Nørrebro Handelsforening
Formand Hans Mejlshede
Nørrebrogade 84
2200 København N
Tlf. +45 35 37 18 91

Et år til kommunalvalg

Vi skal have en ny overborgmester. Mange lider og har lidt i Corona-krisen. H.C. Andersens Boulevard lukkes for biler. De Konservative har skiftet standpunkt m.h.t. hvilke biler, der må køre i København. Enhedslisten og Socialdemokratiet kører næsten dødt løb. Hvem bliver Enhedslistens spidskandidat? På Frederiksberg sker der også ting og sager.

En ny overborgmester
Normalt blander vi os ikke i partipolitik. Det lader vi andre om. Men det er jo ikke lige meget, hvem der kommer til at sidde på toppen i København og for den sags skyld også på Frederiksberg. Det betyder noget for erhvervspolitikken.

Og det er jo ingen hemmelighed, at vi skal have en ny overborgmester i København. Dette kan også sagtens har betydning for erhvervsudviklingen. Ja så skal vi jo også have en ny teknik – og miljøborgmester. Bliver det en fra Enhedslisten eller bliver de så store, at de kan tage overborgmesterposten. Se det kigger vi på i denne artikel.

Frem til valget er det Lars Weiss, der fungerer som overborgmester. Han er så erfaren at det har han styr på.

Legendariske Ritt Bjerregaard fik 60.000 personlige stemmer. I sit bedste valg fik Frank Jensen halvdelen. Sophie Hæstrup vil nok placere sig midt imellem de to.

Mange lider og har lidt
Corona-krisen har betydet at mange har mistet deres job. Mindre erhvervsdrivende har måttet dreje nøglen om. Hotel-, restaurations- og turistbranchen lider. Erhvervsbarometeret som udkommer hvert år, viser også at København ligger i den tunge ende med hensyn til erhvervsklimaet. Øget produktivitet og jobskabelse må prioriteres. Og det gælder også for fremkommelighed og infrastruktur.

Vi må da også håbe at kommende politikere kigger på ungdomsarbejdsløshed og arbejder på at flere unge tager en erhvervsuddannelse.

De Konservative har skiftet standpunkt
Det ser også ud til at De Konservative har skiftet standpunkt. De foreslår nemlig at ældre benzin- og dieselbiler i løbet af tre til fem år skal ud af København. Det kan ramme tusindvis af bilejere i byen. Ja også mange håndværkere kører rundt i sådanne biler.

Det er ikke mere nok med miljøzoner. Men det er vel ca. 4.900 bilejere på Frederiksberg og København, der nu skal til at overveje bilskifte. På Sjælland er der i alt 30.000 benzin – og dieselbiler, der heller ikke i en overskuelig fremtid må køre ind i København.

Nu er det vel også sådan, at dem med den dårligste økonomi kører rundt i de ældste biler. På Christiansborg har man ideer om, at miljøzonerne også skal gælde for personbiler.

Dem, der går ind for en grønnere, renere og mere miljørigtig by er glade for de Konservatives kovending. Men der er også en del, der er blevet betænkelige.

Det ser ud til, at de Konservatives leder Jacob Næsager er det blå alternativ til rød blok. Jakob Næsager er i stand til at overraske og bryde ud af de faste rammer.

Fortsætter det på den måde kan Socialdemokratiet i virkeligheden i stigende grad komme i mindretal i fremtiden.

De blå får en borgmesterpost, og kampen står mellem Venstre og De Konservative. Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard vil kæmpe til det yderste for at bevare borgmesterposten. Men udfaldet kan det ikke spås om på forhånd.

Måske har Venstre spottet De Konservatives nye grønne profil og vælger at gå samme vej. Ja så kan Socialdemokraterne få alvorlige problemer for at få flertallet i de spørgsmål.

H.C. Andersens Boulevard lukkes for biler
En anden markant trafikal begivenhed har socialdemokratisk støtte. Og det er at lukke en af byens mest trafikale og markante gader for biltrafik. H.C. Andersens Boulevard og Bernstorfsgade skal omdannes til park.

Enhedslisten og Socialdemokratiet kører næsten dødt løb
Epinion og Altinget har foretaget en meningsmåling et år før valget. Den viser næsten dødt løb mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten. Der er kun 1,6 pct i forskel. Socialdemokratiet får 23,8 pct. og Enhedslisten 22,2 pct. Der skal en markant stemmesluger til at fastholde den opbakning. Ja det skal vel også for Socialdemokratiet.

Sophie Hæstrup Andersen er dog fortrøstningsfuld.

Målingen blev foretaget inden Alternativet stod uden leder. Men allerede da var der en tilbagegang fra 10,5 pct. i 2017 til kun 2,8 pct.

Hvem bliver Enhedslistens spidskandidat
Kan Line Barfod udfordre Sophie Hæstrup Andersen? Ja Line Barfod kandiderer sammen med Karina Vestergaard Madsen. Sidstnævnte klarede det fint som vikar for Nina Hedeager Olsen på Teknik- og Miljøborgmester posten. Hun var særdeles effektiv.

Hun er opvokset på Nørrebro. Og i 7 år har hun siddet på Rådhuset.

Line Barfod bor på Nørrebro. Hun er kendt og respekteret og uddannet jurist. I Folketinget gik hun som en meget respekteret politiker men er det nok til at sælge billetter. Efter Frank Jensens farvel tror Enhedslisten på topposten. Og måske er det lidt af en genistreg af Enhedslisten. For folk fra andre partier kunne sagtens finde på at stemme på Line Barfod. Især folk fra Alternativet.

Det er en klar styrkelse af Enhedslisten. Hun vil i overensstemmelse med Enhedslisten styrke den grønne profil. Hun vil sætte ind mod luftforureningen og finde grønne løsninger for trafikken. Desuden skal cyklerne har mere plads. Og så vil hun sætte ind over for ulighed på boligmarkedet.

Men selv om Enhedslisten vinder valget resulterer det ikke automatisk, at partiet får overborgmesterposten. Socialdemokratiet kan regne med støtte fra blå blok. Men muligheden for at Enhedslisten får to borgmesterposter er absolut til stede.

Urafstemningen i Enhedslisten foregår fra den 8. og til den 18. januar 2021.

Den røde overlever
De så ellers ud til at folkesocialisterne skulle forlade borgmesterkontoret for første gang siden 1982, men Sisse Marie Velling fik jobbet som sundheds- og omsorgsborgmester. Hun går ind for afskaffelse af forurening fra brændeovne og bens biler.

Bilerne får for meget plads i byen, mener hun De skal ikke komme først. Og så rummer byen både stor mangfoldighed og en stor ulighed. Det er ikke pengepungen, der skal afgøre om man får den rette behandling, siger hun.

SF var med i budgetforhandlingerne, det var Alternativet og Enhedslisten ikke. Sisse Marie Welling har ikke nødvendigvis tænkt sig at pege på Sophie Hæstrup Andersen som overborgmester efter det kommende valg.

SF og Enhedslisten plejer at gå sammen til konstitueringsforhandlingerne, og hvis Liste Ø bliver det største parti, vil folkesocialisterne være til at forhandle med. Man skal respektere vælgerne og demokratiet, siger Sisse Marie Welling.

Alternativet kommer næppe ind
Sidste gang fik Alternativet 6 mandater men nu står de til langt færre i meningsmålingerne. Ja måske skal de være heldige, hvis de overhovedet kommer ind på rådhuset. Det ser i hvert fald ud til, at de må vinke farvel til en borgmesterpost.

I 2017 fik de 30.000 stemmer. Det får de næppe denne gang. Mon ikke det kun bliver til 10.000, så må SF og Enhedslisten dele de 20.000 stemmer. Kulturborgmester Franciska Rosenkilde har ellers gjort det godt og bejler til at blive formand på landsplan.

Men partiet har været præget af interne magtkampe, bagtalelser, manglende tro på projekter og meget mere. Lige nu ligger partiet under spæregrænsen.

Uenigheder hos De Radikale
Mette Annelie Rasmussen fra De Radikale blev vraget som spidskandidat og nu er hun også frataget posten som gruppeformand. Hun har i syv år knoklet for radikale resultater i København så forståelig nok er hun skuffet. Ny spidskandidat er Mia Nyegaard. Hun vil satse på kernevelfærd som en mærkesag.

På Frederiksberg sker der ting og sager
På Frederiksberg kan der også ske ting og sager. De Radikale har valgt Lone Loklindt som spidskandidat. Men politiske kommentatorer spår størst chance for socialdemokraten, Micheal Vindfeldt. Men vi har før set at lange knive flyder gennem lokalet på valgnatten. Og så er det pludselig en anden, der bliver kronet.

Men Frederiksberg bliver mere og mere rød.

Og Simon Aggesens bolighandel har bestemt ikke fremmet de Konservatives sag, selv om Aggesen jo egentlig har gjort det godt på Frederiksberg. Sagen blev indbragt for ombudsmanden, der har droppet sagen.

Men mange gange er det blevet sagt, at nu var det sidste chance for de Konservative på Frederiksberg. De har haft magten siden 1909.

Selv om De Konservative fortsat er vælgernes foretrukne parti på Frederiksberg, så vakler det borgerlige flertal bag partiet. Ved kommunalvalget i 2007 var balancen tæt på at skifte. Blå blok hentede 49,7 pct. mod rød bloks 49,5 pct.

De næste måneder bliver spændende
Det bliver unægtelig nogle spændende måneder vi går i møde, men faren for at erhvervslivet bliver sorteper er absolut til stede.

Kilde: 

Se vores Facebook – den bliver opdateret flere gange dagligt. Du kan også gå ind i vores digitale arkiv. Her finder du ca. 3.000 artikler. Brug søgefunktionen.


Copyright 2024 • Nørrebro Handelsforening • All rights reserved
Nørrebro Handelsforening • Nørrebrogade 84 • 2200 København N • Tlf.: 35 37 18 91 • CVR nr.: 72 01 43 16