Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Hvor er Politiet?

Kriminelle unge hærger i stigende grad på Ydre og Indre Nørrebro. Disse er på vej til mere barsk kriminalitet. Med det nye politiforlig var det meningen at politiet skulle forstærke indsatsen på det kriminalpræventive område. Men politiet bliver nødt til at prioritere deres indsats. Grænsekontrol og bevogtningsopgaver fylder rigtig meget hos politiet. Og den enkelte betjent har fået at vide, at han/hun skal holde ud i endnu to år. Men det holder betjentens familieliv ikke til. Friweekender bliver inddraget og ifølge betjentenes fagblad bliver den enkelte betjent straffet, hvis han/hun kritisere forholdene. Og ført i 2020 udklækkes de nye betjente fra den nye politiskole, såfremt aftalerne overholdes. Butikstyverier, patruljeringer i belastede områder, gående patruljer og indbrud nedprioriteres, men det gør voldssager også mange steder.

På vej i det kriminelle miljø
Kriminelle grupperinger hærger i stigende grad i forskellige bydele. Og det er blandt andet på Indre og Ydre Nørrebro, Brønshøj/Husum og Tingbjerg samt Bispebjerg.

Det er unge under 18 år, der er på vej ind i det kriminelle miljø. Det siger en ny rapport fra SSP – sekretariatet. Rapporten taler om konfliktsøgende grupperinge, der blandt andet udfører hærværk, stenkast og chikane. Det drejer sig om børn helt ned til 7 – års alderen.

2.000 unge til afhøring
Nu er det nok forkert at hævde, at politiet har været helt væk, for i løbet af de sidste halvandet år har politiet i København hevet godt 2.000 københavnere mellem 12 og 17 år ind til afhøring. Særlig i områderne Bispebjerg og Nørrebro er mange unge blevet afhørt.

Politiet skulle forstærke deres indsats
Det er jo ting som politiet, de sociale myndigheder og ikke mindst forældrene burde tage alvorlig. Men skulle politiet ikke i forbindelse med det nye politiforlig forstærke deres indsats på det kriminalpræventive område?

Politiet fylder meget i overskrifterne. Men det handler mest om betjentens arbejdsmiljø eller mangel på samme. For her troede man, at der var styr på den enkelte betjents overarbejde. Men det er der langt fra.

Mange ting nedprioriteres
Ringer du i dag og vil have en patruljevogn til noget butikstyveri, får du at vide, at du selv skal klare det. Politiet har været nødt til at nedprioritere. Flere steder bliver voldssager liggende på skrivebordet. Flere steder stiger kriminaliteten også voldsomt.

48 pct. mener, at politiet klarer sig dårligere
Politiet oplever flere anmeldelser, men der er færre hænder til at tage sig af det. Gallup har foretaget en undersøgelse, der siger, at 48 pct. af de adspurgte borgere mener, at den hjælp de får af politiet er ”lidt dårligere” eller ”meget dårligere” end den hjælp, som de fik for fem år siden.

Dansk Politi er voldsom presset
Og det er ikke kun butikstyveri, der er ramt. Melder man et indbrud eller biltyveri, ja så kommer politiet heller ikke. Selv om der er fingeraftryk og DNA så bliver sagen arkiveret lodret. Mange politiopgaver bliver prioriteret fra.

Dansk politi er voldsom presset, fordi man strategisk har spillet hasard med det danske samfund. Det er en dårlig økonomistyring. Man anvender en ressource, som man ikke har til rådighed.

Over 1 million timer til gode
For et par år siden, var det nøjagtig samme problem. Der var der vokset en overarbejds – pukkel grundet Ungdomshuset. I dag skyldes det terrorbekæmpelse samt overvågning ved grænserne. Etaten fik dengang tilført flere penge. Men denne her gang vil betjentene ikke have udbetalt penge. De vil afspadsere. Og hver betjent har i gennemsnit halvanden uge til gode.

Rigspolitiet har regnet ud, at det drejer sig om 1.030.415 timer. Og det meget overarbejde har også andre uheldige følger. Et slidt korps præget af sygefravær og frustrationer.

Det er anden gang i løbet af et par år, at man står over for denne pukkel. Og man er så blevet enige om, at alle disse timer skal afvikles i 2017. Men kan det overhovedet lade sig gøre?

Frustration
Balancen mellem arbejdsliv og privatliv er tyndslidt. Men flere og flere betjente søger om orlov. De har fået nok. Man burde værne om den gode politimand. Det er den enkelte betjent, der bliver konfronteret med borgernes skuffelser over at politiet ikke slår til. Det skaber i høj grad frustration.

Grænsebevogtningen sluger meget
Godt ti procent af den danske styrke bruges til grænsekontrol og terrorbevogtning i København. Justitsministeren har tidligere udtalt, at grænsekontrollen kun har ringe betydning for politiets ressourcer.

Betjentene arbejder reelt syv dage i træk og ti timer om dagen inklusive transport og det giver mindst en uges afspadsering. Dette kan mærkes i de forskellige politikredse.
7 ud af 8 friweekender inddraget
De nuværende betjente har fået at vide, at de skal holde ud til 2018, hvor de får tilført flere uddannede fra en ny politiskole. Men spørgsmålet er, om den enkelte betjent kan holde til presset i to år endnu. En betjent fortalte ”Den Gamle Redaktør” her, at syv ud af hans sidste otte friweekender er blevet inddraget. Kan en familie holde til det?

Den ny politiskole skal starte i år 2018, hvis den starter op som planlagt. Derefter går det yderligere to år, inden de første er på gaden som færdiguddannede betjente.

Ansættelse af flere civile
Man har længe talt om, at der skal ansættes civilt personale til opgaver, der ikke kræver politiuddannelse. Det gælder bemanding af ATK – vogne (hastighedskontrol), afvikling af teoriprøver og bemanding af alarmcentraler.

Samarbejdsproblemer og dårligt arbejdsmiljø
Men det er også andre ting, der er galt i etaten. Det ses i samarbejdet på Fyn. Her har Fyns Politiforening dyb mistillid til ledelsen. De har sagt, at de opsiger samarbejdet. Frygt, mistillid og kontrol. Sådan føler den enkelte medarbejder det. I forbindelse med lukning af fire politistationer skulle politidirektøren have udtalt, at betjentene bare sad ”og vogtede mursten”.

Som en slags magtanvendelse over for betjente, der udtaler sig kritisk, ja så flytter man dem til alarmcentralen. Kigger man på politiets fagblad, er det mange, der vil være anonyme, når de fremkommer med kritik.

Til grin over for konsulenter
En ting som politiforbundet heller ikke kan lide, det er den stigende brug af konsulenter. De dræner nærvær og faglighed, siger man. Man mener, at man er til grin for konsulenterne. Ingen lytter, når betjentene kommenterer det. Og kritiserer den enkelte betjent systemet, ja så får han problemer.

Der har længe været stor ventetid på motorsagkyndige ved teoriprøver i København. Og en aftale med hjemmeværnet er indgået m.h.t. bevogtning af grænsen.

Kan man neddrosle bevogtningen?
Man har også spekuleret i teknikske løsninger m.h.t. sikring af terrormål. Ingen tør, at sige at der skal bevogtes mindre. Slet ikke politikerne for hvis der sker noget, så står de pludselig med ansvaret. Men skal man leve i undtagelsestilstand til evig tid?

Politiker lovet mere, end de kunne holde
Da vi sidste gang var til valg, lovede Dansk Folkeparti, at selv om vi stemte nej til en ændring af retsforbeholdet, så kunne sagtens bevare Europol. Men det ser det ikke ud til. Danmark kan åbenbart ikke mere få registeradgang til Europol.

Og det er vigtigt at vi har denne adgang. Antallet af forbrydelser begået af udlændige i Danmark er stigende. Siden 2009 er antallet af sigtelser mod kriminelle fordoblet. De kriminelle bliver mere og mere organiserede og specialiserede. I 2015 var antallet af sigtelser mod udlændinge stedet til 12.566.

Stigende bandekriminalitet
Grænsekontrollen får ikke ram på den type kriminelle, som politikerne ellers har fortalt os. Ofte kommer de kriminelle fra Rumænien, Litauen og Polen.

Bandkriminaliteten er også stigende herhjemme. Handel med narkotika, svindel på nettet, pædofili m.m. er grænseoverskridende.

En udtræden af Europol har vidtrækkende konsekvenser for dansk politi. Allerede næste år kan Dansk Politi mærke konsekvenserne.

Nye bander som Satudarah, Grenium og Black Jackets er rykket ind i landet. Det internationale samarbejde er vigtigere end nogensinde. Og et fuldt medlemskab er af afgørende betydning. Danmark kan gå hen og blive et smørhul for disse bander.

Men også indsatsen mod menneskehandel, menneskesmugling, omrejsende kriminelle som tager på tyvetogter i Danmark kan blive ramt. Politiet i Danmark mister momentum. I 2015 havde dansk politi, 72.000 søgninger i dette register.

Det forebyggende arbejde halter
Det er en dårlig ide at skrue ned for det forebyggende arbejde. Ja advarslen kommer fra Danmarks Almene Boliger. Lokalpolitiet bliver nødt til at omprioritere. De skal bruges i bevogtningsopgaver og grænsekontrol.

Politiet er kun til stede i konfliktsituationer. Og det er ikke i overensstemmelse med politiforliget. Her var aftalen, at politiet gennem de næste fire år skulle få tilført 1,9 milliarder kroner for at styrke politiarbejdet.

Aftalen gik ud på at styrke den kriminalpræventive indsats, konsekvent patruljering, synlig tilstedeværelse og tæt kontakt med SSP. Tilstedeværelsen halter i den grad. Man får ikke fat i de unge mennesker. Og det kan man også se i en ny SSP – rapport, der netop er udkommet. Fødekæden til de kriminelle miljøer skal brydes. Vi var inde på denne problematik i begyndelsen af denne artikel.

Ingen bonus til politimestre
Heldigvis har politiet valgt at droppe de såkaldte resultatkontrakter, der kunne skaffe diverse politimestre bonusser. Dengang kunne man pludselig finde på at neddrosle indsatsen over for børneporno for at nå måltallene for den enkelte kreds.

Dette er nedprioriteret
Skal vi prøve at kigge på, hvad politiet har nedprioriteret: 

  1. Mindre tilstedeværelse i særligt udsatte boligområder Lundtoftegade, Mjølnerparken, Tingbjerg, Sjælør Boulevard, Degnegården og Bispeparken (pr. 1. december 2014 er der 31 særligt udsatte områder i Danmark og 6 stykker i København) 
  2. Synligt politi på de københavnske gader bliver også nedprioriteret. Det betyder, at det i dag er svære at få øje på en betjent på gaden. Formålet med fodpatruljer er at forebygge kriminalitet og være tryghedsskabende. 
  3. Mindre fremadrettet politiefterforskning 
  4. Mindre politiefterforskning af indbrud

Vi har tidligere på vores hjemmeside skrevet om politiet. Vi har også været inde på begrebet tryghed. Og du kan også finde artikler om bandekriminalitet m.m. Brug vores søgefunktion og gå ind i vores elektroniske arkiv. Der ligger 3.500 artikler og venter på dig.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16