Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Detailhandel i juni 2018

Selv om forbrugertilliden er i top, så kniber det med at bruge penge. Vi skal også kigge på en ny handelsgade i Mjølnerparken med 16 lejemål. Dansk Supermarked skifter navn. Per Bank fra Dansk Supermarked fik opmærksomhed, da han ville flytte grænsehandlen nord på. Coop lukker butikker. Selvbetjente kasser bliver indført i Coop. Aldi vil vende 8 års nedtur. Fair konkurrence ønskes. Hver dag modtages 28.000 pakker fra Kina. Her snydes der i den grad. Og så er der nogle der kæmper for pølsevognens bevarelse. Pas på lommetyve her ved sommertid, siger politiet. Atter engang lover Københavns Kommune bedre service-kultur for erhvervslivet. Man bør nok ikke blive ved med at ignorere ønskerne fra de små og mellemstore virksomheder i kommunen.

Det kniber stadig med købelysten
På trods af opsvinget, flere i job og stigende huspriser, så tøver danskerne stadig med skrue op for forbruget. Detailsalget udvikler sig svagt. I december til og med februar var detailsalget tilmed faldende. Denne tendens blev vendt i marts, hvor detailsalget steg med 0,4 pct. Men stigningen er ikke fortsat.

April bød på en marginal stigning i detailsalget på 0,2 pct.

Forbrugertilliden stiger
De danske forbrugere ser lyst på den nuværende og fremtidige økonomiske situation. Forbrugertillids – indikatoren for maj viste 9,3. Dette er markant højere end maj sidste år. Familiernes økonomiske situation ser åbenbart bedre ud siden vi ikke fik storkonflikt.

Forbrugerne mener også, at dansk økonomi har det bedre på samme tid næste år.

Det kniber stadig med service fra Københavns Kommune
Mange gange har Københavns Kommune efterhånden bebudet, at der skal en anden servicekultur til over for erhvervslivet. Men kommunen ligger stadig i bunden. Nu skal der fokuseres på 37 punkter, hvor man skal gøre det bedre. Den måde erhvervslivet møder kommunen er stadig for dårlig. For flere år siden var en masse embedsmænd på besøg hos Nørrebro Handelsforening for at få en lektion i, hvad der kan gøres bedre. Men indtil nu har dette dog ikke hjulpet.

Det skal være attraktivt at drive virksomhed i København. Derfor er det vigtigt at få styrket forholdet til erhvervslivet. Men det går desværre den anden vej. Det har Nørrebro Handelsforening også mærket. Måske burde kommunen begynde at analysere, hvad det er, at erhvervslivet er utilfreds med. Man bør ikke ignorere de små og mellemstore virksomheders ønsker og behov. Så lander man atter engang i bunden af Dansk Industris hitliste.

Ny handelsgade i Mjølnerparken
Bo-Vita, der tidligere hed Lejerbo, København er sammen med KHS Arkitekterne klar med nogle af de første nybyggerier, som skal udvikle det almene boligkvarter Mjølnerparken løbende frem mod 2023.

Et af projekterne er et handelsstrøg, som kommer til at bestå af 16 butikslejemål, som bliver placeret ud mod Mimersparken. Det samlede detailhandelsareal bliver på ca. 2.000 kvm. Dagligvarebutikken kommer til at udgøre 1.000 – 1.200 kvm.

Det er målet, at handelsgaden skal tiltrække gæster fra de omkringliggende bydele og de mange mennesker, der dagligt færdes i området. Sammen med grønne fællesarealer og et nyt kulturhus får området et helt nyt udtryk.

Handelsgaden bliver mere end 300 meter lang. Den vil bestå af ca. 16 lejemål, hvor de mindste vil være ca. 50 kvm. I nogle af hjørnelejemålene vil der være mulighed for udeservering. De første butikker vil allerede stå klar i 2019 eller 2020.

Man vil gøre op med områdets dårlige ry. Overborgmester Frank Jensen siger i et forord til præsentationen af planen: 

  • En ny handelsgade vil bidrage til øget aktivitet og dagligdagsliv i området og gøre kvarteret til et sted, hvor man har lyst til at mødes. Det gælder både for beboerne i området, men også dem, der bor andre steder i bydelen. Det er vigtigt, at vi sammen får sat gang i udviklingen, og jeg glæder mig til at følge etableringen af handelsgaden på Borgmestervangen og håber, at mange handlende vil se potentialet i at medvirke til at gøre gaden til et attraktivt handelsstrøg.

Dansk Supermarked får navneforandring
Dansk Supermarked skal fremover hedde Salling Group. Ja det sker allerede fra 1. juni. Det er et endeligt opgør med A.P. Møller. Nu deler Salling Group masser af penge til godgørende formål. Og det vil koncernen godt have at kunderne husker. Men mon ikke, der skal ofres lidt skillinger på, at gøre navnet kendt øst for Århus.

Jo det var i 1906, at Ferdinand Salling at fundamentet til Dansk Supermarked blev skabt, da den første manufakturhandel blev dannet i Århus. Den bliver i 1960 udvidet, da sønnen Herman Salling stifter selskabet Jydsk Supermarked og lancerer et nyt varehuskoncept, der samler fødevarer og tekstiler under et tag. Varehuset gik under navnet Føtex.

Omsætningen steg i 2017 med 906 mio. kr. til 58,8 milliarder kr. I dag er det i koncernen 53.000 ansatte og 1.520 butikker. En vigtig ting er at man har købt de sidste19 pct. aktier fra A.P. Møller.

Flyt Grænsehandelen
Flyt grænsehandelen nord for den dansk-tyske grænse. Hokus – Pokus så er alle problemer løst. Danskerne køber dansk i den danske statskasse og skaber danske arbejdspladser.

Den ellers meget alvorlige topchef i Dansk Supermarked, Per Bank Havde fået en lys ide. Opret en afgiftsfri zone mellem Højer Sluse i vest og Rinkenæs i øst.

Han brændte igennem i samtlige medier den dag og også hos politikerne. For selvfølgelig var hans forslag ikke ærlig ment. Det var en provokation for at få offentligheden i tale. Ja selv politikerne reagerede den dag.

Ifølge Skatteministeriet udgjorde grænsehandlen i 2015 ni milliarder kroner. Men sønderjyderne kører også over grænsen, når de skal have repareret biler og tænder. Ja mange serviceydelser er væsentlig billigere syd på. Derfor mener de, at det reelle beløb er væsentlig højere.

Og sønderjyder ved udmærket, at de skal købe de gode varer i almindelige tyske dagligvarebutikker. Her er varerne endnu billigere og mindst i lige så god kvalitet som de danske varer.

Coop lukker butikker
Coop lukker 16 lokale brugser efter at de har lukket en masse Fakta – butikker. De 16 butikker har belastet Coop med et tocifret million underskud. Ja foruden var 47 Fakta butikker lukket inklusive på Østerbro og Nørrebro. Ja i februar bebudede man lukning af 11 Irma – butikker.

Selvbetjente kasser i Coop
Som den første kæde i Danmark har Fakta indført selvbetjente kasser. Meningen er at disse kasser skal indføres i alle 359 butikker. Meningen er, at man selv kan scanne varerne via mobiltelefon og lægge varerne direkte i indkøbsposen. Konceptet kalder man Bip & Betal.

Aldi vil nu vende 8 års nedtur
Aldi har tabt halvanden milliard kroner på 8 år i Danmark. Og Aldis 189 butikker præsenterer i år i alt et underskud på 329 millioner kroner. I løbet af 2017 lukkede man også 32 Aldi – butikker.

Fra Tyskland er der kommet et kapitaltilskud på 1,5 mia. kr.

Alt dette indebærer, at 150 Aldi – butikker skal flytte. Nu skal man i gang med mere moderne discount og mindre tysk grænsehandel. 25 af kædens butikker har allerede fået en overhaling.

Fair konkurrence ønskes
I 2017 handlede danskerne for 123 mia. kr. på nettet. 41 mia. kr. blev brugt i en udenlandsk net-butik. Udviklingen går stærkt og særlig handelen med kinesiske net-butikker eksploderer. Hver dag kommer der gennemsnitlig 27.397 forsendelser fra Kina.

Man skal ikke betale moms af forsendelser under 80 kr. Samtidig er kontrollen af de udenlandske forsendelser meget mangelfuld. Dette betyder, at der meget let kan snydes. Ifølge EU skal reglen afskaffes inden 2021. Men det ville være en ide, at fjerne reglen allerede nu. Det har man gjort i Sverige.

Så burde man måske også sørge for en bedre kontrol af forsendelserne. Mange snyder mere eller mindre åbenlyst med momsen. Ja den internationale postforordning af 1874 hjælper også kineserne.

I Sverige er forsendelserne fra Kina mindsket, mens de vokser i Danmark. Svenskerne har også lagt et gebyr på. Ja på denne måde kan man let udkonkurrere lovlydige butikker.

En kamp for Pølsevognen
Hurra for Niels E. Bjerrum fra Borgerrepræsentationen, der vil kæmpe for pølsevognens overlevelse. Den er i fare for at drukne i udbuddet af økologi og Shawarmaer og pizzaer. I 1950 var der 400 pølsevogne i København. I dag er vi nede på 21.

Man har besluttet, at give pølsevogne positiv særbehandling ved at tillade udeservering og bedre adgang til elektricitet med såkaldte ”gøglerstik”.

Og det er ikke alle, der har råd til en frokost til 150,- kr. og 40 kr. til en sodavand på en restaurant. En pølsevogn er københavner – kultur. Det er en romantisk tidslomme, der sikkert også vil falde i turisternes smag.

Pas på – masser af lommetyve
Københavns Politi gør opmærksom på, at der er masser af lommetyve i København her i sommertiden. Vær meget opmærksom. Det er især københavnere mellem 18 år og 30 år samt turister, der bliver bestjålet.

Amazon og Butiksdød
Vi har tidligere i denne omgang haft særartikler om disse to temaer. De er desværre blevet meget aktuelle. Snart vil kunderne opleve færre butikker, og det går endnu stærkere når Amazon dukker op. 

  • Hvis de vil vide mere om detailhandel, ja så har vi masser af artikler på vores hjemmeside. Brug søgefunktionen og gå ind på vores hjemmeside. Se også vores Facebook, der bliver opdateret flere gange om dagen.

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16