Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Larm, manglende nattesøvn og affald

En politisk nattevandring i København. Det hjælper ikke med støjvagter. En heftig drukkultur. Beboerne fik pludselig deres nattesøvn. Overdrevet natteliv i Indre København. Nattelivet er bedre end sit rygte! Nu bliver erhvervslivet måske ramt. Politiet har ikke nok mandskab. Parbetjent: Flyt på landet. Nørrebroparken er blevet privat festlokale. Politiet: Vi kan ikke vente hele natten. København er blevet mere larmende. Soundbox almindelig i parker og ved vandet. Affaldsmængden stiger. Muskelbiler og vanvidskørsel. 24-timers Ibiza-fest. Også larm ude fra vandet. Der er regler – men hvem håndhæver dem? Byen er et fælles rum. Mig og Mig kulturen har bredt sig. Politikerne har gang i en slingrekurs. Andre byer kan finde ud af det. Pas på – skybrud.

De festede i nabohuset
”Den Gamle Redaktør” sidder her gabende efter en nat med manglende søvn. Og så bor han ikke engang ved Nørrebroparken, Islands brygge eller i Indre By. I nabohuset blev der festet til den lyse morgen. Der var råb og skrig og larmende musik. Halvdelen sad nede i gården og den anden halvdel festede i lejligheden med åbne vinduer. Et opkald til politiet hjalp som sædvanlig ikke. Det måtte jeg klare selv.

Men i sådan festrus mener de unge, at de må larme som på Orange Scene. Man bliver mødt af trusler af de unge mennesker.

Lige i nabohuset er der også et værtshus. Når de lukker om aftenen fortsætter gæsterne ude på vejen. Ofte ender det i skænderi. Der er i forvejen købt rigelig med sprut. Heller ikke til dette har politiet ressourcer til at møde frem.

En gåtur inden nedlukning
Inden Danmark lukkede ned nåede Mette Frederiksen og overborgmester Frank Jensen at gå en aften/nattetur i Indre København. De var inviteret af to beboerformænd. Og det var ikke en særlig opmuntrende tur. Nu var det ikke en af de værste aftner men alligevel.

Beboerformændene oplevede afstumpet vold, druk, narko og masser af larm. I Nørre Kvarter er der værtshuse, barer og diskoteker i næsten hvert tredje hus. Mange steder er fortove afspærret. Andre steder er fortove optaget af fulde festgæster, der er på vej til næste værtshus.

Det hjælper ikke med støjvagter
I rendestenene var det ikke kun vand, der flød. Der var udslip fra værtshusgæster, der havde fået for meget. Gaderne var fyldt med maget unge og meget påvirkede mennesker. Statsministeren oplevede også en meget beruset person, der var faldet om på gaden.

Beboerformændene mener ikke, at det hjælper med støjvagter, der forsøger at overtale restauratører til at skrue ned for musikken. Man mener, at virksomhederne får alt for lang snor. Der er ingen konsekvenser ved regelbrud. I andre storbyer er der indført alkoholforbud på gader. Men i København køber 14 – 16 - årige alkohol i Indre By. De efterlader det så som opkast op ad husfacader.

En heftig drukkultur
Men i restauranter bliver det budt på billige shots for 5-10 kr. Det er en heftig drukkultur med værtshuse, der virkelig får de unge til at drikke. Støjen og volden er meget alvorlig. Beboerformændene mener ikke at restauratørerne lever op til deres ansvar. Byen bløder mens værtshuslivet har fået lov til at vokse.

Folk, der skal på arbejde må undvære deres nattesøvn eller flytte madrassen ud i køkkenet i håb om, at her er mindre støj. Mottoet er: 

  • Flyt ud på landet, når du ikke kan holde støjen ud. Du bor i en storby.

Beboerne fik pludselig deres nattesøvn
Men i en periode har beboerne nu fået deres nattesøvn tilbage. Men stadigvæk var der folk der dinglede rundt i byens gader med en flaske sprut. Men beboerne har opdaget, hvor stressede de egentlig var.

Men nu er landet ved at åbne op igen. Man har givet øget tilladelse til udendørs servering. Parkeringspladser, parker og pladser er nu blevet inddraget. Op mod 60 steder kan man hver aften købe alkohol. Alene i Indre By er der 40 steder som har søgt om tilladelse til øget udeservering. Man kan mærke, at der er en øget længsel efter gæster.

Overdrevet natteliv i Indre By
Beboerformændene mener, at der i den grad er overdrevet natteliv i Indre By. Midt om natten kommer såkaldte bar-cykler støjende forbi med fem -ti mennesker, der drikker mens de cykler. Beboerne oplever natteåbningerne som en pestilens. Folk er fulde og aggressive og fyldt med narko.

Nattelivet er bedre end sit rygte
I REKOM som driver mere end 120 barer, bodegaer og natklubber og i HORESTA har man svært ved at genkende beboernes beskrivelse af nattelivet. De fortæller at barer, diskoteker og restauranter lever op til de strenge krav til lyd og udeservering. De fortæller også at nattevirksomherderne heller ikke serverer alkohol til børn under 18 år.

Alle vagter og størstedelen af nattelivets bartendere og øvrige personale er uddannet i konflikthåndtering. Nattelivet er meget bedre end deres ry siger de.

Ja, det var to meninger om samme temaer. Virksomhederne skriger efter at komme til at holde åbent efter midnat. De mister omsætning og er i krise siger de. Snart igen må beboerne igen vænne sig til den normale støj og ballade samt søvnløse nætter.

Nu bliver erhvervslivet måske ramt
De fleste politikere er enige om, at København skal være en levende og varierende by uden for mange restriktioner. Men nogle ønsker nu at indføre stop for nattelivet undtagen fredag og lørdag. Det vil sige, at det går over erhvervslivet. Samtidig skal der indføres zoner, hvor der ikke må sælges spiritus i bestemte tidsrum.

Festen er flyttet
I år synes det at festen i den grad er flyttet ud i parker til stranden og ved havnebadet.

  • Antallet af støjklager er i den grad steget. Problemerne er langt fra løst, selv om politikere er kommet med talrige forslag. Mange beboere også på Nørrebro betragter situationen som håbløs. Når de ringer til politiet, når mørket falder på, ja så har politiet ikke ressourcer til at komme forbi.

Politiet har ikke nok mandskab
Godt nok har justitsministeren ladet forstå, at politiet nu er klar til at skrue bissen på. De vil nu prioritere at holde ro og orden i de uroplagede områder. De vil slå hårdere ned over for dem, der ikke overholder de almindelige regler for god opførsel.

Og overborgmesteren opfordrer folk til at ringe til politiet om natten. Folk skal ikke finde sig i, at de ikke kan sove om natten. Men hvad hjælper det, når politiet ikke har nok mandskab.

Parkbetjent: Flyt ud på landet
En beboer fra Nørrebro ringede til Støjvagten efter forgæves at have ringet til politiet fem gange over støj fra Nørrebroparken. Støjvagten meddelte hende at de kun rykker ud til anmeldte arrangementer. Og da hun ringede til den lokale parkbetjent, fik hun at vide, at så måtte hun flytte ud af byen.

Nørrebroparken – er blevet privat festlokale
Folk betragter Nørrebroparken som deres private festlokale. Der bliver opsat pavilloner og borde og stole og musikanlæg. Der er pyntet op med flag. På skilte står det ellers, at der skal være ro kl. 22. Men når vejret er godt fortsætter festen til kl. tre og fire. Politiet patruljerer i området på grund af hashsalg, men beboerne ser politiet køre forbi de larmende unge mennesker uden at gribe ind.

Beboerne er selv gået ned til de unge mennesker. Og det har været særdeles ubehageligt. Mange har nu overvejet at flytte for åbenbart gider myndighederne ikke at gøre noget ved det.

Politiet: Vi kan da ikke vente hele natten
Mit Nørrebro har talt med en politileder, der udtaler følgende: 

  • Vi prøver at fordele sol og vind lige men vil altid prioritere personfarlige situationer højere end støj. Hvis der står en flok personer og drikker Mokais, mens de synger nationalsangen, så kan vi jo ikke blive stående hele natten for at sikre os, at de går stille og roligt hjem.

København er blevet mere larmende
63 pct. af københavnerne oplever at byen er støjende mens knap halvdelen oplever støj i deres lokalområde. Det er især københavnere, der bor i Indre By, Christianshavn og på Nørrebro, der oplever støj nær deres hjem. Udeservering har spredt sig til flere bydele.

Og mange spontane fester opstår. I bylivsregnskabet står det at: 

  • Et godt byliv tiltrækker turister, kreative mennesker og virksomheder. Det giver også økonomisk vækst og skaber et positivt billede af såvel byen som erhvervslivet i byen.

Soundbox almindelig i parker og ved vandet
Spørgsmålet er om politikere og myndigheder kan gøre noget ved at oprette vagtkorps, for det er begrænset hvad disse kan foretage sig. De har nu engang ikke de beføjelser, der skal til. Soundboxen er blevet almindelig i parker og ved vandet i København om natten.

Kommunen vil nu sætte sikkerhedsvagter ind. Det er et vagtværn, der plejer at håndtere gæster ved Roskilde Festival. Men disse har kun beføjelser til at henstille og gå i dialog. Hvis det ikke er vilje, skal de kunne ringe til politiet, men så er vi igen tilbage til udgangspunktet. De har ikke ressourcerne til bare at dukke op.

Affaldsmængderne stiger
Samtidig vokser affaldsmængden rundt omkring. Københavns Kommune har samtidig bebudet, at der skal fyres rengøringsfolk. De har også oplyst, at f.eks. på Islands Brygge er det mange steder ikke deres ansvar at rydde op. Det er private grundejerforeningers ansvar.

Og her har man oplyst, at der bruges oceaner af penge på dette. Man kan ikke gøre det bedre. Man må ikke spærre området af. Det skal være offentligt tilgængeligt. De er forpligtet til at rydde op efter de unge mennesker for de gør det ikke selv.

Skraldespandene er helt fyldt op, og så smider man bare det andet ved siden af. Glasskår fra glasflasker, øl og sprut fylder også godt op. Dette bekymrer hundelufter.

Muskelbiler og vanvidskørsel
Muskelbiler og vanvidskørsel er også nogle af de problemer beboerne oplever. Bilræs forekommer hyppigt. Der bliver gasset op med alt hvad den kan trække. De lokale giver udtryk for, at de er bange for at blive pløjet ned.

24 – timers Ibiza – Fest
Jo det er respektløse unge, der har indtaget havnefronten. Sommeren er blevet stjålet fra de lokale beboere. De er blevet vidne til 24 timers Ibiza – fest lige så snart temperaturen nærmer sig 18 grader. Sunny Beach – festerne er godt besøgt. De lokale glæder sig til regnvejr, så kan man i nogle dage nyde roen og tage børnene med på legepladsen.

Folk står og pisser i vandet. Det er også der at de bader. Ja selv i ventilationsanlæg pisser de og nogle gange finder beboerne afføring de mest mærkelige steder. De unge har deres egne regler. På bryggen er der i fem måneder en stor Distortion – fest, hvis ellers vejret tillader det.

Også larm ude fra vandet
Beboere på Islands Brygge beretter også om at der kommer musik fra vandet. I nattetimerne kommer der tømmerflåder forbi med Soundboxse på fuld speed. De kommer sejlende i en lind strøm. De starter sidst på eftermiddagen. Det er nærmest flydende diskoteker. Nogle af disse kan lejes. Det koster 195 kr. pr. person i mindst tre timer og med minimum ti personer om bord. Og så er det ellers:

  • Kolde G&T og øl, til du skammer dig.

Der er regler – men hvem håndhæver dem?
Man skulle tro, at benyttelsen af havneområderne er rent Klondyke. Men der findes faktisk regler, som de fleste ikke kender- Og det er nok heller ikke mange, der sørger for at disse bliver overholdt.

I disse regler som By & Havn administrerer fremgår det at ”der skal vises hensyn over for personer, der bor eller opholder sig langs Københavns Havns løb og kanaler for så vidt angår motorer eller støjende adfærd i øvrigt”

Det står også at overtrædelse kan straffes med bøde, og at: 

  • Det alene er politiet, der kan udskrive bøder.

I ordensreglementet fremgår det sandelig også at: 

  • Politiet kan forbyde benyttelse af højtalere, musikanlæg, musikinstrumenter eller lignende, når benyttelsen må antages at være til væsentlig ulempe for de omkringboende eller forbipasserende.

Byen er et fællesrum
Byen er vores fælles rum som vi alle skal passe på. Det er egoistisk hvis den enkelte betragter den som sin egen legeplads. Nogle har oplevet afføring på deres trappetrin forårsaget af de feststemte gæster.

På Islands Brygge har Københavns Kommune været afvisende m.h.t. toiletfaciliteter. Og det kan jo også undre. Så må beboerne selv kæmpe med generne.

Ind til nu har hverken myndigheder eller politiet kunne håndtere problemerne, som belaster en masse mennesker. Byen skal ikke lægges i seng kl. 23. En by skal leve. Men en by skal også vise respekt for hinanden. Hvis dette ikke sker, bliver der indført restriktioner til skade for byens kulturliv, erhvervsliv og byliv.

Mig og Mig Kulturen har bredt sig
Det er som om ”Mig og Mig – kulturen har spredt sig fra cykelstien til de feststemte unge. Det er en egocentreret selvopfattelse, som mange har svært ved at håndhæve.

Hvordan finder man balancen mellem en fast og fair bevillingspolitik og samtidig går i dialog med branchen om alternative placeringer som f.eks. Refshaleøen og Kødbyen.

Har politikerne gang i en slingrekurs?
Distortion, som også blev aflyst i år, havde fået lov til at skrue op for musikken. Og når politikerne samtidig mener, at det lokale erhvervsliv skulle engagere sig i denne fest, så er det noget de ikke sat sig ind i. Det er lidt af en slingrekurs, som de har gang i.

Og så vedtog politikerne, at man nogle steder måtte forlange ekstra indtægt. Den dag Distortion er på Indre Nørrebro lukker mange virksomheder af frygt for hærværk mens andre tjener penge.

Andre byer kan finde ud af det
Mange andre storbyer i Europa har fået bugt med støjen. Kan København ikke tage ved lære af dem.

Pas på – skybrud
Mens undertegnede skrev dette, kom der et kort og heftigt regnvejr. Det var nok til at der ved kanalen ved Frederiks Brygge onsdag aften flød med en masse skidt og møg. Urenset spildevand blev atter engang sendt ud i kanalerne.

Men det tager man åbenbart meget let på. Der sker en hurtig vandudskiftning. Så bliver Islands Brygge og de andre havnebade bare lukket et par dage. Det røde flag bliver hejst. Der er så meget bevægelse i vandet, siger man at det på et tidspunkt bliver renset igennem. Så kan de unge igen springe i vandet.

Hvad kan man gøre?
Man kunne skabe alternativer til de unge. Få private til at arrangere fester for de unge på Femøren, Refshaleøen eller Amager Fælled.

Det mest ideelle var, hvis Københavns Politi kunne sørge for orden i byens gader, parker eller havnebade. De skulle bare bruge ordensbekendtgørelsen. Men udsigten til dette ligger sikkert langt ude i fremtiden.

Inde i byen bliver der igen, når byen lukker helt op for livet, gadefester til den lyse morgen, larm, skrigeri, et virvar af el – løbehjul, gademusikanter, pushere på hver gadehjørne hærværk og meget mere.

Når politiet ikke magter det, bør der oprettes et kommunalt korps af ordensvagter, der har beføjelser til at udstede bøder og foretage civile anholdelser, når de krænker ordensbekendtgørelsen.

København skal ikke ende som en ren kulisse for fest og ballade. Myndighederne bliver nødt til at håndtere dette kaos.

Kilde: 

Følg med på vores Facebook – dagligt med flere opdateringer.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16