Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Klapjagten fortsætter

Det er mange måder at score stemmer på for vore politikere. På de københavnske busser står et beløb – 454.215 kr. Det beløb skal få kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere til at skamme sig. De får at vide, at de ikke er motiverede til at søge arbejde, fordi de sociale ydelser er for store. Der er masser af arbejde, får de også at vide. Og ude i kommunerne er det som et lotteri på den måde kommunerne tolker reglerne. Egentlig burde modtagerne af de sociale ydelser protestere. Men de er bange for at blive yderligere straffet og ende som Dovne Robert og Rige Kathrine. At vi alle kan ende i den situation tænker vi ikke på, for et flertal af lønmodtagerne giver politikerne ret i, at modtagere af sociale ydelser skal yde meget mere.

Ikke motiveret til at finde arbejde
Vi har skrevet om det så tit. Men vi bliver nødt til at fortsætte med det. Nemlig klapjagten på de arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagerne. I nogle politikers perspektiv gider de ikke, at finde arbejde, fordi de sociale ydelser er alt for høje. Det er nok de færreste, der bruger udtrykket dovne, men de kan dog driste sig til at sige, at de ikke er motiverede til at finde et arbejde.

Hvorfor arbejder jeg overhovedet?
Unægtelig ligner det dog også en gavebod med store streamers med et beløb på 454.215 kr. sat på de københavnske bybusser. Man spørger sig selv: 

  • Hvorfor arbejder jeg overhovedet?

Kigger man på tallene, så er Venstres kampagne rettet mod 1.150 par. Disse opfylder kriterierne for beregningen.

Urimeligt, grotesk og uanstændigt
Venstre vil ikke rigtig ud med, hvordan et kontanthjælpsloft skal se ud. Men det har tænketanken Cepos. Vi kan da hurtig blive enige om, at det er en god ide, at det skal kunne betale sig at arbejde. Og åbenbart så hænger der masser af arbejde på træerne. Man skal bare gide, at gå ud og tage det.

Politikere har kaldt kontanthjælps – ydelserne for urimeligt, grotesk og uanstændigt på grund af størrelsen af tilskud.

Cepos bebuder kraftig nedsættelse
I Cepos indgår alle ydelser under et, boligsikring, børne – og ungeydelse samt børnetilskud m.m. 

  • En husstand med en person max. 107.000 kr. (8.917 kr.) 
  • En husstand med to personer max. 13.515 kr. (6.758 kr.) 
  • En husstand for tre personer max. 17.238 kr. 
  • En husstand for fire personer max. 20.485 kr.

Ifølge Cepos vil knap halvdelen af landets 146.000 kontanthjælpsmodtagere ramme loftet.

Og ifølge tænketankens egne beregninger vil det betyde store tab for kontanthjælpsmodtagerne, hvis denne ordning indføres. Således vil et ægtepar med et barn miste 58.392 kr.

Nordeas regnestykke
Nordea kom for nylig med en beregning, der viste, at ægtepar på kontanthjælp med tre børn havde 1.600 kr. tilbage om måneden, når alle udgifter var betalt. Og det er netop sådan et ægtepar Venstres kampagne er stilet imod.

Cepos forklarer, at deres forslag vil medføre besparelser på ca. 0,1 pct. af de offentlige udgifter. Men for børnefamilier på kontanthjælp vil det medføre store konsekvenser.

Kaos i fortolkning af reglerne
Nu er dette ikke det eneste problem for kontanthjælpsmodtagerne. Et sand regel – koks har spredt sig i sagerne om gensidig forsørgerpligt. Det viser sig, at kommunerne håndterer dette vidt forskelligt. Københavns Kommune har ligefrem lagt låg over sagen, og nægtet offentligheden indblik i sagerne.

Kontanthjælpsmodtagerne tør ikke, at protestere. De er bange for at blive straffet. Det strider mod al form for retssikkerhed. Og her troede man, at der var noget der hed partshøring.

Flere kommuner har efter anbefaling fra Kommunernes Landsforening tilbageholdt trukne kærestepenge. Man er åbenbart i tvivl om, hvordan reglerne om gensidig forsørgerpligt skal forvaltes. Nogle får udbetalt penge efter fejltagelser, andre gør ikke. Det er som et lotteri.

Københavns Kommune har fejl i 82 pct.
Københavns Kommune nægter at betale penge tilbage til de samlevende, der skal forsørge hinanden. Er det lovgivningen, der ikke kan tolkes? Er det igen politikerne eller embedsmændene, der ikke har lavet deres arbejde ordentligt?

Københavns Kommune har begået fejl i 82 pct. af sagerne om kontanthjælp til par. Ja de har simpelthen brudt loven.

Et stort ”Tag selv bord”
Sagen om Dovne Robert og Carina har efterladt danskere, der har deres på det tørre i et forvisning om, at kontanthjælpsmodtagere lever med et stort Tag selv bord. Men de danske ydelser bliver pustet op til astronomiske højder. Når politikere så samtidig manipulerer med tal, kan det være uhyggelig svært at gennemskue. Debatten er efterhånden blevet skævvridet. Man medregner boligsikring, børnecheck m.m. Men det er også noget, som lavtlønnede familier i arbejde kan få.

Samfundsnassere!
Det er i den grad ydmygende, at kontanthjælpsmodtagerne på denne måde er blevet inddraget i valgkampen, som er tyvstartet. De bliver atter engang mistænkeliggjort. Igen får de en mærkat påklistret, at de er doven og nærmest at betragte som samfundsnasser.

Vi er tilbage til tiden med Ladegården, hvor det var den enkelte, der var skyld i fattigdom og arbejdsløshed. Det er jo ikke kun politikere, der har et negativt syn på kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse. Som vi tidligere har påvist er også lønmodtagernes syn på disse meget negativ i dag.

De feder den på sofaen – vi andre betaler!
For 14.000 danskere er det ingen gevinst at få et lavtlønsjob. Men hos Socialdemokraterne er det en politisk afvejning. Her mener man ikke, at børn skal leve i fattigdom.

Har politikerne i grunden tænkt på, hvor ondt deres kampagne gør. Mange føler sig i den grad ramt af kampagnen. For arbejde kan man ikke bare trække i automaten. Men logikken er. Giv bare de arbejdsløse færre penge, så skal de nok finde sig et arbejde. På jobcentre er det nødvendigt med sikkerhedsvagter, fordi arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere bryder sammen. De skal tjekke ind i et kæmpe maskineri, mistænkeliggjort på forhånd. 

  • De feder den på sofaen og lader andre betale gildet.

Skammen sidder klistret
Skammen sidder klistret på mange, når de ser beløbet påklistret de københavnske busser. Det er svært at bære rundt på sådan en mærkat. Man er uden for fællesskabet. Og kampagnen motiverer ikke og skaber ikke nye arbejdspladser.

Vi glemmer helt, at Danmark er en af de lande, hvor der trods krisen er flest i beskæftigelse. Og så glemmer vi også, at dagpenge har vi selv sparet op til, og de er tisbegrænset.

Meldt ud af samfundet
Vi glemmer også, at man skal opfylde en lang række krav for at opnå dagpenge og kontanthjælp. Samfundet forlanger ikke, at man skal sælge sit fladskærms TV først, for at få hjælp og dog. Vi har tidligere her på siden skrevet om en person, der blev væk, dog med lovlig grund fra tre samtaler hos sin fagforening.

Pludselig modtog hun ikke dagpenge. Hun fik aldrig en skriftlig grund til dette, og blev aldrig mere indkaldt. Hun blev smidt ud af andelsboligforeningen, fordi hun ikke var i stand til at betale hendes husleje. Og kontanthjælp kunne hun heller ikke modtage, fordi hun var andelsboligejer. Denne blev hun så nødt til at sælge, for at kunne klare sig. I dag bliver hun stadig nægtet al offentlig hjælp. Mange har på den måde meldt sig helt ud af samfundet.

Ledigheden kan ramme alle
Så det med at man skal bevare værdigheden og trygheden, den gælder ikke for alle i samfundet. Ledigheden kan ramme os alle i kortere eller længere perioder. Det afgørende er hvordan vi står sammen og hvordan vi behandler hinanden, når ulykken er ude. Men det kniber efterhånden med denne solidaritet. Det tales ned til dagpengemodtageren og kontanthjælpsmodtageren. Og de mistænkeliggøres mere og mere. Ikke uden grund følger de sig sat i bås uden identitet og værdi. De dræner i den grad statskassen og udnytter systemet.

Fordommene trives
Og det er de hårdt arbejdende lønmodtagere, der sørger for, at de kan ligge på sofaen og kigge på deres dyre fladskærms – TV. Jo vores fordomme er store.

Og nu betyder penge ikke alt. Glæden ved at have et arbejde, kollegaer og glæden ved at blive accepteret af samfundet kan ikke betales med penge. Utrolig at der skal scores stemmer på en pinlig sammenligning mellem æbler og bananer.

Du kan på vores hjemmeside se utallige artikler om arbejdsmarkedet, de fattige, de arbejdsløse, kontanthjælpsmodtagere, og Danmarks mest fattige kommune, hvis det var en kommune, Nørrebro. Brug søgefunktionen og gå i vores elektroniske arkiv.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16