Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Fremtidens Nørrebro

I anledning af vores kommende 125 år i Nørrebro Handelsforening prøver vi at kigge fremad. Der sker masser af positive ting på Nørrebro. Men ikke alle projekter er lige gennemtænkte. Politikerne i Borgerrepræsentationen og Lokaludvalget er bestemt ikke enig om alle ting. Forslaget med at butikkernes varer i fremtiden skal leveres på ladcykler virker ulogisk. Og i første omgang var 700 unge velkommen på det gamle DSB – område, men det er de så pludselig ikke mere. Og tænk i fremtiden vil der dagligt være 35.000 brugere af den nye Nørrebro station. Også disse kunne tænkes at bruge nogle af deres penge i de lokale butikker!!!!!

Vi kigger fremad
I anledning af, at Nørrebro Handelsforening næste år fylder 125 år prøver vi her at kigge fremad i stedet for at kigge tilbage.

Gaden lukker i 10 dage
Snart lukker Nørrebrogade i 10 dage. Gaden skal efter renovering asfalteres. Imponerende er, at man er tre måneder færdige for beregnet. Flot ser det jo ud. Men renoveringen vil betyde store ændringer for butikssammensætningen i gaden. Vi vil i fremtiden se en større koncentration af restauranter og et mindre udvalg af kædebutikker.

Nye erhvervsområder på vej
Og det er ikke kun på Nørrebrogade, der sker ændringer. Se bare i Rantzausgade. På tidligere industrigrunde dukker nye boligkvarterer op. Også nye erhvervsområder er på vej.

Københavns Kommune vil gerne være CO2 neutral i 2025. Og i hvert fald på dette punkt er Nørrebro Lokaludvalg enig. Men med de stigende aktiviteter på Nørrebro kan dette være særdeles vanskeligt.

Der skal mere til
Man vil gerne bevare det lokale håndværkerfirma og serviceerhverv siger man. Og et af målene er håndværker – og iværksætterhuse, hvor man kan dele udgifterne.

Men der skal nok mere til, for at bevare det lokale handelsliv. Flere og flere handler på nettet. Og de trafikale ændringer på Nørrebro har i mange erhverv sat sine spor. På Nørrebro har man fjernet kvartermesteren, som på fantastisk vis har forstået at sætte Nørrebro på det kreative landkort. Desværre kan Nørrebro Handelsforening grundet manglende opbakning og økonomi ikke påtage sig denne opgave.

Varer kan ikke leveres på ladcykler
Når man ser på Nørrebro Lokaludvalgs fremtidige plan for levering af varer til bydelens butikker forekommer det nok lidt ulogisk, at man her foreslår at anvende ladcykler. Man skulle måske satse på at varelevering foregik uden for myldretiden. Men sådan som det er nu vil dette fordyre leveringsomkostningerne. Og det vil virke konkurrenceforvridende for butikkerne på Nørrebro.

35.000 daglige brugere
Cityringen og de nye stationer giver en større tilstrømninger af folk. Og Nørrebro station bliver Danmarks tredje største trafikknudepunkt. Måske får vi også en metro eller letbane til Gladsakse i fremtiden. 35.000 daglige brugere vil passere stationen ved Nørrebro Station.

Skoda – grunden, Lyngsie – plads og Bazargrunden er også i spil. Og i mange år har vi diskuteret projekter som Butikker under Højbanen.

Mange projekter i støbeskeen
Mange projekter er i støbeskeen, uddannelsesbyggerier, hospitalsbyggerier, renoveringer af almene byggerier og udvikling af infrastruktur.

Hver sjette ejerlejlighed bliver solgt inden for en måned, jo det er skam attraktivt at komme til Nørrebro.

DSB – grunden diskuteret i årevis
Ja det ligner nærmest begyndelsen til en losseplads her på den gamle DSB – grund. Allerede dengang i Områdeløft Mimersgade havde vi store planer for området. Men det viste sig hurtigt, at det var luftkasteller. DSB og Københavns Kommune kunne slet ikke blive enige.

Unge har brug for boliger
Samtidig vokser antallet af unge og studerende i Københavns Kommune. De sidste fem år er antallet af unge mellem 20 år og 29 år steget med 20.000. Og denne tendens vil vokse. Derfor er der stor behov for ungdomsboliger.

Nørrebros nye varetagn?
På den gamle DSB – grund skal der bygges 2 punkthuse med 7 etager, 3 huse med 6 etager, et hus med 9 etager og et hus med 11 etager samt et tårn på 29 etager. Det giver et samlet byggeri på 31.000 kvm. Det nye tårn bliver noget, man lægger mærke til. Det vil rage 100 meter op.

De unge vil komme med nyt
Det vil jo være dejligt med 700 unge, der kan blande sig med bydelens befolkning. De vil garanteret komme med en masse nyt. Allerede i 2017 vil boligerne stå færdige. Og de vil hjælpe lidt på den boligmangel, som de unge mærker, når de flytter til hovedstaden.

Der vil i den grad ske noget langs Borgmestervangen.

Nørrebro Lokaludvalg skiftede mening
I første omgang sagde Nørrebro Lokaludvalg, ja tak. Men siden er der kommet ny formand, og nu siger man, nej tak.

Det er ikke kun manglen på grønne områder i bydelen, der er problemet. Faciliteterne til de unge, mangler os. Sports – og fritidsområdet er Nørrebro kraftig bagud. På et område inden for 500 meter skal 700 unge anbringes. Det er en skæv aldersfordeling, siger man i Nørrebro Lokaludvalg.

Hvad nu med arkitekturen?
Bag byggeriet til en milliard kroner står Danica Pension. De 7 bygninger bindes sammen af butikker i stueetagerne og en café med mulighed for fællesspisninger og andre arrangementer.

Men hvordan dette byggeri skal harmonere i stil og arkitektur med Nørrebro Bycenter og Føtex – bygningen og de ældre bygninger langs Borgmestervangen, ja det bliver lidt vanskelig at forestille sig.

Man skal blande folk
Det er et spændende projekt, men vi skal lige passe på. For man vil jo så gerne kalde Mjølnerparken for en ghetto, og så investerer man 800 millioner kroner for at det ikke skal være sådan en. De nye studieboliger må heller ikke udvikle sig til en ghetto.

Undertegnede mente, at man i fremtidens København netop skulle blande folk. Men de kloge, der har forstand på den slags, udtaler at man på denne måde skaber en bedre beboersammenhæng og flere livsformer. Det kan bidrage til mangfoldighed og giver et socialt bæredygtigt liv i kvarteret. Forhåbentlig vil disse forandringer også give en forøget omsætninger i de nærliggende butikker.

Vi har i tidligere artikler efterlyst tryghedsskabende aktiviteter. Men også dette har byplanlæggerne tænkt på.

Men hvad så med yderligere p – pladser? For den stigende aktivitet vil belaste både den kollektive og den private trafik og behovet for p – pladser vil stige.

Et nyt forskertårn
På Blegdamsvej er et nyt forskertårn på ret kort tid vokset sig stor og stærk. Når det er fuldt udvokset med 15 – etager. Jo det er det nye Panum – institut. Her bliver plads til laboratorier, auditorier og undervisningslokaler. A.P. Møller – fonden har givet halvdelen af byggeomkostningerne.

Byggeriet følger tankegangen i bydelsprojektet Vidensbydel Nørre Campus, som er et projekt, der skal binde Københavns Universitet, Rigshospitalet, De gamles By, Fælledparken og Nørrebros øvrige naboer og virksomheder bedre sammen.

Man har prioriteret beton og asfalt
Nye parkområder, en boldbane og en ny stor forplads er der også tænkt på.

Når vi nu taler om grønne områder, så må Nørrebro nøjes med seks kvadratmeter pr. indbygger. Gennemsnittet er 36 kvadratmeter. Men gad nok vide, hvordan regnskabet ville se ud, hvis man havde indrettet diverse kunststofbaner, Kilen, Den Røde Plads m.m. til grønne områder. Man har prioriteret beton og asfalt. Desværre er ikke alt lige praktisk i fugtigt vejr.

Uigennemtænkte projekter
Det er fint, at der sker noget udvikling. Man skal bare passe på, at det hele ikke bliver så poleret, at det bliver kedeligt. I forvejen er meget af Nørrebros identitet forsvundet gennem uigennemtænkte projekter.

Men lokalbefolkningen er blevet spurgt. Det var flere åndehuller, man efterlyste. Og det ser ud til, at Nørrebrogade ude på Ydre Nørrebro får en masse af disse.

Det gamle Landsarkiv omdannes
På Nuuks Plads ved Jagtvej vil Ejendomsselskabet Norden investere 300 – 400 millioner kroner i projektet. Det gamle Landsarkiv skal omdannes til 170 boliger i 15 – 20 etager.

I Mjølnerparken bliver der investeret ca. 800 millioner kroner. Dette har vi tidligere berettet om. Man vil indrette flere attraktive lokaler og trække andre beboere til.

KEA med flere unge mennesker
Midt i hjertet af Nørrebro i området omkring Empire Bio, er KEA i 2013 flyttet ind. Her fyldes de unge mennesker med viden, kultur og skabertvang inden for design, byggeri, IT m.m. Her skal der laves folkemarkeder, koncerter, konferencer m.m.

I vores elektroniske arkiv finder du mange artikler om forandringer og infrastruktur eller mangel på samme. Her kan du også finde masser af forslag fra Nørrebro Handelsforening til hvordan man både imødekommer borgerne og erhvervslivets ønsker.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16