Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Utilfredshed over begrænset Jul på Nørrebro

Der blevet samlet 28.000 kr. ind ved en privat indsamling på Nørrebro. Nørrebro Handelsforening har selv givet de sidste 12.000 kr. til, så der kan opsættes 4 kæder på Nørrebros Runddel. Beskyldninger mod handelsforeningen har været voldsomme.

På redaktionen har der været telefon – og mailstorm. På de sociale medier går debatten også. Men Nørrebro Handelsforening har holdt sig tilbage for ikke at ødelægge den igangværende indsamling. Allerede da vi udsendte vores presseinformation fik vi at vide, at vi ”var gået for vidt”. Og så bliver der antydet, at vi søger ”penge til os selv”. Nørrebro Lokaludvalg har givet udtryk for at de ikke har noget imod julebelysning, men at der ingen steder står, at de skal bevillige penge til julebelysning. Men der står jo heller ingen steder, at en handelsforening skal blive ved med at dække underskud på denne konto. Og det handler ikke om muslimer.

Telefon og mailstorm
Da vi udsendte presseinformationen omkring den manglende julebelysning på Nørrebro havde vi godt nok fornemmelsen, at det ville vække mediernes interesse. Men vi gjorde det blandt andet for at give lokalbefolkningen et forvarsel.

Men informationerne har ikke nået alle, for her på redaktionen har der været nærmest telefon – og mail – storm. Vi forsøger i denne artikel, at svare på alle relevante spørgsmål. Vi svarer ikke på racistiske spørgsmål.

Underskud i udsigt
Hvert år bruger bestyrelsesmedlemmer ca. 14 dage på juleindsamling. Det foregår normal med udsendelse af breve og to gange besøg hos hver butik på Nørrebrogade. Men dette blev aflyst i år, grundet den manglende dækning fra Nørrebro Lokaludvalg.

Vi kunne godt se, at det ville give et kæmpe underskud, hvis vi gik i gang med at samle ind. Og det kan hverken medlemmer eller andre detailhandlere være tjent med.
Ekstra arrangementer i forbindelse med jubilæet er aflyst
Der skal skaffes mange penge for at få sat de 41 julekæder op på hele gaden. Det havde vi sidste år. Vi havde købt ekstra kæder.

I år havde vi planlagt noget ekstra på grund af vores jubilæum, men det måtte vi opgive grundet manglende økonomi.

Nørrebro Handelsforening ”udstillet”
I dagspressen har Nørrebro Lokaludvalg udstillet Nørrebro Handelsforening som værende selv skyld i, at man ikke har kunnet få tilskuddet.

For Handelsforeningen havde åbenbart ikke overholdt tidsfristen. Siden var budskabet, at det åbenbart var tale om ”redning” Men lad os kigge på Lokaludvalgets hjemmeside. Man bruger udtryk som ”slå et par ting fast” 

  • I år har vi ikke bevilliget julebelysning af flere årsager. Ansøgningen fra Handelsforeningen kom ikke rettidigt og på lige vilkår med andre. Det mente flere i lokaludvalget var en uskik. Desuden var vore midler fordelt af et ansøgningsudvalg, inden vi modtog forslaget fra Handelsforeningen. Fordelingen skulle blot godkendes i udvalget. Vi ville ikke sidde og ændre alle fordelinger og give særbehandlinger til Handelsforeningen. 
  • Og lad os slå en ting fast en gang for alle. Hos os søger alle på lige vilkår. Der er ingen ansøgninger, der automatisk kan forvente støtte. Derfor er det også ene og alene Handelsforeningen og dens formands ansvar, at de ikke sker rettidigt. Handelsforeningen er selvfølgelig meget velkommen til at søge igen næste år og opfordringen herfra er, at fristerne overholdes.

”Vi giver ikke bare penge til os selv”
Ifølge BT har Nørrebro Handelsforening ”de sidste mange år” ikke overholdt reglerne. Et lokaludvalgsmedlem siger desuden til bladet. 

  • Og vi giver ikke bare penge til os selv.

Nu er juleudsmykning ikke noget, der kun glæder formanden for Nørrebro Handelsforening eller foreningen selv. Det glæder jo hele bydelen.

Vi stikker heller ikke pengene i ”egen” lomme.

Ikke flere penge - deadline
Men Nørrebro Handelsforening har kun fået at vide, at der ikke var flere penge. De anførte betragtninger har foreningen aldrig fået skriftlig.

Ikke en gang på det møde, der skulle afgøre, om man kunne få penge, hvor formanden stod udenfor, blev der nævnt noget som helst, da han vendte tilbage.

Han måtte læse afgørelsen i et efterfølgende referat.

I indkaldelsen til mødet, stod der under punktet, at ”formandsskabet indstiller til godkendelse”. Hvis Nørrebro Handelsforening har overset en tidsfrist ville det nok ikke være med denne benævnelse.

Nu har Nørrebro Handelsforening en frivillig og ulønnet bestyrelse og det samme gælder sekretariatet, så måske har vi overset en skriftlig henvendelse fra Lokaludvalget. Eller at en sådan ikke er fremsat.

En ting er, at der ikke er flere penge, en anden ting er en deadline, der skulle være overskredet.

Skal Julebelysning sammenlignes med Samba – dans?
Sådan som vi har forstået ja? Det gælder de samme regler. Julebelysningen varer dog mindst 24 dage, Samba – dans måske den ene time eller dag. Selv om det er et forholdsvis stort beløb, vi søger om. Og selv om vi bliver nødt til det hvert år, skal vi følge en speciel procedure.

Er det ikke Københavns Kommune, der ejer kæderne?
Nej, det er Nørrebro Handelsforening, der har købt og betalt kæderne. Vi betaler leje, for at få dem opbevaret.

Julebelysning er da kommercielt?
Det er det mange på Nørrebro, der mener. De mener, også, at butikker er kommercielle foretagender, såkaldte ”kapitalist – forretninger”. Julebelysning fremkalder en stemning. Og måske fremkalder denne stemning, en købelyst. Men er dette kommercielt?

Se engang nederst i denne artikel, hvad julebelysning også fremkalder.

Er det ikke meget hærværk med julebelysningen?
Jo det er der især på Nørrebro. Og det koster dyrt, at have elektrikeren på besøg hele tiden. Man betaler ikke kun for opsætningen, men også en forholdsvis dyr forsikring. Ofte har juletræet på Nørrebros Runddel været brugt til ”madding” til diverse bål.

Du har ikke krav på noget
Og som formand Hans Mejlshede siger til Kristeligt Dagblad, at det er ”rigtigt, at jeg som sådan ikke har krav på noget” Men sidste år blev pengene ”bevilliget i august sidste år”.

Nørrebro Lokaludvalg er udmærket klar over Nørrebros butiksstruktur, og de kender udmærket foreningens vanskeligheder med indsamlingen.

Til Kristeligt Dagblad siger formand Hans Mejlshede: 

  • Det er rimligt, hvis de ser det går stærkt, at de ringer over til mig og siger ”Hans vi er nødt til at have den inde i marts eller april for det er træk på. Det har man ikke gjort og så bliver den indleveret på et tidspunkt, hvor der ikke er penge.

Hans Mejlshede siger desuden til Kristeligt Dagblad, at man måske kan bebrejde foreningen, at det ikke er muligt at samle nok penge ind blandt forretningerne: 

  • Hvis du har gået en tur op og ned ad Nørrebrogade, så er der for eksempel 20 herre – frisører. En herrefrisør har ikke flere klipninger, fordi der hænger julepynt oppe. Han kan have sympati for det, men har ikke noget økonomisk incitament.

Markante ændringer på Nørrebrogade
Ja for at understregne Hans Mejlshede’ s udsagn, bringer vi lige uddrag fra Camilas kandestøberi – en af de talrige blogs på nettet. Hun har fundet ud af, at der er sket ændringer på Nørrebrogade. 

  • I tidligere tider var det Nørrebro Handelsforening, der stod for julebelysningen over Nørrebrogade i december. Men en tidligere stor og stærk forening har lidt under den markante omlægning af Nørrebrogade, der i dag fremstår med et meget begrænset handelsliv uden større diversitet. Hvor der tidligere var tøjforretninger, musikforretninger, isenkræmmere og meget mere, er der i dag shawarmaudsalg, grønthandlere, halalslagtere, mobiltelefonforretninger og vekselbureauer. 
  • Og opbakningen til Handelsforeningen er blevet begrænset, at der ganske enkelt ikke mere er penge i kassen til at betale for juleudsmykningen. De seneste år har Nørrebro Lokaludvalg spyttet i kassen, men selvom de vidste, at intet havde ændret sig med hensyn til højtidens placering på året eller handelsforeningens økonomi, så havde man valgt ikke at lægge penge til side til julen. For handelsforeningen søgte pengene for sent. 
  • Tilbage står Nørrebros beboere, der kan glemme alt om julelys, lysende stjerner og gran hen over Nørrebrogade.

Dobbelttale
Siden har det lydt meldinger om, at man fra Lokaludvalgets side bestemt ikke har noget imod julebelysning. Siden har udmeldingen fra Lokaludvalget været, at der ingen steder står, at Lokaludvalget skal støtte julebelysningen.

Det forlyder dog fra Nørrebro Lokaludvalg, at vi (Nørrebro Handelsforening) skulle finde andre måder, at samle ind på. Fra lokaludvalget mener man, at de store supermarkedskæder skulle bidrage meget mere. Med andre ord - julebelysning er kommercielt.

Nørrebro Handelsforening har taget konsekvenserne
Nu kan en Handelsforening ikke pålægge butikker, at de skal betale. Og det ved de udmærket i Lokaludvalget.

Nørrebro Lokaludvalg er valgt af lokalbefolkningen, og de repræsenterer Nørrebros befolkning. Driftsmidlerne får de af Københavns Kommune. Der er truffet en beslutning, som Nørrebro Handelsforening har taget konsekvenserne af.

Betaler Nørrebro Lokaludvalg det hele?
En læser har i dagspressen set, at Nørrebro lokaludvalg har betalt 500.000 kr. Er det normalt ikke Handelsforeningerne, der påtager sig dette?

Svaret er, at Nørrebro lokaludvalg hvert år har givet et tilskud på 120.000 kr. Det er så de sidste fire år blevet til 480.000 kr.

Men dertil er at sige, at det er en slags ”underskudsgaranti”. I dagspressen har Nørrebro Lokaludvalg selv brugt begrebet ”redning”. Når alle 41 kæder skal op på Nørrebrogade så koster det ca. 375.000 – 400.000 kr. Og så mangler der endda kæder langs Assistent Kirkegård. Så mange var der op sidste år.

Hvis der havde været stik på bygningerne, ville det kunne gøres billigere. Indtil nu har politikerne dog ikke ment, at de ville betale dette. Og det gør de måske heller ikke, når der heller ikke i fremtiden bliver en så fremtrædende juleudsmykning. Men til BT har Kabell udtalt: 

  • Jeg kan ikke gøre så meget ved Julelysene i 2016, for jeg har jo ikke frie midler. Men jeg vil gøre mit for at finde pengene til at sikre julelysene fra 2017.

Men se her, så tænker Kabell vel først og fremmest på selve strømudtagene, som handelsforeningen de sidste par år har bedt om.

Måske tænker han reelt på julebelysningen, så er det bare lige, hvilken kasse, han skal tage pengene fra. Vi ved det ikke.

Måske har Nørrebro Lokaludvalg efterladt det indtryk, at de har betalt det hele. I denlilleavis.dk står følgende beskrivelse: 

  • Endnu et stykke Danmark forsvinder fra det muslimsk domminerende Nørrebro i København, det er slut med en elsket juletradition. 
  • Nørrebro lokaludvalg har brugt hovedparten af sine penge til at støtte julebelysningen i gaden.

Så vidt vi ved får Nørrebro Lokaludvalg årligt stillet 3,2 millioner kroner til rådighed for lokale aktiviteter og projekter stillet til rådighed af Borgerrepræsentationen. Vi ved, at de tidligere har givet udtryk for, at det er for lidt, og at de må afvise alt for mange.

Hvor står det skrevet at Nørrebro Handelsforening skal dække underskuddet?
Andre steder har Lokaludvalget bevilliget penge til juleudsmykning. Spørgsmålet er, om det overhovedet er en lokal forening som Nørrebro Handelsforening som hvert år skal bære det økonomiske ansvar. Sådan har det været i mange år. Og det har givet røde tal.

Således har vores ejendom og loppemarked hjulpet til for at dække underskuddet. Kan det være rigtigt?

Skal en handelsforening betale for et underskud m.h.t. julebelysning, når der i samme bydel findes et kommunalt sekretariat? spørger en læser.

Samarbejdsvanskeligheder?
Medierne har antydet, at der har været samarbejdsvanskeligheder mellem Handelsforeningen og Nørrebro Lokaludvalg. Sådan har vi nu ikke opfattet det. Vores formand, Hans Mejlshede har måske mange gange stået selv med sine meninger, når erhvervslivets interesser skulle forsvares.

Da Kvartermesterens forlængede ansættelse var til diskussion forsøgte Handelsforeningen at skaffe midler via vores fond. Desuden har Handelsforeningen tidligere forsøgt, at samarbejde med Lokaludvalget vedr. en erhvervspris, hvor midlerne skulle komme fra Handelsforeningens fond. Men dette kunne åbenbart ikke lade sig gøre af administrative grunde.

Ligeledes har formand Hans Mejlshede lagt lokaler til og gjort andre ting som formand for Erhverv og Beskæftigelse. Han har faktisk brugt en del tid på det. Det er dette hverv han nu har nedlagt, da han betragter hele sagen som en mistillid til hans person.

Vi synes da, at vi i årenes løb har haft et godt samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg.
Var der en hilsen/anerkendelse fra Lokaludvalget til Jubilæet?
Vores læsere har hæftet sig ved at vi har haft 125 års jubilæum. Og fra Kommunens side eller nærmere Borgerrepræsentationens side blev der holdt en flot reception i festsalen på Københavns Rådhus. Og her anerkendte overborgmesteren vores indsats gennem årene.

Men dette har Nørrebro lokaludvalg måske også betragtet som værende en hilsen fra dem. Der var ingen deltagere fra Nørrebro Lokaludvalg med til reception og der var heller ikke nogen lykønskninger derfra – trods et mangeårigt samarbejde

Er manglende enighed skyld i manglende belysning?
En læser har den tanke, at der måske er fordi, at Handelsforeningen altid har sat sig på bagbenene, at man ikke mere fra politisk side vil støtte julebelysningen.

Nu har vi ret flittig været repræsenteret i diverse områdeløft og kvarterløft i tidens løb, og når det især gælder trafikforhold, så har vi ikke været enige.

Men vi har det bidraget til mange ting i bydelen i tidens løb, også med pengetilskud, dengang foreningen var velhavende, således til Kulturelle Markedsdage og sociale tiltage på Nørrebro.

Politikere har blandet sig i debatten
På de sociale medier undrer man sig. Således har et par stykker henvendt sig til Nørrebro lokaludvalg, og her har de fået at vide, at det er Nørrebro Handelsforenings egen skyld, at der ikke bliver julebelysning

Også politikere har blandet sig i debatten. Men de har ikke forstået problematikken.

Ville ikke blande os i debatten
Vi har i Nørrebro Handelsforening indtil videre holdt os tilbage i debatten, da vi ikke ville ødelægge den igangværende indsamling, som tydelig viser, at en stor del af Nørrebros befolkning gerne vil have julebelysning.

Fået at videre, at vi er gået for vidt
Om der bliver julebelysning næste år, ja det må vi da håbe. Vi er afhængig af tilskuddet fra Nørrebro Lokaludvalg. Men hvis de mener, at julebelysning er kommercielt, så er det ikke noget at gøre. Og som det fremgår af overstående, kan vi heller ikke forvente det.

I debatten i medierne har mange opfordret til, at der forhandles om en løsning. Men det synes også umuligt. Allerede da vi udsendte vores presseinformation om manglende julebelysning for blandt andet at orientere befolkningen på Nørrebro fik vi af Nørrebro Lokaludvalg at vide, at ”vi var gået for vidt”.

Mangfoldighedsfest
I Berlingske Tidende har Eva Selsing ironiseret over problemet. Hun skriver: 

  • Borgerdyrsfænomenet ”Jul” har det ikke nemt på Nørrebro. Her råber handelsforeningen nu op, eftersom støtten til julebelysning, man plejer at få fra Nørrebro Lokaludvalg, er blevet sløjfet. Da opbakningen fra de handlende ifølge foreningen er ”dalende”, der er hærværk mod træer, lyskæder og lignende fra folk, der er modstandere af julepynt(!), og fordi pynten er dyr, betyder det nul i belysning i år. 
  • En forretningside til de kommende år kunne dog at være at droppe julen helt og indføre en ”mangfoldighedsfest” i stedet. Mon ikke hærværket ville blive mindre – og man kunne klemme et par millioner ud af det rare lokaludvalg ril dét gode, ikke – småborgerlige formål, i stedet?

Det er Politikerne, som ødelægger julepynten!
I Jyllands Posten har Jens Kindberg skrevet et indlæg under overskriften ”Det er ikke muslimerne, men politikerne, som ødelægger julepynten i København” Her konstateres det, at det ikke er shawarmabutikkerne, som ikke gider at medfinansiere. Det er er heller ikke de muslimske butiksejere – det er de folkevalgte, som ikke længere ønsker julen i København (Nørrebro – red.)

Artiklen konstaterer, at Handelsforeningen gerne vil bakke op bag julebelysningen, men Nørrebro lokaludvalg som er finansieret af det røde flertal i Borgerrepræsentation har smækket kassen i: 

  • 120.000 kroner nægtede lokaludvalget at spytte i kassen til julebelysningen. Handelsforeningen kom selv med deres eget bidrag.

Inden Nørrebro Lokaludvalg igen ”farer i flint” så er det ikke vores ord, men Jens Kindberg´ s. Han fortsætter meget tankevækkende: 

  • Jeg håber personligt, at flere vil skræppe lidt i kassen, så vi sikrer julebelysningen i en af de mest udanske bydele i København. Minoriteterne skal se julepynt. I deres bydel, ellers er det svært at overbevise dem om, at de bor i Danmark. Især på Nørrebro hvor den største repræsentation af 2. og 3. generationsindvandrere er bosat.

Kommer der mere julelys næste år?
Vi ved det ikke. Som det vil fremgå af dette indlæg, er vi afhængig af offentlig tilskud. Som en lille forening har vi ikke mulighed for at rejse pengene selv. Og opbakningen hos det lokale erhvervsliv ligger omkring 28 pct. Når de yder tilskud forventer de at julekæden hænger lige uden for deres dør.

Dette resultat er opnået efter, at bestyrelsesmedlemmer har brugt 14 dage bare på indsamling.

Og fra Nørrebro Lokaludvalg er meldingen: 

  • Det står ikke jul nogen steder i Lokaludvalgets kommissorium.

Selvfølgelig skal vi have jul
Yildiz Akdogan har været den store igangsætter for at der alligevel skal være jul på Nørrebro. Hun siger blandt andet til Kristeligt Dagblad: 

  • Nørrebro er en mangfoldig bydel, og det skaber bare mere samhørighed, at der er julehygge, lys og varme, som man er fælles om. Nu har jeg været lidt rundt hos de lokale handelsdrivende, og de er også begejstrede for det. Jeg har i hvert fald ikke hørt nogen, der har talt imod det. Og det er også rigtig mange, der har skrevet på min Facebook, at ”selvfølgelig skal vi have jul”, og det er altså ikke kun folk med efternavnet Jensen”

Glædelig jul til alle
Vi vil i Nørrebro Handelsforening gerne ønske alle en glædelig jul, både til dem der har bidraget til vores juleindsamling og til andre.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16