Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Matas og Apotekerne - lige nu

Dette er en hyldest til de søde og dygtige piger i Matas. Hvor er de tålmodige over for os kunder. Matas er kommet på Børsen. Og hvordan går det med apotekeren i Uldum, som leverede receptpligtig medicin til 50 Matas - butikker? Og så er ikke alle apotekere lige konservative, når det gælder åbningstider. Matas vil gerne have, at apotekerloven bliver liberaliseret, så de kan få en del af kagen. Men de store detail - giganter står parat.

Kender du vores kundeklub?
Forleden måtte den gamle redaktør af denne side en tur i Matas. Et støttebind skulle bruges til de slidte knæ - 45 år i butik havde sat sine spor.
I disse tider, hvor ekspedienter konstant bliver kritiseret for deres ufaglighed, var det en sand oplevelse. En sød, afslappet pige gav en fantastisk betjening. Hun vidste alt om produktet og gav gode råd, og så med spørgsmålet:

  • Kender du vores kundeklub?

Jo, det gjorde jeg så sandelig. Club Matas er efterhånden kendt af mange. Det er nok den mest succesrige kundeklub i dansk detailhandel. De har efterhånden 1,2 millioner medlemmer. Det eneste minus set ud fra denne redaktørs optik, er at de sælger bøger. De burde købes i en boghandel. Men i dette tilfælde har Arnold Busck og Matas indgået en smart aftale. Halvdelen af medlemmerne er kvinder mellem 18 år og 65 år.
Man har endda aftale med Tøjeksperten. Og så er det noget med, at man kan optjene point.

Kommer gerne i Matas
Undertegnede kom i tanke om, at det er jo ikke første gang, at man har haft en yderst positiv oplevelse i Matas. I forbindelse med gavekøb har undertegnede stået og vaklet med adskillige slags duftevand. Men pigerne i Matas har bestemt ikke vist, at de måske har været trætte af den ubeslutsomme kunde.
Jeg kommer bestemt atter en gang i Matas.

2.400 medarbejdere i Matas
Det er kapitalfonden CVC, der ejer 75 pct. af aktierne i Matas. Og nu er kæden også blevet børsnoteret. En fornuftig beslutning set i lyset af, at det danske aktiemarked i 2013 er steget med 13 procent.
De er ca. 2.400 medarbejdere i Matas.

Friere apotekerlovgivning er seks milliarder værd
De 294 butikker i Matas - kæden håber stadig på en liberalisering af det danske medicinsalg. Det har den såkaldte Produktivitets - kommission anbefalet. 

  • Vi anbefaler, at man ophæver begrænsninger på, hvor mange apoteker, der må være, og ophæver kravet om, at det kun er farmaceuter, der må eje et apotek.

Det er et godt marked med en omsætning på 12 milliarder kroner. Og her vil Matas gerne ind og have en del af kagen. En friere apotekerlovgivning skal være med at tiltrække investorer til kæden, der skønnes at være seks mia. kr. værd.

De store giganter er klar
Men nogle af de store giganter har lovet Matas hård konkurrence, når og hvis det Lukrative apotekermarked bliver liberaliseret. Coop og Dansk Supermarked er klar til at åbne apoteker i supermarkederne landet over. Hos Dansk Supermarked har man allerede planer klar.

Ballade hos de selvstændige
36 af butikkerne i Matas har bevaret deres selvstændighed. Og det har ført til ballade. Således forsøgte disse butikker at blive solgt til udenlandske købere. Svaret fra ejeren af de resterende Matas butikker var, at de ville få ekstra hård konkurrence, hvis de brød samarbejdsaftalen.

Store planer
Matas havde i regnskabsåret 2012/2013 en omsætning på 3,2 milliarder kroner.
Ved siden af de fysiske butikker, så satser man også på online - virksomhed. Og man har planer om sundhedsbehandlinger i fremtiden. Jo der er sandelig gang i kæden.
Og så laver man noget nyt - StyleBox, der henvender sig til et yngre publikum. Det får deres helt eget brand og placeres på gågader og i storcentre.

Underskud på 24,50
Egentlig går Matas historie tilbage til 1949. En række materialister gik sammen for, at få bedre rabatter. Syv år efter fik de fælles logo. Og i 1967 blev det nuværende logo udarbejdet.
Materialistbranchen har rødder tilbage til 1800 - tallet. Hvis en farmaceut ikke kunne finde arbejde på et apotek, startede han selv en materialhandel. Dengang solgte man bl.a. kemikalier, foderstoffer, fotoartikler, vaskepulver, urter og krydderier. Mange blandede også selv cremer, hårvand, barbersprit m.m.

Det første år solgte Matas A/S for 537.000 kr. Man måtte dog notere et underskud på 24,50 kr. Det var det eneste underskud i Matas historie.

Apotekerne var klar til lægekonflikten
Hos apotekerne stod ellers klar med forebyggende helbredsundersøgelse, Hvis lægekonflikten skulle bryde ud i lys lue. Mange apoteker tilbyder i dag, at man kan få målt blodtryk eller få målt sit blodsukker.
Der har ellers været kritik af apotekerne med at de har været for konservative i deres indstilling til lukketider.
Men også her er der forskelle. Således har et medlem af Nørrebro Handelsforening som er apoteker udvidet åbningstiderne ganske væsentligt.

Uldum Apotek
For nogen tid siden kunne vi her på siden berette om Apoteker - krigen. Uldum Apotek blev ekskluderet af A - apoteket på grund af sit samarbejde med Matas.
Uldum Apotek indledte et samarbejde med Matas - kæden om udlevering af receptpligtig medicin. Apoteket leve receptpligtig medicin til ca. 50 apoteker.

Efterfølgende klagede Uldum Apotek til Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen. Samtidig slæbte Uldum Apotek A - apoteket i retten, da man mente ateksklusionen var i strid med kædens vedtægter og gældende lovgivning.
Åbenbart må Uldum Apotek godt indkøbe såkaldte frihandelsvarer. Men Uldum Apotek kan ikke blive medlem af A - apoteket. Man må heller ikke føre Matas - varer på hylderne.

Succes på Børsen
Efter tre dage på Børsen fik Matas sin første store storaktionær. Aktien blev introduceret til kurs 115, men steg hurtig til 125,5. Siden faldt den tilbage til 118. Dermed kunne det konstateres at selskabet har en værdi på 4,8 milliarder kroner.
Private investorer sidder på 20 pct. af de solgte aktier i Matas. De resterende 80 pct. er solgt til danske og udenlandske institutionelle investorer.
Måske er grunden til succesen, at ledelsen har været på en slags roadshow rundt til eventuelle investorer.

Hvis du vil læse mere her på www.norrebro.dk:

  • Skal vi have flere Apoteker? 
  • Apoteker - krigen 
  • Apotek - dengang

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16