Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Da Posten blev blå

Betjentene er nu helt i blåt. Det skal vi vende os til. Post Danmark har stadig monopol til at befordre breve, men skal ikke mere befordre dem fra dag til dag. Dette forhold kan blive særdeles dyrt for sundhedsvæsnet. De skal tænke på at 325.000 danskere ikke er tilsluttet digital post. Og så er det også lige de prøver de sender med posten. Det enkelte postbud har i høj grad mærket rationaliseringer. Den nye ordning sparer postvæsnet for 328 millioner kr. om året. Men er hele post – og pakkebefordringen tilfredsstillende for kunderne. Man skulle jo tro, at sådan noget var en grundlæggende ret.

Helt i blåt
Tænk engang Posten er blevet blå. Det skal vi til at vende os til. Bilerne bliver sikkert også blå. De kommer sikkert til på blå el – cykler eller kommer til at køre i blå Post Nord – Biler. Gad godt nok vide om de flotte røde postkasser også bliver blå.

Besværligt og dyrt for sundhedsvæsenet
Fra årsskiftet afskaffes A – breve. Og det kan blive et problem for alle dem, der ikke modtager digital post. Og der er faktisk mange. Ja og for sundhedssystemet, der skal sende vigtige informationer ud.

Det bliver dyrt og besværligt, hvis Sundhedsvæsnet skal forhandle sig frem til særaftaler.

Det er faktisk hele 350.000 danskere, der ikke har adgang til digital post. Og det er fortrinsvis ældre.

For se, det er også lige en aftale som Sundhedsvæsnet skal overholde. Senest otte dage efter en undersøgelse skal man kunne henvise til en dato for behandling. For Posten har fået fem dage til at levere et brev.

Diverse prøver fra sygehusene sendes i dag som brev. Hvordan vil man praktisere det i fremtiden? Og det kan jo være at disse prøver er så vigtige, at en analyse bevirker reaktion med det samme.

Ikke pligt til at aflevere fra dag til dag
Pligten til at levere breve ud fra dag til dag bortfalder. Og om lørdagen skal det heller ikke mere leveres post. Store dele af erhvervslivet holder som bekendt åbent i weekenden. De har behov for hurtig leverance. Ja det forlanger kunderne. Men åbenbart forlanger de det ikke af den halv – statslige organisation, Posten.

Monopolet til at levere breve bortfalder ikke. Det er kun servicen, der bliver forringet.

Når vi havde de faste brev – og pakkebude i butikken, var der ingen problemer. Men var det vikarer på, ja så forsøgte man at aflevere pakker uden for normal åbningstid, med det resultat, at vi selv skulle hente pakken og stå i en lang kø for at få den udleveret.

Og når vikar brev – posten kom forbi vores butik så afleveret han noget af posten i butikken og tog så resten med til en boks cirka 50 meter fra butikken. Påtalte vi det åndsvage i dette, fik vi at vide, at sådan var reglerne

De har mærket rationaliseringerne
Ved samtale med de stakkels bude, fik vi at vide, at etaten krævede mere og mere. Man skulle nå mere og mere. Det var tydeligt, at de kunne mærke rationaliseringen. Man har også kunne mærke forringelser i overenskomsten. Således har man selv måttet betale for frokostpausen.

Besparelser på 328 millioner kr.
Nu er det selvfølgelig ikke for sjovt, at den nye aftale er indgået. Aftalen vil forbedre Post Danmark’ s økonomi med 328 millioner kroner. I flere år har man kørt med stort underskud. Grundende er, at antallet af sendte A – breve er faldet markant gennem de senere år.

Hvad med den daglige avis?
Og nu tænker Den Gamle Redaktør på distribution af aviser. Det må da være nogle store indtægter som Posten nu må gå glip af. For aviserne bliver nødt til at finde alternative distributioner.

Ikke en hel tilfreds løsning
Masser af posthuse er forsvundet. Men så er det jo kommet masser af kiosker og supermarkeder, hvor du kan gøre postforretninger. Du skal bare lige være opmærksom på, at det ikke er alle steder, hvor du kan alt.

Nogle steder, kan du således ikke sende breve og pakker til udlandet. Og så er der også et begreb, der hedder erhvervsposthus.

Og når du sender post fra en kiosk, skal du nok lige selv orientere dig, for det er ikke lige alle medarbejdere, der er lige velbevandret i fremgangsmåden.

En grundlæggende ret
Nu er det sådan, at man skulle tro, at postbefordring var en grundlæggende ret, ligesom elforsyning, transport og telekommunikation. Det handler om infrastruktur, og så skulle man mene, at dette blev udliciteret til den, der kan det bedst.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16