Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hashsalg på Nørrebro

Der er en god omsætning i hash - salget på Nørrebro. Både i Jægersborggade og Nørrebroparken var der gang i den, den eftermiddag. De andre to steder, i Lundtoftegade og Folkets Park nåede vi ikke. Forskellige tiltag bliver iværksat. Flere partier peger på, at legalisering af hashen vil ødelægge bandernes indtægtsgrundlag. Men mon ikke de finder andre veje. Lys og andre tiltag skal afhjælpe situationen på Nørrebro. Men banderne sidder tilbagelænet og skovler milliarder af kroner ind. Og tilgangen til dem er stigende. Det er de laveste i hierarkiet, der står og sælger hash på Nørrebro.

De ved, hvad der foregår
Trods Metro - byggeri var der masser mennesker i Nørrebroparken. Her er masser af liv og børn. Upåagtet står en fyr og hænger rundt lige et par meter fra legepladsen. det er nok de færreste, der ved, at han er vagt. Han holder øje med politiet.
Og hashlugten er tydelig. Dem, der besøger parken, denne lune solskinsdag ved godt, hvad der foregår. Her på en del af Nørrebroparken foregår en del af den organiserede handel med hash.

Fri hash i København?
Og så har man forsøgt at bilde folk ind, at bandekriminaliteten vil forsvinde, hvis man lovliggjorde hash - handelen. Dette kommer sikkert også frem i forbindelse med det kommende valg.

Hashhandlen i Nørrebroparken synes at være stor. Der er masser af kunder denne eftermiddag. Partier i Borgerrepræsentationen mener, at legaliseret handel i for eksempel apoteker er løsningen. Sådan har holdningen ikke altid været. Dengang var det lige på og hårdt.

Tilværelsen som hashsælger skal gøres utryg
På et tidspunkt forlød det ellers at hashhandelen var forsvundet fra Nørrebroparken og nu koncentrerede sig mellem Jægersborggade og Kronborggade. Man har i Borgerrepræsentationen bevilliget 800.000 kr. til nedrivning af et redskabsskur i Nørrebroparken, plante træer og anlægge grill - pladser. På den måde skal området tages tilbage fra pusherne.

Men så let går det nok ikke. Så længe, der er brugere, er der også salg af hash. Politiets strategi er dog heller ikke at forhindre hashsalget som sådan, men at gøre tilværelsen som hashsælger utryg.

Også fornyet salg i Jægersborggade
Vi kunne i en tidligere artikel fortælle, at hashsalget er forsvundet fra Jægersborggade, men det er da ikke helt. Og i de nærliggende gader har denne redaktør da også kunne konstatere hash - salg. Om det stadig foregår på Folkets Plads og i Lundtoftegade kunne vi så ikke konstatere denne eftermiddag.
Så vidt vides holder politiet øje med syv områder og 13 lokaliteter i det storkøbenhavnske område.

Politiet har med succes haft en mandskabsvogn holdende i Nørrebroparken, men den så vi dog ikke denne eftermiddag.

I Jægersborggade fungerer hashandelen midt i gaden. For hver ende har man posteret vagter. Og hashhandelen har igen skabt utryghed i den gade, der betegnes som mondæn. En gang om dagen dukker politiet op, men da er pusherne for længst blevet advaret. I 2011 var gaden blevet tømt for hashhandlere, og alle var glade.

Skønne spildte kræfter
I 2004 lukkede politiet Pusherstreet med bulldozer og hele maskineriet. Dengang fik vi at vide, at nu var det hele ødelagt for pusherne. Men det gik ikke lang tid, før Politiforbundet kaldte indsatsen for spildte kræfter.
Lige efter blomstrede gadehandelen for salg af hash. Flere hash - klubber dukkede op overalt. De fleste af disse, er dog lukket.

Banderne tjener fedt på salget
Banderne tjener fedt på hashsmugling. Typisk køber de hashen for 3 - 6 kr. pr. gram nede i Marokko. på gadeplan kan det sælges for cirka 50 kroner. men vi skal lige huske på, at der er flere mellemmænd, der skal betales.
I flere tilfælde købes hashen i Sydspanien. Som regel går turen så med em lastbil mod nord. Men også personbiler, hvor 50 - 70 kg gemmes, bliver benyttet.
Når den er vel ankommet på et sted på Sjælland fordeles den ud til de forskellige salgssteder.

Det største marked er stadig Christiania
Det er rockerne, der sidder på det meste af markedet. Enkelte grupper arbejder sammen med dem. Største marked er stadig Christiania.
Og det er ikke rockerne selv eller ledende bandemedlemmer, der står for selve salget. og meget foregår også via nettet.
Mange tager også en klump med til festen. men egentlig er det de nederste i hierarkiet, der står og sælger hashen i Nørrebroparken. De håber så, at de med deres indsats kan avancere op i graderne.

Hurtig afregning og selvjustits
En ny slags småkriminelle er begyndt at sælge hash. De har skaffet den via nettet. Men de har to farer foran sig, nemlig banderne og politiet.
Det er nogen, der tror de kan lave hurtige penge. Men de skal passe på, for i det kriminelle miljø er der hurtig afregning og stor selvjustits. Banderne tolerer ikke nogen form for konkurrence.

Hash med posten
Hashpushere kan i dagens Danmark levere hashen direkte ved døren ligesom en pizza. ja man kan endda fået hashen leveret med posten. Man behøver ikke engang gå i Nørrebroparken. Har samfundet kapituleret?
Et flertal af københavnske politikere synes, at have opgivet kampen og vil tillade hashen under kontrollerede former. Alternativet er at straffe folk i besiddelse af hash med 7 dages fængsel. Men man ønsker ikke at straffe ganske almindelige mennesker. Antallet af hashbrugere er efterhånden enorm.
De kriminelle grupper kan sidde forholdsvis tilbagelænet og inkassere milliarderne.
Natklubber i bandernes søgelys
Natklubber er også kommet i bandernes søgelys. Indvandrergrupperinger og bander mødes i nattelivet. Og hvis man ikke lukker den ene gruppering ind, så bliver man truet. Det betyder, at disse klubber mister kunder. Og ringer man efter politiet er det langt fra altid, de kommer.

Ud af banderne
Der findes også dem, der vil ud af banderne. Men når de møder op hos kommunen for hjælp er de ofte op at køre. De er angste for at blive forfulgt, fuld af stress eller påvirket. De ansatte har ikke meget tid til at komme ind på personen, inden han igen fortryder. Samfundsøkonomisk betyder det meget, at få en person ud af det kriminelle miljø. Der kan hentes 298.000 kr. hjem pr. ung. Det begrænser nemlig udgifter til fængsler, sygehuse og overførselsindkomster. Det er en Rambøll - rapport, der har fundet frem til dette.

Ja tænk staten bruger årligt 15 milliarder kr. på foranstaltninger over for udsatte børn og unge. Dertil kommer udgifter til socialarbejdere, politi, retsvæsen samt uanede midler til dem, der går ud over.

Uden for pædagogisk rækkevidde
Og det er blevet støre vanskeligheder med indsatsen. De unge er blevet mere voldelige og aggressive. De har desuden mistet troen på den voksne. Den hårde kerne er uden for pædagogisk rækkevidde.
Vores samfund er handlingslammet over for dem, der ikke ønsker forandring. Ofte er de unge immune over for samfundets tilbud. De unge bliver opslugt af de kriminelle miljøer med systemet som tilskuer.
Exitstrategier med erfaringer fra udlandet burde iværksættes.

De unge keder sig og følger sig sat udenfor i det danske samfund.

200 betjente er fjernet
De politikere, der mener, at der skal flere politi til at mandsopdække banderne går ind for besparelser. Det har betydet, at 200 betjente er fjernet fra hovedstaden. Det betyder at småkriminalitet har lav prioritet. Og netop her starter de unges kriminelle løbebane.
Butikker må selv foretage registrering af butikstyverier. Dette har politiet nedprioriteret. men til politiets forsvar skal dog nævnes, at de er hurtig fremme, når det gælder røveri eller overfald i butikkerne.

Ikke alt bliver anmeldt
Mange butikstyverier bliver aldrig anmeldt, lige som halvdelen af forbrydelser i socialt belastede områder heller ikke bliver anmeldt.
Vi har på Nørrebro oplevet selvbestaltede vagtværn, der har indført egne visitationsområder. Den enkelte betjent gør hvad han kan, men mangler hjælp og opbakning.

i forbindelse med rockerborge i andre bydele, har vi set naboernes frustrationer. Disse er blevet truet og er utrygge ved at bo som nabo til rockerne.
I 2013 blev der sat rekord m.h.t. banderelaterede skudepisoder.

Al Capone Metoder
Regeringen har forstærket indsatsen, men er det nok? Antallet af visitationer og ransagninger er steget. der er oprettet flere fængselspladser plus 48 pladser speciel til rocker - og bandemedlemmer. Man har etableret et samarbejde mellem Skat, sociale myndigheder og politiet. Man kalder dette for de såkaldte Al Capone metoder.

Forældrene skal rammes
Frank Jensen mener, at det skal koste de forældre noget, hvis børnene bliver for længe ude om natten og bliver væk fra skolen næste dag. Han mener, at man ikke skal være berøringsangste over for disse. Forældre til børn under 15 år skal have en påmindelse om, at deres børn er på vej ud i kriminalitet, og at de har et ansvar. I sidste ende kan det føre til et træk på børnechecken.
Overborgmestren har netop udsendt et forslag på 23 punkter, der stiler mod mindre kriminalitet. Disse forslag rummer blandt andet forældre pålæg kombineret med familiebehandling og forældre kurser.

Svensk Ungdomstjeneste
I Stockholm har 1.500 unge været gennem en ungdomstjeneste. Det er unge lovovertrædere mellem 15 og 20 år blive pålagt ulønnet arbejde mellem 20 og 115 timer. Og politiet fortæller, at mellem 80 - 90 pct. gennemfører forløbet. Og for de cirka 10 pct. er der et job bagefter.

Mon ikke banderne finder andre indtægtskilder?
Man vil også bekæmpe bandernes primære indtægtskilde ved at legalisere hash. men mon ikke banderne hurtig finder andre indtægtskilder eller udbygger dem, de har i forvejen.

Mere lys på Nørrebro
Nørrebro Lokaludvalg vil sikre en bedre belysning på Nørrebro som led i den kriminalpræventive indsats. Det skal ske ved Folkets Park, Nørrebroparken og generelt Stefansgade.
Nørrebro Lokaludvalg har desuden sammen med de lokale i Søllerødgade Vejlaug og Stefansgade Vejlaug lagt en ambitiøs plan for Stefansgade. Nørrebroparken, der grænser op til Stefansgade skal blandt andet gøres mere åben, så det letter politiets arbejde.

Man kan også forvente mindre biltrafik i Stefansgade i fremtiden. Handelen med hash, har nemlig betydet øget trafik, når hashbrugerne skal handle med sælgerne i Nørrebroparken eller Jægersborggade.

Hvis du vil vide mere om "Bander og Hash på Nørrebro - Læs:

  • Benzin til bålet (2009)
  • Gadekrig på Nørrebro (2008)
  • Bål, brand og stenkast på Nørrebro (2008)
  • Skud på Nørrebro (2008)
  • Bandevolden præger omsætningen på Nørrebro (2009)
  • Er Nørrebro em krigszone? (2009)
  • Bandekrig på Nørrebro (2009)
  • Hot Spot på Nørrebro (2010)
  • Jægersborggade - Før og Nu (2011)
  • Hash, Hykleri og handlingslammet (2012)
  • Bander på Nørrebro (2013)
  • Skud og knivstik på Nørrebro (2013)
  • En ghetto på Nørrebro (2013)
  • En digter og Islam (2013)
  • Afpresning på Nørrebro (2012)
  • Hash, Politi og Nørrebroparken (2013)
  • Er Nørrebro tryg eller utyg (2012)
  • Et trygt Nørrebro (2012) og mange flere

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16