Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Overvågning, Aflytning og Hacking(59) Facebook

Dette er en specialudgave af vores tema. Det handler om et meget aktuelt emne, nemlig Facebook. Nye afsløringer er kommet frem. Har du downloadet dine Facebook-data? Cambridge Analytica og Trump. Trum-rådgiver indblandet. Vinderen er den, der betaler mest til Facebook. Immigranter undersøges på Facebook, fem år tilbage. Danske partier gør det også. Er valgkamp blevet data-polisme? Man mangler etiske regler. Hvad er algoritmer? De digitale teknologier udfordrer os. Facebook kender os bedre end de allernærmeste. En dag bliver Facebook hacket. Brug ikke Namestests eller quizzer. Big Data er en kæmpe industri. Det er en trussel mod vores demokrati. Efterretningsvæsner og jobcentre jubler. Facebook er gået i flyverskjul. De undersøger om følelser er smitsom.

Har du downloadet dine Facebook-data?
Har du prøvet at downloade dine Facebook-data? Her kan du se alle de beskeder du har sendt og modtaget de sidste ti år. Her kan du også finde telefonnumre på en masse af dine kontaktpersoner. Du kan også se, hvor mange annoncører man har delt dine oplysninger med. Man kan også se, hvilke algoritmer og hvilke typer annoncer du synes, er interessante.

Cambrigdge Analytica og Trump
På din GPS kan du finde hjælp. Til gengæld ved man også, hvor du er. Facebook udfordrer vores demokrati og frihedsrettigheder. Det var jo det Cambridge Analytica og Trump-kampagnen gjorde.

Man fik adgang til personlige informationer til 50 millioner Facebook-brugere. Dette brug og misbrug af brugernes data har i den grad skabt dønninger.

Man indrømmer, at man har bygget modeller til at udnytte, hvad de vidste i forvejen og så ”gå efter indre dæmoner” Det er jo også en smart måde at vinde en valgkamp på. Man kunne forudsige og påvirke, hvor amerikanske vælgere ville sætte deres kryds ved præsidentvalget i november 2016.

Trump – rådgiver indblandet
Man satte ind med en målrettet politisk påvirkning. Og det lykkede i den grad. Ifølge New York Times er Cambridge Analytica stiftet med et indskud på 15 millioner dollar fra den republikanske støtte og milliadær Robert Mercer samt Steve Bannon, fyret rådgiver for Donald Trump.

I skjulte videooptagelser på Channel 4 vises, at Cambridge Analyticas topchef åbent fortæller, at selskabet også bruger lyssky metoder såsom bestikkelse og forførelse af modkandidaterne.

Vinderen er den, der giver Facebook mest
Inge tvivl om, at firmaet udnyttede Facebook til at høste millioner af folks profiler. Den præsident, der vil vinde valget er den, der lægger den største sum penge hos Facebook.

Gad vide om man brugte samme metode, da der var Brexit – afstemning i Storbritannien?

Immigranter kigges i kortene, fem år bagud
Og når vi nu er i Trumps USA, så vil man nu gå fem år tilbage og tjekke immigranternes brug af de sociale medier. Måske skulle du også være lidt påpasselig med at angribe Donald Trump og den amerikanske regering, hvis du skal en tur derover.

Men 15 millioner potentielle immigranter kan blive påvirket af de nye regler. Men det officielle USA siger, at det er kampen mod terror, som bevirker dette tiltag.

Danske partier gør det også
De danske partier gør det også. De laver målrettede kampagner på baggrund af Facebooks profilering. Muligheden for manipulation er store. Man kan få Facebook til at målrette reklamer til personer, der er interesseret i Socialdemokratiet.

Ingeniøren.dk har spurgt de danske partier, hvor vidt de har deltaget i møder med Cambridge Analytica eller Blue Labs eller bruger noget lignende som Trump – kampagnen benyttede sig af. Men partierne har været meget tavse.
Berlingske Tidende har også spurgt partierne. Her var man heller ikke så åbenmundet.

Er valgkamp blevet data-polisme?
Moderne valgkamp er en form for data-populisme, hvor partier og politikere har mulighed for at sælge et bestemt budskab. Det ændrer fuldstændig den måde et demokratisk valg foregår.

Det er selvfølgelig gratis for dig at være på Facebook, men du betaler alligevel med alle dine data og handlinger. Det er heller ikke uden risiko, at du bruger apps. Du skal nok også afstå fra at bruge quizzer på Facebook.

Man mangler etisk kodex
Herhjemme har man heller ikke et etisk kodex for, hvordan man som politiker eller parti bør markedsføre sig selv og sine budskaber.

Om det der er sket med Facebook er lovlig eller ulovlig flytning af data er i princippet ligegyldigt men det sætter hele Facebooks forretningsmodel under angreb.

Hvad er algoritmer
Vi skal forstå algoritmens rolle. En algoritme er et stykke computerkode, der ved hjælp af regnekraft kan genkende f.eks. mønstre og forudsigelig hjernekapacitet. Algoritmer står også bag dine valgmuligheder når du skal vælge en serie på Netflix, købe en gave over nettet, eller læse de daglige nyheder.

Algoritmer på computeren er i stand til at forudsige vores adfærd og handlemønstre. Disse påvirker også vores færden og valg på nettet. Ydermere er disse også i stand til at fodre os med informationer, viden og forestillinger, som i forvejen matcher vores syn på verden.

Det er algoritmerne, der vælger for os på Google, og det er dem, der viser nyhederne på Facebook. De er konstrueret sådan, at de matcher noget af det, du allerede har set. Se dette er en stor del af forretningsgrundlaget for Facebook, Amazon og lignende.

De digitale teknologier udfordrer os
Problemet er, at de digitale teknologier udfordrer os ved at gribe ind i vores samfundsstruktur, juridisk, økonomisk, demokratisk, uddannelsesmæssigt, sundhedsfagligt og videnskabeligt.

I øjeblikket styrer disse algoritmer os. Tænk, hvis vi var i stand til at styre dem. Vi og næste generation skal til at lære en masse om informatik, ellers løber algoritmerne af med os. Det haster med at få dette begreb indført i folkeskolen.

Facebook kender os bedre end de nærmeste
I 2015 testede forskere, hvor præcise disse algoritmer var. Ud fra blot ti likes var algoritmen mere præcis ens en kollega. Ved hjælp af 70 likes kunne den slå en ven eller en sambo. Ved 150 likes kunne den slå et familiemedlem. Og ved 300 likes kunne algoritmen slå ens livsledsagerske.

Forskere hævdede selv, at algoritmen var særlig effektiv til at forudse blandt andet politiske holdninger, helbred og brug af stoffer og alkohol.

En dag bliver Facebook hacket
Det vil være fristende at bruge din Facebook-profil til at få adgang til internetsider som Zoosk, Netflix og Spotify, så undgår du, at skulle udfylde en masse personlige oplysninger. Men gør det ikke. Det giver nemlig hackere en direkte adgang til dine personlige oplysninger.

En dag bliver Facebook hacket. Og dermed også Google. Dermed bliver du sårbar, jo mere oplysninger som du samler på de sociale medier.

Brug ikke Namestests eller quizzer
En af de tjenester der har et dårligt ry er Nametests.com. Her er en side, hvor du kan tage mere end 1.500 tests. Du kan blandt andet finde ud af, hvor sexet dit kælenavn er. Du giver gennem disse tests adgang til alle dine oplysninger og billeder.

Hvad hensigten egentlig er, vide sikke. Men disse tests kan føre til lækager, spam eller i være tilfælde dobbeltprofiler. Her bliver din profil så duplikeret og misbrugt.

Big Data er en kæmpe industri
I sidste ende er det op til dig, om du har tillid til afsenderen og hvor meget du fortæller om dig selv på Facebook. Husk at indsamling af data er blevet en kæmpe industri, såkaldt Big Data, ikke mindst for Facebbook selv. Du skal nok udvise forsigtighed også af hensyn til dine kontaktpersoner.

En forretningsmodel, som vi ikke kan gennemskue
I Danmark er det tilsyneladende de færreste, der har forvoldt sig kritisk til Facebooks omgang med vores private data. Hele 67 pct. af danskerne er på Facebook. De fleste af os siger ja til, at vores data må deles. Og de pålægger sig ikke et ansvar i brug af vores data. Men nu tager det også oceaner af tid, hvis du skal gennemlæse alle privatlivsbetingelser. Og så burde du også hele tiden holde dig orienteret om ændringer.

Stort set er den enkelte borger på fuldstændig egen hånd. Hele internettets infrastruktur er flettet sammen på baggrund af en forretningsmodel, som vi aldrig har taget stilling til, om vi ønsker.

Facebook er værre end STASI
Vi foragter STASI og deres metoder dengang i Østtyskland. Ved hjælp af informanter lykkedes det dem at indsamle 173.081 stykker personoplysning om måneden. Til sammenligning indsamler Facebook 1,23 milliarder stykker personoplysning om måneden, eller sagt på en anden måde, mere end 7 millioner gange flere oplysninger om dagen.

Hvad nu med EU´s nye dataforordning?
Facebook overholder ikke loven, mener Forbrugerrådet. Rådet retter en skarp kritik mod måden det sociale medie deler dine oplysninger med andre. En tysk domstol er kommet til samme resultat. Men herhjemme er myndighederne tilbageholdene over for deres krav til Facebook.

Datatilsynet er dog klar til at indføre regler, så Facebook – brugere kan spore, hvorfor de modtager bestemte annoncer og historier på de sociale medier. Men snart kommer EU også med deres regelsæt. Så bliver det spændene at se, hvad der sker med Facebook. Og det ser ud til at dette firma ikke mere har styr på sine egne processer, ikke har styr på egne date og sin egen etik.

Danske politikere tilbageholdne over for giganterne
Men danske politikere er usædvanlig tilbageholdene med at kritisere de store tech-giganter. Her kan de markedsføre sig selv, uden at få stillet kritiske spørgsmål fra nærgående journalister. Facebook er et effektivt redkab for partierne til at markedsføre sig direkte over for vælgerne.

Bare folk betaler
Facebook er blevet et globalt datamonster. Man har ikke styr på forretningen. Måske er man ligeglad med den. Bare folk betaler. Selvfølgelig har vi alle været glade for Facebook og Google. Vi er kommet til orde og bruger alle sammen adgangen til information og til at blive hørt.

Her har ligesindede fundet sammen og har bekræftet hinanden

Efterretningsvæsner jubler
Mon ikke også efterretningsvæsner verden over jubler over Facebook. Danske kommuner jubler også, for her kan man følge kontanthjælpsmodtagers gøren og laden. Tænk engang, hvis de snyder. Det gælder også alle dem, der har været så heldig at få offentlig hjælp i større eller mindre grad. Og mon ikke forsikringsselskaber har koblet sig på?

Og denne Mark Zuckerberg som helst vil fremtræde som The good Fellow, har solgt annoncer til de russiske troldefabrikker for millioner af dollars. Facebook har lånt millioner af data til et firma brugte til at manipulere millioner af amerikanske vælgere.

En trussel mod vores demokrati
Ja og Facebook tjener også penge på, at andre udsender misinformation. Facebook vidste, at folks data blev brugt til andet end forskning. Hvorfor blev brugerne ikke advaret? Det tyder på, at Facebook er blevet så stærk, at det er en trussel mod vores demokrati. Det kan målrette kommunikation, vinde valg, manipulere med holdninger og flytte stemmer.

Det handler ikke mere om kun køn, alder og geografiske placering. Facebook stiller annonceredskaber frem til alle partier, også i Danmark. Bare man betaler for det. Budskaberne rammer nu præcis ens bekymringer.

Facebook går i flyverskjul
Nu handler det om, hvem der er bedst til at ramme folks følelser og til at manipulere budskaberne på den rette måde i et uigennemskueligt digitalt overvågningssystem.

Hver gang skandaler sættes i forbindelse med Facebook så løber de og Zuckerberg fra ansavet. Gang på gang kryber de i flyverskjul.

Er følelser smitsom?
Facebook har et kæmpe laboratorium med 59 forskere. De foretager dagligt eksperimenter i social adfærd. Her foregår alt meget hemmeligt. Men noget af det, der er kommet ud, er at man i øjeblikket er ved at finde ud af om følelser kan være smitsom. Og spørger man Facebook om, hvad det skal bruges til, ja så er svaret at man målretter systemet til brugernes ønsker.

Man har en drøm på Facebook, at blive Verdens avis nummer et. Er det demokratisk. I dag ved vi at alle vore eksisterende medier er farvet. Men det har vi vænnet os til.

Hver femte svensker vil kvitte Facebook
Hver femte svensker overvejer, at droppe deres Facebook-profil. Overraskende er det, at der først nu bliver stillet spørgsmål til Facebook. Snowden afslørede allerede i 2013, hvordan britiske og engelske efterretningstjenester sugede indhold ud af Facebook. Og de har såmænd også haft adgang til dine telefonsamtaler gennem Messenger.

Ja for ti år siden gik det rygter om, at Facebook var et CIA – projekt, for ingen andre ville vel samle så mange data om personer.

Begavet chef, der siger mange provokerende ting
Hvis individer bliver gennemsigtige for magthavere, bliver de manipulerbare. Men det ser ud til at brugerne nu endelig er blevet modtagelig over for den måde, som Facebook bruger deres data.

Det hele bliver ikke bedre for Facebook, at netmediet Buzzfeed har offentliggjort et notat, som en person fra Facebooks inderkreds har sendt. Personen, Andrew Bosworth skriver, at hos Facebook overtrumfer vækst og det at kunne forbinde mennesker alt andet: 

  • Det kan være skidt, hvis det bliver negativt. Måske kan det koste liv, hvis nogen udsættes for mobning. Måske vil nogen dø i et terrorangreb, der er koordineret med vore værktøjer. 
  • Den grimme sandhed er, at vi tror på det at forbinde mennesker i en grad, så alt, hvad der tillader os at forbinde flere mennesker så hurtigt som muligt, er ”de facto” godt

Zuckerberg beskriver forfatteren til dette, Bosworth som en ”begavet chef, der siger mange provokerende ting”. 

  • Dette var vores specialudgave af ”Overvågning, Aflytning og Hacking” Det handlede om et særdeles aktuelt tema, ”Facebook” Du kan finde alle udgaver af vores tema i vores elektroniske arkiv. Brug søgefuntionen. Ja så kan du også finde os på Facebook, hvor vi opdaterer flere gange dagligt. Det er så spændende, hvad diverse magthavere og efterretningsvæsner kan få ud af disse opdateringer. Og for den sags skyld også ud fra de over 3.200 artikler, der ligger fremme i vores database.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16