Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Da Nørrebro blev Danmarks svar på Molenbeek

Vi snart håbe at medierne holder op med deres generaliseringer. De vil hellere vise politibetjente end socialmedarbejdere. Men har de ikke at ansvar. Og skal de ikke forholde sig til fakta. I stedet spreder de unødvendig frygt. De påstår, at vi har en terroristrede i vores baghave. Er det ikke at sætte det hele på spidsen? Først hører vi om en positiv jobindsats i Mjølnerparken. En uge efter kommer den stikmodsatte opfattelse. Vi har også talt med tre unge muslimer.

Der er udfordringer i Mjølnerparken
Vi skal da slet ikke lige skjul på, at der er udfordringer i Mjølnerparken. Og dem har vi da også her på siden flere gange skrevet om. Nogle medier har også talt om, at hele Nørrebro kan kaldes det nye Molenbeek. Inden dette skete havde den såkaldte Nørrebro – knap været flittig brugt, således at næsten halvdelen af jyderne ikke vil bosætte sig på Nørrebro.

Utrygheden er dalende på Nørrebro
Modsat forholder det sig med Nørrebros egne borgere. Her er sket en halvering af utrygheden siden 2009. I dag er det sådan, at 

  • 9 pct. af borgerne på Indre Nørrebro føler sig utrygge 
  • 11 pct. af borgerne på Ydre Nørrebro føler sig utrygge.

Nørrebros handelsliv er en del af en ghetto?
Så fik vi pludselig, at vide at der på Nørrebro skete en omfattende afpresning sted i butikkerne. De medier, der fortalte dette brugte anonyme kilder. Endvidere fik man at vide, at butikkerne på Nørrebro overhovedet ikke viste et socialt ansvar.

I Nørrebro Handelsforening foretog vi os en meget uvidenskabelig undersøgelse, og spurgte vores netværk. Desuden opsøgte vi butikker. Vi fandt ingen spor af afpresning. Vi vil dog ikke afvise, at nogle butikker måske ikke fortælle os det, hvis det var tilfældet. Det eneste kriminelle vi fandt, var i Stefansgade, hvor nogle holdt øje med os. Det har sikkert noget at gøre med de velkendte kriminelle ting, der foregår i Nørrebroparken.

Vi skrev selvfølgelig om dette emne, og straks var der medier fremme, der havde Nørrebro – knappen trykket i bunden.

I artiklen får man indtryk af, at de handlende på Nørrebrogade og Frederikssundsvej bliver afkrævet beskyttelsespenge. De to gader er en muslimsk ghettogade.

Man får så at vide, at Nørrebro mere og mere har udviklet sig som Molenbeek.

Men ingen af de to medier, der bragte denne historie havde henvendt sig til Nørrebro Lokaludvalg eller Nørrebro Handelsforening for at få af – eller bekræftet historien.

En positiv historie om jobindsats
Glade blev vi så, da vi så en artikel omkring den boligsociale indsats i Mjølnerparken. Her blev det påpeget, at der er lykkedes at finde arbejde, jobs og lærerpladser til alle dem, det etablerede samfund ikke kunne hjælpe. Og her blev de lokale butikker modsat de andre medier rost for deres indsats.

Man mente fra Det Boligsociale Kontor, at indsatsen kan skabe integration og trivsel for færre penge, end man bruger nu.

Nørrebro – knappen blev trykket i bund
Så skete de frygtelige ting i Molenbeek. Og så blev Nørrebro – knappen igen trykket i bund.

Nu havde den Københavnske bydel flere ligheder med bydelen Molenbeek i den belgiske hovedstad, der er berygtet for at avle militante islamister og terrornetværk.

Og nu lød der pludselig helt andre toner fra Det Boligsociale Kontor i Mjølnerparken: 

  • Der er mange karakteristika, som gør, at man kan tillade sig at lave den sammenligning.

Var det noget, vi havde overset
Så var det, man gik og tænkte på, om man havde fundet et skjult våbenlager eller en ny sharia – ret.

Nu er det sådan, at Molenbeek skjulte terrorister og andre jihadister. Skulle disse også blive skjult i Mjølnerparken. For to – tre år siden kom undertegnede jævnlig i Mjølnerparken. Ja ved flere lejligheder holdt undertegnede foredrag her.

Hvad er fup og fakta?
Bortset fra en dårlig køkultur observerede vi ikke noget. Men vi fik dog ved flere lejligheder at vide, hvordan medierne agerede herude.

Det er pudsigt, at man så pludselig får at vide, at den sociale sammenhængskraft pludselig er brudt sammen på Nørrebro, når man en uge inden fik at vide, at det gennem Det Boligsociale Kontor i Mjølnerparken er en succes. Hvad er fup og fakta?

Medier – pas på med jeres generaliseringer!
Jo vi vidste godt, at mange især i banderne lever af kriminalitet, og at der foregår socialt bedrageri. Men det gælder nu engang ikke for hele Nørrebro eller for den dags skyld for alle beboere i Mjølnerparken.

Og nu er det vel nok kun et fåtal af butikker på Nørrebro, der snyder. Heller ikke alle fødevarebutikker på Nørrebro har rotter. Og det er heller ikke alle butikker, der underbetaler deres personale. Ja og sådan kunne vi blive ved.

Undertegnede kan heller ikke finde belæg for, at der hos alle muslimer på Nørrebro er sympati for det som skete i Bruxelles. De findes sikkert, dem, der med alle midler kæmper mod vestlige værdier. Men nok engang. Hvorfor generaliserer man hele tiden?

Reelle sammenligninger
I en kronik i Jyllands Posten ser man et byskilt med Nørrebro. Og i den sorte tekst bliver læseren orienteret om, at sammenligningen mellem Molenbeek og Nørrebro er reel nok. Indlægget er skrevet af en tidligere stabschef fra PET. Egentlig er det et udmærket indlæg men vi får at vide, at den næste terrorist har haft sin opvækst på Nørrebro. Det interessante er, at han vil være fra Indre Nørrebro.

Vi får så ikke, at vide om der er flere radikaliserede muslimer på Nørrebro eller hvorfor Nørrebro skal sammenlignes med det berygtede sted Molenbeek. Og artiklen som sådan handler ikke om Nørrebro. Men åbenbart synes redaktionen, at hvis man nu i opsætningen fokuserede på Nørrebro, så ville det absolut skabe mere fokus og opmærksomhed. Nørrebro – knappen blev så i den forbindelse trykket ned.

Nu forstår man vel bedre, hvorfor halvdelen af jyderne ikke vil bo på Nørrebro.

Politiet har ingen problemer
Modsat hvad de fleste medier fortæller os, så fortæller politiet til Københavns Radio, at de overhovedet ikke har problemer med at komme alle steder på Nørrebro. De kan uhindret bevæge sig overalt.

Nørrebrogade – Indvandrernes hovedstrøg
Muslimske piger med tørklæde føler sig ikke overbegloet på Nørrebrogade. De er en naturlig del af livet. Måske er det lige Blågårds Plads om aftenen, der kan være et problem.

Det er en lille gruppe indvandrer – kriminelle, der spreder en dårlig stemning og ødelægger det for dem selv og andre. Dette skal vi ikke skjule.

Beskyldningerne startede i socialdemokratiske kredse
Man kan jo så ikke fortænke at disse udtalelser omkring udnævnelsen af Nørrebro som terroristcenter, hvis de kom fra visse borgerlige kredse. Men de startede i socialdemokratiske kredse. Samtidig erkender de, at det er et gigantisk svigt over for rigtig mange beboere, hvis liv bliver påvirket af højreradikale kræfter.

Man spørger så sig selv: 

  • Hvem er det lige der sidder ved magten i København?

Medierne vil heller vise politibetjente end socialarbejdere
Det er klart at episoderne i Bruxelles og sammenligningen mellem Molenbeek og Nørrebro i den grad skaber mistro. Medierne er på denne måde med til at skabe mistillid. For medierne er det mere spændende at vise 100 politibetjente end 100 socialarbejdere.

Har medierne ikke et medansvar?
Man kan spørge, om det er bestemte holdninger, som medierne prioriterer. Er det de historier, der vækker mest forargelse, man bringer? Yndlingsemnet er i øjeblikket Islam.

Og det sidste kan man vel ikke fortænke medierne i. Men har de ikke et ansvar for at bringe de rigtige fakta? Medierne skal vel ikke unødig være med til at sprede frygt og mistro. Man burde jo i stedet for at udråbe en bydel til terroristrede gå mere direkte til de såkaldt moderate imamer, som ofte i medierne fungerer som mikrofonholdere.

Der er absolut ikke nogen som skal opfordre mindreårige til at tage til krigsområder.

Tre unge muslimer fra Mjølnerparken
Vi har skam også talt med nogle muslimer, der mener, at medierne er medskyldige i, at fordi de har sort skæg og mørk hud, ja så bliver danskerne utrygge og er bange for, hvad de kan finde på.

Der er i den grad fokus på islam i medierne, siger de. Islam og indvandrere har fået et dårligt ry. Danskerne tror, at vi alle er ens.

Og der har de tre unge muslimer ret. 41 pct. siger ja til spørgsmålet om: 

  • Får angrebene i Europa udført af en islamisk terrorgruppe dig til at se med større bekymring og skepsis i den brede gruppe af muslimske medborgere.

Undersøgelsen er foretaget af Ugebrevet A4.

Medierne kører en hetz mod os!
Medierne fokuserer kun på straffene, og kigger aldrig på de gode ting i islam, sagde de unge muslimer.

De tre unge mennesker, som vi mødte i Mjølnerparken mener, at medierne bevidst kører en hetz mod dem, fordi det sælger aviser. De fortæller at mange af teksterne i skrifterne, kun er for at skræmme dem.

Og som de igen fortæller. Vi er opvokset forskelligt og er fra forskellige lande. Vores religion bliver også praktiseret på forskellig måde.

Er sammenligningen ikke sat på spidsen?
Sammenligningen mellem Nørrebro og Molenbeek er så vidt rigtig, når det gælder fattigdom. For Molenbeek er Belgiens næstfattigste kommune. Og hvis Nørrebro var en kommune, er det den fattigste kommune i Danmark.

48,3 pct. af indbyggerne stammer fra et ikke – vesteuropæisk land. Det tilsvarende tal for Nørrebro er 28, 3 pct. Der bor 100.000 i Molenbeek. Tallet for Nørrebro er ca. 78.000.

Molenbeek er på størrelse med Frederiksberg. Størstedelen har marokkansk baggrund. Sådan er det ikke på Nørrebro. De fleste sætter mere ære i, at være Hellig Kriger fremfor at være almindelig kriminel.

Men er det ikke sat lidt på spidsen, at sammenligne Nørrebro med Molenbeek? Er det ikke bare for at få to minutters opmærksomhed? Er det korrekt, at en terroristredde findes i vores baghave?

Vi skal ikke være blinde?
Vi skal selvfølgelig ikke være blinde. Vi har ikke i tilstrækkelig grad formået at integrere ikke – vestlige indvandrere i det danske samfund. Men viljen mangler også i visse kredse. I moskeer lovpriser den ene imam efter den anden Sharia – lovgivningen og nedgør det danske retssystem. Disse imamer burde jo i stedet fungere som en slags mentor for de utilpassede unge.

Selvfølgelig skal alle i vores land have lov til at praktisere deres religion, så længde de ikke skader andre.

Der findes radikaliserede unge, der vil ofre deres eget liv for et galt syn på verdenen. De siger, at de gør det i Allah’ s navn.

Vrede og afmagt fører til mere ekstremisme
Nu er det sådan, at vrede og afmagt kan føre til mere ekstremisme. Det sker også hos etniske danskere. Så sker det, at man tager sagen i egen hånd. Dette fører også til voldsomme diskussioner mellem islamister og folk, som hader islamister.

Vi ser selvbestaltede grupper som Soldiers of Odin, der er et civilt vagtværn. I et selvtægts samfund er det altid den svageste, der betaler prisen. Den stærkeste skal nok klare sig.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16