Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Farvel til en Boghandlerkæde

27 butikker og 427 ansatte blev erklæret konkurs. Nu er det godt nyt for 15 butikker og 250 ansatte. Bog & Ide overtager 14 butikker, 200 ansatte samt varelageret. JP/Politikkens Hus overtager Købmagergade, hjemmesiden samt navnet Arnold Busck. Det var regeringens og bankens skyld, at Arnold Busck gik konkurs, siger forhenværende ejer af kæden. Med ny lejekontrakt var Købmagergade ikke lønsom for Bog & ide. Denne kæde har haft 3 pct’ s fremgang, trods det at bogsalget er gået 5 pct. tilbage. I Coronakrisen er der solgt masser af puslespil og brætspil. Hjemmeside lå på indeks 489. Generelt er konceptet ”Klik og Hent” en succes. Seks ud af ti henter deres varer bestilt over nettet i en fysisk butik hos Indeks Retail, der står bag Bog & ide, Legekæden og Boghandleren. Der er nu 141 butikker.

29 butikker og 427 ansatte
Det gjorde ondt, da man hørte at kæden var gået konkurs. Flere lærlinge som man har været med til at uddanne var enten ledere eller medarbejdere i Arnold Busck – kæden. Selv var undertegnede boghandler i 49 år. De fleste af årene i Bog & Ide.

Det er ikke nogen hemmelighed, at Arnold Busck havde økonomiske problemer. Men det er forkert at give skylden for konkursen på regeringen og på kædens bank. Det er skønt, at halvdelen af Arnold Busck – medarbejderne kan fortsætte deres arbejde. Vi kan også henvise til en anden artikel her på siden Chok i Boghandlerbranchen.

Boghandlerkæden Arnold Busck med 29 boghandler og 427 ansatte blev den 27. april erklæret konkurs. Først blev der meddelt i Berlingske Tidende, at det ikke havde noget med nedlukning og Corona at gøre.

Det er regeringens skyld
Men pludselig et par dage efter fik så at vide, at det i høj grad havde noget at gøre med nedlukningen at gøre. Helle Busck Fensvig. Indehaveren af kæden hævdede nu, at det gik alt for langsom med udbetaling af lønkompensationen. Samtidig fik vi at vide, at regeringen havde håndteret nedlukningen helt forkert. Det ville have været meget bedre med Lars Løkke Rasmussen. Han ville have lyttet meget mere til erhvervslivets behov.

Nu handlede det pludselig kun om tre dage. Så kunne boghandlerkæden være blevet reddet.

Det var nok en letkøbt påstand. Virksomheden var blevet sårbar inden Corona-krisen over for stød og modgang. Hvis påstanden var rigtig, så var det mærkeligt, at ingen dansk bank ville foretage en mellemfinansiering. Måske var det ikke regeringens skyld.

Og dog. Fem dage før konkursen skød ejeren mere kapital i fortagenet. Det var en pant på ni millioner kr. fra Neptun Ejendomme. Det har Berlingske Tidende ses i dokumenter fra Tinglysningsretten. Havde man haft vished for at de seks millioner kroner i lønkompensation var kommet, havde det måske været muligheder. Man kunne så have valgt at gå i rekonstruktion.

Børnenes Boghandel fortsætter måske
Familien Busck har selv købt ”Børnenes Boghandel” ud af konkursboet og håber at kunne genåbne så hurtig som muligt.

Neptun Ejendomme ejer to attraktive ejendomme i det centrale København. Den ene er lokalerne over for Rundetårn. De blev købt tilbage i 1970 for 2,8 mio. kr.

Det var familiens daværende forlag Nyt Nordisk Forlag, der købte ejendommene. Forlaget, der bl.a. havde rettighederne til Halfdan Rasmussens bøger blev solgt til Gyldendal i 2016.

I 2013 købte familien også lokalet ved siden af beliggende i Skindergade til en værdi af ni millioner kr. I den seneste årsrapport er det ejendomme bogført til 196,4 mio. kr.

Hvis Danske Bank ikke får dækket deres tilgodehavende dækket hos Arnold Busck kan du gå til Neptun Ejendomme.

19 mio. udbetalt i udbytte
De sidste tre år har Arnold Busck udbetalt 19 mio. i udbytte til deres aktionærer. Kunne en mere langsigtet og forsigtig udbytte-politik have reddet kæden? Udbyttet havnede ikke i familiens private lommer men blev sendt videre til Arnold Buscks moderselskab Neptun Ejendomme A/S.

Dette skulle efter sigende være en tilbagebetaling fra et lån i 2008, da moderselskabet købte B.O. Bøger.

I en kommentar den 10. maj i Økonomisk Ugebrev står det at konkursen kunne være undgået, hvis Neptun Ejendomme ville hjælpe. De havde mange aktiver i form af ejendomme flere steder i landet, herunder ejendommen på Købmagergade i det Indre København.

En anstrengt situation
Økonomisk Ugebrev skrev allerede 27. april at boghandlerselskabet Arnold Busck havde en anstrengt økonomi længe før Corona-krisen. I det seneste regnskab som går fra april 2019, var der driftsunderskud på 17 mio. kr. og en bogført egenkapital på 28 mio. kr., efter at der var trukket udbytte til ejerne på 19 mio. kr.

Ifølge regnskabet er der for bankgæld stillet virksomhedspant i selskabets aktiviteter og fordringer samt varebeholdningen, især bøger – bogført til 56 mio. kr. Med andre ord allerede sidste år var der en likviditetsmæssig meget anstrengt situation.

Utilfreds med banken
Førende ejendomsformidlere anser værdien af den store ejendom på Købmagergade til en værdi af omkring 200 mio. kr. Der er kun ubetalt lån på 100 mio. kr. i ejendommen. Ud over det har Danske Bank som sikkerhed for hele deres udlån til boghandlerkæden og dets moderselskab fået sikkerhed i ubelånte pantebreve for 50 mio. kr. Ved afslutningen af sidste regnskab havde boghandler – kæden en samlet bankgæld på 51,2 mio. kr.

Ved udgangen af april sidste år var de likvide midler kun 1,1 mio. kr. Gælden blev som skrevet øget med godt 20 mio. kr. til 62,9 mio. kr.

Foruden regeringen er Fensvig ikke tilfreds med banken. Til Finans.dk udtaler Danske Bank, at de normalt ikke taler om deres kunders forhold til offentligheden. Generelt siger de, at de i denne krise strækker sig langt, længere end normalt. De er i stand til at hjælpe 9 ud af 10 siger de. Og de indrømmer, at det er virksomheder, som de ikke kan hjælpe.

Sandsynligvis ikke en krone til leverandørerne
Et hurtigt frasalg af 15 Arnold Busck – butikker vil sikkert fjerne pantesikret gæld på 35 mio. kr. i boghandlerkædens tidligere moderselskab, der har Arnold Busck – arvingen Helle Busck Fensvig som eneejer.

Til gengæld bliver det sandsynligvis ikke en krone til den konkursramte kædes vareleverandører. Men Danske Bank ser ud til at få dækket det meste af deres tilgodehavende.

Der er søgt om 6 mio. kr. i lønkompensation. Ifølge indehaveren var den sene udbetalig af disse skyld i, at man gik konkurs. Men lønmodtagernes Garantifond går ind og dækker de medarbejder der ikke går over i salget til Bog & ide. Således går 200 medarbejdere med over til den nye ejer.

Med ny lejekontrakt var det ikke lønsomt
Indeks Retail, der driver den frivillige kæde Bog & Ide var også interesseret i den store butik over for Rundetårn. Men de sprang fra, da de så huslejekontrakten. Eller som Index Retail udtrykte det over for Børsen: 

  • Vi blev præsenteret for en ny lejekontrakt, som gjorde, at vi vurderede at vi ikke kunne skabe en lønsom drift.

Ifølge den gamle huslejekontrakt, der er oplyst i Neptun Ejendommes seneste regnskab var huslejen for Arnold Busck 6,33 mio. kr. i årlig leje.

JP/Politikens Hus overtager Købmagergade
Det blev så i stedet JP/Politikens Hus, der overtog butikken på Købmagergade. De har desuden købt brugsretten til navnet Arnold Busck og webshoppen arnoldbusck.dk, som vil blive en del af Saxo.com.

I de sidste tre år er Arnold Busch kørt med underskud. Det betyder at indehaveren med et skattemæssigt underskud i årene fremover kan gøre fremtidige indtægter skattefri. Men boet er langt fra opgjort.

Legekæden voksede
Tidligt stod det klart at Bog & ides 72 selvstændige boghandlere var interesseret i at overtage dele af Arnold Buscks butikker. Man var også hurtige dengang Top Toy gik konkurs. Før dette var der 27 butikker i Legekæden, men pludselig var der 42.

Fremgang hos Bog & ide
I 2019 var der i bogbranchen ifølge Danmarks Statistik en tilbagegang på 5 pct. i detailbutikkerne. Men hos Bog & Ide var der samtidig en stigning på 3 pct. Salget af bøger udgør 50 pct. I kæden oplever man en trend med mere end Netflix og kig i mobilen. Trenden handler bl.a. om fordybelse og nærvær.

Arnold Busck’ s konkurs handler ikke om tilbagegang i folks læselyst ifølge Bog & ide. Hos Bog & ide er der tale om selvstændige butikker. Om morgenen træder man ind i opsparingen. Sidste år steg websalget med 150 pct. Under Corona-krisen er websalget femdobbelt. Og omsætningen ligger nu på ca. 1 milliard kr.

Brætspil og Puslespil
Danskerne har sendt masser af gaver til hinanden under Corona – krisen. Det har man oplevet på Bog & ide’ s hjemmeside. Bedsteforældre har sendt malebøger og puslespil til børnebørnene. Antallet af mails og telefonopkald steg med 500 pct. sammenlignet med før krisen.

Langt flere ældre har givet sig i kast med at shoppe under krisen. Bog & ide har haft stor succes med ”Send en gave – konceptet”. Dette indeks nåede på 1.000. Den bedst sælgende vare under krisen var puslespil. Således har Bog & Ide solgt 31.000 stk. En andet meget solgt vare har været brætspil.

Man nåede lige at få den sidste sending hjem af puslespil fra Spanien på en lastbil inden de lukkede fabrikken ned og sende medarbejderne hjem.

Kursus i stedet for Lønkompensation
Index Retail, som er driftsselskabet bag boghandlerkæden Bog & ide, Boghandleren og legekæden har fravalgt lønkompensation til fordel for at sende 38 medarbejdere på efteruddannelse. De 38 medarbejdere får hver mellem fem og ti dages efteruddannelse med alle udgifter betalt. Det er en god investering mener direktør Marianne Lyngby Petersen.

For at leve op til reglerne skulle man sende mindst 30 pct. af medarbejderne hjem. Index Retail er driftsselskab for i alt 141 butikker.

Klik og hent
Hos Bog & ide har man haft succes med en kombination af den fysiske butik og onlinehandel. Seks ud ti onlinekøb er som klik-og-hent, hvor kunden vælger at afhente varen i den fysiske butik.

Bog & Ide overtager også Arnold Busck’ s centrale varelager, butikkernes varelagre samt inventaret. Men i en presseinfo slå de fast, at de har været meget optaget af at redde arbejdspladser.

Fem år med overskud
Da den nuværende direktør hos Bog & Ide kom til i 2015 kørte også denne kæde med et betragtelig underskud. Men den har nu i fem år kørt med overskud. Medarbejderstaben på kædekontoret er reduceret betydeligt., lager og bogholderi er outsourcet, serviceniveauet for de tilknyttede boghandlere er forbedret og webshoppen er prisbelønnet.

Bog & ide har været igennem en stor turnarround, der kræver store overarme, som direktøren selv siger det.

Følgende Arnold Busck- butikker fortsætter som Bog & Ide butikker: 

  • Ballerup 
  • Birkerød 
  • Espergærde 
  • Haderslev 
  • Helsinge 
  • Helsingør 
  • Hjørring 
  • Lyngby 
  • Randers 
  • Roskilde 
  • Sønderborg 
  • Valby 
  • Aalborg – Bispensgade 
  • Aalborg – Storcenter

de sidste 14 butikker går en usikker skæbne i møde.

Kilde: 

Følg med på Facebook – opdateres flere gange dagligt


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16