Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hvem er det, de stjæler gaden fra?

Penge, profit og grådighed er det, som kendetegner Nørrebros detailhandel? Ja det mener aktivister, der igen satte bål, brand og hærværk i gang på Nørrebro. Alt var planlagt til mindste detalje. Trods dette, var politiet ikke mødt talstærkt op. Lokale beboere måtte tilkalde dem. Næstformand i Nørrebro Handelsforening mener, at aktionen mod kapitalismen er fuld af paradokser. Og naboer til den besatte Jagtvej 155b frygter et nyt Jagtvej 69. En ting er sikker, aktivisterne skal nok holde politiet beskæftiget, samtidig med at de skal spare på budgettet. Mon ikke de politikere, der har besluttet dette, har et forklaringsproblem.

Formand: Alt var planlagt
Natten til den 11. maj var der igen bål, brand og hærværk på Nørrebro. Politiet udtalte at det var en gadefest, der løb af sporet.
Men det forklaring tror formanden for Nørrebro Handelsforening ikke på. Til P4 – København udtalte Hans Mejlshede, at det omfattende grafitti – hærværk har krævet planlægning. En masse spray – dåser er blevet anvendt. Og igen engang må de forretningsdrivende bruge masser af timer for at få hærværket fjernet. I forvejen bruger formanden to timer ugentlig på fjernelse af grafitti.

Aktivisterne: Politiet startede
Ifølge www.modkraft.dk var det ukendte grupperinger, som kaldte sig Reclaim the Streets (Kræv gaderne tilbage) der i forbindelse med en aktionsuge stod bag gadefesten. Men på facebookgruppen Aktionsuge 19 ønsker man dog ikke, at tage hverken ansvar for gadefest eller uroligheder.
Her kalder man festen for en kæmpe succes. I en udtalelse hedder det: 

  • Desværre valgte politiet at genere nogle lokale unge ved en kebab – bar på Nørrebrogade netop som Reclaimen kom forbi. Det udviklede sig til lidt optøjer og kampe med politiet omkring lydvognen

Næstformand: Har de drukket for meget?
Forståelsen for det slogan, som aktivisterne benyttede sig af, har ikke den store forståelse i Nørrebro Handelsforening. Næstformand for Nørrebro Handelsforening udtaler således til www.politiken.dk : 

  • Hvem er det, de skal stjæle gaden tilbage fra. Det kan være at de vil åbne gaden for trafik. Men det tror jeg ikke, at det er det store flertal bag blandt beboerne. Hvis man vil bekæmpe kapitalismen, så forstår jeg ikke, at det går ud over Nørrebrogade. Det er ikke en eneste kapitalist blandt butikkerne på Nørrebrogade. Det er ganske almindelige arbejdspladser.

Johnny Beyer undrede sig over paradokserne. Måske kunne det indikere, at de havde drukket for meget, mener næstformanden.

Lokaludvalgsformand: Festen løb løbsk
Formanden for Nørrebro Lokaludvalg, Kim Christensen tager afstand fra volden og hærværket. Han mener modsat Nørrebro Handelsforening, at festen løb løbsk. Handelsforeningen mener, at det hele har været planlagt i mindste detalje. Det samme er gældende for besættelsen af Den gamle Brandstation.

Gaden skal bruges
Lokaludvalget på Nørrebro er ellers åben over for, at gaden skal benyttes, trods det forhold, at der har været utallige episoder mellem lokalbeboere og arrangører af piratfester på Nørrebro.
Dog mener Kim Christensen, at der er grænser for, hvor meget man kan acceptere.

Lokale ringede efter politiet
Ifølge politiet var der mange lokale beboere, der havde ringet til politiet. Og demonstrationen var ikke i forvejen anmeldt til politiet. Men politiet gik først i aktion, da man begyndte at bygge barrikader.

Facebook: Der var 322 tilmeldte
Festlighederne startede ved 22 – tiden på Skt. Hans Torv. Ifølge facebook – gruppen var der 322 tilmeldte. Derefter gik man med bragende musik op ad Nørrebrogade. I første omgang forløb det hele fredeligt. Men efterhånden blev cykler og møbler trukket ud på gaden, og der blev sat ild til. Alt imens fik mange butikker ødelagt deres facader med grafitti.
Endvidere blev der sat ild i containere, som blev trukket ud på gaden. Politiet fik anholdt 22 personer, heraf blev en varetægtsfængslet for at kaste sten mod politiet.

Handelsforening savner hurtigere indgriben
Inden politiet nåede at gribe ind, var masser af facader blevet overmalet. Måske kom begivenhederne som en overraskelse for politiet. Det tog en del tid inden et tilstrækkeligt antal var blevet organiseret.
Både Nørrebro Lokaludvalg og Nørrebro Handelsforening savner en hurtigere indgriben fra politiets side. Havde man kigget på facebook, kunne man måske have set, at over 300 var tilmeldt, og have indrettet sig derefter.

Mod kapitalismen
Og politiet fik nok at se til. Der blev kastet både sten, flasker, æg, tomaterog fyrværkeri mod dem.
Det var næstsidste aften i en aktionsuge mod det økonomiske system. Formålet skulle være at styrke den antikapitalistiske kritik og bevægelse i Danmark. Man vil eksperimentere, dele visioner og afprøve strategier. Og det skulle så absolut gå ud over Nørrebros detailhandel – atter engang, efter en lang pause.

Penge, profit og grådighed – styrer det Nørrebros detailhandel?
Ifølge aktivisterne, er det Penge, Profit og grådighed, der styrer verden. Man må da så sandelig erkende, at det nok ikke er de ord detailhandelen på Nørrebro kan genkende. Tidligere har detailhandlen på Nørrebro fået at vide, at de var manipulerende, da man anfægtede en undersøgelse fra Københavns Kommune, for derefter at gennemføre deres egen undersøgelse. Og det handlede om faldende omsætning grundet trafikregulering.

På deres hjemmeside skriver aktivisterne blandt andet: 

  • Vi blander os ikke i, hvad du vil lave eller hvordan dit alternativ til kapitalismen ser ud.

Besættelse af Jagtvej 155b var forberedt
Forleden morgen, da undertegnede forfatter til denne artikel kørte forbi Den Gamle Brandstation var to piger i gang med spraydåsen. Og nu har 50 aktivister besat bygningen på Jagtvej 155b.
Om politiet vil rydde bygningen vides ikke. Og så vidt vides er det Københavns Universitet, der ejer bygningen. Selv siger aktivisterne følgende: 

  • Politiet forlod stedet kl. 20 og har ikke vist sig siden. Besætterne har holdt deres første husmøde, og er ved at indrette huset. I aften er de byggehygge og åbent hus for dem, der vil være med til at løse kapitalismens boligproblem.

Et kollektivt og kulturelt fristed
Spørgsmålet er, hvor længe Københavns Universitet vil lade aktivisterne være i fred. Godt nok skriver aktivisterne, at de kommer med fred, og håber på, at blive mødt med det samme, så de kan bidrage til at opbygge den lokale kultur! De tomme lokaler skal omdannes til et kollektivt og kulturelt fristed.

Kæmpe byggeri på vej
Ifølge Københavns Universitets hjemmeside, så har Universitets – og Bygningsstyrelsen, der hører under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling store planer for området. Man ønsker således at etablere en Niels Bohr Science Park. Byggeriet kommer til at koste mere end en milliard kroner at realisere.

Men dette er nok ikke lige det som aktivisterne har tænkt sig, De udtaler: 

  • Vi har besat Jagtvej 155b. Vi er imod at huse står tomme udelukkende på grund af spekulation. Vi har set vores kvarter blive lukket for mennesker med lav indkomst og for folk, der ikke passer ind i det smarte cafeliv. Vi ønsker at bryde isolationen hvor alle bor i små dyre lejligheder. Vi vil bo kollektivt og bryde med den normalitet, som styrer alle dele af vores liv.

Naboer frygter et nyt Jagtvej 69
Aktivisterne påpeger, at de ikke har forbindelser til andre fristeder. Og alt tyder på, at man er begyndt at omdanne Jagtvej 155b til et kollektivt og kulturelt samlingssted.

Man må da sandelig sige, at aktivisterne kan holde det ressourcesvage politi beskæftiget. Og naboerne frygter, at situationen skal udvikle sig som på Jagtvej 69.

Hvis du vil vide mere: Selv om aktivisterne ikke har noget at gøre med andre fristeder – som de selv siger, så kan du her på siden læse talrige artikler om Det Gamle Ungdomshus og tidligere ballader på Nørrebro


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16