Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Store forandringer hos Politiet

Københavns Politi skal omorganiseres. Og så er tilliden til politiet dalende. Det sker måske fordi politiet er tvunget til at prioritere. Endnu har de ikke fået bugt med overarbejde. Bevogtning og grænsekontrol tager endnu mange betjente. Stærke lokalpoliti og kriminalpræventiv arbejde ville være ønskværdigt. Tryghed i udsatte boligområder kræver synligt politi. Meget overraskende falder volden femte år i træk. Men der har været 35 skudepisoder i år. Europol – aftale svækker dansk politi. Dansk politi burde ikke have forhindringer. Og så skal de løse de opgaver, som de er gode til. Men åbenbart kniber det med betjentenes efteruddannelse.

Københavns Politi skal omorganiseres
Hele organisationen omkring Københavns Politi skal omorganiseres. Station City på Halmtorvet skal nedlægges og der sker en hel masse andre ting. Alt dette skal ske frem til 2020.

Tilliden til politiet er dalende
Men egentlig skal der vel også ske noget, for tilliden til politiet er dalende. 11.203 danskere har været med i en undersøgelse. De skulle svare på om de var enige i følgende spørgsmål: 

  • Jeg har tillid til, at politiet vil hjælpe mig, hvis jeg har brug for det.

17,6 pct. eller cirka hver sjette sagde nej. I 2013 var dette tal 14,7 pct.

Andelen af de borgere, der sagde ja er faldet fra 84,3 pct. til 81,1 pct.

Politiet har måttet prioritere
Årsagen har nok været, at politiet har måttet prioritere anderledes end før. Fare for terrorangreb, grænsekontrol fokus på rocker – og bandekriminalitet, cybercrime og meget mere. Møgsager fra alarmcentralen spiller selvfølgelig også ind.

På Politiskolen arbejder man også med begreber som ”Imødekommenhed, åbenhed og venlighed”. Det vigtigste er, at alle føler tryghed uanset hvor de befinder sig.

Endnu ikke fået bugt med overarbejde
Politiet har jo langt fra fået bugt med deres overarbejde. Og man har lige forlænget bevogtningen af grænsen. Det trækker også på ressourcerne. Og politiet bevogter stadig terrormål.

Stærkere lokalpoliti og kriminalpræventiv arbejde ønskværdigt
Stærkere lokalpoliti og kriminalpræventivt arbejde er ønskværdigt. Dialog mellem borger og politi ville være gavnligt. Betjente bør igen blive en naturlig og respekteret del af gadebilledet. De bør selvfølgelig også være at finde i udsatte boligområder.

Efter mørkets frembrud bør bander og unge kriminelle ikke få frit spil, derfor er det en dårlig ide, at lukke lokalstationer.

Tryghed i udsatte boligområder kræver synligt politi
Hver fjerde boligorganisation mener ikke, at politiet gør, det der kan forventes, når det gælder at forebygge og bekæmpe kriminalitet. Politiet svigter blandt andet arbejdet med at opbygge sociale relationer til kriminalitetstruende unge.

Tryghed i udsatte boligområder kræver et synligt politi og en god forebyggende indsats. Det er ikke banderne, der skal overtage kontrollen i områder og tage magten fra civilsamfundet og naboskabet.

Især er det lige nu store udfordringer i Voldsmosekvarteret.

Mindre vold i Danmark
Rambøll er lige kommet med en rapport, der hedder Vold i Danmark 2015. Den er udarbejdet for Det Kriminalpræventive Råd.

Rapporten fortæller, at antallet af voldsskader er på 11.732, og det er et fald på 1.000 i forhold til 2014. Og det er femte år i træk, at skaderne falder.

Men nu er det ikke altid, at voldsoffer opsøger læge og anden hjælp. På samme måde kan politiets anmeldelsestal heller ikke give det helt korrekte billede af forholdene. Det er dog som om, at volden rammer en bestemt gruppe.

Således er andelen af voldsramte indvandrere og efterkommere registreret på skadestuerne steget fra 16 pct. til 22 pct. i perioden 2008 – 2015.

35 skudepisoder i år
Bekæmpelse af organiseret kriminalitet bør styrkes. Bagmandspolitiet bør også være i stand til at tage sig af de større sager.

I 2016 er rocker – og bandekonflikten taget til. 35 skudepisoder i år er det blevet til. Nu forlanger DF at få at vide, hvor mange penge det koster politiet at bruge kræfter på dette. Justitsministeren er positiv stemt over for ideen. Og det bliver brugt anseelige ressourcer på det. DF vil også have at vide, om det er andengenerationsindvandrere, der står bag hovedparten i bandekonflikten.

Europol aftale svækker dansk politi
Dansk Folkeparti bliver også tvunget til at vælge, retten til grænsekontrol eller adgang til Europol. For vores fortsatte ret til adgang afhænger af om vi fortsat er medlem af Schengen.

Tilbuddet fra EU – Kommissionen vil give dansk politi fortsat adgang via et mellemled, som det kræver et telefonopkald at få fat i. Hvor lang forsinkelse det er, afhænger af hvor mange forbindelsesofficerer, der er til at få fat i telefonen. Vi vil også få adgang til strategiske analyser. På kort sigt er Rigspolitiet tilfreds med den skitserede aftale.

Men Rigspolitiet erkender også, at den manglende direkte forbindelse til databasen begrænser dansk politis mulighed for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet sammenlignet med fuldgyldige medlemmer af Europol. Dansk Politi vil således ikke få tilbudt håndholdte terminaler som kollegaerne i medlemslandene med direkte og øjeblikkelig adgang fra politibilerne.

Cirka 250 gange om dagen bruger dansk politi denne database.

Dansk politi burde ikke have forhindringer
Dansk politi bør havde de bedste muligheder for at bekæmpe kriminalitet uanset om det gælder menneskesmugling, narkokriminalitet, røverbander, misbrug af børn, økonomisk kriminalitet, menneskehandel, prostitution eller terror.

En meget stor del af de forbrydelser, som finder sted i Danmark og op nettet, stammer desværre fra andre lande. Derfor giver der ingen mening at lave forhindringer. Politiet vil uden tvivl stå meget svagere med den nye Europol – løsning. De er svækket i at bekæmpe grænseoversskridende kriminalitet.

Politi skal løse de opgaver, som de er gode til
Forandringer er det også sket med hensyn til uddannelse. Vi får nu en slags discount – politi, de såkaldte politikadetter. De skal overtage bevogtningsopgaver. 345 stykker skal det uddannes i første omgang.

Men hvorfor skal politi dag og nat stå og bevogte terrormål. Findes der ikke teknologi, der kan erstatte politiets bevogtningsopgaver? Nej vi skal ikke have diverse vagtværn til at lave politiets arbejde, så bliver det en slags øget militarisering af vores gader. Det er der ingen, der kan være tjent med.

Politiet skal blive ved med at løse de opgaver, de er gode til. Etaten er en dyr post, og hele tiden forsøger man at effektivisere, og det er sandelig ikke alt, der er lige heldigt. Man skal ikke udvande politiet. Men hele tiden må den enkelte betjent slås mod privatiseringstanker, hovsa – løsninger og en sikkerhedsbranche, der har held med at smøre politikere. Vi skal satse på politiets faglighed.

Det kniber med efteruddannelse
I 2016 vil 500 betjente forlade deres job. Og det er længe til, at nyuddannede i tilstrækkelig antal er på gaderne. Her tænkes på fulduddannede. En betjent fortalte ”Den Gamle Redaktør”, at det kniber med efteruddannelsen inden for politiet. Man skulle tro, at der med den nye type kriminalitet var et vigtigt fokusområde.

Vi har mange gange tidligere skrevet om politiet på vores hjemmeside. Se i vores elektroniske arkiv. Brug vores søgefunktion. I forbindelse med denne artikel skal vi lige gøre opmærksom på, at vi netop har skrevet en artikel om udsatte boligområder og om bander.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16