Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking (26)

Vi giver dig fire tegn på, at nogle er brudt ind i din computer. Fem danske våbenleverandører er blevet hacket. Det Fælles medicinkort er fire år forsinket og har foreløbig kostet 335 millioner kr. Sundhedsbasen eksisterer stadig og bruges flittigt, selv om den er blevet forlangt lukket. Pas på retssikkerheden. Det er som om kampen mod terror tilsidesætter dette. Tag flyet og bliv overvåget. Ikke skyldige og mistænkte bliver overvåget af NSA. Frau Merkel har problemer.

Frau Merkel har problemer
Måske har Tyskland været NSA’ s store data – støvsuger i Europa, uden at Frau Merkel har vidst noget om det. Og ikke nok med det. Måske har amerikanerne bedrevet omfattende industrispionage på baggrund af dette materiale?

Men der foreligger beviser for, at den tyske regering har modtaget oplysninger fra den tyske efterretningstjeneste BDN. Problemet for Frau Merkel er, at hun reagerede temmelig stærkt over for Obama, da hendes mobiltelefon blev aflyttet af amerikanerne. Det var højst sandsynligt hendes egen efterretningstjeneste, der aflyttede hende.

Frau Merkel og hendes nærmeste ministre påstod ellers under sidste valgkamp, at man havde indgået en No Spay – aftale med amerikanerne. Men sådan en, er blevet katagorisk afvist af USA.

Tyskerne har ellers været vant til både til Gestapo og Stasi. Men det tyske BND er også gode til at indsamle oplysninger.

Alene forrige år blev 690.000 telefonsamtaler og 7,8 millioner såkaldte ip – adresser til internettet er angiveligt blevet overvåget.

Men efter sigende har Bundeskanzleramt nu stoppet en del af trafikken

Østrig og Frankrig vil have en forklaring
Men også naboen, Østrig forlanger en afklaring. De vil gerne vide, hvilke østrigske institutioner, der er blevet aflyttet. Ja selv Frankrig er blevet skeptisk. Spiegel har således afsløret, at den franske præsidentbolig, det franske udenrigsministerium samt flyfabrikanten Airbus, som er hovedkonkurrent til amerikanske Airbus, er blevet aflyttet.

Ikke skyldige bliver overvåget
En tidligere NSA – talsmand udtaler, at det ikke længere kontrol over den enorme mængde informationer, som man får. Og det er helt klart, at der bliver indsamlet data fra almindelige borgere, som ikke har gjort sig skyldige i noget som helst. Ja faktisk har NSA adgang til at overvåge fire milliarder mennesker enten direkte eller via samarbejdende sikkerhedstjenester. Derfor går mange vigtige informationer tabt. Derfor blev bombemændene i Boston eller skyderierne i Paris ikke opdaget.

Domstol undsiger NSA
En appeldomstol i New York har ellers afgjort, at det amerikanske efterretningsvæsen ikke har lov til at masseindsamle telefondata på millioner af amerikanere. Domstolen siger, at NSA ikke har bemyndigelse til at gå så langt. Men mon ikke domstolen bliver sat på plads af en højere myndighed?

Politiet vil have flere beføjelser
Herhjemme vil politiet have større muligheder for at spore dine aktiviteter på nettet. De vil have mulighed for at gå i digitale arkiver. Den mulighed blev ellers afskaffet sidste år. Politiet kræver ganske enkelt login. Men teleselskaberne er ikke mere forpligtet til at gemme diverse oplysninger.

Tag flyet og bliv overvåget
Det virker da også besynderligt, at man nu har ret til at indsamle og opbevare passageroplysninger på fly. Man har diskuteret dette i EU, men herhjemme har regeringen valgt at springe diskussionen over, for bare at indføre det. Efterretningsvæsnet skal have fri adgang til disse oplysninger. Men dette griber direkte ned i privatlivets fred. Og det er et brud på menneskerettighederne. Men det er den danske regering åbenbart lige glad med. Kampen mod terror kommer i første række, så må alt andet vente. For at kunne spore rejseaktivitet behøver man ikke nødvendigvis personlige oplysninger.

FE vil have store beføjelser
Som følge af terrorangrebene mod Paris og København fremlagde regeringen en 12 – punkts plan Et værn mod terror. Planen lagde op til, at FE skulle have hjemmel til at overvåge danske borgere i udlandet, for eksempel hvis der
- Er grund til at antage, at den pågældende person har til hensigt at deltage i aktiviteter, der kan indebære eller forøge en trussel mod Danmark, danske interesser eller andre landets sikkerhed,
Dette forslag indebar en meget kraftig udvidelse af FE’s beføjelser.

Pas nu på Retsplejen
Men hvis en sådan retskendelse skal indhentes, skal relativt strenge betingelser i Retsplejelovens kap. 71 om indgreb i meddelelseshemmeligheden være opfyldt. Disse betingelser udgør borgernes retsgaranti og sikrer, at man ikke udsættes for vilkårlige indgreb i grundlæggende frihedsrettigheder, hvilket Forsvarsministeriet lagde op til.

Tiltaget ville medføre en markant svækket retstilstand for borgerne.

En omfattende kritik rejse sig da også. Og enden blev at man ikke uden retskendelse kan få denne tilladelse. Desuden blev princippet også ændret til 

  • Bestemte grunde til at formode, at den pågældende deltager i aktiviteter, der kan indebære eller forøge en terrortrussel mod Danmark og danske interesser.

Dette begreb bestemte grunde til at formode er dog stadig en lavere tærskel for indgreb end den, der gælder i strafferetsplejen. Det kan godt virke bekymrende.

Hvad med menneskerettighederne?
For den enkelte borgervil det være temmelig uigennemskueligt, hvornår man risikerer at blive udsat for elektronisk overvågning. Dette er et problem i henhold til menneskerettighederne. Hvorfor skal efterretningsvæsnet have lempelser, når det gælder overvågning?

Bliver unge, der besøger radikaliserede moskeer, også overvåget?

Bliver løsladte, der bliver stemplet som radikale i fængsler overvåget?

I et demokratisk samfund skal nye beføjelser altid tænkes sammen med retssikkerhed.

Sundhedsbasen eksisterer stadig
Og så er det problemer med den sundhedsdatabase, som egentlig skulle have været slettet. Det er den bare ikke. Forskere og andre bruger den stadig stik imod lovgivningen, men der er ingen konsekvenser.

Det Fælles Medicinkort er fire år forsinket
Og når vi nu er ved sundhed. Så er Det Fælles Medicinkort blevet yderligere fire år forsinket. Og det koster så yderligere et ikke oplyst millionbeløb. Læger mener, at det er så fejlbehæftet, at de ikke tør bruge det.

Indtil nu har projektet kostet 335 millioner kroner. Man har ikke styr på, hvem der har adgang til data. Og kortet er heller ikke blevet testet.

Ransomeware – svindel er voksende
Klikker du på et enkelt link som er inficeret, kan du blive nægtet adgang til alle dine filer. Den såkaldte Ransomware – svindel vinder frem mod både private og virksomheder, og det bliver et stadig større problem i verden.

Du bliver gidsel
Internet – kriminelle har nemmere ved at få adgang til danskernes computer end nogensinde før. Dette skyldes manglende fokus på it – sikkerhed.

IT – kriminelle tager dine dokumenter som gidsel og krypterer indholdet, så det bliver ubrugeligt. For at få dine data frigivet, forlanges en løbesum. Men den løbesum skal du aldrig betale.

Våbenleverandører hacket
Fem forskellige virksomheder inden for den danske forsvarsindustri har fra 2008 til slutningen af 2012 haft indbrud af hackere. Det kan gøre rigtig ondt på de ramte virksomheder. Et af firmaerne er forsvarsvirksomheden Termader blandt andet er med til at udvikle kampflyet F35. Det er et amerikansk – ledet projekt, og det kan have sikkerhedsmæssige konsekvenser, hvis hemmeligheder falder i de forkerte hænder.

Meget tyder på, at det er Kina, der står bag spionagen. Og de har den nødvendige teknologi til at udvikle våben med den stjålne teknologi.

Sikker tegn på, at nogen er ”brudt ind” i computeren
Ifølge en rapport fra IT - sikkerhedsfirmaet CSIS er 100.000 danske computere inficeret med et spionprogram, som indsamler dine brugernavne og kodeord med henblik til misbrug. Det er grund til, at være på vagt, når

  1. Hvis dine Facebook – venner kontakter dig, og spørger, hvorfor du pludselig sender mærkelige beskeder ud til dem. På Facebooks chat, som måske er på engelsk eller dårlig oversat (via Google Translate). Det kan være en anmodning om at hjælpe dig med penge. 
  2. Hold øje med din mappe med sendte e – mails. Finder du her e – mails, du ikke kan genkende, så er der noget galt. Så har en fremmed skaffet sig adgang til din konto. 
  3. Får du informationer fra din internetudbyder, at du udsender spam – mails, så tag det alvorligt, og følg den anvisning, som udbyderen formentlig har sendt dig. Det er sikre tegn på, at din konto er blevet hacket. 
  4. Hold øje med, hvad der er unormalt på din computer. Den kan måske være blevet langsom. Det kan være musen, der flytter sig, selv om du ikke piller ved den. Det er tegn på at IT – kriminelle fjernbetjener din computer.

Kære læsere gå ind i vores elektroniske arkiv og læs de foregående 25 artikler i denne serie. Vi vender frygtelig tilbage med artikel nr. 27.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16