Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

EM og Tour blev reddet

Vi var ved at miste begge store sportsarrangementer. Sorteper var Corona-krisen. For pludselig blev EM flyttet tæt op af datoen for Tour de France. For begge parter gælder det om at få mest ud af markedsføringen. Det lykkedes forhandlerne at finde et kompromis. Der vil komme masser af gæster til København. Og selv om det ikke er gratis at få disse arrangementer til byen, vil markedsføringen af København blive enorm. Men der mangler i den grad turister i København. Vi har godt nok tidligere ment, at der var for mange af dem på Nyhavn. Men hoteller og restauranter i København kæmper i den grad for at holde sig i live. Ikke alle vil være klar til at modtage de mange gæster næste år. Til den tid er de bukket under.

Er det ikke styr på situationen?
På Københavns Rådhus var det ved at brede sig en meget dårlig stemning. Det så ud til, at der ikke var plads til både EM og Tour de France. 

  • Jeg er rasende over, at der ikke er mere styr på situationen. Jeg er rasende over, at Frank Jensen ikke har involveret os mere og som en anden diktator sidder og træffer beslutninger alene.

Ja sådan sagde Carl Christian Ebbesen (DF), som har været tidligere kultur – og fritidsborgmester.

Flere borgmestre var sure
Også beskæftigelses – og integrationsborgmesteren var sur. Hun havde flere gange rykket overborgmesteren og embedsapparatet for at få svar på, hvor forhandlingerne stod.

Der var komplicerede forhandlinger for pludselig var EM i fodbold blevet flyttet. Frygten var også, at Tour de France for i år var blevet aflyst. Og så kunne det være at Touren var blevet flyttet til 2022.

Kommercielle knaster
Selv om EM – kampene efter planen ligger en uge inden Tour de Frances-begyndelse i Danmark er det store kommercielle knaster, der skal høvles væk.

Den sidste EM – kamp i Parken forventes spillet 28. juni, mens Tour – rytterne først 2. juli kører enkeltstart i hovedstaden. Egentlig skulle man synes, at dette var uproblematisk. Men Uefa ønsker at sætte aftryk på hovedstaden helt frem til EM – finalen den 11. juli.

Hvad skulle man prioritere?
Cecillia Lonning – Skovgaard skar igennem og foreslog at København skulle ofre Touren til fordel for EM i fodbold. 

  • Vi kommer formentlig aldrig mere til at se landsholdet spille en slutrunde i Danmark. Det her er vores landshold, og selv om cykelsport er fedt, er det ikke ligesom fodbold noget, vi lever og dør for. 
  • Vi har både lavet en aftale med ASO og Uefa. Ingen kunne have forudset den her situation, og bliver vi ultimativt tvunget til at vælge, bør vi vælge fodbolden. His EM falder til jorden, vil man når Tour de France begynder, stå og tænke ”det kostede os et EM”.

11 ud af 12 værtsbyer for EM havde allerede afgivet besked. Man ventede kun på København.

Man knoklede for at finde en løsning
Nu var det skam også noget at holde styr på. Der var et rod af rettigheder, synlighed og kommercielle aftaler, der stødte sammen. Ingen af partnerne ønskede at oplyse, hvor knasten helt præcis sad.

Frank Jensen oplyste at alle knoklede for at finde en løsning, så der kunne blive et brag af en sports – sommer i København. Man skulle finde en skabelon, så der var plads til alle.

De to gigantbegivenheder clashede måske ikke på datoer, hvor der skal kæmpes i Parken og på de danske veje. Men der var krig på kniven for det handlede om eksponering.

Blå og gul kæmpede mod hinanden
Der blev kæmpet om de to farver gul og blå. Og sportsfolket var ikke tilfredse med enten – eller, de ville have både – og.

Man skulle jo tro, at Tour’ en havde førsteprioritet. De kom først. Og mon ikke Frank bedst kunne lide disse folk? Men underlig var meldingen fra DBU, om at det var Fifty – fifty, om Danmark overhovedet fik EM. Man regnede vel med at også DBU ville kæmpe.

En kompleks proces
En arbejdsgruppe sad sammen med advokatfirmaet Horten og kiggede på de indviklede aftalekomplekser med Uefa igennem. Der var oceaner af rettigheder, kampagner, partnerskaber, aktivering og reservationer for mange penge. Et kæmpe puslespil skulle gå op i en højere enhed. Der blev kigget dybt ned i kontrakterne.

Det var en kompleks proces. Man skulle finde den rette løsningsmodel.

Hjælp fra Lillebror – Frederiksberg
Midt i dramaet fik København så hjælp af lillebror Frederiksberg. Her har man store arealer, som man kan bruge til markedsføring og reklame. Store logistiske udfordringer kunne så måske afhjælpes.

Men både Uefa og ASO var tvunget til at strække sig. Og hjælpen fra Frederiksberg har sikkert ikke gjort det værre at få en historisk folkefest til København.

Der blev plads til begge begivenheder
Sikkert var det, at Københavns Kommune ikke kunne komme ud af aftalen med ASO, så under alle omstændigheder ville Tor de France blive afholdt. Man kunne godt udtræde af aftalen med Uefa uden økonomiske problemer.

I sidste ende bøjede den franskekæmpe – organisation sig. Der er indgået et kompromis, så det bliver plads til begge begivenheder.

Vi kan nu se frem til, at Danmarks tre gruppekampe bliver spillet i Parken, samt en ottendedelsfinale uden dansk deltagelse.

I 11. time lykkedes det for alle ender at mødes. Alle kommer til at tale om Danmark og København internationalt i hvert fald som interesserer sig for sport, og dem er der heldigvis mange millioner af både Europa og verden.

København vil i den grad blive markedsført
København vil i den grad blive markedsført. Det er godt nok ikke billigt at få disse arrangementer til København. Men markedsføringsværdien er utrolig stor. På grund af Corona-krisen er turisterne blevet væk. I 2021 vil de i den grad komme tilbage. Spørgsmålet er så om virksomhederne vil overleve i denne svære tid. Mange hoteller og restauranter vil inden 2021 knække halsen, vurderer man i branchen.

I marts mistede København 480.000 overnatninger
I marts måned alene mistede hotellerne i hovedstadsregionen 480.000 overnatninger. Hvilket er det samme som hele landet tilsammen viser tal fra Wonderful Copenhagen. Nedgangen i turismen i hovedstaden er næsten dobbelt så stor som den samlede nedgang i resten af landet.

Udenlandske turister bruger 55 milliarder – og 24,5 milliarder i København
Hvert år bruger udenlandske turister 55 milliarder kroner i Danmark og med 24,5 milliarder kroner er København den destination, der omsætter mest på udenlandske turister.

Det går lang tid endnu før vi ser turister tage biller af ”Den Lille Havfrue”. Og når tyskerne kommer, så tager de flyet. Det ser ikke ud til, at man starter med fuld knald i Københavns Lufthavn. Mon ikke der kommer færre flyafgange til stærkt forhøjede priser!

40 pct. flere hotelpladser på vej
Men der bliver plads til alle dem, der kommer og skal se de store sportsbegivenheder. Fra 2019 til 2021 skal der bygges 8.000 nye hotelværelser i København og på Frederiksberg. Det er næsten 40 pct. mere end i 2018.

Sidst men ikke mindst er København en af Europas største konferencedestinationer. Der vil gå lang tid, inden dette marked er genetableret. Men mon ikke man så kreativ at lægge nogle af konferencerne op til disse sportsbegivenheder.

Alle danskere skal bruge 750 kr. til ”turistrelaterede forbrug”
Turister hjemmefra kan gøre en forskel, men hvis danskerne skal kompensere for de store tab som turisterhvervene herhjemme taber på udenlandske gæster, så svarer det alene i maj til at herboende personer skal bruge 4,4 milliarder kroner ekstra på turisme. Det svarer til at godt samtlige danskere skal bruge 750 kr. til ”turistrelaterede forbrug” lyder det i analysen fra Dansk Erhverv. 

  • Husk at vores Facebook bliver opdateret flere gange dagligt

Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16