Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Grænsehandel - frem eller tilbage

Hvor meget køber vi egentlig syd på? Vurderingerne lyder fra 10 - 12 milliarder kr. I 2005 var den på 15 milliarder, siger Skatteministeriet. Men det tror den sønderjyske detailhandel ikke på. De mener, at omsætningen ligger højere. En undersøgelse som DSK har foretaget viser faldende grænsehandel. Men det tror man ikke på hos Fleggaard. Her har de 10 butikker i koncernen stigende omsætning. Og hos Fakta syd for grænsen har man kæmpe succes. Bryggerierne herhjemme har også stigende salg af øl og sodavand grundet afgiftslempelser. Er danskerne blevet mere usunde?

Stigende salg af øl og sodavand
Flere politikere har været fremme med erklæringer om, at nu er grænsehandelen gået tilbage. Det skulle angiveligt være afgiftsnedsættelserne, der er skyld i dette. Men kan det nu have sin rigtighed?

Baggrunden for udtalelsen er nok på en billig baggrund. For selv om salget af øl og sodavand er stigende herhjemme, så tyder alt på at grænsehandelen også vokser. Bryggeriforeningen har meddelt, at de har leveret 8,5 pct. flere sodavand og 2,5 pct. flere øl i tredje kvartal i tredje kvartal i forhold til sidste år. 

  • Afgiften på øl blev den 1. juli 2013 sænket med 15 pct. 
  • Afgiften på sodavand blev samtidig reduceret med 50 pct. 
  • Fra 1. januar 2014 afskaffes afgiften på sodavand helt.

En "ikke videnskabelig" undersøgelse
Hos De Samvirkende Købmænd har i årevis presset på, for at få ændret forholdene. Momsforskellen trækker stadig masser af folk til.

Vi har foretaget en ikke særlig videnskabelig undersøgelse. Økonomien i Nørrebro Handelsforening tillader ikke de store undersøgelser. Men vi har spurgt 10 sønderjyske familier: 

  • Vil du købe mere eller mindre i Tyskland fremover?

Og samtlige familier svarer, at de vil købe mere fremover.
Som vi i tidligere artikler har skrevet, så bliver du ofte præsenteret for tyske fødevarer, når du sidder til et frokostbord i det sønderjyske. Det gælder på alt lige fra brød til pålæg. Og selvfølgelig er både øl, vin og snaps købt syd på.
www.graenseguiden.dk lavede i 2011 en undersøgelse, der viste, at fødevarer var 71 pct. dyrere i Danmark.

Tjenesteydelser også billigere
Kvaliteten er det bestemt ikke noget at udsætte på. Og når man nu er det, kan man jo også lige så godt tage på restaurant.
Tjenesteydelser er også billigere. Det gælder lige fra, at få bilen repareret, få nye tænder eller nye briller. Ja selv danske bøger er billigere syd på.

Analyseinstitut: Grænsehandelen er faldende
Analyseinstituttet Norsat har for De Samvirkende Købmænd lavet en undersøgelse, der viser faldende grænsehandel. Således har man fundet ud af, at kun 13 pct. af de danske husstande tager på grænsehandel nu 4 - 5 gange årligt mod tidligere 16 pct. Det betyder også, at der nu for første gang er under 50 pct. af de danske husstande, der årligt handler syd for grænsen.
Undersøgelsen er overraskende, fordi det er ikke det, som butikkerne syd for oplever. Enten må danskerne købe andre ydelser, bruge flere penge eller også er undersøgelsen fejlbehæftet.

Lavere moms i Tyskalnd
Alt er dyrere i Danmark. Skatten og afgifterne er også væsentlig højere i Danmark. De offentlige udgifter er for høje. Danske virksomheder og især dem i Sønderjylland udsættes for en urimelig konkurrence.
I Tyskland betaler man 7 pct. i moms for de fleste af fødevarerne. På andre produkter er der 19 pct. moms.

Over 5 milliarder i omsætning
Fleggaard - koncernen har fortsat vækst i deres grænsehandel også i salg af sodavand og øl. Prisforskellen uanset afgiftsnedsættelse trækker fortsat en stigende antal kunder til.
Kæden har netop åbnet en ny butik, som afløser for en anden. Ifølge tyske regler er der grænser for, hvor der kan åbnes nye butikker. Man har derfor udkig efter butikker, der kan overtages.
Fleggaard ejer 10 supermarkeder på den tyske side. De har ca. 1.500 medarbejdere og i denne del af grænsehandelen over 5 milliarder i omsætning. Dertil kommer en masse andre aktiviteter. Ja og så skal det vel lige med, at en tredjedel af de ansatte, er danskere.

Stor succes for Fakta - butikker
Også Fakta - butikker har stor succes syd for grænsen. De to butikker har på kort tid opnået en omsætning på niveau med de største Kvickly - varehuse herhjemme. Og en tredje Fakta - butik er på vej. Hos Fakta kan man købe de velkendte danske varer 20 pct. billigere. Udvalget i de tyske Fakta - butikker er dog væsentlig større end i de danske Fakta - butikker.

Hvad har det betydet for det Sønderjyske Samfund?
Egentlig er der aldrig blevet lavet en undersøgelse af, hvor mange arbejdspladser, som dansk erhvervsliv har mistet til udlandet på grund af de høje afgifter. Man har vel heller aldrig lavet en undersøgelse over, hvad grænsehandelen har betydet for det sønderjyske samfund.

Omsætningstab
Institut for Grænseforskning har tidligere konkluderet, at mindre end to timers kørsel fra grænsen betyder et omsætningstab på 2 pct. I området, der ligger mindre end en time fra grænsen er omsætningstabet på 6,7 pct. af den årlige omsætning.
Havde der ligget en storby ved grænsen, som Århus eller Odense, så ville omsætningstabet have været væsentlig større. Så var der nok fra politisk side hurtigere sket en harmonisering. Grænseregionen er tyndt befolket, og den skæve grænsehandel er spredt over et større geografisk område.

Et sundheds - synspunkt
Hvis folk nu alligevel er i grænsebutikken, ja så kan de lige så godt købe det hele. Og så ryger der en masse slik og andre usunde varer ned i indkøbskurven.
Den massive grænsehandel forsvinder først, når man får folk til at leve sundere, drikke mindre, spise mindre slik eller dæmpe forbruget af cigaretter.

Hvor meget køber vi egentlig syd på?
DR kunne via et kort fortælle, hvornår det kunne betale sig at køre syd på. Skatteministeriet fortalte, at grænsehandelen lå nogenlunde stabil på 10 milliarder kroner. Og den i 2005 var på 15 milliarder kroner. Men den forklaring tror den sønderjyske nu ikke på. Andre undersøgelser viser, at grænsehandelen er på 12 milliarder kroner men her har man næppe heller ikke taget andre serviceydelser med.

Hvor blev afgifterne af?
Skatteministeriet fortalte også, at den nye fedtafgift blot ville forøge grænsehandelen med 100 millioner kroner, og det ville den nye sukkerafgift også. Der blev arrangeret en konference om grænsehandelen og en masse spin. Pludselig over natten forsvandt både fedtafgift og sukkerafgift.
Afgifterne var selvfølgelig belastende for detailhandelen, men havde jo også noget med sundhed at gøre.
Spørgsmålet er om danskerne er blevet mere usunde m.h.t. indkøb?

Hvis du vil læse mere om Grænsehandelen, så gå ind i vores arkiv og læs:

  • Over Grænsen efter bajere (2013)

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16