Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Er det farligt at gå i butikker?

Politikere og ”kloge eksperter” opfordrer til, at der handles på nettet. Kunderne får efterhånden indtrykket af, at det er farligt at gå i butikker. Samtidig opfordrer man til at butikker skal udvide deres åbningstid. Det betyder større udgifter for butikkerne. Netbutikkerne er glade for udmeldingerne. Udviklingen går nu langt hurtigere. Snart vil mange fysiske butikker lukke. Hvor er opbakningen til detailhandlen. Kunderne burde støtte den lokale butik i denne situation, ellers lukker den. Hvor mange smittes i grunden i detailhandlen – ja det ved man ikke. Mon ikke politikerne og ”de kloge eksperter” bør til at nuancere deres budskaber. Det kan ende med, at Nørrebro kommer til at bestå af kun restauranter og fastfood-butikker. Det er der trods alt ingen, der ønsker

Man opfordres til at handle på nettet
Det plejer at væres stuvende fuld af kunder i butikkerne på Nørrebro til jul. Det er det ikke i jul. For det første, fordi det er begrænset, hvor mange der må være i en butik. For det andet fordi man skal bære mundbind. Det holder mange tilbage. For det tredje, så bliver det ikke så stor en oplevelse, fordi man opfordres til at komme selv. Og så endelig for det fjerde så har både politikere og ”kloge eksperter” opfordret til at man i stedet for at besøge den fysiske butik skal gå på nettet.

Man kunne næsten også nævne en femte grund og det er at mange efterhånden har fået det indtryk, at det er farligt at handle i butikker. Men man er meget påpasselig. 

  • Der er allerede fem inde i vores butik, du bliver nødt til at vente udenfor.

Ja det kunne man så ikke lige se, da man trådte ind. Og der er masser af håndsprit og markeringsmærker i butikkerne. Der er i den sammenligning ikke meget håndsprit på S-togsstationer så ”Den Gamle Redaktør” er glad for at have sin cykel.

Skadelig indflydelse for den fysiske butik
Desværre vil de mange opfordringer til at handle på nettet i sidste ende have en meget skadelig indflydelse for den fysiske butik. En tendens der var i gang, vil blive forstærket.

Før i tiden var der julelys på Nørrebrogade. Det var virksomhedsejerne med til at betale. På Nørrebro mener politikerne at disse virksomhedsejere skal betale en større andel. Og det selv om mange har svært ved at betale deres husleje på grund af krisen. Dette hænger ikke rigtig sammen. Og når kunder så opfordres til at handle på nettet, ja så er den hel gal.

Det ender med at butikkerne forsvinder
Kunderne står ikke i kø som de plejer på Nørrebro med eller uden julelys. Der er stor branchemæssige forskel

Og hvis butikkerne forsvinder, er det ikke mere noget byliv. Så vil der kun være frisører og restauranter tilbage og måske fastfood – forretninger.

Hvor er opbakningen til detailhandlen?
Tøjkæden Mr. og Din Tøjmand har råbt op i et åbent brev til statsministeren. Her opfordres til en langt stærkere opbakning til detailhandlen. Julehandlen er absolut den vigtigste salgsmåned. November og december udgør for mange det dobbelte eller tredobbelte af en almindelig måneds omsætning.

Og det er katastrofalt hvis bare man mister 10 – 20 pct. Får man ingen kompensation ja så er det ikke umuligt, at der også på Nørrebro ryger nogle butikker. Og hvorfor opfordres det til at handle på nettet. Det er jo godt styr på sikkerheden. Det er ingen grund til at trække kunderne længere væk fra den fysiske detailhandel.

Og mon ikke mange kunder følger opfordringen fra ”de kloge” og politikerne men at de så handler på udenlandske web – shops? Så ender omsætningen i udlandet.

Handlen sendes ud af landet til Amazon, Zalando, Wish med flere. Det er samfundsøkonomien, der står på spil. Men vel også by- og kulturlivet. Og når restauranter så samtidig er lukket, er det et signal til, at folk skal holde sig væk.

Mon ikke politikerne og ”de kloge eksperter” skal til at nuancere deres budskaber.

Nogle spinder guld og grønne skove
I denne krise er der mange, der har fået en fyreseddel. Alt imens har netbutikker spundet guld og rønne skove. Nogle netbutikker benytter sig af lange vikarstillinger og falske selvstændige i stor stil. Amazon viger uden om arbejdsgiveransvaret. Uden skrupler skubber de mindre spillere ud af markedet. Og med deres indtog vokser social dumping.

Flere udgifter for butikkerne
Samtidig opfordrer man til at butikkerne udvider deres åbningstider. Men det betyder samtidig langt større udgifter. Der skal nemlig også være personale til at betjene folk.

De signaler, der er blevet udsendt fra ”eksperterne” og politikerne signaliserer i den grad at det er farligt at gå i fysiske butikker. Og der er der overhovedet ingen belæg for.

De fysiske butikker på Nørrebro har fokus på tryg og sikker handel. Og så godt man kan i disse tider forsøger man at inspirerer kunderne til at komme igen og takke dem for at de handler lokalt trods ”de kloge” og politikernes anbefaling.

Netbutikkerne er glade for udmeldingerne
Netbutikkerne er selvfølgelig glade for udmeldingerne. Generelt er nethandlen steget markant i 2020 og ikke kun hos nemlig.com. Og hvis kunderne bliver derhjemme i stuerne og bestiller via nettet, så vil netbutikkerne blive endnu gladere. Men det kan så være at den nærmeste fysiske butik så har drejet nøglen om, når man får brug for den.

Hvor mange smittes der i detailhandlen?
Dem, der anbefaler netbutikker i denne tid, ved ikke, hvor meget der smittes i det offentlige rum. Man ved heller ikke, hvordan knap halvdelen af danskerne er blevet udsat for virussen.

Det er stort set umuligt at vide, hvor mange der smittes i detailhandlen. Det er jo ingen grund til at belaste folk med restriktioner som ikke er så effektive, hvis vi har mere effektive alternativer.

Total nedlukning er næste skridt
Strøget er blevet ensrettet, men hjælper det i grunden? Blandt størstedelen er formodningen, at man er blevet smittet på deres egen husstand, deres nærmeste omgangskreds eller deres arbejdsplads.

Hjælper det ikke er næste skridt en nedlukning, det vil sige at butikkerne bliver nødt til at lukke igen. Problemet er nok også at folk er Corana-trætte. Folk gør ikke som de skal gøre.

Kilde: 

Flere gange om dagen opdaterer vi vores Facebook med særligt blik for krise – situationen. Du er velkommen til at gå ind på vores digitale database med over 3.000 artikler – Brug søgefunktionen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16