægt på 2,8 milliarder kroner.

Coop har set realiteterne i øjnene
Coop har netop åbnet Fakta – butikker i Harreslev og Aventoft. De har set realiteterne i øjnene.
De er nu med til at sælge omkring 1,2 mia dåser øl og sodavand. En del af disse lander i danske skraldespande og den danske natur.

Er det statsstøtte til detailhandelen
En uvildig analyse af manglende konkurrenceevne og – vilje i dansk detailhandel er næppe blevet præsenteret på det omtalte møde. Spørgsmålet er, om en fjernelse af grænsehandelsafgifterne kommer forbrugerne til gode. Og er en sådan statsstøtte til dansk detailhandel den rigtige måde at gøre det på.
Er det reelt samme konkurrenceniveau nord for grænsen som syd for grænsen? Onde tunger påstår, at avancen i dansk detailhandel er for stor.

Omsætningstab
Der er foretaget undersøgelser af detailhandelen i det jyske. Omsætningstabet i der ligger to timers kørsel fra grænsen er årligt på to procent, mens detailhandel med mindre end en times kørsel fra grænsen går glip af 6,7 procent af den årlige omsætning.

Har Skat egentlig check på det?
Men hvor meget bruger danskerne i grunden syd for grænsen? Har Skat check på dette? Mange danskere starter deres ferie syd på i Hamborg? Mon ikke det kommer som et chok for danskerne, når den rigtige grænsehandel gøres op?
For danskere køber mere og mere udvalgsvarer som tøj, sko og isenkram.
Sønderjyder regner med, at der handles for 30 milliarder kroner syd på. De er bestemt ikke enige i regerings – rapporten, der udkom sidste år. Rapporten fastslog, at det er fuld kontrol med grænsehandelen.
I Sønderjylland kan man både mærke og se, at det ikke er nogen som helst kontrol med grænsehandelen.

Hver tiende dansker var over grænsen
Ja tænk engang, Dansk Erhverv regner med, at hver tiende dansker har været over grænsen i påsken for at handle. 13 pct. af 1.021 adspurgte svarede ja til at de ville tage en smuttur over grænsen. De havde planer om at købe øl, sodavand, slik og chokolade. Halvdelen regnede også med at købe madvarer.

Grænseshopping giver et kick
Det er blevet en tradition, at tage en tur over grænsen uanset afgifter på den ene eller anden måde. 37 pct. svarer i en ny undersøgelse foretaget af Gallup, at en tur over grænsen er den afgørende faktor for at holde ferie i det sønderjyske.
Og samme undersøgelse viste, at 51 pct. havde været på den anden side, for at handle. Mon de sønderjyske turistchefer vil miste grænsehandelen?
Paller med masser af dåseøl bliver stillet på de medbragte trailere. En tur i en grænsebutik giver et kick. De fleste danskere oplever en lystfølelse. Pludselig vælter det frem med lækre og forbudte varer. Slikspande med oceaner af slik fylder også traileren. Disse slikposer og spande er særdeles store her syd på.

Svenskerne er på vej
Og svenskerne holder meget øje med, hvad der sker. Måske vil vi møde et syn af svenskere, der fylder indkøbsvognene med øl og sodavand i Frederikshavn, Helsingør og København. Det er en behagelig sidegevinst for detailhandelen og en kæmpe gevinst for bryggerierne.

Bliver grænsehandelen reduceret?
En afgiftslempelse vil gavne de små bryggerier, men spørgsmålet er om grænsehandelen på den måde kan reduceres. Kun en langsigtet plan for at nedbringe det danske skatte – og afgiftstryk kan stoppe grænsehandelen.

Tykke børn bliver tykkere
Og ikke overraskende lyder det nu fra eksperter, at en afgiftsnedsættelse vil give tykkere børn. Tykke børn vil drikke flere sodavand.

Hvis du vil vide mere: Læs mere her på siden: 

  • Afgifterne øger Grænsehandelen

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16