Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

En grotesk Lorte-sag

Ingen folkevalgte skulle åbenbart orienteres om udledning af 290.000 tons kloakvand i Øresund. Hverken Borgmester eller minister vidste noget som helst. Men teknik – og Miljøforvaltningen havde givet tilladelse til det. Og ministerens egen styrelse – Miljøstyrelsen vidste besked. Og så viser det sig at inden for en periode på fem år er der udledt 120 gange så meget spildevand ud i Øresund. Det går i den grad ud over havmiljøet. Men åbenbart er man ligeglade. ”De grønne miljø – tanker” blegner i den forbindelse.

Er der foretaget miljøvurdering?
Tilfældigvis havde fagbladet Ingeniøren fået fat i en sag om at der fra søndag den 24. maj og fem dage frem skulle ledes 290.000 kubikmeter spildevand ud i Øresund. Det skulle ske ud for København og Skovshoved.

Grunden til dette er fordi byggearbejde forhindrer den sædvanlige rørledning i at lede spildevandet til et rensningsanlæg i København.

Og tilladelsen er givet fra Teknik- og Miljøforvaltningen i København. Resultatet af dette bliver så, at nu hvor badesæsonen snart starter, at badende københavner kan risikere at bade i brunt vand og det, der er værre. Man har overhovedet ikke foretaget en miljøvurdering.

Hverken borgmester eller minister kendte til sagen
Dyrelivet i Øresund kan desuden tage skade. Meget forståelig har miljøorganisationer, politiske partier, eksperter både fra blå og rød blok reageret.

Miljøministeren henviser til Københavns Teknik – og Miljøborgmester, der igen henviser til embedsmænd. Hun kendte ikke til sagen.

I Sverige er man dybt forarget
I Sverige har sagen også vakt forargelse. I SVT lød det sådan: 

  • Man kan sige, at forholdet allerede er ret dårligt og har været det siden 2015. Det har været problemer igen og igen og dette eksempel forstærker problemet
  • Det er et problem for Øresundsregionen, at vi får serveret lort på lort, men så meget skidt, som de efterlader, har vi ikke modtaget før.

Og fra Regionsrådet i Skåne lyder det således: 

  • Vi synes, det er for dårligt. Man kan måske forvente og acceptere udslip i tilfælde af en ulykke. Men det virker meget planlagt.

Ja selveste Greta Thunberg har brokket sig.

De kan nu også godt selv
Men svenskerne kan nu også godt selv. Der bliver nemlig udledt store mængder overløbsvand direkte i Øresund fra Malmø og Skåne. I 2019 var der 143 tilfælde af overløb fordelt på 40 forskellige steder i Malmø – området. Alene fra Malmø – området bliver der udledt 73 millioner liter spildevand.

Fra rensningsanlægget I Sjølunda bliver der sendt 300 millioner liter spildevand ud i æresund inden det bliver endelig renset. Det mangler at blive biologisk renset.

Skulle det bare udledes i hemmelighed for de folkevalgte?
Nu blev udledningen forhindret i allersidste øjeblik. Var meningen virkelig, at det bare i al hemmelighed skulle udledes i Øresund? Og så endda med en tilladelse. Og her bryster Københavns Kommune med, at vi har Verdens reneste badevand.

Forsyningsselskaberne Hofor og Novafos havde fået grønt lys til at sende spildevand fra Gentofte, Frederiksberg og København ud i havet, fordi hovedspildevandsåren, der normalt leder spildevandet til rensningsanlægget er lukket ned på grund af nybyggeri.

Embedsmænd kan godkende det uden indblanding!
Miljøministeren vil have det stoppet selv om hun ikke har myndighed til det. Og det kan også undre.

Hvorfor har Teknik og Miljøforvaltningen godkendt dette? Til TV2 Lorry siger Hans Christian Karsten, vicedirektør i Teknik og Miljøforvaltningen, at afgørelsen ikke er af politisk karakter. Som miljømyndighed kan man ikke nægte at give tilladelse i en sag som denne. 

  • Vores opgave er at afveje de mange forskellige hensyn i sagen inden for lovgivningens rammer. I den konkrete sag er virksomhedsmæssige interesser over for de miljømæssige konsekvenser.

For at skåne miljøet skal spildevandet ledes ud fire kilometer fra kysten et sted med gode strømforhold. I forhold til timingen mener Teknik – og Miljøforvaltningen, at det er bedre at lede spildevandet ud i havet nu end til efteråret. Med andre ord, tidspunktet lige inden badesæsonen er godt.

  • Hvis vi pålagde Hofor at vente til oktober, som det har været foreslået, ville havtemperaturen kunne været højere og påvirkningen af miljøet derfor blive større.

Ledning er åbenbart ikke bygget til byggeri overnpå
Spildevandsledningen kaldes Lynetteledningen og forbinder Strandvængets Pumpestation på Østerbro med Lynetten rensningsanlæg på Refshaleøen. Den skal lukkes ned, fordi den skal sikres, inden der bygges nye boliger på Svanemølleholmen på Østerbro. Vicedirektøren forklarer: 

  • Bliver arbejdet ikke udført, risikerer man, at trykket fra de nye bygninger får ledningen til at bryde sammen. Og så vil man have et virkeligt stort miljøproblem i København.

Åbenbart er ledningen ikke bygget sådan, at man kan bygge oven på den, som man skal i gang med.

Fremgangsmåden kan undre
Fremgangsmåden kan undre. Skal der ikke udfærdiges en rapport om, hvilke miljømæssige påvirkninger, sådan noget har. Gætter man bare på, at dette er det bedste. Så håber man bare på, at det ikke kommer ind i havnen eller på de hjemlige strande, men måske lander over i Sverige.

Det er mærkeligt, at der ikke findes en anden udvej. Risikoen er vel at badelivet i København ødelægges.

Skulle Øresund ikke indrettes som nationalpark?
Var det ikke noget med, at Øresund skulle indrettes som nationalpark. Det kan man da ikke, når man bare på den måde hælder urenset spildevand i Øresund. Herfra kan man godt forstå at svenskerne er rasende.

Det er et utroligt rigt dyreliv i Øresund. Der er dyr som søpindsvin, søstjerner, muslinger, orme og snegle. De kommer til at betale prisen for udledningen. Disse dyr er også fødegrundlaget for havets fisk. Hvis mange dyr lokalt vi gå til på grund af dårlige iltforhold, så vil det tage lang tid at etablere det igen.

Dansk naturfredningsforening og Øresundsakvariet mener, at udledningen sker på et skidt tidspunkt. Man risikerer nemlig voldsomme algeopblomstringer ved at tilføre så meget næringsstof til havmiljøet. Eksperter udtaler, at organisk stof og næringsstoffer spiser ilten i vandet.

Så er det lige en tvivlsom vandkvalitet med forhøjet algeforekomst.

Hvorfor inddrager man ikke eksperter?
Andre eksperter peger på, at såfremt der ikke findes andre løsninger, bør udledningen ske over meget længere tid. I stedet for fem dage burde udledningen ske over 14 dage. Man mener, at udledningen er ret voldsom.

I vintermånederne vil indvirkningen på dyrelivet være mindre skadeligt. Der er mindre lys, lavere vandtemperatur og typiske mere omrøring i vandet. Alt sammen forhold, der kan mindske algeopblomstringen og forbrug af vandets iltindhold.

Det kan undre, at Teknik- og Miljøforvaltningen slet ikke har inddraget eksperter eller politikere i deres beslutning som får så mange konsekvenser.

En travl søndag for borgmesteren
I sidste ende er det Teknik – og Miljøborgmesterens ansvar også, hvad hendes embedsmænd foretager sig. Hun fik en travl søndag med masser af overarbejde. For det første fik hun projektet udskudt 24 timer, derefter til efteråret, som hendes embedsmand i første omgang syntes varen dårlig ide.

Men samtidig forlangte borgmesteren, at hendes forvaltning skal orientere hende om, hvilke konsekvenser udledningen har for havmiljøet og biodiversiteten. Desuden vi hun have fastslået om afgørelsen kan ændres, hvis skadevirkningerne vurderes at være for voldsomme.

Utryghed hos Københavns borgere
Nogle eksperter mener at Teknik – og Miljøforvaltningen i denne sag har begået en del formelle fejl. Dette vil borgmesteren også have styr på.

Det kan undre, at borgmesteren er blevet orienteret om denne store sag. Det må give anledning for utryghed for Københavns borgere.

Man har allerede glemt i Københavns Kommune, at en udledning af spildevand i 2017 gav røde flag på syv strande fra Svanemøllen og nord på til Tårbæk Havn.

Er Øresund ikke et internationalt farvand?
Det hele virker amputeret, når Teknik – og Miljøborgmesteren skal læse om sagen i pressen. Og at Miljøministeren samtidig erklærer, at det er en kommunal opgave uden at hun har mulighed for at gribe ind. Her troede man også at Øresund var et internationalt farvand, hvor der måske gjaldt særlige regler.

Frederiksbergs borgmester: Undersøg miljøkonsekvenser
Flere af medlemmerne af Teknik – og Miljøudvalget undrer sig over at de ikke har hørt et kvæk. Det er miljøsvineri af dimensioner. Også i Frederiksberg Kommune er man forundret over beslutningen. Borgmester Simon Aggesen skriver i et brev til Københavns Teknik – og Miljøborgmester, at han vil opfordre til grundige vurderinger af miljøkonsekvenser før en sådan udledning, kommer på tale.

Flere folketingsmedlemmer mener, at man må kigge på de generelle regler. Man mener, at der skal findes en langtidsholdbar løsning.

Foruroligende for demokratiet er vel også, at der ikke ligger nogen miljøvurdering til baggrund for at man uden videre giver tilladelse til dette projekt. Måske får sagen erstatningsmæssige konsekvenser, fordi en udsættelse af spildevandet forsinker byggeriet.

Forvaltningen mener ikke, at der er andre løsninger
Hofor kan hælde spildevand i havet, mens man midlertidig undersøger et rør, der leder spildevand til et renseanlæg i Nordhavn. 

  • Forvaltningen har vurderet, at det ikke er teknisk muligt med en anden transport af spildevandet end i ledningerne til renseanlæg Lynetten, eller en rensning ved Strandvængets Pumpestation, og at det i øvrigt ikke vil være proportionalt at stille krav 
  • Forvaltningen har derfor vurderet, at det ansøgte samlet set er den teknisk mulige løsning

Med andre ord, så kan tilladelsen til udledning af de enorme mængder spillevand ikke trækkes tilbage medmindre der er sket en fejl, og det mener embedsmændene i Københavns Kommune, at det ikke er sket.

Eksperter vil have udledningen fordelt over 14 dage
Kommunen stiller dog nogle krav. Udledningen må maks. tage fem døgn, udledningen skal ske fjernt fra kysten og uden for badesæsonen. Samtidig at man varsler badeansvarlige og vandsportsklubber i Svanemøllehavnen.

Som vi tidligere har skrevet, så frygter en ekspert, at den massive udledning i løbet af fem dage er ekstraordinært farlig for dyrelivet m.m. Han så gerne udledningen fordelt over 14 dage.

Borgmesteren vil have foretaget juridiske og praktiske undersøgelser
Det er AP Pension og Nykredit der ifølge notatet skal bygge nyt domicil med parkeringskælder. Og dette skal foregå lige over spildevandsledningen. Mens undersøgelserne står på, har man altså ikke andre muligheder for at komme af med spildevandet.

Det er ikke muligheder for at tilbageholde spildevandet i oplandet. Det kan kun tilbageholdes i ca. en time.

Men det ser ud som at Teknik – og Miljøborgmesteren slet ikke kan stille noget op ifølge Forvaltningsloven. Derfor har hun nu igangsat yderligere undersøgelser, der skal afdække mulighederne både juridisk og praktisk. Måske kan man blive nødt til at se på, om 

  • Byggeriet i Nordhavnen kræver justeringer, så det ikke skaber problemer for spildevandsledningen.

1.000 tankvogne i døgndrift er urealistiske
Ud for Skovshoved skal der udledes kun halvanden kilometer ude. Hvis man skal have transporteret ”lortet” væk, så kræver det 1.000 tankvogne af de største slags, der skal køre i døgndrift bare fra Skovshoved. Dette virker urealistisk

Skal det transporteres væk i tankskibe, så kræver det lige at man kan få et tankskib til at lægge ud for henholdsvis Skovshoved Pumpestation og Strandvænget Pumpestation. Havdybderne muliggøre det ikke rigtigt. Og så skal der også lige etableres en forbindelse.

Hofor vil bede uvildige rådgivere om at undersøge alternative løsninger.

Nogle spørgsmål fra ”Den Gamle Redaktør”
Må man lige stille et par spørgsmål:

  • Hvorfor bygger man ikke udenom, når man er i tvivl om disse rør kan bære et byggeri? 
  • Hvorfor har man ikke bygget disse rør stærke nok fra begyndelsen? 
  • Hvorfor indkapsler man ikke disse rør i stærkt materiale, når man absolut skal bygge lige der?

Miljøstyrelsen vidste besked
Det absurde var, at den 13. maj – 10 dage før udledningen blev Miljøministerens egen styrelse, Miljøstyrelsen orienteret om, at Københavns Kommune havde givet tilladelse til udledningen. Det var ti dage før udledningen skulle finde sted. Men heller ikke ministeren var blevet orienteret.

35 milliarder urenset spildevand er udledt i Øresund
Nu viser det sig at de 290 millioner liter spildevand blot er en dråbe i havet i forhold til, hvad der ellers udledes af kloakvand i havet. En aktindsigt som TV 2 Lorry er i besiddelse af, viser således, at Københavns Kommune har udledt over 35 milliarder liter urenset spildevand i Øresund i tiden 2014 – 2018. Det er over 120 gange mere end 290 millioner liter urenset, man har planlagt at sende ud i Øresund.

Alt dette passer overhovedet ikke ind i hovedstadens grønne klimapolitik, som mange bryster sig af. Vi mener hele tiden, at vi er så grønne og indtager en førerposition på miljø.

De 35 milliarder liter kloakvand bliver pumpet direkte ud i Øresund, når der falder store mængder regn. Derved skabes der såkaldt overløb i kloaksystemet, da rensningsanlægget ikke kan håndtere de store vandmængder. I 2015 var der således overløb 120 gange på et år.

De enorme mængder kloakvand, der fra 2014 til 2018 er endt i Øresund har blandt andet indeholdt: 

  • 11.000 tons COD – også kendt som såkaldt organisk stof – altså afføring 
  • 147 tons fosfor 
  • 840 tons kvælstof

Ufarligt for mennesker – skadeligt for Havmiljø
Hos DTU maner man til ro, hvad angår de 290.000 kubikmeter kloakvand. Her påpeger man også at landbruget forurener meget. Her siger man at gennemstrømningen af vand i Øresund er så stor, at der ingen fare er for os mennesker.

Colibakterierne dør hurtigt i det kolde salte vand. Konsekvenserne for havmiljøet er dog en helt anden sag. Her er man enige med marinbiologer ved Danmarks Naturfredning og Øresundsakvariet, der har kritiseret udledningen.

Områder på havbunden er dødt
Fritidsdykkere har lagt mærke til et fænomen på havbunden som de støder på oftere og oftere. Der er områder af havbunden, der er død. Ved første øjekast ligner det et hvidt tæppe, der dækker havbunden. Men de hvide områder er alt andet end varme og hyggelige.

Det er iltfarligt og livløst. Hverken fisk eller bunddyr kan trives her. Hvis en fladfisk svømmer ind i områder og bliver der så dør den. Det er tale om et liglagen, som kan opstå, når for mange næringsstoffer, som kvælstof og fosfor i havet fører til kraftigt iltsvind og svovlbakterier danner en hvid belægning på havbunden. Og en overflod af næringsstoffer i havet kan ofte og især tilskrives landbruget og ikke mindst spildevandsudledningen

Jo der er flere områder i Øresund med iltsvind, liglagen og dyredød. Dette kan henledes til Københavns og svenskernes spillevand.

Når først arter er forsvundet kan det tage mange år, inden de vender tilbage. Der, hvor iltsvind sker gentagende gange, kan der tilmed ske en ændring i artssammensætningen, så arter, der er tolerante over for lavt iltindhold, ender med at dominere.

En sommer med en kombination af varmt vand og masser af spildevand i havet kan forværre situationen.

Storm i et glas vand
En række ”Bezzerwisser” har fortalt, at de fem dages udledning næppe vil påvirke bakteriefloraen ved badestrandene og kun helt marginalt øge udledningen af de store mængder næringsstoffer der tilføres Øresund fra floderne, der munder ud i Østersøen. Debatten har manglet proportionssans, udledningen forårsaget af store regnmængder er et meget større problem end midlertidig udledning.

Nu handler Øresund om andet end Københavns berømte badestrande. En hver forurening af Øresund skal stoppes.

Udledningen er aflyst
Sådan meddelte overborgmesteren glædestrålende i en presseinfo. Men der er endnu ikke fundet en løsning. Den ledning, der er problemer med, blev bygget i 1978. Dengang var der ingen, der tænkte på, at der skulle bygges noget ovenpå.

Hofor arbejder med tre alternative løsningsforslag. Men om nogle af de løsninger bliver gennemført, vides endnu ikke.

Det Københavnske kloaksystem kan ikke tåle skybrud
Et kraftigt regnvejr fredag og lørdag har sendt 38 millioner liter kloakvand ude i Øresund. Udledningen skyldes en overbelastning af kloaksystemet. Alle 15 opfyldningsbassiner var blevet fyldt op. Det betød, at det røde flag blev hejst på ca. 15 badestrande. Udledningen fik en negativ betydning for kvaliteten af badevandet i Øresund og omkring centrum af København.

Badning er under disse forhold forbundet med sundhedsrisiko.

I København og omegn er det ikke unormalt, at op til 21 badeanstalter får det røde flag. Koncentrationen af bakterier er for højt til, at man så kan bade. De stoffer der føres ud i badevandet, er simpelthen sundhedsfarlige.

Noget hel andet er situationen på Smidstrup og Christiansgave Strand syd for Rungsted Havn. Her i en af de mest mondæne kystområder har man næsten konstant problemer. Mistanken går på at der er fejlkoblinger på nogle af millionærvillaerne i området.

I Danmark er der målt 1.022 strande. 903 af dem har det fremragende. 84 er gode og 20 tilfredsstillende. Og så er det lige ni strande, deriblandt overstående, der har prædikatet ”ringe kvalitet”.

Dårlige rensningsanlæg og kloaksystemer
Lynetten er faktisk et ret dårligt rensningsanlæg. Det renser kun 85 pct. for fosfor, og det er ikke godt. I 2019 udledte anlægget 129 ton fosfor. København har en mangelfuld håndtering af regnvand. Politikerne har forsømt deres opgave, derfor havner så meget lort i Øresund.

Kloaknettet i København og mange andre danske byer er utidssvarende. Millionbyen København har kun en hovedledning til spildevand. Når den skal repareres, så havner alt kloakvand i Øresund. Tænk hvis rensningsanlægget Lynetten brød sammen!

Imens bliver der bygget tusinder af nye boliger i nyinddæmmet land, som bliver serviceret med Metro og veje. Den underjordiske infrastruktur bliver nedprioriteret. Det er ikke mange stemmer i at satse på dette. Man burde have parallelle rørsystemer som kan tage en øget mængde regnvand. Og så skal man have mere end en hovedledning i tilfælde af belastningsproblemer.

Det er mere populært at satse på Metro end kloaker. I øjeblikket diskuterer man ikke dette, men naturforkæmpere, politikere og andre københavnere diskuterer en konkret udledning af egen afføring og spildevand.

Novafos vil ikke udlede spildevand i Øresund
Her og nu er der sat en prop i afløbet af mere end 725 millioner liter urenset spildevand, som kunne være endt i Øresund. Man arbejder på at få omdirigeret spildevandet fra Gladsaxe og Gentofte. På den måde kan spildevandet blive ledt hen til et renseanlæg som normalt. Men man har dog endnu ikke løst problemet.

Politikerne vil have mere kontrol
Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har besluttet at kræve større gennemsigtighed i beslutninger og kortere snor i de offentlige selskabers bestyrelser. Kort sagt: Øget kontrol. Dette sker på baggrund af den sag, vi her har omtalt. Man vil bl.a. holde et skarpere øje med By & Havn.

Også protester fra beboerne
I det skønne sommervejr er strandene i og omkring København flittig benyttet. Men naboerne til de solbeskinnede pladser kan godt booke sig en tur på landet, hvis det fortsætter. For ifølge de badende gæster skal de vænne dem til støj, når de bor i byen.

På Krøyers Plads er det for lang tid siden hyret et vagtværn. I Kongens Have bliver der nu lukket tidligere for at få ryddet ud i ubehageligheder og affald. Mange beboere på Islands brygge har oprettet en Facebook – gruppe, hvor man klager over at såkaldte Soundbokse larmer hele natten.

Beboere fortæller også, at der bliver pisset og skridt mange steder på landjorden op af husmurene.

Men hvis man ikke har styr på alt dette, hvorfor skal vi så sortere vores affald i ti containere. 

  • Dette er en meget grotesk sag. Demokratiet har langt fra styr på det hele. ”de grønne tanker” blegner. 
  • Husk vores Facebook bliver opdateret flere gange dagligt

Kilde: 


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16