Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (5)

Allerede i slutningen af 1880erne startede amerikanerne Echelon. Ingen reagerede. Men det gør man nu, takket være Snowden. han risikere dødsstraf, når han betræder USA. Men herhjemme er vi også med. Vi har et overvågningskamera for hver 11. indbygger. Og det offentlige opfordrer til at man overvåger sin nabo. Grundlov og menneskerettigheder bliver sat ud af kraft. NemID giver forkerte råd. IT - svindlere er kreative og politiet meget passive. Du får bonus, når du opdaterer og når du giver Google lov til at overvåge dig endnu mere.

Opdater og få bonus
Du tager din mobil op af lommen, tager et billede af et springvand i Rom. Det vises på Instagram. Du deler dine oplevelser i Las Vegas med dine venner på Facebook og Twitter. Jo mere du opdaterer, og jo mere dine venner kigger på, ja jo flere point scorer du på Klout. Har du opnået et vist point - antal, så får du tilsendt rabatkuponer eller fribiletter.
Det handler om markedsføring og opdateringer. Måske er dette fænomen ikke kommet til Danmark endnu, men det er på vej.

Vide beføjelser
Du har sikkert accepteret betingelserne hos Google, uden at læse disse igennem. Har du downloadet dit profilbillede på Google Plus, så kan du snart se dit billede dukke op overalt. Du har nemlig skrevet under på det i din Facebook - profil. Dit navn og billede må bruges i kommerciel øjemed. Jo sandelig Facebook og Google har meget vide beføjelser.
Og selv om EU - direktiver forsøger at hindre de store firmaers adgang til dine private data, så er det nok formålsløst.

Google vil belønne deres brugere for at lade sig overvåge endnu mere. Det er et nyt system, der hedder Mobile Meter. Her kan man så følge med i næsten alt, hvad du foretager dig. Til gengæld vil Google belønne dig. Om det er i form af mere lagerplads eller andre ting, vides ikke på stående fod.

Vi er mere nøgne, end vi tror
På Nettet er vi langt mere nøgne, som vi tror. Halvdelen af danskerne tænker ikke over, der bliver samlet informationer om dem. De tænker ikke over, hvor meget af den viden, som de udbreder, må komme frem.
Beskyttelse af privatlivets fred er indskrevet i Grundloven og Menneskerettighederne. Denne rettighed er dog ved at miste styrke i vores moderne dataalder.

Er danskere dobbeltmoralske?
Danskere er sure over, at NSA støvsuger danske statsborgers e - mails. På en enkelt dag sidste år, indsamlede NSA i alt 444.743 adressekontaktlister fra Yahoo, 105.068 fra Hotmail, 82.857 fra Facebook, 33.607 fra Gmail samt 22.881 fra andre kilder.
Man opbygger diverse databaser og kæder dem sammen med andre kilder. Lynhurtig får man kortlagt ens færden.

Men danskerne er måske lidt dobbeltmoralske. De holder sig ikke tilbage med at holde øje med naboer, familiemedlemmer og kollegaer. De indberetter dem rask væk for socialt bedrag og skattesnyd. Det kan være en håndværkerbil, der holder hos naboen i weekenden, der bliver anmeldt eller en medarbejder, der får udbetalt sorte penge. Det er TV - programmer som Med Skat på razzia og Operation X, der får skylden for dette.
Men de danske myndighederne opfordrer løbende folk til illoyalitet, og som vi tidligere har berettet om, har myndighederne overtrådt retsregler og grundloven.
Det kan være bekymrende, at Danmark i stigende grad udvikler sig til et angiversamfund. Tysk TV har sammenlignet det danske samfund og danskernes angiveri som et Stasi - samfund. Det er ret grænseoverskridende, at vi på den måde forøger antallet af dyneløfteri.

Webshops hjemsøgt af tyve
Danske webshops bliver i stigende grad hjemsøgt af tyve. Sidste år blev der stjålet for 12,6 millioner kroner. Det er ofte professionelle , der står for svindelnumrene. Man har ansat danskere som mellemled, og man benytter stjålne betalingskort.
Ja selv bankerne er udsat for masser af svindlere på nettet. Man har ansat 16 svindel - forskere, der ofte opdager et svindelnummer. Dette initiativ menes, at spare bankerne heltop til et trecifret millionbeløb om året.

Hvad laver Politiet?
I Operation X i TV kunne vi høre og se, at netbutikken Cykling Freak i gennemsnit har 2 -3 netsvindlere hver dag. Og de er holdt op med at anmelde disse svindlere. Man siger, at politiets indsats er begrænset. selv om firmaet har alle data, så orker politiet ikke at tage ud til de benævnte adresser.
Man kan så spørge sig selv, hvorfor politiet ikke har ressourcer til dette. På den måde kan IT - svindlere fortsætte ubekymret.

IT - svindlere er kreative
Jo It - svindlere er faktisk ret kreative. Kig bare din mail - boks. Den ene uge får du penge tilbage fra Skat. Du skal bare lige give nogle få personlige oplysninger. Den anden uge, er det din bank, der lige beder dig om at opdatere dine oplysninger. Flere og flere danskere hopper på denne netsvindel.
Og trusler hører også med, hvis du ikke lige gør, som det bliver bedt om. Dit kort bliver lukket inden for 24 timer. Men lad være med at lade dig narre. Det kan blive dyrt, hvis ikke din bank betaler for din fejl.

Du kan også uden at ane det, blive fravristet dine kontooplysninger. Det kan ske via udstyr foran en kortlæsere.

Speciel Facebook - side
Facebook kan bruges til mange ting. Således findes der en side, de hedder Politi Razzia på Christiania. Det er hash - kunder, der benytter sig af denne. Her er der informationer og oplysninger om politiets placering omkring Christiania. Problemet er, at kriminelle kan finde på, at hævne sig på nogle af de betjente, der er med til at bevogte området.
Politiet selv frygter dog ikke siden. Og initiativtagerne siger, at det er en service til de borgere, der konstant skal finde sig i, at lade sig visitere rundt om i området.

Forkerte råd
Vi praler med, at vi er foran herhjemme med alt inden for IT. Men daglig må denne sides redaktør finde sig i netnedbrud med manglende forbindelse til omverdenen til følge. Og bredbåndsforbindelsen har mange mangler.
Og så var der atter problemer med NemID. Rådene fra eksperterne var så, at man skulle afmontere den nyeste Java - opdatering og geninstallere den gamle opdatering med masser af huller til glæde for alle hackere.

Vores sikkerhed er i fare
Herhjemme trænger vores CPR - system til en modernisering, når man betænker det store misbrug af personnumre og identitetstyveri. Systemet er ikke tidssvarende. For eksempel er angivelse af alder og køn måske noget, der bør slettes.
I en ny rapport indrømmer Rigsrevisionen i en ny rapport, at Statens it - sikkerhed er i fare.

Kig ind i et kamera
En ting er vi da foran med, og det er antal af kamaraer pr. indbygger. I butikker, virksomheder og offentlige bygninger befinder der sig herhjemme 400.000 kamaraer. i private hjem befinder der sig 100.000 kamaraer. Og man er sådan set ligeglad med, at disse kamaraer bliver opsat af uautoriserede personer. Årligt bliver der opsat 50.000 nye kamaraer op. Der findes lovgivning på området, men den bliver stort set ikke overholdt.
Mange kommuner bryder persondataloven med deres tv - overvågning. Og det er stort set heller ikke nogen kontrol med om lovgivningen overholdes.

Nægtet indrejse til USA
Og når vi nu taler om overvågning, så har vi tidligere i denne serie omtalt en person, som blev nægtet indrejsetilladelse til USA. Selv mente han, at Telia havde givet ham et telefonnummer, som tidligere havde tilhørt en person i PET´s søgelys.
Men PET frifinder sig selv. Og det er justitsministeren åbenbart tilfreds med. Hvor mange danskere, der er blevet nægtet indrejse i USA er der ikke tal på.

Demokratisk overgreb
Forleden kunne dagbladet Information berette om, at NSA har direkte adgang til 170 danske netværk. Firewalls m.m. er ikke mere en hindring for amerikanerne. Ja de har adgang til 85.000 netværk over hele verden. Mon ikke nogle af disse netværk er CPR - registret og NemID. Men mon ikke dette tal er langt større? De får jo også en omfatte registrering af den danske stat.
Igen engang må man undre sig at amerikanerne mistænker alt og alle, og det skal så retfærdiggøre den massive overvågning. Det demokratiske overgreb tænkes der ikke så meget over.

Ingen reagerede i 1990erne
Man kan så undre sig over, at danske politikere ikke allerede i slutningen af 1990erne reagerede på Echelon. Dette program foregik i at samarbejde mellem USA, Storbritannien, New Zealand, Australien og Canada. Echelon døde dog den 11. september 2001.
i 2008 afslørede New York Times det nuværende Prism´s forløber Stellarwind, uden at dette førte til nogen som helst postyr.
I dag gør Xkeyscore det muligt at få adgang til millioner af uskyldige borgers private kommunikationer på Nettet via en søgbar database.

Risikere dødsdom
Men det var Snowden, der begyndte at tale om, hvor omfattende overvågningen var. I et demokratisk samfund burde det være muligt, at råbe op, når noget ikke er i orden.
Men Snowden risikerer dødsdom eller livstidsdom, når han betræder amerikansk jord. Hvis man kan tvinge et udenlandsk fly i et fremmed land til at lande med en sydamerikansk præsident, kan man vel også finde ud af, at bortføre en person, selv i Rusland.

Dette var femte afdeling i vores artikelserie. Glæd dig til sjette del.

Her på www.norrebro.dk kan du finde en del artikler om Overvågning.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16