Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Har medierne glemt Social Dumping?

Vi har kigget på et forskningsprojekt fra Aalborg Universitet. Migranternes arbejdskraft udnyttes. Den danske model sikrer ikke migranterne. Det er svært at afvise chefens krav. Arbejdsgiverne udnytter migranternes manglende viden. De bliver registreret som selvstændige uden deres viden. Vi kigger på slumlejersagen i Padborg. Kurt Beier sagen kommer for retten i maj 2021. Strafferammen er op til seks års fængsel. Udenlandske vognmænd med ny fed fidus. Import af beløbs – kokke fortsatte af firmaer, der var dømt. Arbejdstilsynet godkendte meget overraskende 28 dages vagter. Og så var det falske arbejdskontrakter i massevis ved grænsen. En reder tjente 4 mio. kr. ved at holde to slaver. Igen engang har amerikanske Tech-giganter underbetalt bygningsarbejdere. Og Aabenraa Kommune melder deres tilsynsbesøg 14 dage før. Og når man så dukker op hos transportfirmaerne, har man ikke adgang til alle lokaler og må ikke tage fotos. Hvor er Arbejdstilsynet?

Medierne har travlt med at berette om mink og hvem der har taget hvem på låret. Disse emner sælger mere end sådan noget kedeligt som Social Dumping. Og det er bestemt ikke udryddet, selv om vi slet ikke hører om det mere.

Migranters arbejdskraft udnyttes
Migranters arbejdskraft udnyttes i Danmark. Det konstaterer Aalborg Universitet i en ny forskningsrapport. Både dem uden arbejdstilladelse og dem, der er kommet hertil med angiveligt ordnede forhold. Og det er mest inden for restaurations- og rengøringsbranchen, transport og byggeri. Vi ser det med beløbskokkene, der er blevet ansat på en kontrakt, hvor arbejdsmarkedets parter har indgået kontrakt om løn – og arbejdsforhold. Alligevel omgås reglerne. Vi har mere om dette senere i artiklen.

Den danske model sikrer ikke migranterne
Den danske model sikrer ideelt set arbejdstagerens rettigheder. Men sikrer den model nu reelt for migranternes rettigheder, når det kommer til stykket? Der er systematisk udnyttelse af migranter.

Ikke EU-migranter kan få arbejds- og opholdstilladelse gennem ”fast track ordningen”. Selv om han/hun har tegnet en kontrakt, der følger overenskomsten for fodermestre, kan hans/hendes arbejdsforhold beskrives som prekære. Opholds- og arbejdstilladelsen er bundet til den enkelte ansættelse hos arbejdsgiveren. Man bliver snydt for løn, truet og presset af landmanden, som han/hun arbejder for til at arbejde mere, end man får betaling for. Man er bange for at blive fyret og få frataget opholds- og arbejdstilladelse, hvis man klager.

Svært at afvise chefens krav
Det er svært at afvise chefens krav, fordi både migrationen til og ansættelsen i Danmark har været dyr og samtidig skal være en fremtidsinvestering.

Ofte er kontrakterne så dyre, at migranterne ikke bare kan sige deres ansættelse op, hvis de er utilfredse med deres løn – og arbejdsvilkår, for så skal de igen betale for ny arbejdskontrakt, og hvis de ikke er EU – statsborgere, skal de tilbage til hjemlandet og begynde forfra.

Migrationsindustrien er kendetegnet ved forskellige former for vikar – og formidlingsbureauer samt uddannelsesinstitutioner, der tjener penge på udbud og efterspørgsel af billig ufaglært arbejdskraft i EU, og i det her tilfælde i Danmark.

Arbejdsgivere udnytter migranternes manglende viden
EU – statsborgere, der kan bevæge sig frit inden for EU’ s grænser, og som er ansat i ufaglærte ansættelser, kan på anden vis opleve prekære arbejdsforhold.

Som EU – borgere er mobiliteten på det danske arbejdsmarked mindre synlig for myndighederne, hvilket kan udnyttes af de danske arbejdsgivere.

Bliver registreret som virksomhedsejer
Oskar er uvidende blevet registreret som virksomhedsejer i Danmark af sin arbejdsgiver. Arbejdsgiveren udnytter Oskars manglende viden om cpr – registrering i det danske system, idet arbejdsgiveren, i hans navn, har oprettet en enkeltmandsvirksomhed, der bruges som underleverandør og til momssvindel.

Oprettelsen af enkeltmandsvirksomheder, via statens digitalisering af offentlige tjenester, er til gavn for nystartede entreprenører og iværksættere. Men desværre skaber det også rum for misbrug af personoplysninger, fordi oprettelsen udelukkende foregår digitalt.

Migranternes arbejdskraft bliver udnyttet
Hvis arbejdsgiveren er migranternes ”første møde” med det danske arbejdsmarked og fordi migranten ikke har kendskab til det danske system (Skat, cpr.nr og bankkonto), så kan chefen let komme til at fungere som hindring for migrantens rettigheder og forpligtelser. På den måde opstår der et afhængighedsforhold til chefen.

På den måde udnyttes migranternes arbejdskraft. Det er forhold, som er karakteriseret ved ustabilitet, fordi det er tidsbegrænsede stillinger. Der er ingen rettigheder eller manglende viden om rettigheder. Dette fører til usikkerhed og uforudsigelighed på grund af manglende strukturering af arbejdet.

Slumlejrsagen
For at forhindre gentagelse af slumlejrsagen i Padborg har Aabenraa Kommune skærpet kontrollen, siger de. Nu begynder at tjekke 20 transportfirmaer i Padborg – området. Men kommunen advarer alle firmaerne 14 dage før de kommer.

Hvis det er tale om firmaer, der er ude på at skjule noget eller snyde, er varslede tilsyn ikke effektive. Det siger sig selv.

Fra kommunens side siger man, at deres jurister har vurderet, at man ikke må komme uanmeldt. Sidste gang man var på besøg, var der kun et firma, der fik en rød markering. Her var der chauffører, der overnattede i telthaller, containere og lignende uden godkendelse.

Tilsynet fik ikke adgang til alle lokaler og måtte heller ikke tage fotos. Jamen, hvad nytter det hele så? Hvor er Arbejdstilsynet.

Og så er det forkert at fortælle offentligheden at det var et kontrolbesøg, der afslørede slumlejren i Padborg. Det havde været et lokalt samtaleemne i et år og kommunen havde fået flere henvendelser.

I Padborg er der også en p – plads, hvor der hver weekend befinder sig ca. 100 lastbiler. Her foregår ting og sager, som gør tilværelsen utryg for de lokale beboere. Tyverierne i området er også steget. Der findes godt nok en toiletvogn på stedet, men nødtørft bliver også forrettet direkte på pladsen.

Nu er det heller ikke det eneste sted i Sønderjylland, man kan opleve disse ting. Således findes en lignende plads ved Toftlund.

I Bommerlund Plantage har polske lastbiler periodevis gemt sig. Og i Kiding og Rinkenæs området findes der flere indhegnede områder, hvor lastbiler også gemmer sig i weekenden.

Kurt Beier – sagen for retten i maj 2021
Sagen mod det omstridte transportfirma Kurt Beier Transport A/S for grov udnyttelse af filippinske chauffører kommer nu for retten. Sagen er berammet til maj 2021 ved retten i Sønderborg.

Den tungeste tiltale lyder på ”åger af særligt grov beskaffenhed”. Det fremgår af anklageskriftet, at Kurt Beier Transport også er tiltalt for en række andre lovbrud. Blandt andet overtrædelse af udlændingeloven for at have beskæftiget filippinske og srilankanske statsborgere uden den nødvendige arbejdstilladelse i Danmark.

Strafferammen er op til seks års fængsel
Der er rejst tiltale mod tre chefer i Kurt Beier Transport. Strafferammen er op til seks års fængsel. Men det ender det nok ikke med.

Anklagerne omfatter også brud på bygningsreglementet. Blandt andet fordi, der i tilfælde af brand ikke ville kunne ske en sikker evakuering og redning af chaufførerne fra slum-lejren i Padborg.

Ja så er der også overtrædelse af byggeloven fordi transportfirmaet har opført et såkaldt chaufførhotel uden byggetilladelse.

Timeløn 15 – 20 kr.
Nogle chauffører boede i beskidte containere med fugt og mug på væggene, andre i uisolerede lastbilanhængere med presenninger over. Timelønnen var i visse tilfælde nede i 15 – 20 kr.

Politiet har opgivet rejse en sag for menneskehandel. Og det virker jo mystisk. Så mange chauffører lever ikke frivilligt under så forfærdelige vilkår. Det må være tale om et stærkt afhængighedsforhold, hvor de føler, at de ikke er i stand til at flytte eller tage hjem. Man undersøger åbenbart ikke, hvorfor de filippinske chauffører var nødsaget til at blive.

Udenlandske vognmænd med ny fidus
Forsøget på at omgå reglerne for cabotagekørsel i en langtidslejet lastbil på danske nummerplader. Chaufføren var makedonsk, og han var ansat i en slovensk transportvirksomhed. Dette må kaldes en ny fidus.

Hvis udenlandske lastbiler kører mere end tre ture i Danmark uden at forlade landet kører de ulovlig cabotagekørsel. Politiet konstaterede, at lastbilen de sidste 14 dage havde kørt fast tur-retur mellem Aarhus og Køge.

Den slovenske transportvirksomhed er nu sigtet for mindst 21 ulovlige cabotagekørsler i Danmark. Lastbilen er tilbageholdt som sikkerhed og bødekravet i sagen er oppe på 210.000 kr.

Importerede Beløbs-kokke
De kvikke læsere kan sikkert huske, at vi berettede om kinesiske kokke, der fik arbejdstilladelse i landet selv om det hele var fup og fidus. Man opfyldte ikke indkomstkravet på 35.000 kr. Dette omgik man på meget smarte måder. Og det gør man faktisk stadigvæk.

De kinesiske kokke og deres ægtefæller arbejder i syv dage om ugen i 10 – 12 timer om dagen for omkring 20 kr. i timen. Der skal gennemgås ca. 600 sager med kinesiske kokke.

Hul i lovgivningen
Åbenbart har myndighederne ikke kunnet afvise en restaurant i at hyre nye ansatte fra udlandet, selv om der er foregået ulovligheder med netop udenlandsk arbejdskraft.

Det er absurd, når myndighederne kender et hul i lovgivningen, så burde det kunne stoppes. Det er jo vanvittigt, at virksomheder der bryder udlændingeloven kan blive ved med at importere udenlandsk arbejdskraft.

Selv om man var straffet, fortsatte importen af kinesiske kokke
Landets største sushi-kæde, Sushimania har i 2018 og 2019 kunnet importere 23 nye kokke på beløbsordningen til deres 27 afdelinger spredt over hele Danmark. Det sker selv om virksomheden er blevet dømt for at bruge illegal arbejdskraft. I alt har virksomhedsejerne gået 130.000 kr. i bøde.

En kontrolpakke på vej
Men nu fremsætter regeringen dog en kontrolpakke som skal forhindre denne import af kinesiske kokke, der få en timeløn helt ned til 40 kr. i timen.

Nu forlanger man dansk bankkonto. Løngoder som fri bolig, kost og lignende må heller ikke tælle med i lønnen, når det skal vurderes om vedkommende skal have arbejdstilladelse.

Regeringen vil også forhindre, at to skal arbejde for en mands pris. Nu forlanger man, at familiemedlemmer skal have deres egen arbejdstilladelse. Overtrædes denne regel mere end en gang skal man forlade landet.

Man vil indføre begrebet ”Formodnings – afslag” når man har en formodning om, at ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse ikke er reel. Og så vil man give SIRI (Styrelsen for International Rekruttering) mere kompetence.

Forskellige restauranter er stadig i søgelyset. Her bliver kinesiske kokke spist af med absolut lave lønninger og indkvarteret i tarvelige beskidte værelser uden vinduer.

Sidste år vedtog partierne at fordoble bødestraffen for virksomheder, der ansætter udenlandsk arbejdskraft uden ret til at arbejde. Desuden har man afsat 245 millioner kr. i perioden 2020 – 2023 til indsatsen mod social dumping.

Tilbageholdelse af information
Et projekt fra Aalborg Universitet viser at man langt fra er nået til måls i bekæmpelse af Social Dumping. Vi har allerede bragt noget tidligere her i artiklen. Man viser det i et eksempel med Davis fra Rumænien. Han fik aldrig løn for sit første arbejde. Chefen på hans anden arbejdsplads truede ham, da han nævnte at han ville gå til den lokale fagforening. Og Davids tredje arbejdsgiver pressede ham til at udføre sort arbejde uden betaling.

Ved tilbageholdelse af information kan de udenlandske arbejdsmigranter presses.

SIRI (Styrelsen for International Rekruttering) får kompetence til at kontrollere oplysninger om udlændingenes løn- og arbejdsforhold, som er nødvendige til bedømmelse af, om betingelserne for opholds – og arbejdstilladelsen overholdes.

Femern – ballade
Arbejdstilsynet blåstemplede ganske overraskende at maskinførere og bygningsarbejdere hos det hollandske tunnel-konsortium, Fehmarn Belt Contractors (FBC) arbejdede i 12-timers vagter hver dag i 28 timer i træk – uden fridage.

Ja på den måde kommer man ikke Social Dumping til livs. Men heldigvis indgik den hollandske entreprenør overenskomst med danske fagforbund. Men hvordan en statslig organisation kan godkende sådan noget står hen i det uvisse!

Den overenskomst man nu har fået indeholder også kædeansvar. Det betyder, at der ikke kan gives en timeløn. Der er lavere end gennemsnittet for faget.

Falske arbejdskontrakter
En masse udlændinge især fra Polen, Bulgarien og Ukraine er i den sidste tid blevet taget ved grænsen med falske arbejdskontrakter. På grund af Corona-krisen kan de nemlig kun få lovlig adgang med en gyldig arbejdskontrakt.

De udenlandske arbejdere havde ugyldige kontrakter til et pizzeria. Men der var også kontrakter udstedt til andre. De vil alle blive anklaget for dokumentfalsk.

Tjente 4 millioner kr. ved at holde slaver
En vestjysk skibsreder har tjent 4 millioner kr. ved at holde to afrikanske sømænd som slaver. Anklageren mener, at skibsrederen skal sendes i fængsel. Ligeledes skal hver af de to sømænd fra Ghana have 300.000 kr. i erstatning.

Det er meget sjældent, at der rejses en sag om menneskehandel herhjemme. Men det er det i dette tilfælde.

I tre år er de to sømænd blevet holdt som slaver i Thyborøn. Rederen udnyttede de udløbne opholds- og arbejdstilladelser til at holde fast i de to. De skulle holde lav profil og blive på skibet. Hvis de kontaktede myndighederne, ville de få problemer, sagde rederen til dem.

Anklageren mener, at rederen har sparet næsten fire millioner kr. i løn og feriepenge. I starten fik de to kun 5.000kr. i månedsløn. Senere blev det hævet til 9.000 kr. De to blev lovet et job som kaptajner. Rederen nægter sig skyldig og har hyret hele to forsvarsadvokater.

Igen underbetaler Tech – gigant
Det var det samme firma som i Odense måtte efterbetale 6,8 millioner kroner i løndumping som nu gør det samme i Fredericia. Det er firmaet AC Data, der bygger et 4,5 milliarder kr. stort byggeri for Google.

I Odense byggede de for Facebook.
Firmaet vil ikke forstå den danske model. Derfor kræver 3F nu et meget stort beløb til 85 medarbejdere. Siden marts 2019 er de blevet snydt også for overarbejdsbetaling og SH – tillæg.

To andre firmaer på byggeriet har indgået forlig med 3F. de underbetalte også deres medarbejdere.

Kilde: 

Følg med på vores Facebook, den opdateres flere gange dagligt. Du kan også gå ind i vores digitale arkiv og læse mere om Social Dumping. Over 3.000 artikler er til rådighed.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16